Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
Зависи колку дена у неделата вежбаш.. Доста поискусни вежбачи кажуваат дека за оформување груда идеални биле 2 дена во неделата. И јас така почнав да ги делам, light vs heavy chest day.
4 пати.
пон гради бицепс
вто грб трапез стомак
чет нозе подлактица
саб рамо трицепс стомак

И ја така размислував, едното вежбање да биди the real shit, а другото light верзија, ама ме плашеше да не испадни контра-продуктивно па да стагнира и опаѓа мускулот од форсирање.

4 пати.
пон гради бицепс
вто грб трапез стомак
чет нозе подлактица
саб рамо трицепс стомак

И ја така размислував, едното вежбање да биди the real shit, а другото light верзија, ама ме плашеше да не испадни контра-продуктивно па да стагнира и опаѓа мускулот од форсирање.
Ако му дадеш барем 3 дена одмор на мускулот незнам зашто би имало контра продуктивност.

4 пати.
пон гради бицепс
вто грб трапез стомак
чет нозе подлактица
саб рамо трицепс стомак

Нема да е контра-продуктивно, имаш доволно одмор измеѓу два тренинга на гради.
Меѓутоа, ако стагнираш на гради, би ти препорачал да го олабавиш бенчот малку и да се фокусираш на бучици.
И битно е многу истегнување на пекторалисот пред вежбање, многу лошо позициониран мускул е и може многу да заебава и да не се активира на цена на рамото додека го вежбаш.
doorwaystretch.jpg

За најдобро истегнување користи ги триве примера од горе, и ова :
9126645.jpg

И јас би сакал да ставам акцент на градите. Дали би било во ред да искомбинирам еден тренинг во теретана и еден во домашни услови, со меѓусебна раздвоеност од најмалку 72 часа.

Понеделник тренингот за гради би го правел во теретана, отприлика вака: 4 серии прав бенч, 4 серии кос и 4 серии контракоса клупа со уште 3 серии истегнување со бучици или пек дек(не сум љубител на фиксни тренинзи и сакам секој нареден тренинг да ми биде различен, али основните вежби на клупа не би ги менувал, може само би ротирал распоредот).

Вториот тренинг за гради би бил во четврток, разни варијации на склекови и push ups на кеј. Повеќе серии, повеќе повторувања, до отказ, буквално да ги преоптоварам и убијам градиве.

Дали е ова добра идеја?

И јас би сакал да ставам акцент на градите. Дали би било во ред да искомбинирам еден тренинг во теретана и еден во домашни услови, со меѓусебна раздвоеност од најмалку 72 часа.

Понеделник тренингот за гради би го правел во теретана, отприлика вака: 4 серии прав бенч, 4 серии кос и 4 серии контракоса клупа со уште 3 серии истегнување со бучици или пек дек(не сум љубител на фиксни тренинзи и сакам секој нареден тренинг да ми биде различен, али основните вежби на клупа не би ги менувал, може само би ротирал распоредот).

Вториот тренинг за гради би бил во четврток, разни варијации на склекови и push ups на кеј. Повеќе серии, повеќе повторувања, до отказ, буквално да ги преоптоварам и убијам градиве.

Дали е ова добра идеја?

ako gi ubies gradite,mn jasno deka ke umrat i nema da porasnat....toa trening do otkaz e mn glupa stvar ako sakas da imas big gainzzz

https://www.facebook.com/video.php?v=843945045662740&set=vb.100001417584774&type=2&theater дали според вас ова е правилна форма ? сум гледал многу вакви типци по теретана,спуштаат многу малку,јас кога правам правам скоро до доле,некогаш и да допре до доле...исто сум гледал и многумина кои прават вака + дигаат кичма на секое кревање,како мост да прават,што мислам дека е апсолутно не правилно+може да дојде до повреда...јас правам мост ама пред да почнам да дигам,ги спојувам плешките и потоа спуштат надоле и само рацете работат,мислам ме разбирате...можда е голема килажа,но што фајде ако си натепал 140 кг,кога не ја правиш правилно...боље да намалиш на 110-100 ама да направиш правилно...исто и многу дечки на чучањ и на преса спуштаат ептен малку,не знам дали јас погрешно размислувам или они погрешно вежбаат ? :D

батали тоа не ме интересира..
Мое мислење е дека само правилна, целосна контракција на мускулот е потполно полезна за негов оптимален раст. Многу покорисно би било да се кренат 100 кг од почетната точка, самиот врв на градите бидејќи така се активираат повеќе мускулни влакна од, да кажеме, кога тежината се спушта само до пола. Повеќе активни мускулни влакна би требало да значат и поголем мускул. И втора работа, зглобовите, во овој случај лактите, непотребно страдаат зашто се оптоварени со толкава тежина.

Секогаш ја претпочитам формата на изведувањето пред тежината.

море нека му падне да го сотре шипката највеќе ме нервираат овие пувачиве .....

https://www.facebook.com/video.php?v=843945045662740&set=vb.100001417584774&type=2&theater дали според вас ова е правилна форма ? сум гледал многу вакви типци по теретана,спуштаат многу малку,јас кога правам правам скоро до доле,некогаш и да допре до доле...исто сум гледал и многумина кои прават вака + дигаат кичма на секое кревање,како мост да прават,што мислам дека е апсолутно не правилно+може да дојде до повреда...јас правам мост ама пред да почнам да дигам,ги спојувам плешките и потоа спуштат надоле и само рацете работат,мислам ме разбирате...можда е голема килажа,но што фајде ако си натепал 140 кг,кога не ја правиш правилно...боље да намалиш на 110-100 ама да направиш правилно...исто и многу дечки на чучањ и на преса спуштаат ептен малку,не знам дали јас погрешно размислувам или они погрешно вежбаат ? :D

И јас вака го правам, не да допре до гради, туку дури да стигнат 90 степени бицепс и подлактица.

И Скот така вика било правилно

https://www.youtube.com/watch?v=rT7DgCr-3pg#t=48

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom