Бодибилдинг суплементи

• Креатор на темата Креатор на темата chipicaoo
  • Време на започнување Време на започнување
Па не гледам тука проблем што земам извори од интернет.
И вие морале да сте земале едукација.
Денеска интернетот нуди брзи одговори ако знаеш како да ги најдеш вистинските прашања.
Реков дека гејнер нема да ти даде повеќе мускулна маса со ист калориски внес и иста програма со добра исхрана.
Дури може и добрата исхрана + креатин да даде подобри резултати.
Ако го споредуваме гејнерот е ефективен како плацебо.

Проблемот е во тоа што ти немаш основно познавање и користиш се што ти мислиш дека е добро, а не е. Тоа што ти го одбираш како добро е од причини што се сопфаѓа со твоето познавање и желба. И пак се враќаме на почетокот.
Секој учел од некого, но ти учиш од погрешни извори, плус си 100% убеден дека е тоа тоа вистинското.
Јас сум учел од најголемата легенда на овие простори. А нема ништо поубаво кога после долги години на сцена се појават натпреварувачи кои се спремани од страна на докажани инструктори и гуруа, а ти успееш да ги испотиш сите со својот натпреваувач. Како за крај добиваш комплимент од тие од кои си учел, дека дошло време каде функциите се смениле. Учам и се надградувам и денес, но не ги користам изворите и стручњаците кои ти овде ги постираш постојано.
По тоа што го пиша сега за гејнерот, а ова ти се случило милион пати за различни н ешта, се гледа дека не ја познаваш основата за негова примена и потреба.
Ако си читал внимателно неодамна напишав кој и што може да се постигне и дали е потребен додаток или не.
Чисто информативно, една фотка каде сум во друштво кое на големо дискутира за новитети во железниот спорт. Петар Челик, Мауро Саси и мојата маленкост.mauro, celik i gjoroski copy.jpg

Дали ги има некаде во државава овие производи и по колкава цена?
animal_stack_2.jpg

animal-stak-700x.jpg
Animal_M_Stak.jpg

Порано го имав пиено М-стакот али знам дека ги забранија па ме интересира дали ги има некаде да се продаваат овие суплементи и колку му е цената.

Stef, многу арогантно настапи во дискусијата со Gjoroski. Факт е дека не треба да постигнеш некои врвни резултати за да бидеш класифициран како добар тренер, личност со големо познавање од одредениот спорт. Но, мораш да го искусиш тоа БАРЕМ со клиенти, да видиш, да експериментираш бидејќи не е се сеуште поткрепено правилно од науката кога станува збор за спортовите. Gjoroski на пример има тренирано многу македонски шампиони. Иако Gjoroski нема некои феноменални резултати на себе си сепак бил светлосни години пред тебе кога станува збор за форма на тело. Неговиот збор е многу повеќе поткрепен со знаење и искуство.

Не постапив арогатно реков дека сум против некој суплементи,како тренер е каде каде подобар и за тоа го ценам и сум зборел за тоа.
Мене проблемот ми е кога препорачуваат суплементи со надеж дека ќе се набилдаат повеќе од природното.
Суплементите не се стероиди,тоа се замена и да подобрат нешто што ти недостига.
Пример не конзумирам црвено месо и ќе земам креатин.
Не значи дека ако не се согласуваме за некои работи не треба да дискутираме за тоа,веднаш се отвара дебата кој е подобар и се што ќе кажам јас поткрепено со студии за некој суплемент е веднаш прифатено лошо.
Баш напротив сакам луѓето да го направат вистинскиот избор кога се работи за суплементи и да се едуцираат.

Да, но одбиваш да го прифатиш неговиот совет кој вели дека треба да одиш полека и да не се декларираш како тренер бидејќи ти треба искуство, а пред се и лиценца. Ако земеш лиценца утре тогаш дури и да го немаш долгогодишното искуство можеш да ја затвориш устата на сите. Интернетот е добар извор, но доста често знае и да не насочи во погрешен правец. Затоа Gjoroski вели дека не се тоа валидни извори. Пример, од каде си сигурен дека нема потреба од повеќе 2 грама протеин по килограм? Секое тело, секој организам е различен, јас знам примери кои реагирале одлично на исхрана која вклучувала 3-4 грама протеин по килограм. За суплементите делумно се согласувам, прочитај го мојот последен блог пост.

http://www.slideshare.net/biolayne/...ort-maximal-protein-synthesis-and-muscle-mass
Студијава е направена специјално за тоа и за бодибилдери(луѓе што вежбаат за тоа).
Потоа би ти препорачал да ја прочиташ и книгава на Lyle McDonald The protein book.
http://www.bodyrecomposition.com/the-protein-book
Каде што се препорачува да не се јаде повеќе од 2.5 грама на секој кг мускул затоа што не е најден некој бенефит.
Дури и самите тренери што се на Мр.Олимпија не препорачуваат повеќе од 2.2 грама протеин на секој кг,имаше интервју со неговиот тренер.
Крајниот аргумент ќе кажам е дека освен за човек што има проблем со инсулин сензитивноста и има вишок килограми (ептен) протеинскиот внес треба да биде според неговата активна маса.
Повеќе од тоа и протеините ќе се користат како енергија (глукогенеза) и ако си активен нема да имаш некој бенефит од премногу протеини.
Подобро е тие калории да се заменат со јаглехидрати.
Така да јас секогаш препорачувам од 1.8 грама до 2.5 грама на секој кг активна маса.
Зависи до целта.

Лејн Нортон како прво е фејк натурал така да од одма ти ги негирам неговите истражувања.
http://chaosandpain.blogspot.com/20...ucing-chaos-and-pain.html?zx=2c752b0f528cfed8 - типов е елитен powerlifter и неговата диета е high protein КОНСТАНТНО. Исто така комуницирам со тип кој има 35 личи како за 23 и внесува 340 грама протеин на ден, а тежи 80-82кг. Не сака да тежи повеќе иако многу лесно може да го постигне тоа. Lifetime натурал е и има доста импресивно тело.
--- надополнето: 1 август 2013 во 17:26 ---
Ronnie Coleman во офсезона бил околу 150кг, а внесувал 600 гр протеин на ден, 600/150 е 4 гр протеин по кг.

Воопшто немав намера да влезам и замешам во разговорот, но со последниот пост и видеото, како човек да не каже нешто, нешто што држи вода и ќе ве врати во реалниот свет.
Зашто го кажувам ова? Затоа што Стефан е далеку од реалноста. И ќе остане тамо се додека не започне од почеток, чекор по чекор да ги учи лекциите. А во старт и еднаш за секогаш да заборави на "висока технологија" и да се зацврсти на основата = фитнес+рекреативци=.
Стефан, колку мене ме држи меморијата во овој спорт си од 2005-6, а сепак сеуште не си ги научил основните работи потребни за успех во овој спорт. Успех, во полето на инструктор и личен (не заборавај, фитнес-рекреативци) тренер. Не си ги научил, затоа што сеуште веруваш дека се што лета се јаде. Како во случајов, незнам што очекуваш од семинар повеќе од убава приказна и основа за рекреативци?! Таман работа ако човекот на семинарот им каже што се е потребно за да се стане како него или Каи. Живо пиле нема да има по теретаните. А и вака баш и не се испотепаа. Убаво ти кажа човекот погоре, ти фали искуство. Искуство кое ќе ти каже што е приказна за деца, а што реалност. Во приказнава за деца погоре, типот изјави дека Каи станал ПРО ИФББ а бил натурал?! Само не кажа што се натурал за да дојде до тој степен и да ги победи сите не натуралци во САД, вклучувајки го и самиот тип кој седи на маса со него.
Втора работа за која ќе ти кажам да обратиш внимание е тоа да заборавиш на научни работи. Сеуште не ја познаваш основата (основно, средно, факултет, потоа доаѓаат годините на научни истражувања и докажувања), а ти се обидуваш на луѓето овде да им продадеш стручни термини, кои немаат никаква поврзаност со контекстот и реченицата во целост.
Е сега, и да се стекнеш со диплома, лиценца или било што, за фитнес инструктор, нутрициониста...не заборавај дека тоа е Основата.
п.с. Каи за време на семинарот, кој трае помалку од еден час, изеде повеќе од препорачаната дневна доза на протеини :D

Лејн Нортон како прво е фејк натурал така да од одма ти ги негирам неговите истражувања.
http://chaosandpain.blogspot.com/20...ucing-chaos-and-pain.html?zx=2c752b0f528cfed8 - типов е елитен powerlifter и неговата диета е high protein КОНСТАНТНО. Исто така комуницирам со тип кој има 35 личи како за 23 и внесува 340 грама протеин на ден, а тежи 80-82кг. Не сака да тежи повеќе иако многу лесно може да го постигне тоа. Lifetime натурал е и има доста импресивно тело.
--- надополнето: 1 август 2013 во 17:26 ---
Ronnie Coleman во офсезона бил околу 150кг, а внесувал 600 гр протеин на ден, 600/150 е 4 гр протеин по кг.

Јас не реков да не конзумира,туку не гледам зашто би било тоа бенефитно,затоа што повеќе не значи подобро.
Основно гориво при вежбање се гликогенот(резервни јаглехидрати).
А конверзацијата на протеини во глукоза е не ефикасна 58 %.
Извор кетогеничка диета од Lyle Mcdonald.
Сите книги сум ги прочитал од него и искрено е прав.
Значи тоа е мое размислување и тоа што го гледам што е поткрепано од науката и од JISSN
http://www.jissn.com/content/4/1/8
Што се работи за мојот личен внес сум отишол и 4 грама протеин и не сум осетил некој бенефит,ни грам повеќе енергија како што би ги заменил тие калории од јаглехидрати.
Така да би се прашал лично ако некој ги замени тие калории во јаглехидрати какви перфоманси има.
Што е до Лејн и неговото користење за стеоридите,мене ми е јасно за тоа и не го почитувам тоа што се вика натурал а не е.
Генерално го почитувам тоа што сака да каже за неговите истражувања.
С
Воопшто немав намера да влезам и замешам во разговорот, но со последниот пост и видеото, како човек да не каже нешто, нешто што држи вода и ќе ве врати во реалниот свет.
Зашто го кажувам ова? Затоа што Стефан е далеку од реалноста. И ќе остане тамо се додека не започне од почеток, чекор по чекор да ги учи лекциите. А во старт и еднаш за секогаш да заборави на "висока технологија" и да се зацврсти на основата = фитнес+рекреативци=.
Стефан, колку мене ме држи меморијата во овој спорт си од 2005-6, а сепак сеуште не си ги научил основните работи потребни за успех во овој спорт. Успех, во полето на инструктор и личен (не заборавај, фитнес-рекреативци) тренер. Не си ги научил, затоа што сеуште веруваш дека се што лета се јаде. Како во случајов, незнам што очекуваш од семинар повеќе од убава приказна и основа за рекреативци?! Таман работа ако човекот на семинарот им каже што се е потребно за да се стане како него или Каи. Живо пиле нема да има по теретаните. А и вака баш и не се испотепаа. Убаво ти кажа човекот погоре, ти фали искуство. Искуство кое ќе ти каже што е приказна за деца, а што реалност. Во приказнава за деца погоре, типот изјави дека Каи станал ПРО ИФББ а бил натурал?! Само не кажа што се натурал за да дојде до тој степен и да ги победи сите не натуралци во САД, вклучувајки го и самиот тип кој седи на маса со него.
Втора работа за која ќе ти кажам да обратиш внимание е тоа да заборавиш на научни работи. Сеуште не ја познаваш основата (основно, средно, факултет, потоа доаѓаат годините на научни истражувања и докажувања), а ти се обидуваш на луѓето овде да им продадеш стручни термини, кои немаат никаква поврзаност со контекстот и реченицата во целост.
Е сега, и да се стекнеш со диплома, лиценца или било што, за фитнес инструктор, нутрициониста...не заборавај дека тоа е Основата.
п.с. Каи за време на семинарот, кој трае помалку од еден час, изеде повеќе од препорачаната дневна доза на протеини :D
Се во свое време кога ќе има таква диплома признаета од некој институт прв би отишол и би ја земал.
Сега само има странство како ISSA,NASM i ACSM.
Цените се движат од 500-1000 долари.

Па ако не било бенефитно зошто билдерите би бутале толку протеин. Од мерак?

Dali e ok da se zeme Whey, Kreatin i Glutamin vo isto vreme?

Па ако не било бенефитно зошто билдерите би бутале толку протеин. Од мерак?

Како што реков зависи која е целта.
Можеби не се доволно информирани и не знаат дека ако конзумираат повеќе јаглехидрати ќе добијат подобри перфоманси во теретана.
Можеби конзумираат повеќе протеини затоа што се чувстуваат повеќе гладни,протеините бавно се апсорбираат па предизвикуваат ситост.
Има многу променливи што треба да се превземат,јас на пример повеќе од 2.5 грама протеин на секој кг активна маса не би додал,било тоа е за мускулна маса или топење маснотии.
Повеќе перфоманси повеќе калории согорени,подобри перфомасни повеќе сила=повеќе мускули.
--- надополнето: 2 август 2013 во 22:14 ---
Dali e ok da se zeme Whey, Kreatin i Glutamin vo isto vreme?

Веј+Креатин е ок.
Но не би земал глутамин затоа што веќе го има во Whey во 8 % и во другите протеини како јајце,млеко,пилешко,урда.
Плус слободната форма на глутамин не е подобра од кога ќе го земеш од чист протеин од горенаведените.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom