Блам држава

Ова веќе не е ни блам држава. Ова е територија само на која живее напатено население. Боље да се распаднеме ко држава, и така за кур не не бива, се видело тоа до сега безброј пати.

Фаќајте патот од тука, дали Русија, Индија, Јапан, Филипини, Германија, сегде е боље од тука. Освен во Украина и земјиве од блиски исток и сиротињите од Африка.
Го кажав то многу пати на форумов одамна. Поубо нека нè поделат како држава него ли ова срање уште да го трпиме.

Прашање: Дали е противуставно(или нелегално) ова сценарио:

* собранието распишува референдум за прашање x кое има за цел да воведи нешто ново(пример прифаќање преспански договор)

* референдумот не постигнува цензус и пропаѓа

* собранието, по 4 месеци после референдумот расправа за истото прашање кое бара 2/3 множинство за да се усвои
Ако се прави така, не се почитува вољата на нарoдот, а тоа е противуставно а со тоа и противзаконски. Уставот е дециден околу тоа-мора да се спроведат одлуките од референдумот

Ако се прави така, не се почитува вољата на нарoдот, а тоа е противуставно а со тоа и противзаконски. Уставот е дециден околу тоа-мора да се спроведат одлуките од референдумот
Што значи "одлука од референдум"? Чисто дискутираме од правен аспект.
Автоматски споено мислење:

Чисто за потсетување, референдумот беше советодавен, а не обврзувачки, што значи дека дури и ако мнозинството гласачи излезеа да гласаат на референдумот и гласаа ПРОТИВ, владата и Парламентот воопшто не беа обврзани да го прифатат референдумскиот избор на мнозинството гласачи.
Сигурен си дека беше распишан референдумот како советодавен?

Во Македонија, според устав, не постои категоријата "советодавен" или "консултативен" референдум.

Или ај вака, има некој правен документ(устав, анекс на устав, подзаконски акти итн) каде е опишана категоријата "советодавен референдум"?

Точно, не велам дека можеби немаше да го истераат до крај својот предавнички и кукавички план. Но, ние како народ јасно ќе кажевме дека сме ПРОТИВ. Вака, бојкотирање, тие си изваја народ кој гласаше ЗА и пак го променаа името.

Океј е, но мислам дека ако имаше јасно и недвосмислено НЕ на референдумот, тогаш можеби малку би му проработела онаа жичка да си речат да не одат против желба на народот. Вака, си измислија дека 600.000 гласале ЗА, и си го истуркаја филмот со помош на одродените од вмро.
Ќе се сложиш дека овој акт на изгласување на промената на името во собрание и "вадење со 600-те илјади што гласале" е противуставен и нелегален акт?

Зависи како гледаш на рабојќето: чисто правнички или етички.

Начелно, за „големите„ прашања, како приклучувањето на државата кон овој или оној сојуз, се прашува народот, референдумски.

Постои и друго сценарио, а тоа е „црногорското„ (нема врска со мрзеливоста...),што значи дека формално, власта организира референдум по одредено прашање, а ако народот не го прифати прашањето од референдумот, власта преоѓа на собраниско гласање, односно надгласување, каде донесената собраниска одлука редовно е спротивна од волјата од народот.

Се‘ е во ред, „само„ народот е насанкан...
Во поголема мера правно гледам, мислам дека така може подобро и попрецизно да се разбериме.

Сега, правно, противуставно и нелегално е во македонија "црногорското сценарио"?

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: A__
Што значи "одлука од референдум"? Чисто дискутираме од правен аспект.

одлука на референдум значи дали е на гласањето на референдумот е донесена или не некоја одлука. За нашиот референдум беше донесена одлука дека не е успешен, а со тоа не е донесена одлука

во конкретниот случај одлуката беше ,,дали сте за промена на името ради влегување во сојуз......,,

Значи парламентот неможи да донеси одлука која е спротивна на одлуката на референдумот

Утре некој друг или трет можи на референдум да постави прашање(федерализација или нешто слично како отцепување) па со 500...600 000 излезени ќе си ја реализира својата желба правејќи паралела со овој референдум

ти текнува како Путин сега нон стоп зборува за преседанот со Косово? Ако можи за Косово зошто не за Донбас?

самоутепание

Поубо нека нè поделат како држава него ли ова срање уште да го трпиме.
...така ли? и што ќе ти припадне како поделба од државата, „Долно Дупени и Гевгелија“ ? :pos:

Во поголема мера правно гледам, мислам дека така може подобро и попрецизно да се разбериме.

Сега, правно, противуставно и нелегално е во македонија "црногорското сценарио"?

Пошто не сум правник, мене појќе ме интересира морално-етичкиот поглед на рабојќето...

Така, ако една и иста власт прво го прашува народот референдумски, па откако народот и‘ вели на власта „Не, фала.„, тогаш власта неетички (!) преоѓа на финта, заобиколувајќи ја веќе донесената референдумска одлука.

Дали „црногоското сценарио„ е правно можно, зависи од тоа дали самиот правен поредок (устав, закон, подазконски акти...) предвидел можност во која власта се впушта во заебување на својот народ.

Се сомневан дека таква правна можност постои, но за власата, особено неизбранава, секогаш постои можност за лукаво заобиколување на законите и никој во тоа не ја спречува-особено не нејзините работодавци од амбасадите.

Како што би рекла комуњарата за можниот референдум од 2004/2005-тата: „Некои прашања не заслужуваат одговор„, а што не верувам дека е правна категорија или можност...

Прегледај го приврзокот 373838

Домашна работа за I- во одделение во ОУ." Св. Кирил и Методиј" Скопје-центар.

Уште еден успешен чекор кон ЕУ. Браво!
a be ne bile gej is okej, voa e razveden tatko a toa crnomurestiot mu bil golemiot sin, (ja pushcil zenata na odmor vo Zanzibar :cool: ili chesto odela sama da pazarue tekstil vo magacinite voShutka city)

Nekoj pod lazno ime i telefon si napravil lazen web sajt, goa na UJP i kradel podatoci na gragani... I sega po prijava na policija UJP go blokira serverot namezto da se izbrishe stranata i Uapsi izmamnikot...
Dali izmamnikot r povrzan so vladta ili se raboti za totalna nesposobnost na sistemot, ne znam, no ova etezhka mizerija..
Neli ovoj od Dokaz go uapsija i osudija, a za ova Dremat?????

Последно уредено:
Да, судскиот систем е силно ефикасен кон поединци кои не можат да се бранат од системот, но истиот тој систем мудро молчи на очигледното лажење и крадење, кои ни се случуваат пред очите...

https://centar.mk/blog/2023/04/05/k...qLHDSDow-6sQMjpUBAHHF45xnqPGvxwucguR607fRqVWU

ај да видиме колку ќе ја осудат... се сомневам дека туку така тргнала да праи фалсификати, очекувала подршка од партиски ГРБ... а бај тхе веј, имаше на времето како потпаролот што е сега сељоначалник со помош на партиски кољега од управа за запленување, сакал да ја лапне ни мање ни више ех Шведска ембаси на Водно

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom