Бесплатни визи (Македонија во карантин)

• Креатор на темата Креатор на темата bube
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
4 март 2007
Мислења
698
Поени од реакции
137
I za Makedonija EU ke deli besplatni vizi..........
Ok, toa e za pozdravuvanje, ama dali nie navistina ke vidime arno od ovoj poteg na evrobirokratite?
Ajde da razgledame..................
Poznavajki gi germancite na koi ambasadata vo Skopje im sluzi kako firma vtora po golemina(po T-Home) vo Makedonija od kade se crpat sredstva za finansiranje na site germanski ambasadi vo istocna evropa plus za doniranje vo dobrotvorni celi a so toa i nametnuvanje germansko vlijanie vo zemjata,jasno e deka ovaa odluka ke gi pogodi vo srce(dzebot)....
Nasite prijateli ke mora od drugo mesto da gi vadat tie 10 milioni evra godisno sto gi vadat od Makedonija.
Sto ke napravat kutrite?
Pa kako prvo racionalizacija(namalavanje na personalot vo ambasadata na minimum), zatvoranje na site salteri osven eden. Namaluvanje na platite na vrabotenite, otvaranje ili zgolemuvanje na minutata razgovor na hotline za zakazuvanje na termini i informacii (mozebi na fanstasticni 4 evra min).
Normalno e deka ako prodolzat da izdavaat po 200 vizi dnevno toa ke im stvori dopolnitelni zagubi,pa ke mora da ja namalat brojkata bidejki vizite ke bidat bezplatni neli. Jasno e deka ke pobaraat i drugi merki da ja popolnat dupkata. Mozebi ke otvorat svoja osiguritelna kompanija ili ke priznavaat samo odredeni osiguruvanja(nekolkukratno poskapi) za procent od profitot.

Vaka tie si gi stitat svoite nacionalni interesi...........

Prasanjeto e sakame li "bezplatni vizi"?

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=92619

А од каде имаш информации што ќе преземеле во Германската амбасада?

Да знам дали се шпекулации или проверени информации дека сигурно е ова што го тврдиш.

Значи,според тебе Бубе не ни требаат бесплатни визи бидејќи ќе најдат друг начин да ни наплатат така?
Да останеме на ова што сме и да чекаме целосна визна либерализација.

Да знам дали се шпекулации или проверени информации дека сигурно е ова што го тврдиш.

Значи,според тебе Бубе не ни требаат бесплатни визи бидејќи ќе најдат друг начин да ни наплатат така?

Можевме да чекаме и редовни избори,ама очигледно не го сакаме баш чекањето.:toe:

Под “редовни“ избори мислеше на Септември така? :helou:

Kako prvo germanskata ambasada nema da prezeme nisto, za takvi raboti se resava direktno vo Berlin vo ministerstvoto za nadvoresni raboti kade sto strucen tim ja kreira germanskata nadrvoresna politika koja se vodi isklucivo od ekonomski interesi.

Nemam provereni informacii, ovaa e cista moja spekulacija koja ke se ostvari..... kako i mnogupoti do sega.

Ako se sekavas jas prv (duri i pred da go potpisat dogovorot za olesnuvanje) bev protiv da se potpise toj dogovor i barav da ne se otstapi od pozicijata za celosna liberalizacija. A sega baram i Makedonija da ne ja prifaka ovaa ponuda od EU.

Aj nekoj sto zivee na zapad neka izjavi:

-Pri zdrava svest i pamet tvrdam deka ako vizite bidat bezplatni ambasadite nema da go namalat brojot na izdadeni vizi i nema dopolnitelno da ja komplikuvaat aplikacijata(broj i vid na dokumenti,vreme na cekanje itd)!

Kako prvo germanskata ambasada nema da prezeme nisto, za takvi raboti se resava direktno vo Berlin vo ministerstvoto za vnatresni raboti kade sto strucen tim ja kreira germanskata nadrvoresna politika koja se vodi isklucivo ed ekonomski interesi.

Nemam provereni informacii, ovaa e cista moja spekulacija koja ke se ostvari..... kako i mnogupoti do sega.

Ako se sekavas jas prv (diri i pred da go potpisat dogovorot za olesnuvanje) bev protiv da se potpise toj dogovor i barav da ne se otstapi od pozicijata za celosna liberalizacija. A sega baram i Makedonija da ne ja prifaka ovaa ponuda od EU.

Aj nekoj sto zivee na zapad neka izjavi:

-Pri zdrava svest i pamet tvrdam deka ako vizite bidat bezplatni ambasadite nema da go namalat brojot na izdadeni vizi i nema dopolnitelno da ja komplikuvaat aplikacijata(broj i vid na dokumenti,vreme na cekanje itd)!
Мислам дека си во право , све ова е глупост, они ја нарекуваат „фаза„ до конечна либеразизација .Од минатата таква фаза , не се виде ни Ф .

Добро,тогаш барем реално да калкулираме.

Велиш ќе мора да намалат вработен персонал. Зошто?

Визи сепак ќе мора да се издаваат,така? Нема причина да се намалува бројот на вработени кога побарувачката е таа без разлика дали визите биле бесплатни или не.
Неможат да намалат шалтери соодветно.

Ќе отварале посебно осигурување само заради потребите на амбасадата?
Не држи вода.

Немаат ниту доволно вработени на кои би им скратиле од плати или би ги избркале од работа за да покријат загубите од бесплатните визи.
Би требало без персонал да останат и да ја затворат амбасадата.

Единствено нешто е поскап телефонски импулс.

Се сложувам дека треба да притискаме за целосно ослободување од визи, ама сепак немам ништо против бесплатните визи како за почеток.
Од 2009 има најави дека ќе ни ги укинат визите,а после сите чекори преземени во таа насока сигурен сум дека ќе ги укине.

Добро,тогаш барем реално да калкулираме.

Велиш ќе мора да намалат вработен персонал. Зошто?

Визи сепак ќе мора да се издаваат,така? Нема причина да се намалува бројот на вработени кога побарувачката е таа без разлика дали визите биле бесплатни или не.
Неможат да намалат шалтери соодветно.

Ќе отварале посебно осигурување само заради потребите на амбасадата?
Не држи вода.

Немаат ниту доволно вработени на кои би им скратиле од плати или би ги избркале од работа за да покријат загубите од бесплатните визи.
Би требало без персонал да останат и да ја затворат амбасадата.

Ke namalat personal zatoa sto se namaluva profitot prasaj brucos na ekonomski.

Toa so posebno osiguruvanje mozebi laicki go kazav ama vo taa nasoka e. Si se zaprasal li zosto za uvoz na avtomobili se priznava samo germanskata homologacija. Dali znaes kolku milioni evra kjari TÜV samo od
Makedonija? Germancite ja dobija ovaa zdelka so pomos na korupcijata vo Skopje. Germanskiot predsedatel i dvaesetina gadurii dojdoa da vidat sto moze da se kari od makedonskite pari(infrastrukturni proekti finansirani od budzetot,tenderi itd).

Germancite mislat na sekoe delce od eden edistven skapan cent.

Zosto vladata ne smee da ja spusti cenata na interkonecija a so toa da dovede i vistinska konkurencija i pad na cenite vo fiksnata telefonija?

Ne e bas taka

Мислам дека си во право , све ова е глупост, они ја нарекуваат „фаза„ до конечна либеразизација .Од минатата таква фаза , не се виде ни Ф .

Ne e bas taka...vo pogled na besplatni vizi. Neli minatata godina rekoa deka vizite se besplatni za odreden krug gragani...studenti,penzioneri...i neznam us koi.
Epa na toa i jas zaboraviv i mislev deka nema nisto od toa..koga eve minatata nedela vo germanskata ambasada bev mnogu prijatno iznenadena.Red,preciznost,bez turkanici i cekanja.Vprocem sekogas sme gi pocituvale niv vo ona so go pravele..a sega se potvrduva us pojke.I na kraj ,opa iznenaduvanje...vizata za edniot ja naplatija a za drugiot ni rekoa nema potreba oti e penzioner...Znaci toa sto se obeka se ispolnuva.

Ne e bas taka...vo pogled na besplatni vizi. Neli minatata godina rekoa deka vizite se besplatni za odreden krug gragani...studenti,penzioneri...i neznam us koi.
Epa na toa i jas zaboraviv i mislev deka nema nisto od toa..koga eve minatata nedela vo germanskata ambasada bev mnogu prijatno iznenadena.Red,preciznost,bez turkanici i cekanja.Vprocem sekogas sme gi pocituvale niv vo ona so go pravele..a sega se potvrduva us pojke.I na kraj ,opa iznenaduvanje...vizata za edniot ja naplatija a za drugiot ni rekoa nema potreba oti e penzioner...Znaci toa sto se obeka se ispolnuva.

Vo pravo si Beti, i toa 100%. Vizite sekako deka ke bidat besplatni.
Jas samo sporam okolu brojkata kolku ke se izdavaat, i deka nema da se priznavaat "odredeni osiguruvanja".

Oni navistina ne izlagaa, nie baravme bezplatni vizi za poveke kategorii gradjani i dobivme. Samo studentite plakaat koga odat na eksurzi, bezplatno bi bilo samo ako odat sluzbeno.............

Navistina se fer i jas gi pozdravuvam:smir:

p.s. Navistina se kulturni. I svinjite koga cekaad red za kolenje vo nivnite klanici slusaat muzika za razbivanje dosada vo klimatizirani prostorii!!

Никаков трошок не е персоналот за една Германска амбасада.
Никако неможат да покријат или во најмала рака рационализираат загубите од визи со неколку отпуштања или намалувања на плати и тоа според македонски стандард.

Се очекува стабилна побарувачка на визи,исто како и до сега. Персоналот работи според побарувачката, кога ќе се укинат визите или доколку нема заинтересирани за бесплатните визи тогаш да,ќе го намалат персоналот.

Секоја фирма се бори за поволни договори и секоја поголема корпорација со себе носи цела машинерија, Францускиот цинџир супер маркети Carrefour во која земја и да влага со себе ја носи и својата банка БНП Парибас со своите банки ќерки, службените автомобили се нормално од Пежо,Рено или Цитроен ..итн.

Тука за нешто друго станува збор,за бизнис стратегија.

p.s. Navistina se kulturni. I svinjite koga cekaad red za kolenje vo nivnite klanici slusaat muzika za razbivanje dosada vo klimatizirani prostorii!!

he,he........ :) muzikata e zaradi nekoi adrenalini ili neznam sto,..... sto se lacat koga svinjata svakja deka ide jabana i se preplasuva....toa posle ostanuva vo muskulite i go rasipuva vkusot na mesoto....:).znaci ne e vo prasanje kultura ... :)

...da ne planiraa za nekakvi Wurst............i vizi nemase da ima...samo muzika...

he,he........ :) muzikata e zaradi nekoi adrenalini ili neznam sto,..... sto se lacat koga svinjata svakja deka ide jabana i se preplasuva....toa posle ostanuva vo muskulite i go rasipuva vkusot na mesoto....:).znaci ne e vo prasanje kultura ... :)

Ti ne me svati sto mi bese poentata...........
Si go videl li nekogas redot pred portite na ambasadata?
Gospodjicava zborese deka vnatre bile mnogu kulturni i imalo red , pa sakav da i dadam primer deka na nivnite svinji mozele da im ovozmozat covecki uslovi pri cekanje a na nasite gradjani nemozele da priklepat edna svinjska cekalna da ne mrznat ludjeto na dozd i sneg.

p.s. Ova so svinjite ne e zaebencija,kako sto potvrduva i concrete........

Ti ne me svati sto mi bese poentata...........
Si go videl li nekogas redot pred portite na ambasadata?
Gospodjicava zborese deka vnatre bile mnogu kulturni i imalo red , pa sakav da i dadam primer deka na nivnite svinji mozele da im ovozmozat covecki uslovi pri cekanje a na nasite gradjani nemozele da priklepat edna svinjska cekalna da ne mrznat ludjeto na dozd i sneg.

p.s. Ova so svinjite ne e zaebencija,kako sto potvrduva i concrete........

А си бил ти да вадиш германска виза внатре во амбасадата?
Или дали си бил во Германија воопшто?

А си бил ти да вадиш германска виза внатре во амбасадата?
Или дали си бил во Германија воопшто?

Was meinst du woher ich die ganzen statistiken habe?
Wie viele Visas pro Tag werden genehmigt,wie es mit den Warteschlangen aussieht und etc. Ich kann loker eine Doktorarbeit auf'n Tema Visabestimmungen fьr Makedonen schreiben.

p.s. Odgovorot e soodveten na provokacijata, im se izvinuvam na ostanatite. Se odnesuva samo na licnoto prasanje...........

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom