Блам држава

Не е така едноставно.
Ја мајката, зашо?
Ако не се краде ќе има за сите.

Темава денес ќе вришти, нема крај..

Си спиеле лагано. Министерствово не знаев ни дека постои. А богами не ни треба.

Ја мајката, зашо?
Ако не се краде ќе има за сите.

Темава денес ќе вришти, нема крај..

Си спиеле лагано. Министерствово не знаев ни дека постои. А богами не ни треба.
Затоа што струјата не е роба што онака се произведува за извоз и може да се складира некаде. Резерва е ок, премногу вишок не баш оти и кога не произведува има трошкови кои некој мора да ги носи. Ама ок, јасно е на фејсбук може и цел живот со едно меме и една реченица да се објасни.

Затоа што струјата не е роба што онака се произведува за извоз и може да се складира некаде. Резерва е ок, премногу вишок не баш оти и кога не произведува има трошкови кои некој мора да ги носи. Ама ок, јасно е на фејсбук може и цел живот со едно меме и една реченица да се објасни.
Струјата не е роба.
Мислиш добро. Па не е ни добро. Услуга е.
Приходи од услуги. Ако веќе навлагаме у термини.
Евн, Телеком. Нудат услуги врз основа на договор. Добро е нешто опипливо. Струјата не ја гледаш и допираш.

Немој ти на мене фејсбук муабети, пошо работам со финансиски извештаи, и имам клиенти од секоја бранша, меѓу кои и произведувач на струја со ветерници.
Не смеам да зборам. Ама се исплати.
Не знам по која економска логика повеќе се исплати да купуваш, и да ти чукаат царини, него да произведуваш за дома+ да продаваш.
Дај кажи кај си студирал економија. Ова на УКИМ не е учено.

IMG_6878.jpeg

Еве сумарно. Чиста економија.

Имаше дека црпе им го простил долгот за да лапне процент(сигурно лажни вести биле), година две беа должници
и изгледа сум ја пропуштил веста дека платиле, не била толку топ ваљда.

https://faktor.mk/te-to-ad-se-razdolzi-so-drzavata-isplatila-povekje-od-milijarda-denari
Интересни делови не лапнале процент и одма раскин
Kaj kje se otkazat od tolku pari, koa vidoa deka raboti profitabilno firmata:D

Сабер нема баланс за овие 1500MW фотоволтаици. Треба баланс со хидроцентрали или нуклеарки. Нешто што ќе прави цело време струја. Ако немаш вакви капацитети ќе немаш баланс во мрежата.
I know, i know, секојдневие ми е ова :D
Гроб да нема тој што ги воведе фотоволтаициве :D
Сега со новата регулатива да ставаат батерии, уште толку ќе биде каша попара балансирањето на системот.

Вардарска долина и Чебрен беа неопходни и за балансирање и за домашно базно производство, да не мора да се увезува од страна. Жива среќа што годинава не пламнаа многу цените (дам мемо и хупекс се гз и гаќи) во овој дел на Европа, па ЕСМ можеше да си дозволи да купуваме доста енергија во сончеви саати скоро за ич пари (па и по малку над нивната производна цена на РЕК Битола за есенскиов период), па ја зачуваа водава за ноќни часови.

Во право си, готов проект беше спречен зошто во забелешка од ЕУ стоеше дека ќе се загрозело живеалиштето на рисот Марко и пропадна се'. Спомнав и на друга тема, веќе одамна ништо не зависи од нас како држава на ова поле. Ама да работеле домаќински во 90-тите и да реализирале долгорочни идеи, сега ќе свиркавме. Сега нешто може да се спаси, ама тешко познавајќи ги луѓето. Вработувањата во министерството се жив срам, за сликања само. И општо, мема млади за работа на овие тематики, каква сакаш плата дај им, никој не сака за ништо да е одговорен :)

Вработувањата во министерството се жив срам, за сликања само.
Не се ниту за во јавност да се фалат каде работат бидејќи тропаат глупости дека ќе чуваат струја во батериите до зима :pos:.

Многу нејасно, јас го сфаќам дека таткото, муслиман, ја одзел ќерката од сопругата со подмитување надлежни, но сега во Лондон настанува ЗАВЗЛАМА....а пази сега, девојчето воспитано од таткото како права муслиманка....
Круна во целата работа е РЕКЕТАРОТ Божиновски

Многу нејасно, јас го сфаќам дека таткото, муслиман, ја одзел ќерката од сопругата со подмитување надлежни, но сега во Лондон настанува ЗАВЗЛАМА....а пази сега, девојчето воспитано од таткото како права муслиманка....
Круна во целата работа е РЕКЕТАРОТ Божиновски
A oti mi se cini deka nishto ne si razbral?

Tatkoto ne e Musliman tuku pravoslaven! ЏОН СТОЈКОВСКИ
I na tatkoto mu zele Pari ovie od Ambasadava i od kade go najde Bozhinoski za reketar vo sluchajov?

Jebiga aklohol e toa, skokaat bukvite!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom