- Член од
- 5 ноември 2012
- Мислења
- 2.950
- Поени од реакции
- 6.558
.... пример село Ивановци преку 500 милиона евра за неколку години инвестирало во земјоделски машини. ..
Ај не зезај.....
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
.... пример село Ивановци преку 500 милиона евра за неколку години инвестирало во земјоделски машини. ..
Јас сам од там излезен. Секој не може да биде земјоделец. Ако беше толку лесно и едноставно сите ќе беа, ќе лупеа пари од субвенции и ќе си свиркаа. Индиректно дали ги фалам или не, никојпат нема да знаеш оти пишаните зоборве са отворени за интерпретација и секој си ги доживува на сопствен начин.
Макеоднија произведува 1000 правици на година. Шо толку ќе исправат. Економисти исто... Инжинери со лопата да ги ринеш. На крајо излеват еден куп главатари а однемале сме индијанци. Главатарите водат, индијанците работат. Ако нема индијанци, кој ќе работе, џабе водејнето.
Da ama sekoja vtora ili treta godina podbacue proizvodstvoto. Suši,poplavi,štetočinki itn... Nema siguren leb,ustvari ako nemas sigurna gradska rabota ne ja biva so toa na takov nacin. Prav zemjodelec-farmer ima raspršeno raznorazno proizvodstvo,taka da ako nekoja kultura ili stoka ke potfrli vo cenata ili proizvodstvoto od drugoto ke zeme nekoja para.Не се сложувам.
Колку што јас знам, принос од мин.2 т/ха покриваат сите трошкови.
Добри земјоделци вадат 4-5 тона. Сум слушал за резултати и над 6. Лесно се пресметува разлика во приход.
--- надополнето: 9 ноември 2012 во 19:27 ---
Затава сам напишал оти е ногу несигурен, страшен и недефиниран живот...
Никој.А кој приватен бизнис е сигурен ?
Офф топик : Како се вика системот каде државата е најголем вработувачНикој.
Кој е најголем вработувач у македонија? Приватните бизниси или Државата?
Заради тава го викам дека е несигурно споредено со државните јасли.. фала на исправката.
I sto deka e taka koga najglupiot policaec sto ne znae kolku e 2+2 e podobro platen od prosecen inziner vo stopanstvoto,a da ne zboruvame na kogo mu e posigurna rabotata i platata(baska i ovie plavcite se so benificiran staz).За ова не си во право воопшто.Не само што нема доволно инжињери да се покријат сегашните потребни во многу области комплетно се губи знаењето.
Пред 20 години во Македонија имаше инжињери кои знаат да дизајнираат и направат автобус со квалитет не многу понизок од западните,за 20 години нема има доволно инжињери кои ќе знаат фар да направат кога ќе изумре таа генерација.
Индустрија е нешто што треба многу време да развиеш сам,а никој нема да ти го даде знаењето и технологијата за џабе.
Пред 10-15 години сите се смееа на Кина ( а и пред 30-40 години на Јапан,Тајван,Хонг Конг и Кореа ) за правењето ефтини електроники за никакви плати.Од тогаш платите на работниците таму имаат скокнато во некој држави како Кина и по 5 пати додека целиот тој регион произведува најголем дел од електрониката.На нив им требаа декади со ТУЃО знаење за да стигнат до денешната индустриска развиеност на тој сектор ( странски компании ги даваа техноллогиите за ефтина работна сила ).
Денеска истото производство нема шанса да биде префрлено во Америка и Европа назад зошто едноставно нема доволно квалификуван кадар за да се воспостави.
На Македонија дали по 100 инжињери излегуваат годишно од Машински,Електро и Технолошки заедно.Дури и по 500 да излегуваат не би било на одмет.Зошто верувајте ако имате по 500 инжињери кои можат да работат во индустрија компаниите ќе дојдат.Нема да биде ништо брзо али за 10 години може да се развие една асална лесна индустрија.
Денеска излегуваат по 300 информатичари годишно и невработеноста меѓу истите е скоро непостоечка.И да нема работа за истите би можеле барем лесно да излезат од државата и да работат во странство.
.
Комунизам/Социјализам... Не е оф топик. Баш си е од аспект на држава паралелно со земјоделие кој е моментално лидер у вработувајне на пазаро на труд..Офф топик : Како се вика системот каде државата е најголем вработувач?
Реално не знам колку инжинери излеват од Македонија. Ама не са малку. Информатичарите са посебна приказна.. Они работат нешта шо на сите им требат, а никој друг не ги разбира (без разлика дали е информатичар со факултет/курс/самоук.... не дискриминирам има супер паметни самоуки човеци у ИТ)За ова не си во право воопшто.Не само што нема доволно инжињери да се покријат сегашните потребни во многу области комплетно се губи знаењето.
Пред 20 години во Македонија имаше инжињери кои знаат да дизајнираат и направат автобус со квалитет не многу понизок од западните,за 20 години нема има доволно инжињери кои ќе знаат фар да направат кога ќе изумре таа генерација.
Индустрија е нешто што треба многу време да развиеш сам,а никој нема да ти го даде знаењето и технологијата за џабе.
На Македонија дали по 100 инжињери излегуваат годишно од Машински,Електро и Технолошки заедно.Дури и по 500 да излегуваат не би било на одмет.Зошто верувајте ако имате по 500 инжињери кои можат да работат во индустрија компаниите ќе дојдат.Нема да биде ништо брзо али за 10 години може да се развие една асална лесна индустрија.
Денеска излегуваат по 300 информатичари годишно и невработеноста меѓу истите е скоро непостоечка.И да нема работа за истите би можеле барем лесно да излезат од државата и да работат во странство.
.
..... за да бидеш земјоделец друже не ти треба воопшто училиште, секој може да биде тоа .......... исто и сточар .......... кое образование треба да го поседува еден просечен овчар на пр. ........ а за да станеш на пр. доктор, хирург, професор и.т.н. треба до 30/40 год. да учиш ............. и за да станеш економист, инженер, правник... исто треба многу да учиш и да и се посветиш на професијата...
Еден од проблемите во земјоделството е ваквото размислување која е доста присутно.
Пример, сточар во Германија добива приближно исто цена за млеко, како и сточар во Македонија. И овој германецов задоволен, а нашиов пропаѓа?
Това е резултат на недоволно мешање на млекото со вода. Ама јас мислам дека ќе дојде време кога водата ќе ја мешат сос млеко оти млекото ќе е поефтино од водата.У Германија литар тетрапак млеко е 50 центи. Колку е у Македонија?
Утре Македонија ќе е трезна, ти шо ќе бидеш? (шега)Македонија ме вика да бидам земјоделец? Go home македонија, you are drunk.
Комунизам/Социјализам... Не е оф топик. Баш си е од аспект на држава паралелно со земјоделие кој е моментално лидер у вработувајне на пазаро на труд..
Цена на сурово млеко во откуп во Европа ( зборам за пред некое време додека имав релевантни информации ) беше +/- 0,30 еураУ Германија литар тетрапак млеко е 50 центи. Колку е у Македонија?