Б'лгарин с в'прос к'м Вас

• Креатор на темата Креатор на темата bobkoo
  • Време на започнување Време на започнување
Виж, по тази тема не мога да коментирам. Не са ме учили ништо св'рзано с това в училиште. Трјабва да се позаинтересовам и мога да ти кажа какво ми е мнението по темата до нјаколко дни. С'што така трјабва да вметна, че тогава д'ржавата е била р'ководена от фашистко настроени личности, до колкото си спомнјам от уроците по историја. Точно поради тази причина не се и опитвам да казвам, че думите ти не са истина. ште проверја и ште се изкажа на по-к'сен етап.

Но тук идва един интересен в'прос - Това означава ли, че за Вас ние сме окупатори? Че според Вас ние просто искаме да Ви анексираме? - Ето един директен и интересен в'прос.

Само да вметна, че до тук всичко, което с'м писал се в'рти около идејата за "обшто с'жителство, в което всички са штастливи и никој нјама проблем с когото и да е". Слушам те
Епа ако те интересира вистината , позаинтересирај се . Неколку дена нејќе да ти завршат работа ама ајде ! Кога ќе го прочиташ тоа што е напишано во Македонија за дејствијата на Бугарија за време на втората светска војна , собери го со тоа што те учеле во Бугарија и подели на два . Ќе бидеш најблиску до вистината .

Баш било интересно да читаш бугарски текст напишан на македонско писмо.
Днес никој не беше ме разсмивал. [emoji3] "македонскиот език" от 1945. Made in Blade Konevski

Sent from my MI 5 using Tapatalk

Голем број на бугари исто така не веруваат на бугарската политика и затоа се заминати во ЕУ државите. Исто така голем број на Македонци не веруваат на Македонската политика и затоа или имаат бугарски пасош и се во ЕУ земји или имаат најдено некој друг начин да излезат од Македонија и да се населат каде мислат дека ќе им биде поубаво.
Луѓето од овие краишта не веруваат на политиките на своите држави, Бугарија е предобар пример за тоа, со тоа што слободно може да се движат низ европа, видоа дека Балканот е срање. Многу наши исто видоа дека е срање у Македонија, ама ние не сме толку слободни како бугарите.

Политиката е за луѓето, не за реките, езерата итн, одамна поминаат времињата на нација, јазик, култура итн т.е не се поминати ама ако сакаш тоа да го зачуваш, не се удираш во гради и кажуваш празни реторики, туку засукуваш ракави и ја гледаш на економскиот просперитет на народот, а не политичарот, затоа што денеска на ова изобилие на информации, работите лесно се проверуваат.
Знам дека сите се удирате во гради, историја ова, историја она, ама повеќе не е 19-20 век, условите се сменети, информациите се подостапни и манипулациите се многу помали или со други зборови, на поголемиот дел од луѓето им се живее, а не им се гине за некој да профитира од тоа.
Кај замина ти, овде на темава се зборува за односот (и политиките) меѓу Бугарија и Македонија.

Кај замина ти, овде на темава се зборува за односот (и политиките) меѓу Бугарија и Македонија.
Јас па сфатив дека во прашање е перцепцијата меѓу бугарите и македонците ! Прашањето е што македонците мислат за бугарите , генерално . Покасно како и обично се сведува на муабет меѓу "нашите и вашите" т.е. Бугарија и Македонија .
Поинтересно е што топикмајстерот е бугарин со македонски произход . Што сака да чуе или да каже ќе знаеме после една две страници , сега за сега испитува терен .
А @Chemical Angel само го кажува своето мнение , пробувајки да ги апстрахира ( или пак да ги дистанцира) актуелните политички ставови на двете страни .

Јас па сфатив дека во прашање е перцепцијата меѓу бугарите и македонците ! Прашањето е што македонците мислат за бугарите , генерално . Покасно како и обично се сведува на муабет меѓу "нашите и вашите" т.е. Бугарија и Македонија .
Поинтересно е што топикмајстерот е бугарин со македонски произход . Што сака да чуе или да каже ќе знаеме после една две страници , сега за сега испитува терен .
А @Chemical Angel само го кажува своето мнение , пробувајки да ги апстрахира ( или пак да ги дистанцира) актуелните политички ставови на двете страни .
Да но некако како вербално да ме нападна, за област која воопшто не ја зафатив, а можеби и се сложувам со него.

Мене повеќе ме интересира како се чувствуваат бугарите кои имаат потекло од Македонија независно вардарска или егејска,т.е како се чувствувале токму нивните баби и дедовци како бугари како македонци?Овде искрено барем јас сум рамнодушен и кон србите и бугарите, можеби повеќе почит добивам од србите кон мојата определба како Македонец а од бугарите почесто зафрканции кои тежнеат и до омаловажувања , не се сите исти ама генерално е тоа.

Познавам човек од 80 години во Несебар, Бугарија кој е роден во село во близина на Несебар кое било населено 100% од Егејски Македонци кои таму биле однесени со размената на население во 1914 помеѓу Грција и Бугарија. Човекот цел живот бил учен дека тие се Македонци и такви треба да останат. Иако во Бугарија цел живот бил асимилиран и до ден денес не смее во ниеден документ да се запише како Македонец тој на секој можен начин се декларира како Македонец. Сеуште има братучеди кои живеат во Егејска Македонија, најмногу во околината на Солун и Кукуш и тие за себе викаат дека се чисти Македонци, никогаш Грци или Бугари. Најголемиот дел од старите генерации кои се родени во Егејска и Пиринска Македонија се декларираат себеси како чисти Македонци и ништо друго. Е сега со новите генерации многу работи се размешани. Некои се декларираат како Македонци некои како Бугари и Грци. Но во глобала во многу села од Егејска и Пиринска Македонија можеш да сретнеш луѓе кои се декларираат како Македонци и одлично го зборуваат Македонскиот јазик.

Ne razbiram za originalniov poster-makedonec vika deka e? Zaso se pretstavuva kako bugar uste od prva recenica?

Sent from my SM-G930W8 using Tapatalk

Ne razbiram za originalniov poster-makedonec vika deka e? Zaso se pretstavuva kako bugar uste od prva recenica?

Sent from my SM-G930W8 using Tapatalk

Не знам што е тука чудно... Вика дека пра-пра баба му и дедо му биле Македонци. Он не се осеќа како таков и се декларира како Бугарин. Секој има право на самоопределување, неможе никој сосила да ти наметне да бидеш нешто што не сакаш или не осеќаш дека си.

мислам дека Блгарија мора да признае за злосторот со сите евреи во Македонија што го направи во втората светска војна. Кога толкава Германија го признава и продолжува потаму, мислам дека и Блгарија би требало да го признај тоа. а против Блгарскиот народ немам ништо против и мислам дека: може би не сме братја, но сме братовчеди и треба барем малку да имам поштовање еден према друг.
Тоа не значи дека бугарите ги убивале сите евреи у македонија тие ги вршеле командите
https://en.wikipedia.org/wiki/Rafael_Moshe_Kamhi[DOUBLEPOST=1474031398][/DOUBLEPOST]
мислам дека Блгарија мора да признае за злосторот со сите евреи во Македонија што го направи во втората светска војна. Кога толкава Германија го признава и продолжува потаму, мислам дека и Блгарија би требало да го признај тоа. а против Блгарскиот народ немам ништо против и мислам дека: може би не сме братја, но сме братовчеди и треба барем малку да имам поштовање еден према друг.
Тоа не значи дека бугарите ги убивале сите евреи у македонија тие ги вршеле командите
https://en.wikipedia.org/wiki/Rafael_Moshe_Kamhi

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom