Електролити, Еаа, веј, креатин,аргинин, цитрулин, само тоа брат?
А од исхрана, суплементи и 1 лесен оброк, вежби стомачни?
Не би земал ништо освен веј и креатин, 1 кафе пред тренинг, ама голем си, си знајш ти најубо...
Не реков ништо лошо туку почетник сум за билдање со суплементи. Сум вежбал без суплементи и има разлика потешко е отколку кога вежбаш со суплементи. За исхрана гледам само да избегнувам пржена храна и десерти. Да избегнувам газирано и алкохол. Повеќе на риба, пил.стек, овошје, зеленчук и почесто пиење вода. Лаик сум за билдање ама верувам дека ќе постигнам некаков резултат со време. Затегнување и намалување на килажа ми се приоритет. Не би претерувал повеќе од тоа.
EAA ми треба за време на тренинг дека тренирам на празен стомак. Сакам да имам добра хидратација и надоместување на амино киселини. После тренинг имам лесен оброк, креатин па после еден час отприлика 100% whey и навечер нешто лесно. Целта ми е и да симнам на килажа.
Инаку пред тренинг на гладно почнувам со Цитрулин малат, л Аргинин, ацетил Л карнитин и л Тирозин.
Nemas potreba od citrulin i arginin pred trening. Dovolno e samo citrulin. Eaa se ok za pomejgu obroci. Jas gi koristam momentalno so dexteoza i insulin. Kajmene e drug nacin na trening ali ako si resen da namalis na kilaza nemora da pravis treninzi na prazen stomak. Gledaj pted trening da imas barem 30-50 gr hidrati.
Citruargin е додаток во исхраната во прав, посветен и на професионалните и на аматерите спортисти со цел да се надополни нивната исхрана со Л-цитрулин, Л аргенин хидрохлорид, регулатор на киселост-лимонска киселина: ароми, средство против стврднување, силициум диоксид: засладувачи ацесулфам К...
Citruargin е додаток во исхраната во прав, посветен и на професионалните и на аматерите спортисти со цел да се надополни нивната исхрана со Л-цитрулин, Л аргенин хидрохлорид, регулатор на киселост-лимонска киселина: ароми, средство против стврднување, силициум диоксид: засладувачи ацесулфам К...
Од една страна не прашуваш и кажуваш дека немаш искуство, а од друга страна делиш совети. Мислам дека треба да почнеш повеќе да слушаш луѓе практично што го поминале твојот пат. Инфлуенсерите само го продаваат продуктот за кој се платени. Исто така вештачка интелигенција е сеуште далеку од тоа да ти сподели точни информации околу градењето на телото. Ќе ти помогне ама верувај е многу по комплексно него ли што мислиш.
Мислам дека прескокнуваш голем дел од основата, а тоа е пратење на храна, протеини, хидрати и масти. Диетата не е само повеќе пилешко и салати. Мислам дека треба повеќе внимание да посветиш на ова, него да даваш пари на ЕАА или Електролити.
Јас електролити користам бидејќи имам 3 тежински тренинзи и плус 40км неделно претрчани. Не ти го пишувам ова за да ти се пофалам што правам, туку да почнеш да размислуваш во што би вложувал. Суплементите имаат огромен маркетинг, најчесто минимални бенефити, за разлика од добра храна и добар сон кој што имаат огромен бенефит.
Обично такви комбинации на креатин + електролити+витамини најчесто немаат ниедно од тие доволно колку што ни треба.
Исто размислуваш како вештачката интелигенција тој е главниот совет што го дели. Ништо повеќе не ми кажуваш од тоа што веќе го знам. Суплементите се како поддршка а балансирана храна и осум часовен сон се како гориво.
Благодарност за твоите совети. Сепак мора интензивно да се вежба барем по еден час три дена во неделата за да се постигнат резултати.
@Avramovski777 Јас на пример се сложувам со Мартин. Дали ќе биде тоа една банана или лажица мед со неколку оревчиња мене ми е сеедно. Што се однесува за останатиот дел од денот каква храна и колку треба да се јаде е повеќе лична работа и инстинктивна одлука отколку дека сега нешто јас треба да правам табела за внес на протеини,хидрати и не знам уште што. Јас дечко не сакам да бидам професионален билдер туку сакам обично затегнување налик атлетско тело а не масовно градење мускулатура. Ти веќе имаш постигнато такво атлетско тело заради тоа што постојано вежбаш и внимаваш на исхрана истото што се обидувам и јас да го правам. Тоа ми е муабетот.
Исто размислуваш како вештачката интелигенција тој е главниот совет што го дели. Ништо повеќе не ми кажуваш од тоа што веќе го знам. Суплементите се како поддршка а балансирана храна и осум часовен сон се како гориво.
Благодарност за твоите совети. Сепак мора интензивно да се вежба барем по еден час три дена во неделата за да се постигнат резултати.
Автоматски споено мислење:
@Avramovski777 Јас на пример се сложувам со Мартин. Дали ќе биде тоа една банана или лажица мед со неколку оревчиња мене ми е сеедно. Што се однесува за останатиот дел од денот каква храна и колку треба да се јаде е повеќе лична работа и инстинктивна одлука отколку дека сега нешто јас треба да правам табела за внес на протеини,хидрати и не знам уште што. Јас дечко не сакам да бидам професионален билдер туку сакам обично затегнување налик атлетско тело а не масовно градење мускулатура. Ти веќе имаш постигнато такво атлетско тело заради тоа што постојано вежбаш и внимаваш на исхрана истото што се обидувам и јас да го правам. Тоа ми е муабетот.
Ова го знам сепак читам состав на тоа што купувам.
Верувај за професионален бодибилдер и масовно градење на мускулатура ти треба многу повеќе од тренинг и пратење храна.
Не се вреѓај од моите совети, само пробувам да ти заштедам време и пари.
Ако успееш да изградиш тело, базирано на суплементи, а притоа без да ја пратиш храната свака част. Иако е тешко возможно, освен ако немаш некој генетски потенцијал. Но да си имал генетски потенцијал немало да ги правиме муабетиве.
Добро на пример кажи како тебе ти започнува денот за тренинг базиран на добра исхрана плус суплементи? Што значи за тебе да „пратиш исхрана"? Ако треба да се замарам со јаглехидрати и такви работи не фала немам живци за тоа. Ако имаш некој едноставен пример за исхрана кој ги покрива деновите за тренинг повели... Не се вреѓам од твоите совети туку се обидувам да те сфатам.
Се обидувам да се контролирам за купување суплементи и веќе ја завршив таа фаза. Јас мислам дека е побитен тренинг денот да биде интензивен отколку да правам пресметка за внес на калории. Со тоа што сакам да симнам на килажа логично е дека внимавам на внес на храна. Се хранам здраво и не би се повторувал сега за нешто претходно напишано.
Добро на пример кажи како тебе ти започнува денот за тренинг базиран на добра исхрана плус суплементи? Што значи за тебе да „пратиш исхрана"? Ако треба да се замарам со јаглехидрати и такви работи не фала немам живци за тоа. Ако имаш некој едноставен пример за исхрана кој ги покрива деновите за тренинг повели... Не се вреѓам од твоите совети туку се обидувам да те сфатам.
Се обидувам да се контролирам за купување суплементи и веќе ја завршив таа фаза. Јас мислам дека е побитен тренинг денот да биде интензивен отколку да правам пресметка за внес на калории. Со тоа што сакам да симнам на килажа логично е дека внимавам на внес на храна. Се хранам здраво и не би се повторувал сега за нешто претходно напишано.
Само како еден пример бидејќи веќе спомна. 50гр хидрати пред тренинг ништо нема да ти сменат ако претходно си ги преполнил гликогенските резерви.
Ако веќе морам да напишам нешто за без мерење на храна би било: во деновите со тренинг хидрати во секој оброк, како завршува денот намалуваш.
Во деновите без тренинг би одел на хидрати само од овошје во нормални количини.
Во деновите со тренинг би ги намалил мастите, а во деновите без тренинг малку би ги зголемил.
Па менувај за да не ти здосади. Можеш во смути, во овесна каша, во оризов гриз, како whey drip (прелив) врз палачинки и слично, а со вода можеш некогаш кога ќе те мрзи да си правиш јадење или одма после тренинг.
Секој веј изолат ти е без лактоза. Многу подобар избор од вегански кој исто така е без лактоза.
Само како еден пример бидејќи веќе спомна. 50гр хидрати пред тренинг ништо нема да ти сменат ако претходно си ги преполнил гликогенските резерви.
Ако веќе морам да напишам нешто за без мерење на храна би било: во деновите со тренинг хидрати во секој оброк, како завршува денот намалуваш.
Во деновите без тренинг би одел на хидрати само од овошје во нормални количини.
Во деновите со тренинг би ги намалил мастите, а во деновите без тренинг малку би ги зголемил.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.