Бил некој во Кина? :)

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.495
Поени од реакции
35.451
Локација
Скопје
Веб-сајт
www.kajgana.com
Википедија

Народна Република Кина или скратено НР Кина (кинески: 中华人民共和国, пинјин: Zhōnghuá Rénmín Gònghéguó, мак. тр. „Џонгхуа Женмин Гунгхегуо“) го опфаќа најголемиот дел од културниот, историскиот и географскиот простор, познат под името Кина. Од своето формирање во 1949 година, таа е водена од Комунистичката партија на Кина. Кина е најнаселена држава во целиот свет со повеќе од 1.250.000.000 жители, од кои повеќето припаѓаат на групата Хан.

Таа е најголема земја на подрачјето на Источна Азија, и четврта по големина во целиот свет. Кина граничи со 14 земји: Авганистан, Бутан, Мјанмар, Индија, Казахстан, Киргизстан, Лаос, Монголија, Непал, Северна Кореја, Пакистан, Русија, Таџикистан и Виетнам. Народна Република Кина го смета островот Тајван за дел од својата територија, меѓутоа тој фактички не е под нејзин суверенитет.

Фото репортажава ме поттикна да ја отворам темава:

Освен што има неверојатен раст на населението и економијата, Кина се обидува да реши проблеми поврзани со околината, политичките и културните институции, грижата за старите и останатите општествени појави. Погледнете ги фотографиите од секојдневниот живот во Кина кои ги прикажуваат различните аспекти на животот во оваа земја.

pogled-vo-kineskoto-sekojdnevie-79222.jpg

Девојка во електрично возило со три тркала на патот кон центарот на Пекинг (Reuters/David Gray)

pogled-vo-kineskoto-sekojdnevie-79223.jpg

Диригент на воен оркестар за време на проба пред отворањето на Народната конгресна сала во Пекинг (Reuters/Jason Lee)

pogled-vo-kineskoto-sekojdnevie-79224.jpg

Работници со нивните мобилни телефони во фабрика во Хонг Конг (Reuters / Bobby Yip (CHINA)

pogled-vo-kineskoto-sekojdnevie-79227.jpg

Танчерки со хендикеп за време на проба. Групата се собира два пати неделно и вежба модерни танци (Reuters/Jason Lee)

pogled-vo-kineskoto-sekojdnevie-79234.jpg

Монах висок 2,14 метри во улога на фотограф за време на церемонија во храмот Лацеја во провинцијата Цинхаи (Peter Parks/AFP/Getty Images)

pogled-vo-kineskoto-sekojdnevie-79237.jpg

Мајмун стар 5 години управува со роботизирана рака со помош на своите мисли во лабораторијата во Универзитетот во Хангзоу (Reuters / China Daily)

pogled-vo-kineskoto-sekojdnevie-79238.jpg

Маж држи тибетански мастиф за време на изложба на кучиња во Шенјанг (Reuters / Stringer)

pogled-vo-kineskoto-sekojdnevie-79239.jpg

Хуан Суфан, жена која штотуку дознала дека градежни работници по грешка урнале дел од нејзината куќа (Reuters / Stringer)

pogled-vo-kineskoto-sekojdnevie-79241.jpg

Суфан се обидува да фрли цигла кон надзорникот на работниците кои по грешка ја срушиле нејзината куќа (Reuters / Stringer)

pogled-vo-kineskoto-sekojdnevie-79243.jpg

Девојка со маска во кинеската опера додека чека да почне прославата на Меѓународниот ден на жената во Пекинг (Reuters / Jason Lee)

pogled-vo-kineskoto-sekojdnevie-79247.jpg

Скорпии на стапче во ресторан за брза храна на улица во Пекинг (AP Photo / Eugene
Hoshiko)

pogled-vo-kineskoto-sekojdnevie-79248.jpg

Уметник скока со велосипед од 10-метарска скокалница во Националниот центар за водени спортови во Пекинг (Feng Li / Getty Images)

pogled-vo-kineskoto-sekojdnevie-79249.jpg

Маж проаѓа покрај продавница на Apple во Пекинг (Reuters / Carlos Barria)

pogled-vo-kineskoto-sekojdnevie-79251.jpg

Жител на селото Илјан како носи вода. Како резултат на сушата во провинцијата Јунан, 3,2 милиони луѓе имаат недостиг на вода (STR / AFP / Getty Images)

pogled-vo-kineskoto-sekojdnevie-79252.jpg

Студентски дом во Хангзу

pogled-vo-kineskoto-sekojdnevie-79253.jpg

Работник се подготвува за молзење на кравите во фабриката на новозеландскиот гигант за млечни производи Fonterra (Reuters/David Gray)

pogled-vo-kineskoto-sekojdnevie-79254.jpg

Посетител стои во холот на Националниот центар за водени спортови во Пекинг (Reuters / David Gray)

pogled-vo-kineskoto-sekojdnevie-79255.jpg

Нан Вејпин свири на музички инструмент направен од моркови и кромид. Тој и неговиот брат се специјализирале да музицираат на инструменти направени од овошје и зеленчук (Reuters / Petar Kujundzic)

pogled-vo-kineskoto-sekojdnevie-79256.jpg

Група кинески танчерки вежбаат на замрзнатото езеро Чангчун. Зимската рекреација во Кина е особено популарна помеѓу постарите (STR / AFP / Getty Images)

pogled-vo-kineskoto-sekojdnevie-79257.jpg

Работник на железнички вијадукт во Ченгшу

Дали некој од вас бил во туристичка посета на Кина? Колку би чинело една тура до таму?

Од емисии што сум гледал и од литература што сум читал може да се заклучи дека Кина е земја на големи екстреми... Огромна традиција, култура, земја со можеби најбогата и најразновидна историја, а од друга страна прераснува во светска сила и двигател на општеството во глобални рамки. Богатата историја и култура лесно се затскрива позади страшната сиромаштијата, корупција, пренаселеност од која Кинезите тешко ќе излезат на крај во следните 100-150 години... Многу се гради и се инвестира но и воопшто во светски рамки Кина се "користи" како еден голем ротор на светското производството... Како и да е во Кина има што да се види само треба претпазливо да се следат некои совети за патување бидејќи како што пишав е земја на големи екстреми од сиромаштија и криминал до неколку стотици залепени едно до друго висококатници, берзи и трговски центри.

Јас сум бил Брат ми живее во Пекинг инаку има ефтини летови на Аерофлот од Софија-Москва-Пекинг ако рано ја купиш картата може да те фати само 600 евра повратна. Пекинг е многу интересен.

Многу сакам да одам во Кина за ова
Страшно

Измеѓу другото да се возам во возовите
train_china.jpg
Bullet train внатре им се средени ко Boeing 747 (y)
BTW Сакам да им ја запознаам културата и обичаите

Ова е државиште.

Јас сум бил Брат ми живее во Пекинг инаку има ефтини летови на Аерофлот од Софија-Москва-Пекинг ако рано ја купиш картата може да те фати само 600 евра повратна. Пекинг е многу интересен.

Стефус па дај кажи нешто што ти оставило впечаток најголем, си бил таму подобјасни што е како е, храната каква е, што се е интересно (знам дека има многу) дај детали :)

Како голем обожавател на кинески боречки вештини, отсекогаш сум имал желба да ја посетам Кина и по можност
да го посетам Вуданг манастирот и кунг фу и таи чи академијата

Сакам да одам во Кина не толку да ја видам традицијата, туку повеќе да ја видам технологијата што таму ја има. Сакам да ја осетам таа гужва во Хонг-Конг, Пекинг, па дури и подалеку...Сакам лично да ги видам луѓето како изгледаат, па дури да имам некаков разговор со нив :D
Животна желба ми е Кина, па дури и Јапонија :)

Карта повратна за авион мислам дека е негде 1.200 евра.

Уште како мала сум имала желба да појдам во кина. Кога ќе почнам да земам плата и соберам некоја паричка. Авионот и дирек во кина одам. Ептен сакам да во видам Вуданг манастирот и планината. Не знам дали примаат на тренинзи по кунг фу, па ако неможе, се надевам дека барем ќе можам да гледам.

Татко ми беше пред неколку години во Пекинг и Шангај, ми донесе снимки и многу јако... пошо одамна не сум праела муабет со него на таа тема ми текнува само на нешо од снимките како на пр. аквариумот со тунел за гледачи нели шо пред толку години беше нешто невидено :) нормално од тогаш Кина е многу напредната, а ептен би сакала да одам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom