Биди Земјоделец, Зашто Македонија те вика.

• Креатор на темата Креатор на темата Luki Junior
  • Време на започнување Време на започнување
За земјоделец да бидеш потребна е желба, земја и околу 5 до 10 илјади евра ставени на страна.

Но џабе ти е сето ова ако немаш сигурен пласман.
Да се отвори најефтин производствен погон со вкалкулирани плати, придонеси, репроматеријали+евентуални кирии е 30 илјади евра минимум...
Кој на форумов има вишок 30 илјади евра?
Никој, а тие што имаат во најголем дел од случаевите се полу идиоти кои попрво ќе купат некоја бесна кола или џип отколку да направат нешто продуктивно за себе и за заедницата.

Хопи мудрецот вика знај си ја градината своја, односно што да се насади за што да се јаде.

Не ти се лутам јас тебе Луки, знам дека си воспитан дечко. За цените, како оди цената на земјиштето во твојот крај? Чисто информативно, не сакам да купувам, туку да продавам...
Паа... некаде околу 250 до 300 евра за декар ако е на поарна локација и е од прва до трета класа земјиштето (под услов да са средени имотно правните односи), послаба земја, црвеница/песок/солена почва околу 200 евра.. Дури и толку тешко да и земеш.

Паа... некаде околу 250 до 300 евра за декар ако е на поарна локација и е од прва до трета класа земјиштето (под услов да са средени имотно правните односи), послаба земја, црвеница/песок/солена почва околу 200 евра.. Дури и толку тешко да и земеш.

А има интерес? Милсам ако сакаш да продадеш, ќе се најде заинтересиран?

За земјоделец да бидеш потребна е желба, земја и околу 5 до 10 илјади евра ставени на страна.

Да се отвори најефтин производствен погон со вкалкулирани плати, придонеси, репроматеријали+евентуални кирии е 30 илјади евра минимум...
Никој, а тие што имаат во најголем дел од случаевите се полу идиоти кои попрво ќе купат некоја бесна кола или џип отколку да направат нешто продуктивно за себе и за заедницата.

Пласмано по мое мислење и шо сам видел тук там, ако има погонче/ладилник, секојпат се наваѓа некој западњак да му се закаче и да го купе производството.
Цената на продуктите расте на запад, па се ориентират по малку накај нас оти иаме релативно добар квалитет.

А за бесните џипове, и коли, си ногу прав.

Drugar zemjata e kockanje , edna prirodna nepogoda i otide godinata za gabe , u drzavava kako prvo nema zastitni sistemi-gradobrani a znaeme sekoe leto kako mavaat

А има интерес? Милсам ако сакаш да продадеш, ќе се најде заинтересиран?

Интерес релативно слабо, ама последните 2-3 години откоа дават стабилни субвенции за тутун, нагло расте интересо. Ако е на погодна локација, и така поголема површина на едно место, гарант се наваѓа купувач.
--- надополнето: 9 ноември 2012 во 19:27 ---
Drugar zemjata e kockanje , edna prirodna nepogoda i otide godinata za gabe , u drzavava kako prvo nema zastitni sistemi-gradobrani a znaeme sekoe leto kako mavaat

Затава сам напишал оти е ногу несигурен, страшен и недефиниран живот...

Дека сам напишал оти сите по селата се работни?
Секој мрзлив и непродуктивен човек си е мрзлак, непродуктивен арамолебец. Нема тука село град дискриминација. Сите са за у исти кош...
Не го фалам јас тај живот како најдобра варијанта у Македонија. Дека сам напишал оти од него поарен нема?
Па ќе ти повторам секој шо работе од петни жили да преживее у Македонија ја има мојта мала ама неизмерна почит.
А секое црево у администрацијата го има мојо презир.
--- надополнето: 9 ноември 2012 во 19:00 ---
.

Твое право си е кого ќе мрзиш, кого ќе сакаш/почитуваш !
Само муабетот ми беше дека цело време акцент им ставаш на земјоделците, сточарите... а на некои други професии кои немаат благе везе со тоа ги потценуваш ............... тоа ми беше поентата ........... за да бидеш земјоделец друже не ти треба воопшто училиште, секој може да биде тоа .......... исто и сточар .......... кое образование треба да го поседува еден просечен овчар на пр. ........ а за да станеш на пр. доктор, хирург, професор и.т.н. треба до 30/40 год. да учиш ............. и за да станеш економист, инженер, правник... исто треба многу да учиш и да и се посветиш на професијата(зборам за оние кои навистина учат, не за оние кои купуваат дипломи) ................. арно ама во твоите постови цело време ин/директно тие од твојот калап ги фалиш, а сите останати се нели мрзлаци ............. премногу генерализираш, а секое генерализирање на работите е погрешно !
П.С. Секоја професија си има своја тежина, некоја професија/дејност бара повеќе физичка сила, некоја професија повеќе е психички заморна, крај краева секој си работи сам за себе и секој си ја цени својата професија и труд ............. е сега свинските црева во администрацијата, собранието, владата, министерствата и јас не ги сакам, но овдека не говориме за нив !

100% се согласувам со постов, добар дел од ново печените бизнисмени кога ќе стигнат до првите 50 000 евра профит , сите или добар дел од тие пари се одлучуваат да купуваат скапи коли и сл работи, а не сфаќа глупакот дека тие 50 000 евра што ги истурил на кола да се курчи за 6-7 години можеле да станат 150 000 евра. Тоа е македонскиот претприемнички дух.

Само муабетот ми беше дека цело време акцент им ставаш на земјоделците, сточарите... а на некои други професии кои немаат благе везе со тоа ги потценуваш ............... тоа ми беше поентата ........... за да бидеш земјоделец друже не ти треба воопшто училиште, секој може да биде тоа .......... исто и сточар .......... кое образование треба да го поседува еден просечен овчар на пр. ........ а за да станеш на пр. доктор, хирург, професор и.т.н. треба до 30/40 год. да учиш ............. и за да станеш економист, инженер, правник... исто треба многу да учиш и да и се посветиш на професијата(зборам за оние кои навистина учат, не за оние кои купуваат дипломи) ................. арно ама во твоите постови цело време ин/директно тие од твојот калап ги фалиш, а сите останати се нели мрзлаци ............. премногу генерализираш, а секое генерализирање на работите е погрешно !
П.С. Секоја професија си има своја тежина, некоја професија/дејност бара повеќе физичка сила, некоја професија повеќе е психички заморна, крај краева секој си работи сам за себе и секој си ја цени својата професија и труд ............. е сега свинските црева во администрацијата, собранието, владата, министерствата и јас не ги сакам, но овдека не говориме за нив !

Јас сам од там излезен. Секој не може да биде земјоделец. Ако беше толку лесно и едноставно сите ќе беа, ќе лупеа пари од субвенции и ќе си свиркаа. Индиректно дали ги фалам или не, никојпат нема да знаеш оти пишаните зоборве са отворени за интерпретација и секој си ги доживува на сопствен начин.

Макеоднија произведува 1000 правици на година. Шо толку ќе исправат. Економисти исто... Инжинери со лопата да ги ринеш. На крајо излеват еден куп главатари а однемале сме индијанци. Главатарите водат, индијанците работат. Ако нема индијанци, кој ќе работе, џабе водејнето.

Tie gorespomenatite site u administracija se butaat,znaci nikakva korist od niv za drzavata i stopanstvoto. Zemjodelec so zavrseno osnovno e za drzavata i ekonomijata 5 pati povreden negoli nezaposlen magistar po klativratovski studii sto od godina vo godina edinstvena cekl vo zivotot mu e da se docepa do svojata drzavna foteljicka povtorno na tovar na stopanstvoto.

Во однос на темава ................. што дека владата дели субвенции на земјоделците последниве неколку години, кога според сите статистики земјоделското производство опаѓа ............... дали тие субвенции кои ги дава владата на земјоделците се фактички социјална помош за земјоделците, колку да не дигаат узбуни штрајкови-мајкови !
Лани кога беше кога на тутунарите ем им понудија субвенции од владата ем пак штрајкуваа два-три месеци, цела Пелагонија под барикади/блокади ........... исто и лозарите лани/прехлани цела Тиквешија кога ја блокираа и покрај тоа што владата им даваше/даде субвенции ................ или субвенциите се само социјалка за мир ! :tapp:

Luki,abe ako nekoj si go biva za zemjodelie i za proizveduvač vo konzervnata i prehranbenata industrija on veke si e faten na oroto. Ima i kaj nas nekoi sto mlatat jaki pari od konzervna industrija i zemjodelie.
p.s.
Povtorno ponovumam,apsolutno sum za toa odma da se ukinat subvenciite.

Јас сам од там излезен. Секој не може да биде земјоделец. Ако беше толку лесно и едноставно сите ќе беа, ќе лупеа пари од субвенции и ќе си свиркаа. Индиректно дали ги фалам или не, никојпат нема да знаеш оти пишаните зоборве са отворени за интерпретација и секој си ги доживува на сопствен начин.

Макеоднија произведува 1000 правици на година. Шо толку ќе исправат. Економисти исто... Инжинери со лопата да ги ринеш. На крајо излеват еден куп главатари а однемале сме индијанци. Главатарите водат, индијанците работат. Ако нема индијанци, кој ќе работе, џабе водејнето.

Пак истиот муабет ................ ОК да преминеме на темата !

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom