Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
1. Баш така, еве јас водам евиденција на обеми (бицепс,подлакт,гради,потколеница...) и после прекинување со кретин ако продолжиш со вежбањето нема никакви или има занемарливи губења на мускулна маса (2-3мм) додека губење на сила може да се осети но сепак ништо драстично. Откако ќе правиш пауза 1месец повторно оди со фаза на полнење како прв пат да земаш.

2. Бета аланин делува како пуфер на млечната киселина т.е. го одложува чуството на замор. Највеќе логика има да се комбинира со креатин или пак во твој случај бидејќи целиш кон издефиниран изглед тогаш кре-алкалин. Но без протеин и добар мултивитамин воопшто не би го ставал бета аланинот во комбинација. Амино киселини би ти препорачал ако имаш доста сало за топење па мора да работиш интензивно кардио. А за резултати од бета аланин ќе мора самиот да го пробаш затоа што тоа е индивидуална работа особено за бета аланинот. Кај некои предизвикува пецкање на кожата што може да биде доста иритабилно

Се е ОК, само нема разлика помеѓу квалитетен протеински додаток кој има одличен аминокиселински спектар во себе и Аминокиселини како додаток. Се е работа на желба и можности.
--- надополнето: 24 декември 2011 во 10:57 ---
И прашање до Ѓоровски.. Дали има Joint Recovery во Херкулес или друг суплемент за зглобови.

Elasti Joint од Labrada (кој веќе летна од рафтови)
Jointmеnт Sport и
Animal Flex од Universal.

Ми кажаа дека најдобро би било да земам ваков протеин..http://www.califit.com.mk/index.php?route=product/product&manufacturer_id=21&product_id=166

и http://www.califit.com.mk/index.php?route=product/product&manufacturer_id=21&product_id=244

што мислите ? колку ќе ми трае протеинот ? за капсуливе израчунав,околу 27-8 дена ќе ми траат.. ? за протеинов пишува околу 3-4 пати на ден треба,али мислам дека тоа би било многу за мене ? пошто 16 години.. ?

Ми кажаа дека најдобро би било да земам ваков протеин..http://www.califit.com.mk/index.php?route=product/product&manufacturer_id=21&product_id=166

и http://www.califit.com.mk/index.php?route=product/product&manufacturer_id=21&product_id=244

што мислите ? колку ќе ми трае протеинот ? за капсуливе израчунав,околу 27-8 дена ќе ми траат.. ? за протеинов пишува околу 3-4 пати на ден треба,али мислам дека тоа би било многу за мене ? пошто 16 години.. ?

Прво, комбинација на Протеин и Амино за почетник е глупост. Или имаш премногу пари, тогаш е Ок или ако не си баш најсјаен со пари, тогаш истата сума искористија попаметно.
Втор, незнаеш што вистински сакаш. Самиот кажа дека веќе имаш дома веј протеин и размислуваш дали да додадеш креатин кога ќе имаш пари. А овде сега повторно веј и плус амино, пол препорака. Смешно.

Прво, комбинација на Протеин и Амино за почетник е глупост. Или имаш премногу пари, тогаш е Ок или ако не си баш најсјаен со пари, тогаш истата сума искористија попаметно.
Втор, незнаеш што вистински сакаш. Самиот кажа дека веќе имаш дома веј протеин и размислуваш дали да додадеш креатин кога ќе имаш пари. А овде сега повторно веј и плус амино, пол препорака. Смешно.

1во.кажав дека сум почетник,па по тоа значи дека прашувам повеќе луѓе.2.не реков дека ќе го земам јас ова,само прашав за мислење од поискусни.3.и тоа со креатинот,беше прашање,за да ми кажат дали е ок или не.4.пијам веј,али не оваков,туку http://www.napumpajse.com/shop/proteini/whey-protein-elite-908g.aspx и овој е многу послаб од тој погоре.5.ако знаеш што најмногу би ми одговарало,би ти бил благодарен да ми кажеш,ако не пак, фала. Целта ми е,све што имам да ми се претвори у мускул.

Фала.

А уште едно прашање, BMI (Body mass index) уште малце ми фали за да ја надминам „нормалната“ тежина и ќе влезам во „тешко“ категоријата, а воопшто не изгледа така. Да го занемарам тоа или... ?

Ако немаш масти на тело над 18-20% тогаш немаш гајле затоа што тежината ти е всушност од мускули, но во случај да ти е над 20% треба да размислиш да го намалиш масното ткиво.

1во.кажав дека сум почетник,па по тоа значи дека прашувам повеќе луѓе.2.не реков дека ќе го земам јас ова,само прашав за мислење од поискусни.3.и тоа со креатинот,беше прашање,за да ми кажат дали е ок или не.4.пијам веј,али не оваков,туку http://www.napumpajse.com/shop/proteini/whey-protein-elite-908g.aspx и овој е многу послаб од тој погоре.5.ако знаеш што најмногу би ми одговарало,би ти бил благодарен да ми кажеш,ако не пак, фала. Целта ми е,све што имам да ми се претвори у мускул.

Фала.
Постојат мал милион предуслови за да ти се исполни фантазијата, се што имаш да ти се претвори во мускул.
Суплеметација се формира во зависност од години, начин на исхрана (се гледа што во неа недостасува) и цел. Кога сето тоа ќе го имаш на маса, ќе знае човек што да ти препорача.

Факт е дека белковините се основна и градивна материја, но на 16 години поголем број на вас имаат голема потреба и од екстра калории од ЈХ, со кои истотака лесно достигнуваат исполнување на целта.

Се е ОК, само нема разлика помеѓу квалитетен протеински додаток кој има одличен аминокиселински спектар во себе и Аминокиселини како додаток. Се е работа на желба и можности.

Да, се слагам ама мисллев на BCAA амино киселини како одржувачи на анаболизам при интензивни кардио тренинзи.

Основна доза на BCAA се секогаш добредојдени, ако може да се дозволат. Ако не, постојат протеински додатоци или пак амино каде во самиот состав има и BCAA.

Oк фала ти,после празнициве ќе земеме :) само кажи ми кој,ако знаеш ? пошто сите различно ми даваат,па дека почетник,незнам за кој да се одлучам :)

Јас моментално користам од Простар на Ултимејт (80% whey). Ми го препорачаа и овдека на форумов а и фирмата е веќе над 30 години во производство на суплементи па сметам дека е добар продукт. Плус цената кога ќе пресметаш по грам чист протеин што го добиваш е меѓу поповолните. Инаку е 3370денари за 80 дози.
Prostar+Whey.jpg

Меѓутоа како што ти кажа Gjoroski младите луѓе природно имаат доста брз метаболизам и имаат потреба од повеќе калории, така да или ќе мора доста да пазиш обилно да јадеш или размисли да земеш некој гејнер. Лично и јас имам проблем со доста брз метаболизам па сега во јануари заедно со вејот ќе земам и гејнер за да можам лесно да додадам уште 500 калории дневно.
--- надополнето: 24 декември 2011 во 16:02 ---
што мислите ? колку ќе ми трае протеинот ?

Elite Whey Protein Isolate од Dymatize има 70 дози. Јас во деновите кога вежбам земам по 3 дози (30мин пред вежбање, веднаш по вежбање и пред спиење) а деновите кога не вежбам само 1 доза пред спиење. Ако и ти пробаш вака ќе ти трае 5-6 недели.

дајте некоја препорака за прехрана за време во училиште, нешто со протеини и јаглехидрати :) ??? освен протеинска чоколада која ја јадам на мал одмор...

Постојат мал милион предуслови за да ти се исполни фантазијата, се што имаш да ти се претвори во мускул.
Суплеметација се формира во зависност од години, начин на исхрана (се гледа што во неа недостасува) и цел. Кога сето тоа ќе го имаш на маса, ќе знае човек што да ти препорача.

Факт е дека белковините се основна и градивна материја, но на 16 години поголем број на вас имаат голема потреба и од екстра калории од ЈХ, со кои истотака лесно достигнуваат исполнување на целта.

Немам некој режим на исхрана,само не јадам тоа што не е здраво.Целта ја кажав,и нормално дека не мислев ако земам протеин и амино,само тоа ми е доволно,а храна,тренинг не ми треба...ако мислеше на тоа.Не сум до толку почетник.Знам дека прва е исхраната,втора тренингот,тег трета работа е суплеметацијата.

Реков дека целта ми е све да ми се претвори во мускул,дека килажа имам...176 сум,а 75 кила имам.

И пак ќе те прашам,ако знаеш што би ми одговарало,кажи ми.
--- надополнето: 24 декември 2011 во 21:05 ---
Јас моментално користам од Простар на Ултимејт (80% whey). Ми го препорачаа и овдека на форумов а и фирмата е веќе над 30 години во производство на суплементи па сметам дека е добар продукт. Плус цената кога ќе пресметаш по грам чист протеин што го добиваш е меѓу поповолните. Инаку е 3370денари за 80 дози.
Prostar+Whey.jpg

Меѓутоа како што ти кажа Gjoroski младите луѓе природно имаат доста брз метаболизам и имаат потреба од повеќе калории, така да или ќе мора доста да пазиш обилно да јадеш или размисли да земеш некој гејнер. Лично и јас имам проблем со доста брз метаболизам па сега во јануари заедно со вејот ќе земам и гејнер за да можам лесно да додадам уште 500 калории дневно.
--- надополнето: 24 декември 2011 во 16:02 ---

Elite Whey Protein Isolate од Dymatize има 70 дози. Јас во деновите кога вежбам земам по 3 дози (30мин пред вежбање, веднаш по вежбање и пред спиење) а деновите кога не вежбам само 1 доза пред спиење. Ако и ти пробаш вака ќе ти трае 5-6 недели.

Обилно јадам,не е тоа проблем :icon_lol: Сакам да земам нешто што нема ни да ми накачи килажа(не мислам на 1 кило) а ни да ми намали.Значи,едноставно да ми напраи све во мускул.Пошто тренинзите ги имам,иам по 2 а некад и по 3 на ден,така да ќе имам кај да ги потрошам.

дајте некоја препорака за прехрана за време во училиште, нешто со протеини и јаглехидрати :) ??? освен протеинска чоколада која ја јадам на мал одмор...
Сендвич со стек и салата без компири.
--- надополнето: 24 декември 2011 во 21:44 ---
Целта ја кажав,и нормално дека не мислев ако земам протеин и амино,само тоа ми е доволно,а храна,тренинг не ми треба...ако мислеше на тоа.

Сакаше да ти каже дека ако имаш протеин, немаш потреба да земаш дополнително амино киселини. Во твој случај најдобро е парите за амино да ги дадеш за мултивитамин и креатин. Гејнер или амино конкретно не ти се потребни.

Исхранава ми е следната:
Оброк 1(Одма после станување) - Пола доза Allmax Allwhey + 300ml млеко + 5гр. Глутамин + 1 капсула Омега 3(1000мг) + 50гр суво грозје
Оброк 2(после пола саат) - 200мл млеко + 100гр овес + 2 варени јајца (цели) + 1000мг Витамин Ц
Оброк 3(саат ипол/два пред тренинг) - 250гр стек/1 конзерва туна + 3варени компири/200-300гр ориз/200-300гр тестенини
Оброк 4(пола саат пред тренинг) - пола доза Allmax Allwhey + 300мг млеко + 5гр креатин + Dymatize BCAA 4400
Оброк 5(после тренинг) - Allmax Isoflex цела доза + 5гр глутамин + 5гр креатин + 100гр суво грозје
Оброк 6(еден-два часа после тренинг) - 5 варени јајца(цели) + 100-200гр ориз/компири/тестенини/2 банани + 50гр кикиритки/бадеми + 1000мг Витамин Ц
Оброк 7(пред спиење) - Dymatize Gourmet цела доза + една лажица путер од кикиритки или 50гр кикиритки/бадеми
Плус вода пијам 5-6литра дневно.Спијам во wc..

Значи до сега исхранава(веќе пола година)секогаш ми била ваква само без волку суплементи туку стандардна 1 или 2 дози протеин и повеќе стек.

Сега неколку прашање до поискусниве:
1:Дали 7 јајца цели се многу во еден ден?(Има студии дека холестеролот во јајцата не е толку лош колку што се смета)
2.Дали 150гр суво грозје(120гр декстроза)е голем дел од вкупните јаглехидрати и треба да се намали?(Пошто нели се прости јаглехидрати)
3.Дали 2000мг(2гр) Витамин Ц се многу?И дали е океј другите витамини и минерали да ги внесувам од храна.
4.Колку грама би можело да има казеин во Dymatize Gourmet оти таква информација нема никаде на интернетов.

Сендвич со стек и салата без компири.
--- надополнето: 24 декември 2011 во 21:44 ---

Сакаше да ти каже дека ако имаш протеин, немаш потреба да земаш дополнително амино киселини. Во твој случај најдобро е парите за амино да ги дадеш за мултивитамин и креатин. Гејнер или амино конкретно не ти се потребни.

Конкретно кои ? за протеин,ќе го земам тој,а за овие другиве две,незнам...

И моја грешка,не сум го сватил како што треба.

1:Дали 7 јајца цели се многу во еден ден?(Има студии дека холестеролот во јајцата не е толку лош колку што се смета)
2.Дали 150гр суво грозје(120гр декстроза)е голем дел од вкупните јаглехидрати и треба да се намали?(Пошто нели се прости јаглехидрати)
3.Дали 2000мг(2гр) Витамин Ц се многу?И дали е океј другите витамини и минерали да ги внесувам од храна.
4.Колку грама би можело да има казеин во Dymatize Gourmet оти таква информација нема никаде на интернетов.

1. Намали малку со жолтките, можеби и не прават пробеми сами по себе ама во диетата веќе имаш доста млеко/млечни производи и месо богати со холестерол.
2. Ако не ти смета (не се дебелиш) нема потреба да намалуваш. Сам ќе си оцениш
3. Витамин Ц се излачува преку урина така да нема врска ако внесеш повеќе. Дневна доза е 60мг, а во некои случаи дури и се препорачува зголемена доза од 2гр. (заздравување на рани, некои болести ...)
4. За жал никој не ги издава соодносите бидејќи и вкусот на протеинот зависи од нив, секако има доволно казеин за пред спиење ако тоа ти е целта.
--- надополнето: 25 декември 2011 во 00:55 ---
Конкретно кои ? за протеин,ќе го земам тој,а за овие другиве две,незнам...

За мултивитамин незнам кој да ти препорачам јас користам обичен мултивитамин од аптека Олиговит / Дуовит и се некаде 200 денари за 1 месец.

Од кретини барај да е монохидратен креатин, за него има извршено највеќе студии дека е безбеден и ефикасен. Јас го имав користено Crea Pure на Ultimate и покажа резултати, но уште повеќе го фалат монохидратот на AllMax.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom