Bezbednost, kvalitetot na hranata kaj nas i tocnost na datumite

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.890
Поени од реакции
6.425
Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.855
Поени од реакции
43.834
Убаво...
Освен ако зелката не е полна со пестициди. Како што е....
Без пестицид ниеден зеленчук и овошје не се произведува. Исто така ГМО отсекогаш постоело и ќе постои. Сите врсти на зеленчуци и овојшја се створени со укрстување низ вековите.

Тоа не треба да ве плаши. Треба да ве плаши тоа што јадете џанк фуд место она нашето изворно.
 
Член од
23 септември 2015
Мислења
1.114
Поени од реакции
581
Без пестицид ниеден зеленчук и овошје не се произведува. Исто така ГМО отсекогаш постоело и ќе постои. Сите врсти на зеленчуци и овојшја се створени со укрстување низ вековите.

Тоа не треба да ве плаши. Треба да ве плаши тоа што јадете џанк фуд место она нашето изворно.
А знаеш зошто се прска?
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.855
Поени од реакции
43.834
А знаеш зошто се прска?
Без прскање не може ни да фати род овошката или зеленчукот. Одма ќе го нападнат инсекти и болести. И некој да ви рекламира нешто непрскано ве лаже.

Дури и да се фати нешто без прскање производите се никакви. Сите овие сорти што ги имаме бараат прскање за да ги биде.
 
Член од
23 септември 2015
Мислења
1.114
Поени од реакции
581
Без прскање не може ни да фати род овошката или зеленчукот. Одма ќе го нападнат инсекти и болести. И некој да ви рекламира нешто непрскано ве лаже.

Дури и да се фати нешто без прскање производите се никакви.
A зошто дива слива,диво јаболко не се прскаат и ништо не ги напаѓа?
И све што е диво?
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.855
Поени од реакции
43.834
A зошто дива слива,диво јаболко не се прскаат и ништо не ги напаѓа?
Зошто се диви. Отпорни се дивите сорти кои не се укрстувани. Но нивните плодови не се ни блиску до квалитетот на овие другиве. Само за ракија ги бива тие што ги спомна.
 
Член од
23 септември 2015
Мислења
1.114
Поени од реакции
581
Затоа што дивите имаат многу силен мирис и остар вкус, грута лушпа и да јадеш можеш да изедеш многу мала количина вкус никаков.
Тоа што го викаме ние антиоксиданси итд тоа му служи на растението да ги набрка инсектите и животните да не го изедат, да се брани од вируси,паразити,инфекции,болести,промени на температура и може да се каже дека Во поголема количина може да се отровни или да предизвикаат штета.
Дека и да ги изедеш тие "уништуваат" на некој начин во тебе.
Пример лукот е природен антибиотик, значи уништува нешто но неможе да разликува од здраво и заболено, ако изедеш повеќе ке ти го уништи желудникот.
Исто викате месото е штетно оди изеди 1кг лук или куркума да видеш кое 3 поштетно.
Ова зворам за тоа што расте природно..
Јас имам јаденп диво јаболко повеќе од 2 мали-средни тешко дека би изел....одма се осеќа го иритира стомакот и хранопроводот

Тоа што се ГМО 99% од растенијата овие механизми му се спуштени на минимум за да може човекот да ги изеде без проблем.
Но затоа се прскаат многу за да опстанат дека инсекти би ги изеле побрзо негото што би созреале за да ги изеде човекот.
Овошје и зеленчук како овој што го јадеме никогаш и никаде не постоел во природата.
Луѓето јаделе овошје и зеленчук во минимални количини. Баш поради тоа што. Не се јадело.
 
Последно уредено:
Член од
28 март 2006
Мислења
18.016
Поени од реакции
12.778
Нели има органска храна, пазарот стално расне.Таа нели е поздрава/поприродна?
 
Член од
23 септември 2015
Мислења
1.114
Поени од реакции
581
Нели има органска храна, пазарот стално расне.Таа нели е поздрава/поприродна?
Не.
И не вреди за цената
400г леќа 50 ден
400г органска леќа 250 ден.

Ако е ГМО мора да се прска.
Ако не е ГМО не се прска но не се јаде, и да јадеш може да изедеш само многу мала количина дека храната иритира,горчи,не е вкусна итд.
Автоматски споено мислење:

Нели има органска храна, пазарот стално расне.Таа нели е поздрава/поприродна?
Ист нутритивен состав.
Најчесто сите антиоксиданси и други компоненти се во лушпата од овошјето,зеленчукот за да го штити од инфекции,паразити,болести,штетници
Лушпата најчесто тешко се дигестира или се лупи.
Непрскано само диво може да опстане..дека има доволно отров да се одбрани.
Прскањето му дава отров да растението дека неговите природни одбранбени механизми се сведени на нула. А човекот тешко дека би поднел голема количина од природните одбранбени механизми на растението.
За човекот да може да го конзумира на долг рок и во поголеми количини.
Ако видиш најпотентни суплементи,растенија се тие што се најотривни.
Ако уништува канцер келии биди сигурен уништува и здрави дека не е ова прецизно и усмерено како зрачење.
не го делува како хемотерапија секако со екстремно помало дејство..
пак ке ти кажам изеди 1кг дали лук,куркума,ѓумбир,чили или било кој "здрав зачин" па ке видиш. (Не препорачувам сако кажувам дека е доста опасно а и самото тело нема да може да поднесе после некои 5+ грама)
 
Последно уредено:
Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.890
Поени од реакции
6.425
Без пестицид ниеден зеленчук и овошје не се произведува. Исто така ГМО отсекогаш постоело и ќе постои. Сите врсти на зеленчуци и овојшја се створени со укрстување низ вековите.

Тоа не треба да ве плаши. Треба да ве плаши тоа што јадете џанк фуд место она нашето изворно.
Види, безбедна и квалитетна храна, заборавете....Освен ако сам не си ја произведеш во двор.

Друго, окулу пестициди...ќе ги тргнам од муабет забранети пестициди (кој нашиве сеуште ги користат), ама најголем проблем е непочитување на период на каренца од нашиве прости земјоделци. Затоа секоја година имаш ситуација кога од странство ни враќаат и/или уништуваат зеленчук. Баш оваа година беше пример со зелката ...
 
Член од
23 септември 2015
Мислења
1.114
Поени од реакции
581
Види, безбедна и квалитетна храна, заборавете....Освен ако сам не си ја произведеш во двор.

Друго, окулу пестициди...ќе ги тргнам од муабет забранети пестициди (кој нашиве сеуште ги користат), ама најголем проблем е непочитување на период на каренца од нашиве прости земјоделци. Затоа секоја година имаш ситуација кога од странство ни враќаат и/или уништуваат зеленчук. Баш оваа година беше пример со зелката ...
Во тие ултра процесирани храни кој знае што има и што нема...
Баш ме интересира храната за стоката дали е прскана?
 
Член од
3 јуни 2022
Мислења
1.878
Поени од реакции
4.637
Ако е ГМО мора да се прска.
Ако не е ГМО не се прска но не се јаде, и да јадеш може да изедеш само многу мала количина дека храната иритира,горчи,не е вкусна итд.
Глупости. Има еден куп автохтони домашни сорти кои не се гмо и може да се одгледуваат со малку (послаба хемија и природни препарати) па дури и воопшто да не се прскаат ако годината е поволна без многу врнежи влага.
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.855
Поени од реакции
43.834
ако садиш бавча уште се наоѓа стариот скопски јабучар или стариот пипер. Иако се поретко и поретко. Глобализацијава ги уништи автохтоните производи скоро секаде. Све е заменето со модифицирани ствари кои се дизајнирани за рафт.
 
Член од
23 септември 2015
Мислења
1.114
Поени од реакции
581
Глупости. Има еден куп автохтони домашни сорти кои не се гмо и може да се одгледуваат со малку (послаба хемија и природни препарати) па дури и воопшто да не се прскаат ако годинатна е поволна без многу врнежи влага.
Ок, се слагам делимично.
Јас правев муабет за 100% природно само што изникнало некаде па се собрало од тоа семе и се пресадило...., не се расипува не зависи од време.
Знаеш ти без прскање непмаат никаква форма...изглед никако внатре само семенки.
Кој би влегол во ваков бизнис?
ГМО е све што не е природно т.е диво....и што захтева било каква нега.
Пример дива слива не се прска,не се режи, не ја напаѓаат инсекти, секоја година раѓа...но само за ракија се користи....
ГМО е кога на оваа слива непто ке се модивикува и ке захтева човечка интервенција какопрскање ,режење, итд
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.855
Поени од реакции
43.834
Види, безбедна и квалитетна храна, заборавете....Освен ако сам не си ја произведеш во двор.

Друго, окулу пестициди...ќе ги тргнам од муабет забранети пестициди (кој нашиве сеуште ги користат), ама најголем проблем е непочитување на период на каренца од нашиве прости земјоделци. Затоа секоја година имаш ситуација кога од странство ни враќаат и/или уништуваат зеленчук. Баш оваа година беше пример со зелката ...
Таа зелка што ја јадат у странство не е иста со оваа што ја јадеме зиме. Ова е наша сорта на купуз за кисела зелка. Една тежи по 6 кила. Тоа што извезуваат е онаа летна се кочани што е.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom