Биди Земјоделец, Зашто Македонија те вика.

• Креатор на темата Креатор на темата Luki Junior
  • Време на започнување Време на започнување
Kaj nas PRAVI zemjodelci nema ni 0,1% od tie kao deklariranite zemjodelci. Ne moze i na rabota da odis i zemjodelec da bides. Ne biva. Toa e najgolemiot problem na naseto zemjodelstvo. Nema pravi zemjodelci. samo daj sto das amateri.

Во однос на темава ................. што дека владата дели субвенции на земјоделците последниве неколку години, кога според сите статистики земјоделското производство опаѓа ............... дали тие субвенции кои ги дава владата на земјоделците се фактички социјална помош за земјоделците, колку да не дигаат узбуни штрајкови-мајкови !
Лани кога беше кога на тутунарите ем им понудија субвенции од владата ем пак штрајкуваа два-три месеци, цела Пелагонија под барикади/блокади ........... исто и лозарите лани/прехлани цела Тиквешија кога ја блокираа и покрај тоа што владата им даваше/даде субвенции ................ или субвенциите се само социјалка за мир ! :tapp:
Да точно е кај нас добар дел од земјоделските субвенции имаат социјален карактер а не развоен карактеер, прво кај нас во македонија еден земјоделец поседува 1,4 хектари земјиште во западна европа е 14 хектари е просек . кај нас со толку мали парцели не може да се зголеми ефиканост и продуктивност. Па откако пред неколку години го исецкаа земјиштитето на мали површини за што повеќе земјоделци да имаат, сега сфатија дека направиле грешка во чекори и дека треба да се окрупнува земјиштето за да добијат на конкурентност и продуктивни и сега ги повискуваат да прават земјоделски задруги каде што ќе се окрпупнуваат. земјоделците Тоа е тоа во кратко црти.

Пак истиот муабет ................ ОК да преминеме на темата !

Човек имам икс примери за супер образовани човеци шо си седат дома и шо си го преценуват трудо наместо да земат да направат некоја пара, да се поиспотат.. Мојте дома са со факултет, цел живот живеат од земја. Дедо ми коа е делен после колективо 53та е имал еден вол 2 декара земја, 3 половјака жито и една земјена колиба. Татко ми е у самар израснан, до 18 години е бил говедар. Денеска има 2 факултета. Па работе земјоделие..
--- надополнето: 9 ноември 2012 во 19:46 ---
Да точно е кај нас добар дел од земјоделските субвенции имаат социјален карактер а не развоен карактеер, прво кај нас во македонија еден земјоделец поседува 1,4 хектари земјиште во западна европа е 14 хектари е просек . кај нас со толку мали парцели не може да се зголеми ефиканост и продуктивност. Па откако пред неколку години го исецкаа земјиштитето на мали површини за што повеќе земјоделци да имаат, сега сфатија дека направиле грешка во чекори и дека треба да се окрупнува земјиштето за да добијат на конкурентност и продуктивни и сега ги повискуваат да прават земјоделски задруги каде што ќе се окрпупнуваат. земјоделците Тоа е тоа во кратко црти.
Донесеа закон, помали парцели од 5 декара нема да се цепат. ПОсле 5 години помали од 10 декара. Движеме се напред.. Чат пат излева добар закон. (y)(y)

Млада држава сме небива се да се исправи што со години воопшто не се водело грижа, како сакате речете ама сегашнава влада ги стимулира земјоделците со програми 50/50% голем дел на државни површини се дадоа под закуп, сега мислам постои и можност ако на некој друг е под закуп а тебе ти одговара местото за да направиш целина (окрупнување) да му го земеш а не него да му дадат на друго место површина.

Tie gorespomenatite site u administracija se butaat,znaci nikakva korist od niv za drzavata i stopanstvoto. Zemjodelec so zavrseno osnovno e za drzavata i ekonomijata 5 pati povreden negoli nezaposlen magistar po klativratovski studii sto od godina vo godina edinstvena cekl vo zivotot mu e da se docepa do svojata drzavna foteljicka povtorno na tovar na stopanstvoto.

Пак истиот муабет ............... остај ги тие во фотељите, сакам да кажам дека во една држава мора да постојат лица од секакви профили и професии ............. доктори, хирурзи, професори, наставници, полицајци, војници, судии, адвокати, инженери, економисти, информатичари, преведувачи, продавачи, чистачи, шофери, таксисти, обездедувачи, новинари и.т.н. и.т.н. и секој си ја цени својата професија и труд, а интелектуалците најмногу ........... лично за мене и чистач да сум(на пр.) пак нема да дозволам некој да ме подгазува ............. е сега ако некој решил да земе книга во раце и има поголеми амбиции, тоа си е негово лично право на избор и негов живот негов проблем, а ако некој решил да си фати ашов и мотика уште од млади години и тоа си е негов проблем негов живот и негово право на избор !

Млада држава сме небива се да се исправи што со години воопшто не се водело грижа, како сакате речете ама сегашнава влада ги стимулира земјоделците со програми 50/50% голем дел на државни површини се дадоа под закуп, сега мислам постои и можност ако на некој друг е под закуп а тебе ти одговара местото за да направиш целина (окрупнување) да му го земеш а не него да му дадат на друго место површина.
Да ама , маубетов е првин се изглупираа го испосецкаа земјиштето па после неколку години им текна дека заебале работа дека неможат да бидат конкуретни и профитабилни земјоделците со толку мали површини па ајде сега викај ги да се окрупнуваат. Абе една Србија има 10 пати поукрупнето земјиште од нашиве Србија има речиси европски просек. по 120 мил евра фрлаат годишно за земјоделие нашиве.абе , ниеден паметен ли не се најде да има каже кој е прагот на хектари за еден земјоделец да биде рентабилен, тоа ми беше поентата.

Пак истиот муабет ............... остај ги тие во фотељите, сакам да кажам дека во една држава мора да постојат лица од секакви профили и професии ............. доктори, хирурзи, професори, наставници, полицајци, војници, судии, адвокати, инженери, економисти, информатичари, преведувачи, продавачи, чистачи, шофери, таксисти, обездедувачи, новинари и.т.н. и.т.н. и секој си ја цени својата професија и труд, а интелектуалците најмногу ........... лично за мене и чистач да сум(на пр.) пак нема да дозволам некој да ме подгазува ............. е сега ако некој решил да земе книга во раце и има поголеми амбиции, тоа си е негово лично право на избор и негов живот негов проблем, а ако некој решил да си фати ашов и мотика уште од млади години и тоа си е негов проблем негов живот и негово право на избор !
Право на избор. Идеалната состојба и начин на размислувајне е така. 100%

Ама јас сам малку по-така, и гледам шо ми се случува у дворо. Е таа слика ми смета, па пробувам на некој начин да ја инспирирам и сменам.

Prvo sto treba da se napravi da mrdne ekonomijata i zemjodelieto i da se prestane so migracija vo skopje e da se kastrira najmalku 30% administracija,posebno vo Skopje,da se izglasa zakon deka vo naslednite najmalku 10 godini nema nikoj da se zaposli vo drzaven sektor,za odgovornite sto nekogo ke zaposlat ogromni paricni i zatvorski kazni, da se namalat platite na administrativcite za 30-50% i da im se naloži da rabotat sekoja sabota (i ponekoja nedela) kako sto e toa vo stopanstvoto.

Луки не се согласувам со тебе по тоа прашање. Иднината не е во земјоделството, туку во сточарството.
На времето ушче маршалот ко се возеше во кабриолет јас имав фарма за прасиња и крави. Ама не то как шо мислите вие младите јас ќе лежам и пари сами ќе ми идет. Сточарството мене ми е во крвта, ама ак не пробаш како ќе знајт чоек. Еден ден ко одев ушче на школо учителот ми ја акна една и остајв книгите школото. И изгледа ко ми ја акна ми дојде умот дек требит да работам и одлучив ќе пробам да бидам сточар. Прво купив една крава и напр‘јф в гаража простор да имат к‘ј да живејт. Таму порано туристи Скопјани редеф преку лето, така да тамам беше прилагодено за стока да живит во то. А да ти кажам право имам осет дека на кравата ко луксуз и беше во та гаражата. Ама да ја мочам пичка е матер та кравата ми го клоцаше котлето. Mе заебаја тије шо ми ја прод‘јја. Ми ги искрши ноѕете парче ме напрај убо ко преживejaв. Па така за ич пари морав да ја продам и голтар ојдов аргат да работам по нивине во селана. Е ко ќе ми текнит пешки 10 километри напред па на нивата копај копај па пак 10 километара назад. Е сетне купив една нова крава таја даваше и пет литри млеко на ден. Молзи молзи не се домолзвит то вимето на олко беше сенкир карпус. Абе мераци. Во млекото им додавав и по 20 литри вода и му го продавав на глупине ко ќе дојдеа на пазар од други градој. Тие глупи не знаеја дека вода им продавам. Пак најинтересни ми беја тетки некој мислеја домашно демек поубо е млекото. И како шо ти велиш во земјоделието е иднината и јас мислев и реков покрај то и земјоделије да почнам ама ми требеја пари. Па еден ден му ја продајф кравата на еден скопјанец припрост. И за инает и дадов на кравата солена вода да пијат. Пијаше шо пијаше кравата ја мерам и на 30 кила потешка испадна. Е така после то развив бизнис ги купвев кравите и му давав вода да пијет. Секоја крава беше 10% потешка и то беше за мене чист ќар. Чиста работа, нит требит да ја раниш многу, нит да се грижиш многу. Едно време крави и на консигнација почнаја да ми давет со рабат. И така после то почнав и на кредит да купвам крави, ама морав негде да ги складирам. То туристи к‘ј шо редев веќе немаше место за стоката и земав штедев штедев и ја раширив гаражата напр‘јф штала прописна со сите тертипи шо се велит. Па бизнисот поголем стана. Ем пари од млекото (тие крави подолго ги чував и сточна храна по пропис им давав се ко шо требит. А вода во млекото му турвев) со вода ем пари од кравите шо ги продавав потешки. И така бизнисот растеше растеше да отворив фарма со сите шартој. Е бидејќи пазарот на крави го освојф почнав и со прасијна исто ко со кравите. Ко почн‘ја парите да идет купив и ниви многу. Да не е све во стока и тро земја нека имат. И имав 50 декари земја аргати шо ми ги работаја јас само чист ќар вадам. И тука мене ми проработе македонскиот ген за лежење и пари земање. Е ко шо может гени да те заебет не мојт никој. Зедов кравите, прасијната и нивите и ги прод‘јф. Купив канцеларија, кондури со ѓон, мерцедес, бело одело и го кладов остатокот на берза. Мислев сега сум прав газда. Почнаја моми да ми се лепет, појќе не одев во сељачки биртии со Шемси, него одев во културни дискотеки со диџеји ко сите богаташи. Жени ми се лепеја колку сакам, секоја вечер нова женска сакаше во Мерцедесот. Е главо букова кај ми беше паметот. Све то си имат своја цена и парите ги потрошив во 8 месеци. И сега пак сум голтар. Ама пак да почвам со сточарство не можам отко видов како живеет лагодно гражџаните по канцеларине. Ем ништо не работет ем пари им течет. И така се решив да се запишам на факултет па да се вработам и јас да лежам во канцеларија. Па ќе видиме шо ќе бидит.

Prvo sto treba da se napravi da mrdne ekonomijata i zemjodelieto i da se prestane so migracija vo skopje e da se kastrira najmalku 30% administracija,posebno vo Skopje,da se izglasa zakon deka vo naslednite najmalku 10 godini nema nikoj da se zaposli vo drzaven sektor,za odgovornite sto nekogo ke zaposlat ogromni paricni i zatvorski kazni, da se namalat platite na administrativcite za 30-50% i da im se naloži da rabotat sekoja sabota (i ponekoja nedela) kako sto e toa vo stopanstvoto.

Браво ................ сега ова четиво однеси му го на премиерот и тресни му го на катедрата !
Друже во Македонија треба да се направат реформи на администрацијата, да ......... некакви кратења или пак да се забранат понатамошни нови полнења/вработувања ........... меѓутоа било кој премиер ако го направи таквиот рез по автоматизам ќе биде политички мртовец ........... и затоа тоа не го прави ниту еден премиер досега ................. и следната власт ќе си тера по истиот принцип како и оваа !

Иднината не е во земјоделството, туку во сточарството.

Процедурално: Сточарството е дел од земјоделството. Сточарство + полјоделство = земјоделство

[quote="Randy, post: 5443622, member: 60625" Е ко шо может гени да те заебет не мојт никој. Зедов кравите, прасијната и нивите и ги прод‘јф. Купив канцеларија, кондури со ѓон, мерцедес, бело одело и го кладов остатокот на берза. Мислев сега сум прав газда. Почнаја моми да ми се лепет, појќе не одев во сељачки биртии со Шемси, него одев во културни дискотеки со диџеји ко сите богаташи. Жени ми се лепеја колку сакам, секоја вечер нова женска сакаше во Мерцедесот. Е главо букова кај ми беше паметот. Све то си имат своја цена и парите ги потрошив во 8 месеци. И сега пак сум голтар. Ама пак да почвам со сточарство не можам отко видов како живеет лагодно гражџаните по канцеларине. Ем ништо не работет ем пари им течет. И така се решив да се запишам на факултет па да се вработам и јас да лежам во канцеларија. Па ќе видиме шо ќе бидит.[/quote]

:D:D:D:D:D 5+
:tapp:

Процедурално: Сточарството е дел од земјоделството. Сточарство + полјоделство = земјоделство

Iako e taka , koga ke razmislis zemjodelstvo (zemjo-delstvo) ne bi trebalo negova granka da e stocarstvo. Srbite mnogu podobro razgranicile "Две основне гране пољопривреде су земљорадња и сточарство."

...Od zitoto i nema bas nekoj profit, toa se sve daj sto das amaterski zemjodelci...

Не се сложувам.
Колку што јас знам, принос од мин.2 т/ха покриваат сите трошкови.
Добри земјоделци вадат 4-5 тона. Сум слушал за резултати и над 6. Лесно се пресметува разлика во приход.

Кај нас требе да донесат од украинските сорти на белица. Едно време ја е имало по Пелагонија. Огромен клас, дебело зрно... Само нема слама...
Кај мене просеко е 3500 кила по хектар пченица. Шо е доста слабо... МОже и повеќе.. ама суша е не наводнувам жито.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom