Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
Да не сакаш 2000 евра?

Сакам 5000 евра,ако сум способен да ги зимам у нормална држава ќе одам нормално,ако можам да заработам и повеќе одам без размислување.
Ако нечиви амбиции и врв во кариера и животно постигнување му се 500 евра плата,тогаш нека си остане овде никој не го брани.

Ако некоја фирма инвестира во тебе како дообука или семинари или курсеви,те обврзува со договор на минимум 5 години што ако го прекршиш ке плаќаш пенали. Никој не плаќа за тебе ако не те искористи.
А поентата ти беше ?

Незнам можи за на запад, арно ама тука не е така и спред мене има логика.
Зошто јас да го платам некој да дообука за после да му ја дувни во првата фирма што ке му даде повеќе како дообучен. Не ми е мене поедноставно и полесно да најдам некој веке дообучен од друга фирма наместо да го праќам овај на дообука.

Не ти е. Овој ти ја знае фирмата и ти него. Цел треба да ти е да го задржиш поготово ако е добар работник штом си го пратил на курс. Проблемот е што во МКД се гледа на дообука како награда, ејјј 2000е порошив на него! Не е. Награда е кога ЌЕ му дадеш повеќе пари. Ти го праќаш на курс да ти носи повеќе пари, редно е да пропратиш тоа и со покачување на плата соодветно за да не ти бега. Кога ќе го сфатите тоа така тогаш ќе има напредок. За жал знам дека во МКД далеку сме од тоа.

Сакам 5000 евра,ако сум способен да ги зимам у нормална држава ќе одам нормално,ако можам да заработам и повеќе одам без размислување.
Ако нечиви амбиции и врв во кариера и животно постигнување му се 500 евра плата,тогаш нека си остане овде никој не го брани.
И јас истото го велам, среќен пат

Незнам можи за на запад, арно ама тука не е така и спред мене има логика.
Зошто јас да го платам некој да дообука за после да му ја дувни во првата фирма што ке му даде повеќе како дообучен. Не ми е мене поедноставно и полесно да најдам некој веке дообучен од друга фирма наместо да го праќам овај на дообука.

треба ли да потенцирам што ми била поентата? еве ти болд па размисли

Ако некоја фирма инвестира во тебе како дообука или семинари или курсеви,те обврзува со договор на минимум 5 години што ако го прекршиш ке плаќаш пенали. Никој не плаќа за тебе ако не те искористи.[DOUBLEPOST=1393962809][/DOUBLEPOST]

Топ плата е минимум 1000 евра за нормален живот кај што можеш да живееш ко човек,а не да преживљаваш.
Да, само е малце нереална за да биде топ плата во Македонија. Реално со 500 евра плата можеш во Македонија нормално да живееш ( луѓе со многу помалку живеат ). Е сега нормално, секој со свои амбиции и размислување, еве лично јас не би сакал до крајот на животот да работам за 500 евра, ама ако таа плата ја добива во првите неколку години од мојата работа, секако би бил задоволен....

Ти зборам за мој врсници. Немаат фалинка, нит им е до курчење, сакаат да живеат во МКД. Што е уште поинтересно познавам и двајца што се жените еден за австралка а друг за австралка (ок, оваа е 2ра генерација хрватица) што исто се преселија во МКД. Двајцата вртеа одлични бизниси во АУС, имаа одплатени куќи и пари и пак на крај се вратија во Македонија.
друже стварно незнам што да мислам за ваквите „случаи„ - извини -не се навредувај ама според мене тие се пациенти, да напуштиш секаков комфорт и да одиш да „црнчиш„ за 20.000 :eek:
стварно немам разбирање за ваквите, но има секакви ....а и прашање на време е до кога „животот“ во МК ќе им дојде преку нос

Не ти е. Овој ти ја знае фирмата и ти него. Цел треба да ти е да го задржиш поготово ако е добар работник штом си го пратил на курс. Проблемот е што во МКД се гледа на дообука како награда, ејјј 2000е порошив на него! Не е. Награда е кога ЌЕ му дадеш повеќе пари. Ти го праќаш на курс да ти носи повеќе пари, редно е да пропратиш тоа и со покачување на плата соодветно за да не ти бега. Кога ќе го сфатите тоа така тогаш ќе има напредок. За жал знам дека во МКД далеку сме од тоа.
Најчесто овде праќаат на дообука пошто одмајка сме многу обучени. Не се работи за да носи повеќе пари туку за да можи да ја работи работата рентабилно а има капацитет за тоа само нема искуство, или добил работа за кој во државата нема кадар ни обучен ни бутур, па ги праќаат во странство да видат како тоа изгледа.
Ти можеби збораш за банкарски сектор, јас зборам за технички и производствен. Што има да ја знае фирмата. И во другата ке научи кај е мензата, кај е вецето и каде му е работното место. Одма ке научи и кој му шеф и сите над него. Што му треба повеќе да знае за фирмата, сигурно нема да ги запознава клиентите. Можеби од тука иди и недоразбирањето.[DOUBLEPOST=1393963770][/DOUBLEPOST]
треба ли да потенцирам што ми била поентата? еве ти болд па размисли
Ахаааа јас пак си реков ехо има на форумот:)

кога ти со тие 500 евра плата - за која викаш дека е добра ќе можеш да собереш доволно за да купиш свој дом, свое авто, да отидеш 2Х во година на одмор, да издржуваш семејство????
со тие 500 евра ќе се храниш и ништо повеќе, барем нема од глад да угинеш- ете за што се доволни
Nemoj da mislis deka na zapad so nekoja prosecna rabotnicka plata e poinaku. Tamu cel zivot dremat pod kirija poso so rabotnicka plata sekade tesko se kupue pokriv nad glava. Dali se 500e mnogu ili malce e diskutabilno, ako ima edna plata vo familija e malce, ako raboti i zenata ondak e vise nego solidno. I na zapad ako se ceka samo na edna plata plata treva ke se pase.
Koj ne veruva deka 500e kaj nas e isto sto e 1500 vo imacka moze sloodno da proba pa ke se uveri. Vo prosek se e poskapo 1:3 do 1:20. I hranata koga ke se zeme vo prosek sve od ovosje,zelecuk,pekarski raboti itn e najmalku 1:3 razlika mozebi i poveke. da ne zborime za gotovi jadenja,restorani,picerii,hamburger i slicno, cenite se 1:5 do 1.10.

Да, само е малце нереална за да биде топ плата во Македонија. Реално со 500 евра плата можеш во Македонија нормално да живееш ( луѓе со многу помалку живеат ). Е сега нормално, секој со свои амбиции и размислување, еве лично јас не би сакал до крајот на животот да работам за 500 евра, ама ако таа плата ја добива во првите неколку години од мојата работа, секако би бил задоволен....

реално пример у Штип можеш и со 10000ден да живееш нормално,ама каков живот е тоа?500 евра се добра сума за у Скопје ама за млад дечко што не е женет,не плаќа сметки,а вози кола на тате и цела плата ја троши на искачање и облека.А кога ке дојде време за летен одмор,тате вади иљадарче за син на тато да иде на одмор.
И јас не би мрдал од овде ако работите се како што треба,барем да одат у добра насока,а не у обратна како што се залетале.

друже стварно незнам што да мислам за ваквите „случаи„ - извини -не се навредувај ама според мене тие се пациенти, да напуштиш секаков комфорт и да одиш да „црнчиш„ за 20.000 :eek:
стварно немам разбирање за ваквите, но има секакви ....а и прашање на време е до кога „животот“ во МК ќе им дојде преку нос

Јас имам роднини кои се вратија од САД и Германија и живеат во МКД и не им се слуша за враќање во странство.
Имам и познати кои се вратени од Австралија и исто така не ни помислуваат да се враќаат.

Најчесто овде праќаат на дообука пошто одмајка сме многу обучени. Не се работи за да носи повеќе пари туку за да можи да ја работи работата рентабилно а има капацитет за тоа само нема искуство, или добил работа за кој во државата нема кадар ни обучен ни бутур, па ги праќаат во странство да видат како тоа изгледа.
Ти можеби збораш за банкарски сектор, јас зборам за технички и производствен. Што има да ја знае фирмата. И во другата ке научи кај е мензата, кај е вецето и каде му е работното место. Одма ке научи и кој му шеф и сите над него. Што му треба повеќе да знае за фирмата, сигурно нема да ги запознава клиентите. Можеби од тука иди и недоразбирањето.
Hmmm...Ne bi se slozil....Sekoj treba da ja znae firmata....od cuvar do direktor...Na site im treba doobuka na sekoi 4-5 godini. Se menja sve od mashini do alaramni sistemi (za cuvarot ovoa) .

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom