Бадник-без огин-можеме ли?

• Креатор на темата Креатор на темата Anco
  • Време на започнување Време на започнување
Чекај, успори малку. Каква иронија, црквата ги одбрала датумите на паганските празници (и не случајно)... и сега тие што практикуваат пагански обичаи треба истите да ги прават на други датуми? ;)
Ако ние се декларираме како Христијани и ги почитуваме тие празници треба да ги прославуваме како што доликува. Јас не викам да се забрани туку црквата да каже вака и вака не се слави, се слави на овој начин. А ти ако се чувствуваш како многубожец може да прославуваш како сакаш, нема лутиш.

Социјализацијата и спречувањето на отуѓувањето на луѓето меѓу себе, се некои од добрите страни на овие бадникарски собири. Тие ставки се многу битни за Христијаните , особено во доминантно албанските средини.

Еден ден во годината палење огнови на некои места, нема многу да смени во врска со загадувањето и бројот на денови во годината, во кои имаме наднормалата загаден воздух.

За паганската природа на ова, тоа е друга приказна.

Во недостаток на дрва се палат и гуми, шишиња, гајби, иверки.....со еден збор се што гори

Иако обичајот е пагански и е наследен, црквата го вметнала и го употребила со образложение дека бадниковиот оган го симболизира оганот што го запалиле овчарите за да го стоплат бебето Исус. Проблемот е што во недостаток на Волови и Магариња за комплетна симболика, мора да се испие поголема количина греана ракија (во времето на Исус не постоеле дестилирани алкохолни пијалоци само ферментирани) за истите да не фалат на ритуалот.

:jeeee:

Ако ние се декларираме како Христијани и ги почитуваме тие празници треба да ги прославуваме како што доликува. Јас не викам да се забрани туку црквата да каже вака и вака не се слави, се слави на овој начин. А ти ако се чувствуваш како многубожец може да прославуваш како сакаш, нема лутиш.
За мене лично, Перун, Велес, и останатите (од словенскиот пантеон), не вредат ништо помалку од Христос, или Мухамед, или Буда, или Белзебуб... Или кој и да е останатите ијладници измислени ликови од разновидната фикција која политички коректно ја нарекуваме „религија“ - за да не ги навредиме верниците, дека вистинитосната вредност на приказната во која тие веруваат, е слична како таа на било кој од модерните писатели (и вообичаено, многу подосадна).

Ама на страна тоа. Јас само свртив внимание на фактите дека:
- Бадник Е пагански празник
- празник кој нашите пагански предци го славеле на краткодневица (зимскиот солстициум) од тогално други причини пред црквата ингениозно да им „објасни“ дека истиот празник треба да се слави од „христијански“ причини
- наспроти малкуте пуритански свештеници (тие кои навистина веруваат во верата, незначително малцинство) од погорната причина менаџментот на црквата никогаш не била и не е против присвојувањето на паганските празници, така порано ги придобиле паганите и така сега ги мотивираат сегашните верници... Ништо подобро за верата, од добра пијанка (а некогаш порано, богами и оргии). ;)

Последно уредено:
За мене лично, Перун, Велес, и останатите (од словенскиот пантеон), не вредат ништо помалку од Христос, или Мухамед, или Буда, или Белзебуб... Или кој и да е останатите ијладници измислени ликови од разновидната фикција која политички коректно ја нарекуваме „религија“ - за да не ги навредиме верниците, дека вистинитосната вредност на приказната во која тие веруваат, е слична како таа на било кој од модерните писатели (и вообичаено, многу подосадна).

Ама на страна тоа. Јас само свртив внимание на фактите дека:
- Бадник Е пагански празник
- празник кој нашите пагански предци го славеле на краткодневица (зимскиот солстициум) од тогално други причини пред црквата ингениозно да им „објасни“ дека истиот празник треба да се слави од „христијански“ причини
- наспроти малкуте пуритански свештеници (тие кои навистина веруваат во верата, незначително малцинство) од погорната причина менаџментот на црквата никогаш не била и не е против присвојувањето на паганските празници, така порано ги придобиле паганите и така сега ги мотивираат сегашните верници... Ништо подобро за верата, од добра пијанка (а некогаш порано, богами и оргии). ;)
јас на тие им се обратив на пуританците:-) Или ќе биде Црквата како што треба или подобро нека дадат "оставка":-)

јас на тие им се обратив на пуританците:) Или ќе биде Црквата како што треба или подобро нека дадат "оставка":)
Зошто да дадат оставка, кога бизнисот иде одлично? ;)
Заради таквите „бизнисмени“, пуританците најчесто се тргаат настрана на монашки позиции. Најголемата почит ја имам кон нив, најверојатно се единствените вистински верници во црквата (чест на исклучоците).

ААА да намалат тие со зборање од владата ? Да ги затворат првин фабриките шо не трујат и РЕК Битола оти тој најголем загадувач е. Ама ако го секнат него 70% од Македонија на газиена ламба ќе седи дома. А сега дај да опниме :ајнапиво: :pivo2: по една пред празнично. :popce::popce:

-нашата црква не го подржува палењето бадникарски огнови
- колку што знам во регионот никаде не се палат огнови ?
- коледе има секаде, дури има големи коледарски церемонии мислам и во Ватикан, гледав нешто на ТВ лани

-нашата црква не го подржува палењето бадникарски огнови
- колку што знам во регионот никаде не се палат огнови ?
- коледе има секаде, дури има големи коледарски церемонии мислам и во Ватикан, гледав нешто на ТВ лани
Во регионот се палат огнови, но не секој влез, зграда, куќа посебно, туку цел град/село си има свој оган во центарот на градот/селото.

Само Македонија има 100 бадникови огна на метар квадратен и старци што не можат да стојат од ракија во 5 сабаје онака вернички.

Ако е тешко времето-магливо,без ветер, маме ќе ни се ...
Само во Н.Лисиче ќе има десетина-а стотина огнови во Аеродром.
-------------
Еве доказ од денеска,но и од друг ден.
Беше сончево до 16 часот, празник , коли на секој 6,5 минути по една ќе видиш,автобус на 36 минути.
Времето-воздухот-панорамата, дента чисто ладно без ветер и прозирно со Км (од 12 до 16ч)
Но после 17 часот, не се дишеше во Н.Лисиче кај новиот ред згради, се замаглено,не обична магла,
туку како да си во соба кај запален огин-шпорет, а кога не влече оџакот-просто враќа дим назад.
Ете така беше вечерва, а коли нема, кој друг го примети ова, но од 16-17 часот масовно се палат
шпоретите и ќумбињата во населбата Лисиче,тоа е голема населба со илјадници куќи и оџаци и сите
се греат на дрва(јаглен-ќумур не сум видел со години) но и на отпад дрва иверици и струготини.
----------
како е вечерва во другите делово на Скопје
ете кажете за центар,саобраќај нема ни таму а ни оџаци.

Во регионот се палат огнови, но не секој влез, зграда, куќа посебно, туку цел град/село си има свој оган во центарот на градот/селото.

Само Македонија има 100 бадникови огна на метар квадратен и старци што не можат да стојат од ракија во 5 сабаје онака вернички.
јас не сум чул дека во регионот се палат бадникарски огнови, исто така не сум чул ни да се седи цела нок на гробишта на духови , тоа се наши работи

јас не сум чул дека во регионот се палат бадникарски огнови, исто така не сум чул ни да се седи цела нок на гробишта на духови , тоа се наши работи
Сум присуствувал на оган во Црна Гора и Србија, со тоа што нели, еден е за цел град/село.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Последно уредено:
Сум присуствувал на оган во Црна Гора и Србија, со тоа што нели, еден е за цел град/село.

можно е, ама не е масовно како кај нас, тука направија култ...исто како и ромите што имаат колење гуски, мислам околу василица беше ?

можно е, ама не е масовно како кај нас, тука направија култ...исто како и ромите што имаат колење гуски, мислам околу василица беше ?
Да кај нас дефинитивно му се дава повеќе значење. Исто така луѓето кајшто сум бил у срб/цг до 12 макс се рaзбегуваа, кај нас тогаш уште е загревање :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom