Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
Инаку Роли зема Арнолд Класик Австралија, баш ми е мило.

Зависи која ти е целта, колку време вежбаш, каква ти е исхраната итн :)
епа брат вежбам околу година ипол , 80кг сум , добар сум со форма,рамен сум у стомакот не сум истурен :icon_mrgr: , ама сакам да се исчистам и да стаам мускул повеќе , со исхраната гледам што поздрава храна да стаам :rolleyes: , 2 банани , мешан зеленчук(грав,морков,пченка) , ориз , варен компир , мусли ,
2-3 варени јајца , месо. Секоа ден гледам да се држам до истава исхрана.

Ако имаш средена исхрана немаш ама баш никаква потреба да фрлаш пари за бцаа, освен ако си на 16-8 исхрана или праиш кардио одсабајле на гладно.

Инаку Роли зема Арнолд Класик Австралија, баш ми е мило.
Монолог си терам али нема везе :D Многу ги пратам и ги сакам натпревариве. Хидетада Јамагиши ја има дефинитивно најдобрата кондиција од сите натпреварувачи, вклучувајчи ги и првите тројца. Он е под водство на Милош Шарчев, а Милош тоа што го прави е ненормално, секоја чест, Милош е јебени научник за бодибилдингот. Штета што Хиде не се натпреварува во 212 категоријата, мислам дека и Милош за тоа форсирал ама овој не прифаќа, а мислам ќе згази. Мислам дека Реми да е под водство на Шарчев, ќе дојде до неговата најдобра кондиција и она што е потребно за да биде прв.

Монолог си терам али нема везе :D Многу ги пратам и ги сакам натпревариве. Хидетада Јамагиши ја има дефинитивно најдобрата кондиција од сите натпреварувачи, вклучувајчи ги и првите тројца. Он е под водство на Милош Шарчев, а Милош тоа што го прави е ненормално, секоја чест, Милош е јебени научник за бодибилдингот. Штета што Хиде не се натпреварува во 212 категоријата, мислам дека и Милош за тоа форсирал ама овој не прифаќа, а мислам ќе згази. Мислам дека Реми да е под водство на Шарчев, ќе дојде до неговата најдобра кондиција и она што е потребно за да биде прв.
Да добра форма има извадено, но мислам дека толку му е и генетскиот потенцијал на Хидетада, јапонец во овој спорт до тука :) Спореди го со генетски фрикови на негова висина како Flex Lewis, David Henry, или нешто понискиот Lee Priest, подлактица, раце, рамо, грб, нозе, струк, губи буквално во секој смисол.
Напорната работа е една работа тука, али генетиката колку и да ја тргаме на страна е пресудна кога ќе споредуваш во професионалните води ( а во голема мера и во аматерските).
На 6:18 оди за ова со генетиката :)

Последно уредено:
Како да се усогласат дискус хернија и теретана? Што да се избегнува од вежби? Обично од чучњеви ми се влошува ситуација, а без чучњеви неам желба да вежбам. Можеби чучњеви со помала тежина и поголем број на повторувања? И што со мртво дигање?

Нема причина да правиш нешто што имаш болка при изведување. Чучњеви и мртво почни од почеток само со шипка, и полека зголемувај. Плус додади вежби за јадро и стабилизација, пленкови. Тргни го каишот, пробај да ги активираш стомачните во вежбите зашто тоа е мускулот што ќе ти ја зачува кичмата. Valsalva maneuver. Секојдневно пешачење повеќе. Ако имаш болки кога спиеш, спиј на земја(рамно) и стави перница под нозе.

Немам болка секогаш, но секогаш доаѓам до одредена точка, т. е. тежина која ми прави повреда и ми го активира дискусот. Да кажеме после 60-70 кг тежина. Тоа ми се дешава при чучњеви, со мртво сум немал проблем.

Без формата да ја видам неможам многу да помогнам. Ако правиш low bar смени на high bar, ќе го смениш аголот и со тоа поисправен ќе ги правиш, помалце товар на грбот. Каков ти е тренингот ? Прво чучњеви правиш па после мртво?

5x5, да, прво чучњеви па мртво. Ептен ми праи мерак програмов и не ми се вежба ништо друго.

Ќе ѕирнам што е тоа low/high bar, не ја знам разликата.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom