Балкански X Factor

• Креатор на темата Креатор на темата MARCELLO
  • Време на започнување Време на започнување
Прво дисклејмер, не го пратам шоуво редовно, ама од едно-две гледања и плус неколку настапи на youtube, сакам ова да го кажам:

1. Не ги разбирам овие шо се пријавуваат на шоуво, а веќе биле претходно на слично такво и стигнале далеку, до финале или ПОБЕДИЛЕ! Каков овој нашиов што победи на идол. :facepalm:

Па ако не ти беше тоа доволна отскочна даска бе другар, како би ти било ова? Вака може само да се избрука, како победил на македонски Идол а овде ќе отпадне у втора рунда. Значи победил еј, победил!

*единствено овде како причина го глеам распаѓањето на А1 која го продуцираше Идол, па со тоа му пропаднал договорот и на овој. Добро, до душа кај нас секако тешко е да се пробиеш у моменталнава никаква македонска музичка сцена.

Но сепак не ги сфаќам. Исто и девојчево што пееше од Адел. Ме импресионираше ама после видов дека била у финале на “Ја имам таленАт“. Епа шо ебате, до финале си била, како не те виделе тогаш? o_O

2. Жељко не е анти-Македонец или не знам шо. Добор можеби малку да, ама не сеа колку што се претерува. Тој е повеќе анти-English. Tаков е „рамнодушен“ кон сите кои пеат на англиски (беше и кон девојкава погоре шо ја спомнав, а која растури со песната), а дрка на 13 годишно девојче чиј глас уште не мутирал, но важно пее на босански или шо ти знам...

На крај оваа Емина ( :drk: ) ќе испадне најреална и најискрена со коментарите...

3. Овој Даниел ме воодушеви! Браво, совршено пеење, совршен англиски (шо е ретко искрено од нашиве простори), емоции. Уште повеќе ме импресионираше тоа дека ја напишал “Ти не се враќаш“ од Каролина која е една од ретко квалитетните песни снимени тука во последниве години. :cuc:

Но (за жал) не му предвидувам многу на братот. Мислам дека е премногу искрен за ова модерно и извртено доба, каде што таквата искреност најчесто е исмевана, тоа што е верник ќе наиде на (неоправдано секако) омаловажување итн... Морам да повлечам паралела овде бидејќи овие карактеристики гореспоменати ги иамше и друг пејач во државава, паметите, а дечково не ме убеди дека намерно го копира тоа, туку е навистина искрен...

Му посакувам среќа, па и победа нормално иако мислам дека тука ќе победи некој од типот на двојникон на Чолиќ, и иако сум песимист ќе ми биде многу драго ако постигне голема популарност. (y)

Хм, Kelly Clarckson, Carrie Underwood, Leona Lewis, Adam Lambert, Phillip Phillips.
Додуша само Кели и Кери издржаа повеќе време со голема популарност, а другите не толку. А за Филип е сеуште рано, мислам дека преклани победи на Идол.

Да, ама пак се од Америка;)

Америка го држи светскиот пазар на музика, уметност, филм, шоуа. Нивниот јазик е доминантен, нивната економија е доминантна и тоа е тоа.

Победници и натпреварувачи на ХФактор, Идоли од Чешка, Полска, Русија, Германија, Франција се популарни во нивните земји пар месеци, а претставници и победници на истиве шоуа од Британија и Америка се популарни во цел свет. Тоа е разликата и тоа е Америка да не се лажеме- ИМПЕРИЈА!

Carrie Underwood е фантастична и ми се допаѓа нејзиниот country rock/ pop стил на музика. Гледам сега во последно време станува многу популарен во Америка со појавата на Taylor Swift.
--- надополнето: 27 ноември 2013 во 13:14 ---
Цел ден го слушам дечково :cuc: каде беше досега само не знам, барем немаше да не трујат по радијава и телевизииве со шљамови како Тони Зен, Сњаткар и онаа што ја здоболе од доле нагоре

Нормално го слушаш со светски проверен хит. Кога ќе почне да снима своја музика и албуми тогаш ќе прогнозираме колку ќе го слушаш:)
--- надополнето: 27 ноември 2013 во 13:16 ---
Прво дисклејмер, не го пратам шоуво редовно, ама од едно-две гледања и плус неколку настапи на youtube, сакам ова да го кажам:

1. Не ги разбирам овие шо се пријавуваат на шоуво, а веќе биле претходно на слично такво и стигнале далеку, до финале или ПОБЕДИЛЕ! Каков овој нашиов што победи на идол. :facepalm:

Па ако не ти беше тоа доволна отскочна даска бе другар, како би ти било ова? Вака може само да се избрука, како победил на македонски Идол а овде ќе отпадне у втора рунда. Значи победил еј, победил!

*единствено овде како причина го глеам распаѓањето на А1 која го продуцираше Идол, па со тоа му пропаднал договорот и на овој. Добро, до душа кај нас секако тешко е да се пробиеш у моменталнава никаква македонска музичка сцена.

Но сепак не ги сфаќам. Исто и девојчево што пееше од Адел. Ме импресионираше ама после видов дека била у финале на “Ја имам таленАт“. Епа шо ебате, до финале си била, како не те виделе тогаш? o_O

2. Жељко не е анти-Македонец или не знам шо. Добор можеби малку да, ама не сеа колку што се претерува. Тој е повеќе анти-English. Tаков е „рамнодушен“ кон сите кои пеат на англиски (беше и кон девојкава погоре шо ја спомнав, а која растури со песната), а дрка на 13 годишно девојче чиј глас уште не мутирал, но важно пее на босански или шо ти знам...

На крај оваа Емина ( :drk: ) ќе испадне најреална и најискрена со коментарите...

3. Овој Даниел ме воодушеви! Браво, совршено пеење, совршен англиски (шо е ретко искрено од нашиве простори), емоции. Уште повеќе ме импресионираше тоа дека ја напишал “Ти не се враќаш“ од Каролина која е една од ретко квалитетните песни снимени тука во последниве години. :cuc:

Но (за жал) не му предвидувам многу на братот. Мислам дека е премногу искрен за ова модерно и извртено доба, каде што таквата искреност најчесто е исмевана, тоа што е верник ќе наиде на (неоправдано секако) омаловажување итн... Морам да повлечам паралела овде бидејќи овие карактеристики гореспоменати ги иамше и друг пејач во државава, паметите, а дечково не ме убеди дека намерно го копира тоа, туку е навистина искрен...

Му посакувам среќа, па и победа нормално иако мислам дека тука ќе победи некој од типот на двојникон на Чолиќ, и иако сум песимист ќе ми биде многу драго ако постигне голема популарност. (y)

Тоа и јас го кажувам и ти што го кажуваш. Овие шоуа се само инстант слава неколку месеци и тоа е тоа. Кариеа и бизнис е многу голема работа и славен не се станува со кавери песни, па колку сакаш добро ги пеј на овој свет.

Сите овие сега што ги коментираме ќе се популарни инстант 4-5 месеци после шоуво додека не се појават нови и толку. Ќе снимат 2-3 никакви песни, никој нема ни да ги слуша(дали и ќе снимат) и толку.

Дали знаеш ти дека Зелко освоил прво место во Европа по класична музика на хармоника кога бил средношколец? Талентот и генијалноста не се мери по тоа кој колку високи тонови испеал и како ги испеал, туку по милион други работи.

Најтешко е да создадеш своја лична музика и творештво. Тоа е најголемиот дострел во музиката.

Па што ако? Тоа не го менува фактот дека Зељко пуца од љубомора на се´ младо, убаво, квалитетно и страно. Он може е музикален, талентиран, ама не ме убедувај дека е пеачиште. Значи вокални способности друже мојј, зошто од пријавените, ретко кој е музички едуциран и со искуство.

Пљус, Жењко е полн со предрасуди. Пљус Жењко е позер. А позер прича о оригиналности..
ако може једна севдалинка, да чујемо како звучиш на српски.

@God нема врска, убав глас е убав глас, што сака нека пее :))))

Тоа и јас го кажувам и ти што го кажуваш. Овие шоуа се само инстант слава неколку месеци и тоа е тоа. Кариеа и бизнис е многу голема работа и славен не се станува со кавери песни, па колку сакаш добро ги пеј на овој свет.

Сите овие сега што ги коментираме ќе се популарни инстант 4-5 месеци после шоуво додека не се појават нови и толку. Ќе снимат 2-3 никакви песни, никој нема ни да ги слуша(дали и ќе снимат) и толку.

Па добро, јас искрено не ги ни знаев песните од овие двајца што ги споменав. Ни таа од Адел ни оваа од овој Даниел Ебиветер. Така да, кога ги слушав ми беше ко да слушам нивна авторска песна.

Плус додади го тука фактот што момаков веќе направил комплетно (рече дека и текстот го напишал) една од најдобрите песни на Каролина и на нашава сцена во поново време.

Тоа какви песни ќе пее понатаму, за жал не зависи многу од него. Освен ако продолжи да биде кантавтор за ко што споменав има потенцијал. Инаку, тоа зависи од продукцијата која ќе го ангажира.

За ова дека овие шоуа се инстант успех и ретко кој успева понатаму, се слагам, така е. Плус за да бидеш популарен пејач/ка во последниве години, музичките вредности се во втор план, за жал. Битна е голотијата, ексцентричноста, правењето „лоши“ работи итн...

Затоа и јас не му предвидувам некоја огромна слава на дечково иако многу би сакал да успее...

@God нема врска, убав глас е убав глас, што сака нека пее :))))

Тоа е точно дека убав глас е убав глас, но за успех и кариера треба многу повеќе од убав глас, а тоа е хитови, хитови и хитови и своја музика. Излегле илјадници и илјадници добри пејачи, но бргу завршувале, затоа што едноставно немале своја музика и хитови, а тоа многу тешко се прави верувај ми. Да е така сите светски бендови би снимале хитови секој месец.

Операција триумф беше хистерија. Сите легнуваа и стануваа со нив, па кој од нив успеа нешто? Никој, така? Факт е дека еден Македонец шансите му се никакви да отиде да прави кариера во Србија и на Балканот. Едноставно не те рецкаат. Тие на Балканот се како Америка за светот. Америка и Британија своите музичари ги продаваат секаде во светот, а кај нив скоро живо пиле странец не пее. Оди прашај еден просечен Енглез или Американец дали знае некој руски, француски или шпански пејач, а не дај боже балкански.

Сега излегол Даниел, таа од Австралија, излегле и други добри пејачи, ќе излегуваат и уште многу добри пејачи, ќе има и други сезони на “Јас имам талент“, „ХФактор“ и ти ако не вадиш хитови ќе те заборават како ланскиот снег, а за да вадиш хитови треба и многу пари да фрлаш од свој џеб. Немој да мислиш дека продуцентска куќа ќе ти плаќа. Таа е тука и постои да те исцица. Тоа е реалноста, а таа е сурова. Бизнисот е немилосрден.

ХФактор е американски продукт и нормално ќе има голема гледаност и популарност, затоа што е и американски, но имаме ние и многу добри млади талентирани пејачи коишто ете никој не ги ни приметува.

Замисли оваа девојка да пееше на ХФактор сите ќе ја збореа, а вака пее по македонски фестивали и тоа пее фантастично и никој не ја знае. Тоа е пропагандната машинерија

Тоа е точно дека убав глас е убав глас, но за успех и кариера треба многу повеќе од убав глас, а тоа е хитови, хитови и хитови и своја музика. Излегле илјадници и илјадници добри пејачи, но бргу завршувале, затоа што едноставно немале своја музика и хитови, а тоа многу тешко се прави верувај ми. Да е така сите светски бендови би снимале хитови секој месец.
.

Ти си љубоморен на дечково. хахххахахах извини вака. Дечково и да не победи овде, ништо не губи, може само да добие. А за хитови, треба кеш.

Има логика тоа што го зборуваш, но како да се пробие на наша сцена? Како? Освен Каролина, Калиопи, Владо, па и Елена Ристевска ( и Тоше на времето, Бог да го прости) кои одамна си се зацврстиле на поп сцената, другите одвај можат да се пробијат, затоа што има неколкумина автори/композитори кои држат монопол на македонската музичка сцена, тие се “Боговите“ кои одлучуваат кој ќе се врти по радија или не, со плагијати кои земаат 20.000 како прва награда на фестивал.
Дечките како Даниел не можат да успеат, затоа што или немаат врски и јак грб и пари да им дадат на погоре посочените монополисти како би ги протуркале на сцената. Значи збориме сега за поп музика.

Дечково со стилов дефинитивно најдобар до сеа, расцепи, браво!

Едвај го познав овој се , го гледав на Rat Bendova, таму со неговиот бенд стигна до финале и победија.
Мислам дека жирито не е тоа тоа, не ја цене музиката како шо треба, зошто оваа Емина го прекина да и го бапнам в уста!

Еве нешто од него со бендот кој се вика Супернова:

Има логика тоа што го зборуваш, но како да се пробие на наша сцена? Како? Освен Каролина, Калиопи, Владо, па и Елена Ристевска ( и Тоше на времето, Бог да го прости) кои одамна си се зацврстиле на поп сцената, другите одвај можат да се пробијат, затоа што има неколкумина автори/композитори кои држат монопол на македонската музичка сцена, тие се “Боговите“ кои одлучуваат кој ќе се врти по радија или не, со плагијати кои земаат 20.000 како прва награда на фестивал.
Дечките како Даниел не можат да успеат, затоа што или немаат врски и јак грб и пари да им дадат на погоре посочените монополисти како би ги протуркале на сцената. Значи збориме сега за поп музика.

Тие плагијати земаат 20,000 евра само заради тоа што е главен во Вмро за култура и го местат цело време негови песни да одат на Евровизија, да победува на фестивал. Кај нас партија е алфа и омега во општеството.

Освен Владо Јаневски другите се еби ветри тешки. Прашај ги кога последен пат некој ги викнал да настапат некаде, да распродадат концерт. Тоа што ги гледаш секој ден на телевизија нема никаква врска со популарност. Само Владо Јаневски полни дискотеки и никој друг во Македонија. Каролина Гочева буквално живее од спонзори и богати бизнисмени. Затоа пола дечковци и беа бараби.

Единствени во Македонија што живеат и печалат од музика се Владо Јаневски, Влатко Стефановски, донекаде браќата Тавитијан( иако и тие се гребат од власта многу), Симон Трпчевски( секоја му чест), Суперхикс и никој друг. Сите други пејат на промоција на шампони и сапуни на некоја фирма еднаш во 5 месеци. Единствени што имаат моќ да наполнат концерт кај нас се Леб и Сол, Архангел, Суперхикс до некаде и толку.

Тоа е точно дека кај нас неколку композитори држат конци, но верувај дека добра песна е добра песна, а хит многу тешко се пишува. Ќе ти дадам обичен пример. Ламбе кога пееше на Евровизија со песната “Море од солзи“ заврши 3 или 4, но неговата песна остана да живее и му е најголем хит додека првопласираната песна ништо ( не ми текнува која беше).

И тоа е големината на еден пејач, бенд да одбира и да има сенс за добра песна, да знае дека таа песна ќе има успех, песна да има квалитет да изгради свој стил на музика, стил на облекување. Ќе ти кажам и друг пример. Роби Вилијамс сними 10 синглови после Feel, но ниедна песна не беше Feel, а сите добро знаеме дека таа песна кога излезе го сруши светот и владееше хистерија за него. Тоа е хит! Нема ли пари тој да плати песна, нема ли пари да ја сними таа песна, ама многу е тешко да знаеш која песна е хит или не. На Запад една промашена песна значи и збогум на кариера. Затоа Аеросмит цели 15 години немаат снимено песна и албум. Се сменија многу времињата, се сменија и многу вкусовите на публика. Денес што поглупа и подегенеративна песна толку поголем успех.

Освен Владо Јаневски другите се еби ветри тешки. Прашај ги кога последен пат некој ги викнал да настапат некаде

И тука завршува твоето "знаење" за мак музиката и држењето предавање на истата тема. Гледам нешто се обидуваш тука да не "едуцираш" како се станувало врвен пеач, кој-колку хитови имал, од хармониката на сељачето Срељко отиде до Роби Вилијамс. Престани да ја труеш темата и да ни објаснуваш што како, на никој не му е потребно по 100 пати да го чита тоа што го пишуваш, т.е не измислуваш топла вода. Не знам што сакаш да ни докажеш???
Дека со Х-Фактор не се станува ѕвезда?

ОК, ни докажа, продужи даље

Дали ти си го чул В. Јаневски да пее ВО ЖИВО последниве 5 години??? Очигледно не си ни бил

И тука завршува твоето "знаење" за мак музиката и држењето предавање на истата тема. Гледам нешто се обидуваш тука да не "едуцираш" како се станувало врвен пеач, кој-колку хитови имал, од хармониката на сељачето Срељко отиде до Роби Вилијамс.

Дали ти си го чул В. Јаневски да пее ВО ЖИВО последниве 5 години??? Очигледно не си ни бил

Да, само Владо Јаневски да пее во живо има и други фактори. Со бенд чини 5,000 евра да дојде, а сам 1,500 евра така да газдите секогаш ја бираат втората опција. Се си има своја цена во шоубизнисот.

Апсолутно сакам да кажам дека со ХФактор нема да имаш никаква популарност или слава, туку инстант рандом слава и тоа е тоа се дур не дојде новата сезона на истото шоу. Ќе се појават нови што ќе пејат одлично и се така ќе се врти во круг. За идол на младината треба да имаш многу повеќе од глас.

Јас само кажувам дека врвни пејачи пропаѓале и стигале до бездна во кариерата само со тоа што немале подолго време хитови и промашени нови песни, а камоли некои рандом фаци што се појавуваат на шоуа коишто пред се постојат да забавуваат општа широка народна маса со кавер песни. Пеење кавер песни и свои песни е огромна и неспоредлива разлика во животот. Тоа и ми е поентата. Ристо Вртев е можеби најлошиот пејач во историјата на македонската музика којшто пола концерт го пее фалш или воопшто не го пее, туку публиката, но тој носи 10,000 народ на концерти , затоа што неговата “Милион долари“ и “ Ибер Македонише“ одбележале младост на многу генерации и им значело живот, утеха во несигурните тинејџ години.
--- надополнето: 27 ноември 2013 во 14:40 ---
Ти си љубоморен на дечково. хахххахахах извини вака. Дечково и да не победи овде, ништо не губи, може само да добие. А за хитови, треба кеш.

За хитови треба талент, генијалност, знаење, а не само пари. Хит не значи рандом песна актуелна 3 месеци, туку песна што ќе живее 50 години, ќе се свири и пее по клубови, песни што секое дете ќе сака да ја научи на гитара, клавир, тапани.

Ѕвезди во Македонија од реални шоуа? Елена Ристеска и Ламбе Алабаковски.
Ѕвезди во Балканот од реални шоуа? Радмила Манојловиќ.
Факт е дека се потешко и потешко е да се стане ѕвезда од вакви талент шоуа, воопшто во светот а поготово во Македонија. Во светот ако позади тебе не стои Џеј Зи или некој друг таков тип, и не си комплетен продукт од изглед до глас, тешко дека ќе успееш.
За во Македонија да не зборувам...Овде тоа не се сфаќа толку сериозно. Значи треба да извадиш прв сингл, па спот, па гостувања во телевизии, па албумот да го најавуваш, за да успееш. А не да извадиш песна и после 2 години пак те нема.

^^

Другар, се сложвам со тоа дека Х фактор нуди инстант слава од некој период (максимум година ете нека е). Тотално тоа е точно. Но тоа е тоа што ти го нуди Х Фактор. Од анонимус да се пропагираш кон публиката, а кога ќе го направиш тој прв сигнал со публиката, тоа внимание кое што си го привлекол на Х Фактор треба да се одржи со други методи. Значи ако ги имаш тие вокални способности подобра можност да се презентираш од вакво шоу во моментов нема. Кај нас порано работеа саглам фестивалите кога излегуваа пејачи кои и ден ден се паметат нивните имиња, но во моментов нивната следеност се намалува за значително голем процент така да преку нив не може да се привлече тоа внимание кое во моментов го прави Х Фактор. Прво го привлекува вниманието од целата јавност во земјата, а потоа и во земјите од Југославија зошто во тие граници се одржува ова шоу, па со помал опсег кон публиката која сака да ги следи овие типови на шоу и во другите земји знаејќи колкава масовност опфаќа Х Фактор. Оставете Операција Триумф чија продукција се распадна веднаш по шоуто и која има минорна оценка во споредба со шоу од калибар на Х Фактор. Кога ќе се создаде таква голема репутација со добра продукциска куќа која нема да и биде приоритет да направи инстант успех со лејм песни кои би биле хит 1 месец сила, туку продукциска куќа која ќе работи на континуиран развој на кариера може да се тера на долги патеки. Кај нас ретки се тие продуцкиски куќи, а можеби и ги нема, па доколку некој од нашиве догура до самото финале сигурно ќе го лапне некоја посериозна продукциска куќа која би му понудила далеку подобра кариера која би ја имал некој без ова шоу.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom