Kina e ok... Ima i dobri i losi strani. Mnogu zavisi i kade odis.
Hong Kong na primer e relativno zapaden da kazam amercki tip na grad, najveke oblakoderi, interesni mesta za iskacanje so luda moda... Vistinska metropola vo koja pokraj kinezi ima i dosta belci, i azijati od drugi mesta. Internacionalen grad.
Macau koe e edno 45 -50 min so ferry od hong kong e bivsa portugalska kolonija. Ima svoja kujna dosta razlicna od ostatokot na kina e eden vid mini vegas... Nenormalni kazina, hoteli i zurki. Moe omileno mesto vo kina. Razgledajte sliki ke vidite zosto, istite kazina i hoteli vo vegas gi ima i tuka samo MNOGU poglemi.
Shanghai e biznis centarot na kina. Gradiste so kupista oblakoderi koe e apla zagadeno od toa sto non stop se gradi. Dosta interesni gradbi, i odlicen shoping... Super hrana ako obozavate avtenticno kineska kujna a ima i dosta dobar noken zivot. Skap grad za kineski uslovi pogotovo za stranci...
Peking e komunjarski grad... Tipicen glaven grad so eden kup muzei i gradbi od vremeto na komunizmot megutoa i istoriski kako zabranetiot grad koj e OGROMEN. Vo posledno vreme se modernizira najveke poslednive godini pred olimpijadata... Toj sto bil pred 10-15 god ke se iznenadi od negovata evolucija.
Sum bil vo poveke drugi gradovi kako Guangzhou, Shenzhen, Nanjing, Tianjin koj naglo rastat... Ima ogromna razlika od golemite gradovi do pomalite (zboram za gradovi do kaj 3-4 mil naseleni). Kolku se odi podaleku od golemite centri tolku poveke ke se gleda mizerija. Cenite stanuvaat smesni. Ako vo Shanghai za pivo ste platile $5 vo kafic sega go plakate po 20 centi. Problem e i jazikot. Slabo se zboruva angliski duri i vo mesta kako Hong Kong. Se sokirav prviot pat koga bev u HK i koga nemozev da se razberam so 10tina taksisti. Nikoj ne zborese angliski. Duri i imeto na hotelot koe bese poznat svetski brend nemozea da go razberat. Na kraj morav da najdam net cafe da istampam vaucer na kineski i da me odnesat. U hotelot mi objasnija deka nesto ko u MKD lugevo hotelot go znaat ako im opises nesto u smilsa golemiot zut hotel do metrostancata lol... Wanchai i drugite turisticki mesta vo HK znaat angliski ali uglavno radi toa sto rabotnicive se uglavno filipinci.
Se na se kina e interesna zemja da se vidi, ali e ogromna pa treba da znaete sto sakate da vidite pred da odite. Seuste e evtina mada stanuva skapa. Posleden pat vo Shanghai plativ nad $100 od vecer za hotel. Da ima poevtino na periferija na gradot ali togas ke ti treba 3-4 saati da stignes do bilo kade. Hranata im e dobra. Doduse neznam, jas sum naviknat pa mi e ok. Prirodata ima ali ja unistuvaat mnogu brzo. Onie poegzoticni mesta ne se bas najdostapni a nekoj mesta se i zabraneti za turisti.
Prasajte ako ve interesira nesto konkretno vaka neznam veke sto da napisam