Не ми е јасно од каде заклучи дека со еднаш неделно мора да си на стероиди за оптимален раст.
Една или две мускулни групи знаат да дадат одлични резултати, ако одморот и храната се соодветни, ако вежбам само една мускулна група правам и по 5/6 вежби и буквално ја уништувам таа мускулна група, али кога ти ќе внесеш се што треба да внесеш во поглед на храна и суплементација, нема шанси да немаш добар раст.
Со тренинг на цело тело и 1/2 вежби по мускулна група никогаш не сум осетил дека имам извежбано добро, јас сум за фокус на одредена мускулна група, особено на вежбачи со подолго искуство, на почетниците може да им е доволно и 1 вежба за да ја извежбаат одредена мускулна група, но за напреден вежбач дефинитивно изолациски тренинг.
Еве сега си терам програма што веќе неколку пати ја имам применето и одлично ми влијае:
Гради/Бицепс/Стомак
Грб/задна ложа/
Рамо/Трапез/Трицепс
Квадрицепс/Листови
Еден ден одмор
Пак истото
Во еден месец само 4 пати вежбаш гради
ДУРИ
ЧЕТИРИ
ПАТИ
/s
Пет минути потроши на гуглање за training frequency па врати се
А ако те мрзи една работа ќе ти пишам пошо знам деак е тешко да си погазиш 7 години искуство со едно гуглање па нема да го напраиш тоа
После добар тренинг кај еден нечурал без стероиди muscle protein synthesis е покачен во наредните 48 саати, у превод за оптимален раст еден мускул треба да се вежба секои 48 саати, а не еднаш во 7 дена
1 година од кога одам во теретана, т.е уште еден месец ќе биди 1 година
Океј иако не ми е доволно информација ова пошто не стануваш intermediate или advanced со потрошено време во теретана али да речеме ете не си почетник
Моја многу драга препорака е да ја пробаш оваа рутина зашто ја на неа имав предобри резултати во однос на сила и автоматски хипертрофија
https://drive.google.com/file/d/0B8EbfzFB0mBrSjBFZ1NUUklHU1E/view
Прво ги пишуваш твоите 1rm горе во жолтото квадратче (ако не ги знаеш еве ти
1рм калкулатор) и го добиваш тренинг за недела 1
Потоа секоја наредна недела рачно го модифицираш квадратчето за ТМ (training max - под 1rm квадратчето) во зависност од колку репс имаш направено на 1+ сетовите во жолтите квадратчиња - објаснета во легендата горе
If you get 0-1 reps, do not increase your TM If you get 2-3 Reps, increase your TM by 5lb (2.5kg)
If you get 4-5 reps, increase your TM 5-10lb (2.5-5kg) If you get more than 5 Reps, increase your TM by 10-15lb (5-7.5kg)
Assistance work иде вака:
- day 1 assistance: chest, arms and back
- day 2 assistance: legs and abs
- day 3 assistance: shoulders and chest
- day 4 assistance: back and abs
- day 5 assistance: arms and misc.
Асистанс се работат по бодибилдерски тертип т.е. не се замарај премногу за нивната прогресија и волумен, прави ги по осет со средна тежина и репетиции над 10
Програмава е иначе модифицирана верзија на 5/3/1 од Jim Wendler и комбинирани шеми од Boris Sheiko. Гуглај ако не знаеш кои се.