Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
За Микросам појма немам. Овде дали потпишал незнам, не се ни замарав. Инаку е многу логична работа тоа да потпишиш дека нема да ги напуштиш минимум една година некогаш и повеќе, во спортивно ке си го платиш целиот износ на обуката, семинарите и незнам што. Јас барем не гледам ништо лошо во тоа.

На запад не е така. Никој не те тера да потипишеш нешто такво. После платена обука обично и покачување на плата следи пошто си поквалификуван од пред тоа. Во некој земји на запад дури и законски МОРА фирмата да потроши икс долари догшно на обука и унапредуваење на работниците.

За во Македонија супер се тие 500 евра....иако не е нешто многу таква цифра може и да ме задржи овдека.
Само проблемот е што дури и со таква во европски рамки ниска плата тука си во Македонија позитивен пример и редок исклучок.
Многу почест е примерот на Микосам и нивните 12.000 од колку 500 евра на другар ти.
кога ти со тие 500 евра плата - за која викаш дека е добра ќе можеш да собереш доволно за да купиш свој дом, свое авто, да отидеш 2Х во година на одмор, да издржуваш семејство????
со тие 500 евра ќе се храниш и ништо повеќе, барем нема од глад да угинеш- ете за што се доволни

За во Македонија супер се тие 500 евра....иако не е нешто многу таква цифра може и да ме задржи овдека.
Само проблемот е што дури и со таква во европски рамки ниска плата тука си во Македонија позитивен пример и редок исклучок.
Многу почест е примерот на Микосам и нивните 12.000 од колку 500 евра на другар ти.
Никој не те држи, слободно замини ако сметаш или можеш да заработиш повеќе.
Инаку за Скопје незнам но за остатокот најчеста плата за просечна работа е 12000. Ако те бива или си дефицитарен тогаш како ке се договориш. Знам и луѓе што работат за минималец, знам и што земаат и 70000 месецот( за приватно зборам).

кога ти со тие 500 евра плата - за која викаш дека е добра ќе можеш да собереш доволно за да купиш свој дом, свое авто, да отидеш 2Х во година на одмор, да издржуваш семејство????
со тие 500 евра ќе се храниш и ништо повеќе, барем нема од глад да угинеш- ете за што се доволни
Зборам за себе лично.Стамбено веќе напоменав дека сум осигуран.....да сум женет и жената да зема еве да речеме 300 евра плата,ја 500 со сопствен стан фамилија од 4ца може да живее.

Инаку се сложувам со тоа што го кажуваш.Реално и 500 евра се мизерија......во една Хрватска која не е нешто минималецот е скоро 400,кај нас 500 пуна капа за некој со диплома.

Јас познавам неколку што се вратија. Дел отвојрија бизниси дел работат приватно или влегоа во администрација. Сите се на 20 000 +. Сепак е дропка од она што го правеле во странство и имаат пари од страна (кирии) што им го појачуваат стандардот таму. Се преселија за лајф стајл пред се.
ти ми зборуваш за пензионери кои се вратиле, па отвориле нешто колку да се занимаваат на стари години - или уште повеќе заради чалам - тоа нели е својствено за македонецот-
баш ко оние кои доаѓаа од САД или австралија со коли од таму за да се перчат / чаламат пред роднините:pos:или пак трето- имаат некоја фалинка доколку се работоспособни а се вратиле за да работат за 350 евра

14.jpg

На запад не е така. Никој не те тера да потипишеш нешто такво. После платена обука обично и покачување на плата следи пошто си поквалификуван од пред тоа. Во некој земји на запад дури и законски МОРА фирмата да потроши икс долари догшно на обука и унапредуваење на работниците.
Незнам можи за на запад, арно ама тука не е така и спред мене има логика.
Зошто јас да го платам некој да дообука за после да му ја дувни во првата фирма што ке му даде повеќе како дообучен. Не ми е мене поедноставно и полесно да најдам некој веке дообучен од друга фирма наместо да го праќам овај на дообука.

Луѓе,сериозни сте со муабетот дека 500евра се супер плата за во МК?
Ова е резултат од перењето мозок,20 години плата од 12000 ден,и кога некој ке земе 500 евра плата онда е одма УУУУ топ,на коњ сум,не мрдам од држаава супер е напредуем... и такви срања

Ова е резултат од перењето мозок,20 години плата од 12000 ден,и кога некој ке земе 500 евра плата онда е одма УУУУ топ,на коњ сум,не мрдам од држаава супер е напредуем... и такви срања
А која е топ плата за МК?

Незнам можи за на запад, арно ама тука не е така и спред мене има логика.
Зошто јас да го платам некој да дообука за после да му ја дувни во првата фирма што ке му даде повеќе како дообучен. Не ми е мене поедноставно и полесно да најдам некој веке дообучен од друга фирма наместо да го праќам овај на дообука.

Ако некоја фирма инвестира во тебе како дообука или семинари или курсеви,те обврзува со договор на минимум 5 години што ако го прекршиш ке плаќаш пенали. Никој не плаќа за тебе ако не те искористи.[DOUBLEPOST=1393962809][/DOUBLEPOST]
А која е топ плата за МК?

Топ плата е минимум 1000 евра за нормален живот кај што можеш да живееш ко човек,а не да преживљаваш.

Да не сакаш 2000 евра?

ти ми зборуваш за пензионери кои се вратиле, па отвориле нешто колку да се занимаваат на стари години - или уште повеќе заради чалам - тоа нели е својствено за македонецот-
баш ко оние кои доаѓаа од САД или австралија со коли од таму за да се перчат / чаламат пред роднините:pos:или пак трето- имаат некоја фалинка доколку се работоспособни а се вратиле за да работат за 350 евра

Ти зборам за мој врсници. Немаат фалинка, нит им е до курчење, сакаат да живеат во МКД. Што е уште поинтересно познавам и двајца што се жените еден за австралка а друг за австралка (ок, оваа е 2ра генерација хрватица) што исто се преселија во МКД. Двајцата вртеа одлични бизниси во АУС, имаа одплатени куќи и пари и пак на крај се вратија во Македонија.

Последно уредено од модератор:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom