Битката на жените

• Креатор на темата Креатор на темата Сатори
  • Време на започнување Време на започнување
Acid напиша:
Во повеќе квази-феминистички теми го имам кажано истото. Се додека кукате, цмиздрите и ги обвинувате мажите за вашата несреќа и животни фрустрации, никогаш нема да еволуирате на општествен план. Паметната жена која не го тупи со нејзините „битки за рамноправност на половите“ е сосема рамноправна со мажот.
Сосема се согласувам. Паметна жена нема да си дозволи маж со класика балкански ков и затуцани размислувања. Паметна жена ќе си најде паметен маж покрај кого ќе просперира во сите области кои ги сака. Паметна жена си ги знае можностите, но истите постојано ги надоградува. Паметна жена нема да дозволи некој да си игра курташак со неа, а таа да го трпи.

Acid напиша:
Во реалноста ( оваа нашата, а не на земјите од „третиот свет“ :lolz: ) факт е дека жените имаат многу поголеми поволности од мажите. Доволно е да отворите еден огласник и да видите дека барем 80% од работите кои се нудат се за жени. Во дискотека може да влезе секоја, без разлика колку е ружна. Ако има пожар или поплава, секогаш жените се спасуваат први. Примери има еден куп, да не продолжувам...
Грешка. Кои жени се привилегирани? Цицлестите спонзоруши што случајно имаат способност брзо да куцаат? Остај ти такви привилегии и глупости, се знае какви успеваат на тој начин. Онаа што му го пушела на професорот на факултет за пролазна, ќе пуши уште на многу луѓе за да успее. Ама па, и професорите не бираат ружњаќињи да им го пушат, иф ју ноу ват ај мин. Значи-тие привилегии немаат везе со умствениот капацитет, туку со количината на силикон во цицињата.:wink:

Acid напиша:
Факт е дека сте создадени од реброто на мажите. Факт е дека сте создадени за да го задоволувате мажот. Ама стварно не ја гледам поентата да се отвара цела тема, само затоа што Лејди Сатори ставила кабловска и видела како и го сецнале клиторисот на некоја кутра девоја :(
Ерм...само едно не ми е јасно. Нус-појава е тоа што ние имаме клиторис?:( Бидејќи колку што сум информирана, задоволството е взаемно, никој на никого не служи.:wink:

За крај-паметна жена не се замара со непостоечки битки со спротивниот пол, туку знае дека без разлика што ќе каже некоја цмиздрла или сељо не е подолу од ниеден маж, а нејзиниот ќе си го реди дома без да дига џева.

...nauchna fantastika-borbata na zenata...nema veze-isto e- nekade e borbata na mazot a nekade borbata na zenata-...nerealni raboti...nema i nema ni da ima ednakvost ili neznam harmonichna-iluzija...ima dominantni i recesivni odliki vo vrskata(fintata e koj kogo e topkata na start-koj kogo brkal)...se drugo e utopija...ili go jadesh ili go jade...toa e vistinata i sekade e taka...i ke bide taka verujte zatoa sto toa e vo psihata na sekoj chovek-borba za prevlast na sekoj nachin i sekoe pole...may the best one win.

На ќошот кај Симпо имаше нешо налик пекара шо имаше обичај да е отворена само навечер.... Си седам јас едно мирно прекрасно утро(12 часот(пладне) веќе пол саат чекам бартучетка, за на кафе/пиво) на клупа близу пекарата.... Поминува тип...
Типот: Пекарата отворена е?
Јас: Не знам дечко, не се гледа од овде, а преѓе не и обрнав внимание, поарно ти е да си видиш...
Типот: Јас мислам дека е отворена, ти шо мислиш?
Јас: Во моментов имам други рабти на ум, не пекарата...
Типот: Па фала богу, ти не мислиш...воопшто....за тебе има кој да мисли, не ти треба тебе тоа, убава си...
Јас:...(ТРИ ЕБАНИ ТОЧКИ!!!!!!!)
Типот си замина, јас си запалив цигара!
Јасна ми е неговата неговата констатација, оправдана е, ама не ме засега нешто посебно. Глупавите борби се непостоечки и непотребни, сите си ги знаеме местата, нема потреба од никакви апсурдни и небулозни докажувања, треба да се помага еден со друг, работи според можностите, не САМО ДА СЕ ЗБОРИ!!! Ако баш толку сакаш да поправаш коли, ОДИ ПОПРАВАЈ КОЛИ!!! ОДИ СЕЧИ 100 КУБИКА ДРВА!!! ОДИ ИСТОВАРАЈ ТЕШКИ СРАЊА!!! Јас ќе се зафатам со мислењето и постанувањето научник!!!ОК?!
Поздрав...

прашање

Постојано налетувам на некои факти како лично во мојот живот, така и во историјата, во весник, на тв.
И се разбира почнав тоа да го гледам од психолошка страна, како влијае на мене и на мојата психа, кога сватив и дека некои мажи сеуште на тоа гледаат како на играчка, нормална работа...револт.

Значи...

1.Библијата-Ева беше создадена од реброто на Адам-не деградираат во нашата сопствена религија.

2.Исламот-да не бидам како секоја трета будала која ќе збори глупости без докази...но зарем да и го исечеш клиторисот на девојка во пубертет е затоа што се грижиш за неа?

3.Општествено деградирање-жената треба да биде се за да биде успешна...а притоа ја прават курва, ја искористуваат максимално на секој можен начин и ги зимаат децата кога наводно не е способна да се грижи за нив и ја поставуваат на последно скалило?

Сеуште се судираме со стереотипи...дури и сега во 21 век, дури и во нашето демократско општество...да не зборувам за Саудиска Арабија...болно е.
Патетизира и разочарувачко е.

Темава ја отворив тука, затоа што сакам да ја видам психолошката страна на вашите размислувања?
Емоциите?

Не само круто објаснување дека тоа не е во ред!

одговор

Лејди Сатори напиша:
Јас сакам заштита, си признавам, сакам дечко две метра покрај мене покрај кој ќе се чувствувам како принцеза, разгалена, кршлива или нежна ич не ме интересира.

Можеби затоа што во досегашниот мој живот, со сите проблеми со кои што се справував само на 15/16 години ме сменија и ме направија крута кон се освен кон љубовта.
Затоа, не сакам да бидам Супервумн кога станува збор за некој крај мене, јас баш сакам Супермен!

Анастазија напиша:
Јас сакам да имам маж до мене, кој знам дека ќе е и физички способен да ме заштити и истовремено и емоционално стабилен за да ми биде поткрепа кога ќе сум хистерична/забегана, а тоа знае да ме стрефи на рандом:)
Тоа не значи дека не сакам да си го задржам сопственото јас и дека треба да сум безгласна буква, туку да знае да го почитува моето мислење и да сака да ме направи среќна и сакана.

BiG_kIsS напиша:
Алфа Мажјак :) Па не за џабе е маж :)

3.Општествено деградирање-жената треба да биде се за да биде успешна...а притоа ја прават курва, ја искористуваат максимално на секој можен начин и ги зимаат децата кога наводно не е способна да се грижи за нив и ја поставуваат на последно скалило?
!

Ne se slozuvam. "Zenata treba da bide se"??? Sho znachi toa?

Nikoj ne moze da napravi edna zena kurva.... Iskoristuvanjeto ne razlikuva pol. I mashki iskoristuvaat maksimalno na sekoj mozen nachin, iskoristuvanjeto nema vrska so polot. Toa za decata bara seriozna analiza, no mora da se slozime deka postojat situacii vo koi podobro e za decata da ne se so majkata. I shto znachi postavuvanje na posledno skalilo? Diskriminacija?

Сусаро ја закопа Сатори, дебилната битка на жените и сите замоци кои ја обиколуваа да ја заштитат,потоа го откопа трупот што трули, го кремира за да не зафаќа место и ја фрли пепелта во бездната на супериорната машка воља!! Уште една победа на мажите. Усрана битка имате саказ!!!!!!!!!

Sussaro, на одличен начин ја долови суштината на темава и т.н. раздор.
Проблемот е очигледно во двојната слика на самите жени за себе и во нивната неодлучност околу тоа што треба да биде жената и нејзината улога.
Претставата за принцеза, за она деликатно суштество кое е посакувано и заштитувано, кај мнозинството жени се коси со сликата за самосвесна, амбициозна жена која сама ги влече конците на својот живот. Одбираат сами да се стават во еден шаблон, исклучувајчи го другиот. А, после се гневни ако другите не ги гледаат како борци, и обратно. Па, сами си ја исклучувате другата опција. Но, не мора да биде така. Со примери е докажано дека постои и опцијата да се избалансираат двете стереотипни улоги без да се западне во крајноста на лигла и жртва наспрам машкоданка која ја негира женственоста.
Кој не спречува да уживаме во женственоста и сите предности кои таа ги нуди, а истовремено да бидеме и достојни соговорници и партнери кога се работи за нешта кои се од општа важност? Само ние самите. Не и машкиот пол.
Од лично искуство знам дека постојат моменти кога полот станува тотално ирелевантен. На пример, кога дискутирам за политика, општествени теми и слично, не е важно ни тоа што сум нашминкана, што имам штикли итд., ниту пак тоа што тој спроти мене има полов орган различен од мојот. Тогаш сме само луѓе, кои не си ја мерат вредноста преку половите обележја. Важна е само нашата рационалност, свесност и др.
Но, кога би била некој што само трепка со очи, се смешка и гледа бледо, мислејќи дека полот го прави некомпетентен, нормално дека ќе се посомневаат во мојата способност.
Избор е во прашање, драги мои дами. Личен избор, а не некоја судбинска казна да бидеме жртви.

На жените останува светот! Нема поборбено суштестсво од жената! Жената може да опстои сама за разлика од мажот во секој поглед!

Не може да ве чуди тоа што во Библијата и книги со далечноисториски мотиви жената е претставена како инфериорна, зошто порано нормална била таквата хиерархија. Но нормално, жената побарала едначење на нејзините права со оние на мажот сфаќајќи дека може да те држат и сметаат за потчинета само ако ти се поставиш како таква.
Сите сме луѓе, разликите се безначителни за да ни се ограничуваат било какви права или да се смета на нееднаква способност за вршење на било каква работа. Не сум феминистка но не поднесувам неоправдано наметната хиерархија.

еј зената е несто светои немој да ја потценувате ако не е вазна зосто се бориме за нив зосто природата така не создала + и - маз и зена и тој и таа се луге .Ако ги нема нив сто праиме само педери ке изумреме и крај

pa da seuste ima neramnopravnost kon zenskiot pol na mnogu mesta no mislam deka ne bas vo bliska idnina ke ja imaat ramnopravnosta nasekade okolu svetot..... se nadevam :) ke gi dobijat svoite prava i sakam taka da bide samo nemoj pa na kraj da ispadne koga ke gi dobijat site prava da se zavrti krugot pa maskiot pol da bide toj so nema da ima nikakvi prava :)

zenite se emancipirani sto sakaat uste, da ne potcinat nas mazite? segde gi ima, vo politika (za toa posebno gi biva), ucitelki, nastavnicki, profesorki, direktorki, ministerki... a jas bez rabota.neam nisto protiv zenite, ama masko sum i gledam za sebe, normalno, sekoj za sebe si e najbiten.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom