Автомобили во размер

• Креатор на темата Креатор на темата JeepMkd
  • Време на започнување Време на започнување
Отиде ти во макетарство и моделарство. :) Ова хоби е уште поскапо од дикаст хобито, скап алат и прибор, ербраш и компресор, бои... итн. Плус по 40-50 УСД е една макета на кола, тркачките се уште поскапи.
Највеке ме бендиса како опција од прчина што немаш опасност голема од оштетување... Од дикаст моделчињава што ги чепкав а расчепкам повеке или разглобам, склопам неколку пати кршам по некоја работа обавезно како по правило. :D Иначе за цена и скапоќа ич не ја задевај 1/24 - киве се изгор и тоа стари модели а новиве како на видеово цело богатство... Единствено нешто што не ме бендисува е дека требе да имаш многу нерви за боење особено за деталите.

Највеке ме бендиса како опција од прчина што немаш опасност голема од оштетување... Од дикаст моделчињава што ги чепкав а расчепкам повеке или разглобам, склопам неколку пати кршам по некоја работа обавезно како по правило. :D Иначе за цена и скапоќа ич не ја задевај 1/24 - киве се изгор и тоа стари модели а новиве како на видеово цело богатство... Единствено нешто што не ме бендисува е дека требе да имаш многу нерви за боење особено за деталите.
Баш обратно, многу е полесно да скршиш нешто на макетиве, него ли на дикаст модел. На макетите е многу помека пластиката и има многу ситни и нежни делчиња.
Јас 1/24 камионите што ги правев, некои имаа над 400 дела. Па сега ти види.

Еве мене што ме чека за во лето : :angel:

20160123_130011.jpg

Баш обратно, многу е полесно да скршиш нешто на макетиве, него ли на дикаст модел. На макетите е многу помека пластиката и има многу ситни и нежни делчиња.
Јас 1/24 камионите што ги правев, некои имаа над 400 дела. Па сега ти види.

Еве мене што ме чека за во лето : :angel:

Прегледај го приврзокот 137979
Ти верувам Зоц зошто пишуваш од искуство до макета никогаш не сум се догребал а од минимално искуство за дикаст модификации што пробав имам претстава веке како одат работите. Него не знаев дека и на камиони си љубител или воа од порано нешто заостанато. :unsure:

Се подновив со ново BMW isseta 1:18image.jpg[DOUBLEPOST=1454531880][/DOUBLEPOST]20160203_212350[1].jpg 20160203_212403[1].jpg 20160203_212411[1].jpg l/."\;o][
;ol;l;[DOUBLEPOST=1454534897][/DOUBLEPOST]20160203_220045[1].jpg 20160203_215947[1].jpg 20160203_220003[1].jpg 20160203_220037[1].jpg 20160203_220037[1].jpg 20160203_220053[1].jpg 20160203_220104[1].jpg[DOUBLEPOST=1454534987][/DOUBLEPOST]eve uste 1 nov clen vo mojata kolekcija golf 4 r32 1 24 maisto

Attachments

• 20160203_220045[1].jpg
    20160203_220045[1].jpg
    2,3 MB · Прегледи: 7
Последно уредено:
Почитувани кајганџии,
Заинтересиран сум да почнам да се занимавам со ова страствено хоби. Меѓутоа, освен новите модели, поголем интерес за мене претставуваат и постарите класични, како и тјунирани. Еден од нив е Ford Fiesta XR2 MK1 (моделот со коцкасти предни светла), кој подолг период се обидувам да го најдам на Интернет со соодветен квалитет, но за жал залудно. Можеби Вие би можеле некако да ми помогнете во потрагата по ваква „автомобилска икона“ од 20. век. Исто така, благодарен би бил и доколку ми дадете некои основни насоки и совети од типот: на што да обрнувам внимание, како да правам диференцијација меѓу добриот и лошиот квалитет, од каде од Интернет да ги набавувам, вклучително и се друго што Вие сметате дека е важно во контекст на автомобилите во размер.

p.s. Мојот интерес кон колекционерството не е насочен исклучиво кон автомобилите, туку и кон воените и невоените воздухопловни и градежни средства, армиските и полициските, возовите и камионите.

Последно уредено:
Почитувани кајганџии,
Заинтересиран сум да почнам да се занимавам со ова страствено хоби. Меѓутоа, освен новите модели, поголем интерес за мене претставуваат и постарите класични, како и тјунирани. Еден од нив е Ford Fiesta XR2 MK1 (моделот со коцкасти предни светла), кој подолг период се обидувам да го најдам на Интернет со соодветен квалитет, но за жал залудно. Можеби Вие би можеле некако да ми помогнете во потрагата по ваква „автомобилска икона“ од 20. век. Исто така, благодарен би бил и доколку ми дадете некои основни насоки и совети од типот: на што да обрнувам внимание, како да правам диференцијација меѓу добриот и лошиот квалитет, од каде од Интернет да ги набавувам, вклучително и се друго што Вие сметате дека е важно во контекст на автомобилите во размер.

p.s. Мојот интерес кон колекционерството не е насочен исклучиво кон автомобилите, туку и кон воените и невоените воздухопловни и градежни средства, армиските и полициските, возовите и камионите.
Да не мислиш на XR2 MK2 ?? Таа е со коцкасти предни светла, МК1 е со округли.
Како и да е и двете ги имаш во 1/18 размер од Ottomobile, пластични модели, без отварања, но Ок бренд. Кај нас ги нема, само од странство.
Се што ти треба барај или на ebay или на ck-modelcars.
За лош квалитет, се знае, Bburago, Maisto и Mondo motors, може да се најдат во нашиве продавници. Не дека се толку многу лоши, но не може да се мерат со изработката и деталите со другите дикаст брендови кои ги нема кај нас.
Колку повеќе личи на 1/1 моделот, толку е подобар дикаст моделот, но и поскап. Нема некои посебни насоки, обично кој е најскап, тој е најдобар бренд.
Не многу скапи, а ок брендови се Ottomobile, Norev, Welly/GT, Solido, Hot wheels итн.
Како поскапи или премиум се Autoart, BBR, Minichamps, Kyosho, CMC итн.
Пиши ако друго нешто те интересира.

Почитувани кајганџии,

За ова последно што го напиша разлистај страници наназад ке видиш имаше од Србија некоја фирма шо правеше воени хеликиптери, авиони, општо возила па дури до полициски и пожарникарски возила. Јас само еден хеликоптер купив. Westland Wessex.

Секако дека ќе разлистам наназад на форумов и проверам на Интернет - секоја препорака и насочување се добредојдени за мене(y). А која големина преферирате кога ги набавувате? Знам дека постојат повеќе размери (како на пример, 1/18, 1/24 итн.) и истите се различни за автомобилите и другите копнени, поморски и воздухопловни возила. Исто така, може ли да ми објасните како ги утврдувате овие големини...? Јас преферирам да е некаде приближна големина (пред се мислам на автомобилите) до А4 формат или слични димензии.

Секако дека ќе разлистам наназад на форумов и проверам на Интернет - секоја препорака и насочување се добредојдени за мене(y). А која големина преферирате кога ги набавувате? Знам дека постојат повеќе размери (како на пример, 1/18, 1/24 итн.) и истите се различни за автомобилите и другите копнени, поморски и воздухопловни возила. Исто така, може ли да ми објасните како ги утврдувате овие големини...? Јас преферирам да е некаде приближна големина (пред се мислам на автомобилите) до А4 формат или слични димензии.
До А4 формат најблиску е 1/18 размерот. Јас на пример, собирам само 1/18. Некои преферираат и помали размери. Се наоѓаат и камиони во 1/18 размер, ама многу се ретки, најчесто се 1/24. За воздухоплови и поморски возила е уште помал размерот. На кутијата од моделот, секогаш го пишува размерот. Ако нема кутија, го пишува на долниот дел (шасијата), заедно со брендот. Најдобра слика ќе добиеш на Google.

До А4 формат најблиску е 1/18 размерот. Јас на пример, собирам само 1/18. Некои преферираат и помали размери. Се наоѓаат и камиони во 1/18 размер, ама многу се ретки, најчесто се 1/24. За воздухоплови и поморски возила е уште помал размерот. На кутијата од моделот, секогаш го пишува размерот. Ако нема кутија, го пишува на долниот дел (шасијата), заедно со брендот. Најдобра слика ќе добиеш на Google.

Тогаш ќе се ориентирам кон 1/18 размер. Инаку јас гледав на Амазон и мислам дека можат да се најдат модели со пристоен квалитет. За други интернет-сајтови не знам, со исклучок и на Дајкаст-моделс и посебно вториов сајт од истите за кои не знам дали испорачуваат во Македонија. Инаку, според Вас кои интернет-страници се најдобри за купување и испорачуваат кај нас?

Тогаш ќе се ориентирам кон 1/18 размер. Инаку јас гледав на Амазон и мислам дека можат да се најдат модели со пристоен квалитет. За други интернет-сајтови не знам, со исклучок и на Дајкаст-моделс и посебно вториов сајт од истите за кои не знам дали испорачуваат во Македонија. Инаку, според Вас кои интернет-страници се најдобри за купување и испорачуваат кај нас?
Ти пишав погоре, ebay и ти ставив линк од ck-modelcars. На CK-М. имаш и добри попусти на одредени модели.
Тука кај нас, ограничен си на Bburago, Maisto и Mondo motors. Се наоѓа и од нив по некое Ок моделче, како за почеток.

Gladiatorized Пред помалку од една недела го добив првиот модел 1/18 размер досега и стварно е кралски размер дефинитивно пред се ради најблиската големина со вистинскиот модел. Овие хеликоптери, авиони, бродови одат во многу мали размери веројатно зошто ако се во размери како кај коливе би биле огромни и како модел / макета. Еве ја колекцијата хеликоптери имаа и официјална страница ама или неможам да ја најдам или ја избришале ако не прават нови модели. https://sr-rs.facebook.com/helikopterikolekcija И низ јутјуб барај само пиши колекција и натаму по желба (парних машина, воени хеликоптери, борбени авиони, ватрогасни возила, полициских возила.) Сите се од иста фирма.[DOUBLEPOST=1455319175][/DOUBLEPOST]zocc што викаш едно текстче за основниве работи за возила во размер ? Пр. Што е дикаст, што е макетарство, што е вреднсота (квалитетот) во еден модел, основна делба на размери, реалистичноста како главен фактор итн. Ке го измолиме модераторот да го стави на првата страница од темава како второ мислење.

П.С. Убаво ке биде груба да се вклопи едно текстче после со предлог додатоци од поискусниве на темава што сте да се дотераат и детаљи и да биде комплет. Уште поубаво и ако биде општо за возила не само за коли. :)

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom