- Член од
- 3 јуни 2022
- Мислења
- 1.863
- Поени од реакции
- 4.607
Ете јабучар патлиџанот ти е автохтона сорта, доста отпорна и може да се заштити со органски препарати ама не се користи ептен оти не е толку родна како другите гмо хибридни сорти - има крупни вкусни плодови ама количински на површина се вади доста помалце.Ок, се слагам делимично.
Јас правев муабет за 100% природно само што изникнало некаде па се собрало од тоа семе и се пресадило...., не се расипува не зависи од време.
Знаеш ти без прскање непмаат никаква форма...изглед никако внатре само семенки.
Кој би влегол во ваков бизнис?
ГМО е све што не е природно т.е диво....и што захтева било каква нега.
Пример дива слива не се прска,не се режи, не ја напаѓаат инсекти, секоја година раѓа...но само за ракија се користи....
ГМО е кога на оваа слива непто ке се модивикува и ке захтева човечка интервенција какопрскање ,режење, итд
За пченка имаш црвена пченка и осмак кои се автохтони а идеални за качамак, јарик за печење или варено ама кај нас се скроз запоставени и ретко кој веќе ги има/сади. За сливата покрај ракија се прави и фантастичен сок, ама кај нас со денешнава храна ни се значително пореметени рецепторите за вкус така да се е веќе хаос - јас порано купечки кечап ми беше гаден сега за (жал) се навикнав
Инаку квалитетот на храната е генерално очаен, доволно е да видиш од какви загадени води се наводнуваат земјоделските култури кај нас и се ти станува јасно. Еве на пример од Охис по Вардар траги од линдан имаат стигнато и до Велес, до пред некоја година главен производител на млад кромид беше Башино село кој е на 1 километар воздушна линија од Топилницата (олово, цинк, жива итн)

На загадувањето од ОХИС му нема крај, линдан има и во реката Вардар пред Велес
Линдан има и во водите на реката Вардар пред Велес, покажале истражувањата на професорот Трајче Стафилов од Институтот по хемија на ПМФ. Загадувањето на подземните води од малата и големата депонија во кругот на ОХИС, но и од онаа во Пеленица која нема никаква заштита, се очигледни. Професорот Стафи
Последно уредено: