Bezbednost, kvalitetot na hranata kaj nas i tocnost na datumite

Член од
3 јуни 2022
Мислења
1.863
Поени од реакции
4.607
Ок, се слагам делимично.
Јас правев муабет за 100% природно само што изникнало некаде па се собрало од тоа семе и се пресадило...., не се расипува не зависи од време.
Знаеш ти без прскање непмаат никаква форма...изглед никако внатре само семенки.
Кој би влегол во ваков бизнис?
ГМО е све што не е природно т.е диво....и што захтева било каква нега.
Пример дива слива не се прска,не се режи, не ја напаѓаат инсекти, секоја година раѓа...но само за ракија се користи....
ГМО е кога на оваа слива непто ке се модивикува и ке захтева човечка интервенција какопрскање ,режење, итд
Ете јабучар патлиџанот ти е автохтона сорта, доста отпорна и може да се заштити со органски препарати ама не се користи ептен оти не е толку родна како другите гмо хибридни сорти - има крупни вкусни плодови ама количински на површина се вади доста помалце.
За пченка имаш црвена пченка и осмак кои се автохтони а идеални за качамак, јарик за печење или варено ама кај нас се скроз запоставени и ретко кој веќе ги има/сади. За сливата покрај ракија се прави и фантастичен сок, ама кај нас со денешнава храна ни се значително пореметени рецепторите за вкус така да се е веќе хаос - јас порано купечки кечап ми беше гаден сега за (жал) се навикнав

Инаку квалитетот на храната е генерално очаен, доволно е да видиш од какви загадени води се наводнуваат земјоделските култури кај нас и се ти станува јасно. Еве на пример од Охис по Вардар траги од линдан имаат стигнато и до Велес, до пред некоја година главен производител на млад кромид беше Башино село кој е на 1 километар воздушна линија од Топилницата (олово, цинк, жива итн)

Последно уредено:
Член од
23 септември 2015
Мислења
1.108
Поени од реакции
579
Општо што сум приметил, порано домстите имаа многу вода и семенки во средина сега се некако се повеќе.месести, без вода и семки.

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.861
Поени од реакции
6.394
Таа зелка што ја јадат у странство не е иста со оваа што ја јадеме зиме. Ова е наша сорта на купуз за кисела зелка. Една тежи по 6 кила. Тоа што извезуваат е онаа летна се кочани што е.
Не заебавај...

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.798
Поени од реакции
11.978
А тоа што во лето ги транспортираат во камион кој достигнува +100°C без,клима и производите мирисаат на топена пластика,бојаили кога ке ги приготвиш мирисаат на железо итд.
Или штл се имаат оштетено од чување во погрешни температура или на светлина е друг муабет...
Јас лани лето можеби исфрлив 2 кутии путер од кикирики...значи мирисаше на нешто прегорено и горчеше...го имаат скувано при транспорт.
Друга забелешка за леќа која мирисаше на железо кога ја приготвив.
Некои интегрални лебови исто горчеа....
Без разлика на рок....
А тоа со бришењето на рокови постана секојдневие.
Ако купуваш храна без адитиви и повеќе сирова одма се приметува.
Ако е пола со адитиви и прерботена трае подолго и е поотпорна.
Многу производи често дремат на палета долго време пред да се сместат по фрижидери, многу лесто луѓево го оставаат фрижидерите отворени, земаат производи па се предомислубаат па ги оставаат кај ке им дојде и фала богу некој од вработените ке го брати по некој саат во фрижидер и така

Член од
23 септември 2015
Мислења
1.108
Поени од реакции
579
Многу производи често дремат на палета долго време пред да се сместат по фрижидери, многу лесто луѓево го оставаат фрижидерите отворени, земаат производи па се предомислубаат па ги оставаат кај ке им дојде и фала богу некој од вработените ке го брати по некој саат во фрижидер и така
Да но тоа е толку кличен фактор.
Пример леќава не стои во фрижидер.
Пуретов никаде не стои ви фрижидер, но и да стои џабе кога во транспортот се "скувал".

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.861
Поени од реакции
6.394
Лош транспорт или некој ден поминат рок не е толку страшно...

Најголемиот проблем е состав....Значи хемијата внатре. Пестициди кај зеленчук/овошје...хормони и антибиотици кај месо, млеко, јајца...конзерванси, емулгатори, хомогенизатори, адитиви, појачивачи на вкус и мирис, ароми и остала хемија со Е бројка кај преработена храна...Тоа да ве загрижува...

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.798
Поени од реакции
11.978
Да но тоа е толку кличен фактор.
Пример леќава не стои во фрижидер.
Пуретов никаде не стои ви фрижидер, но и да стои џабе кога во транспортот се "скувал".
Знам само се дополнив на муабетот, исто така често знае мувла да фати кашкавалот и сувомеснатите производи па само да си ги зачистат и назад во фрижидер

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.996
Поени од реакции
11.927
Sum bil svedok na uvoz na stoki ko hrana/adr/hemii se zaedno tovareno vo kamioni. Racunaj koga ke zaglavi kamion na terminal nekolku dena so sosevi pa istite tie posle gi pustaat po marketi - Genocid e mal zbor.
Baska organski sertifikat se vadi za pari pod raka, taka da i toa ne e nisto novo. I posle go prodavas na narod kao organsko skapo, a eden izvoz za EU i na prvata kontrola pagja. Samo ovde se kjuti, butni mu na narodot da jade.
Na 90 posto pocva zagadena za vek i vekov ti me dupis organsko bilo. Ama ete ima budali, kupuvaat.
Ovde nema kontrola, nema kvalitet, nie sme na nivo so Afrika.
Srekja ne go gledam toa poveke i pomalku znam.

Член од
3 јуни 2022
Мислења
1.863
Поени од реакции
4.607

Земјоделски површини, бунари, води по теченијата на Крива Река, Пчиња, Вардар се загрозени. Прашањето е: колку граѓаните се изложени на контаминирана храна опасна по здравјето? Сите пазари во Скопје, Куманово, Велес, Паланка – се снабдуваат со производи кои се наводнуваат токму од овие води.Ова е огромен скандал за кој мора да им одговорност. Екоцидот е кривично дело согласно македонските закони“

„И реката Пчиња е загрозена. Загрозени се бунарите, подземните води, живиот свет, загрозена е и почвата по текот на овие реки, земјоделските насади кои се наводнуваат од овие речни подрачја, сточниот фонд и ултимативно животот и здравјето на луѓето што ги конзумираат овие производи. Долготрајни последици и штети по земјоделските поседи, земјоделски и овошни култури се очекува да има во реонот на општината и соседната општина Ранковце, т.е. Славишко поле“, посочија од Иницијативата и побараа обвинителството да отвори истрага за случајот.

Според него, концентрацијата на олово во Крива Река е зголемена за 10 пати повеќе. Големо зголемување има и на концентрацијата на цијанид, фосфор и азот во Крива Река. Општината најави дека за ова загадување ќе бара и кривична одговорност.

Член од
23 септември 2015
Мислења
1.108
Поени од реакции
579
Sum bil svedok na uvoz na stoki ko hrana/adr/hemii se zaedno tovareno vo kamioni. Racunaj koga ke zaglavi kamion na terminal nekolku dena so sosevi pa istite tie posle gi pustaat po marketi - Genocid e mal zbor.
Baska organski sertifikat se vadi za pari pod raka, taka da i toa ne e nisto novo. I posle go prodavas na narod kao organsko skapo, a eden izvoz za EU i na prvata kontrola pagja. Samo ovde se kjuti, butni mu na narodot da jade.
Na 90 posto pocva zagadena za vek i vekov ti me dupis organsko bilo. Ama ete ima budali, kupuvaat.
Ovde nema kontrola, nema kvalitet, nie sme na nivo so Afrika.
Srekja ne go gledam toa poveke i pomalku znam.
Кај нас нема големи штетници,инсекти паразити па пак се прска многу.
Увозените овошја и зеленчуци кој знае со каков отров се прскаат.
Од африка,азија,украина,кина,индија можеби го прскаат со многу појаки хемикалии знаејќи таму какви инсекти,паразити и птици има...
Кога гледам како ги прскаат да не знаеш дали ги наводнуваат или прскаат :)
Автоматски споено мислење:

А растенија што се произведени од човек и што се ГМО мора да се прскаат.
Све што е природно не се прска, но неможеш да го јадеш во голема количина.

Последно уредено:

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.996
Поени од реакции
11.927
Кај нас нема големи штетници,инсекти паразити па пак се прска многу.
Увозените овошја и зеленчуци кој знае со каков отров се прскаат.
Од африка,азија,украина,кина,индија можеби го прскаат со многу појаки хемикалии знаејќи таму какви инсекти,паразити и птици има...
Toa baska. Golem del od nasite marketi i uvoznici na hrana generalno uvezuvaat preku Solunsko pristaniste, dodeka somnitelnite stvari sekogas odat preku Drach (meso so neznajno poteklo/kvalitet i slicni proizvodi). Kapak na se e sto tamu nema genseti i se tera do MK bez temperaturna kontrola.
Plus vo Drach se proagja so mito, isto i na Kjafasan. I op ja gledas robata po marketi.

Член од
31 октомври 2023
Мислења
70
Поени од реакции
168
Во Македонија, колку што ми е познато, нема сертификација за органска храна на ниво на држава. Тоа што некој си залепил лепенка органска храна нема врска со органска храна. Ако пак треба да примениме некакви ЕУ стандарди дома за да произведеме органска храна, не сум сигурен дека сме способни за такво нешто

Член од
28 март 2006
Мислења
18.000
Поени од реакции
12.758
За органско земоделство имаше порано две фирми Процерт и биосерт. Едната е зад собрание.
Е сега, дали и како функционираат, тоа не знам.

Арно ама се што е вакво нешто модрено или ново, прави многу пари.
Пазарот со органска зем. храна е по големина сличен на оној за миленици, околу 130 милијарди долари.

Член од
23 септември 2015
Мислења
1.108
Поени од реакции
579
За органско земоделство имаше порано две фирми Процерт и биосерт. Едната е зад собрание.
Е сега, дали и како функционираат, тоа не знам.
Органска храна е повеќе маркетинг трик.
Вода за наводнување нкаква...прскање на максимум...да помислиш ги наводнуваат.
Влези во било кој магацин за овошје и зеленчук све собрано зелено...со цел да стои повеќе.
а бананите понекогаш и по маркетите се скроз зелени....

Kajgana Shop

На врв Bottom