Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
Јас незнам што се карате... Во земјава ќе останат тие што имаат примања и што имаат убав живот... Нормално е да има и такви и такви... Само во Македонија 90 % страдаат а 10 % живеат пребогато...

Еден е животот да го поминеме во жалење , вака ,така овој е крив Груевски е крив дандара бандара... Вие средете си го вашиот живот нивните грешки ќе се видат како се движи државата... Тие што ги донесуваат одлуките во парламентот возат убави коли и имаат вили на водно такада не очекувајте некој да ви ги свати вашите маки...

Ако се решило државата да ни отиде во курац тогаш нека иде.. Во 21 век војните ги добиваат политичарите не бунтовниците... за жал...

Да кажам и јас мое мислење на темава.
Ако имате убава плата во Македонија - супер. Тоа значи дека се големи шансите или да имате врски, или партиска книшка. Секоја чест на исклучоците! Да не навлегувам во тоа... Доколку немате - бегајте надвор ако ви се пружи прилика. Точно е дека никаде не е сјајно, затоа што постои збир на институции, наречен држава, кои ќе ви прават легален рекет каде и да сте, но за разлика од Македонија, шансите да го исплатите тој рекет и да ви останат нешто пари за живот се големи. Доколку не го знаете јазикот во таа држава е ебено тешко за работа, но не и невозможно. Нормално, сѐ зависи од тоа каде сте, према тоа се менуваат и правилата на играта. Не очајувајте и ако почнете од дното за старт, постои поголема веројатност таму да напредувате со текот на годините, отколку во Македонија.
Значи, потешко е ако сте сами и немате никој, но не верувам дека е потешко од борбата за опстанок во Македонија.

Не очајувајте и ако почнете од дното за старт, постои поголема веројатност таму да напредувате со текот на годините, отколку во Македонија.
Значи, потешко е ако сте сами и немате никој, но не верувам дека е потешко од борбата за опстанок во Македонија.

Е така.

Ако имате убава плата во Македонија - супер. Тоа значи дека се големи шансите или да имате врски, или партиска книшка. Секоја чест на исклучоците! Да не навлегувам во тоа... Доколку немате - бегајте надвор ако ви се пружи прилика. Точно е дека никаде не е сјајно, затоа што постои збир на институции, наречен држава, кои ќе ви прават легален рекет каде и да сте, но за разлика од Македонија, шансите да го исплатите тој рекет и да ви останат нешто пари за живот се големи. Доколку не го знаете јазикот во таа држава е ебено тешко за работа, но не и невозможно. Нормално, сѐ зависи од тоа каде сте, према тоа се менуваат и правилата на играта. Не очајувајте и ако почнете од дното за старт, постои поголема веројатност таму да напредувате со текот на годините, отколку во Македонија.

Реално и одлично напишано

Македонија за десет години ќе има таков недостаток на стручен медицински кадар што Африка ќе и изгледа одлична дестинација за лекување.

Само нека продолжат со оваа истребувачка политика на млади кадри, далеко ќе догураат.

Нема да биде така само ќе се смали квалитетот бидејки порано само во Скопје имаше медицина но сега има во Скопје, Штип и Тетово во Скопје итака и така студентите ако не ќе видат нешто но овие во Тетово и во Штип тешко дека ќеимат добра пракса за да после да можат да лекуваат значи после 4 години броејки од денес ќе имаме повеќе лекари од колку слаткари (не ми е целта да им ја понижам струката на слаткарите) тука нај повеќе го жалам народот бидејки добриот кадар ќе си замине а тука кај ќе се лекува овој народ Разбудисе Македонијо, не е само да се отварат факултети подобро е да се затворат од колку да произведуваат не стручен кадар жалосно.

Е ова кажува се.
Има некој одвреме навреме ќе просере демек - абе види и таму не тече мед и млеко.Епа што не се вратат ако им е толку тешко таму.Не познавам некој да отишол надвор,да почнал да работи таму и не му се свиѓало па се вратил.Кој има блиски роднини надвор знае,гомно народ сме.Јас имам еден куп блиски што се во Австралија.На татко ми чичко се јавува повремено и пред некое време зимам ја слушалката и стандард муабет - како сте по дома шо праите дрн дрн се засекирал демек за нас.....И ја му викам,има ли некои шанси да дојдам некако таму,да побарам работа нешо.
-Еј,нема внучко многу тешко е и овде.Безпарица,безработица нема и овде е криза.
-Аман бе си викам,да му пратам некој динар,греота човеков како преживува.Уште да речеше дека леб немаат да јадат.А ги глеам на Фејсбук,дотерани,најадени,коли,куќи.Нема везе.
Кристално јасно е - никој не сака да слушне за враќање назад.А уште помалку за повлекување таму на поблиските.Уствари мислам и дека уживаат во тоа да не гледаат овде како мизеруваме.

А и кој ги ебе.Бугарски пасош за 400 евра.После 01.01.2014 - Ауфвидерзен Македонијо!

па фала богу,сум пробал сам сум бил работел. по друга причина дојдов овде назад по која што се покајав 1000 пати.
сакам и времето да го вратам.

сега имам пак шанса,а зошто да седам и мизерувам овде?

совет плус од мене-пробај сам ке успееш
не ти требаат роднини тие се завидливи.,
оди сам,сама

најди странец и после никој не ти може ништо веке.

поздрав

Еве сега потполно те подржувам да не мислиш сум против тебе цело време :D
--- надополнето: 11 август 2013 во 20:35 ---
Е ова кажува се.
Има некој одвреме навреме ќе просере демек - абе види и таму не тече мед и млеко.Епа што не се вратат ако им е толку тешко таму.Не познавам некој да отишол надвор,да почнал да работи таму и не му се свиѓало па се вратил.Кој има блиски роднини надвор знае,гомно народ сме.Јас имам еден куп блиски што се во Австралија.На татко ми чичко се јавува повремено и пред некое време зимам ја слушалката и стандард муабет - како сте по дома шо праите дрн дрн се засекирал демек за нас.....И ја му викам,има ли некои шанси да дојдам некако таму,да побарам работа нешо.
-Еј,нема внучко многу тешко е и овде.Безпарица,безработица нема и овде е криза.
-Аман бе си викам,да му пратам некој динар,греота човеков како преживува.Уште да речеше дека леб немаат да јадат.А ги глеам на Фејсбук,дотерани,најадени,коли,куќи.Нема везе.
Кристално јасно е - никој не сака да слушне за враќање назад.А уште помалку за повлекување таму на поблиските.Уствари мислам и дека уживаат во тоа да не гледаат овде како мизеруваме.

А и кој ги ебе.Бугарски пасош за 400 евра.После 01.01.2014 - Ауфвидерзен Македонијо!

Еден мој совет... Не чекај ништо од никого ! Пошто во 90та минута може твоја крв да ти го тури го најмалце очекуваш.. Се зависи до човекот, до фамилијата , до начинот на размислување...

Моите роднини без размислување, они беа тие што ме натераа да си ја пробам шансата таму... За пари таму имаат и ти го знаеш тоа...

Изборисе без помош на други, а кога ќе успееш не ти требаат такви луѓе... Пошто како што кажа освен да се ситат на туѓата несреќа не прават ништо друго :)

Просто да не можи човек да се изначуди како од толку експерти да живееме во толкава мизерија.

дали си ти експерт? изгледа си пошто во друга тема ги критикуваше претпоставените со факултет дека ништо не ги бивало ... ти повеќе знаеш од нив ... јас колку пати го имам слушано тој муабет од луѓе со средно, како шефовите со факс ништо не ги бивало (секако дека има и такви) ...

дали си ти експерт? изгледа си пошто во друга тема ги критикуваше претпоставените со факултет дека ништо не ги бивало ... ти повеќе знаеш од нив ... јас колку пати го имам слушано тој муабет од луѓе со средно, како шефовите со факс ништо не ги бивало (секако дека има и такви) ...

Далеку од експерт, ама за некои со факултет со мојата струка можам комотно доктор по науки да им бидам. Ке нагласам на некои, не на сите. Под некои мислам на повеќето што сум ги сретнал и сум имал можност да направам муабет и да некои ми биле претпоставени. Биле на позиција само затоа што имале поголем грб или повеќе врски а не дека дипломата ја заслужиле или имаат повеќе знаење. И да се разбериме, не ги ставам сите во ист кош, има луѓе кои стварно ја заслужиле дипломата со знаење. Но ајде да бидеме реални, колку процентуално се такви а колку само прошетале низ факултетот колку да имаат диплома. За овие другите јас зборам. Е истите тие се размафтуваат со дипломите како да го фатиле господ за мадиња, како тука не се ценети и незнам што, како нив ги чекаат на запад и бла бла бла.
Или ајде вака. Во класот бевме 37 души. Од нив 12 дали вредевме нешто или имавме талент, другите едноставно залутале. Од тие 37 души имавме 10 вуковци( јас не бев еден од нив). Од тие 10 само 4 учеа со разбирање, се друго напамет или без разбирање за тоа што го учат. Се запишавме на факултет скоро цел клас.
Завршија преку сила половина од класот. Тие 4 души што стварно имаја капацитет и талент уште со незавршен факултет добија понуди кој ваму кој таму во јаки фирми, кој тука кој во странсвто. И сега направи математика колку само се прошетаја низ факултетот и зедоја диплома при тоа врска да немаат од тоа што го учат и колку реално излегоја квалитетни кадри кои немаа никаков проблем да најдат добра и платена работа уште со незавршен факултет. Колку што сум запознаен со настаните од нив само еден не е на високо платена позиција ама од сосем друга причина што нема врска со знаењето и капацитетот што го имаше и што стварно е за жалење.
Ова чисто колку да сме начисто како гледам јас на тие работи и зошто тврдам дека дипломата по автоматизам не значи и дека тој што ја има и вреди нешто како на домашниот пазар , да не правиме мауабет за во странство.

Да ве прашав сите - како успевате да потрошите 500 евра за живот во месецот при 200 евра плата?

И цел живот на кредит и цел живот со прашање дали од банка ќе ви се јават дал да ви земат дел од имотот ради неплатени долгови, не?

Се вртиме во круг цело време. Оние 200 евра тука, некаде таму надвор се дневница, некаде за два дена, некаде за три дена максимум може да ги заработиш.

Не е ли малку чудно да зема плата од 12 000 денари општ лекар. Дискусијата не ја читав воопшто, па би сакал да видам што сте заклучиле (ако сте заклучиле, според вас) за ова прашање?

Не е ли малку чудно да зема плата од 12 000 денари општ лекар. Дискусијата не ја читав воопшто, па би сакал да видам што сте заклучиле (ако сте заклучиле, според вас) за ова прашање?

Општите толку а можеби и помалку.

Општите толку а можеби и помалку.

Сакаш да кажеш дека матичните лекари по општа пракса (што велиш општи) се само толку платени? Дека мојата матична лекарка, која и нема многу пациенти зема само толку плата? Па дактилографка во Суд за апелација, со завршен дактило-курс зема 15-16,000 Денари (без да навредам некоја професија и нечие образование, ама ова ми е сосема нелогично)....И башка образованието, одговорноста... помислувам и на ризикот! Дактилографката може само ноктот да си го скрши типкајки, а зимоска гледав како без маска, матичнава моја докторка прегледуваше една (од многуте) пациентка, која докажано беше болна од А-Х1-Н1 (свински, оној грип што убива!)...
И ќе излезе наТВ оној ретардон од министер, вакви реформи напраивме во здравството, онакви реформи... плаќање по капитација, бла бла бла.... само незнам од што косана му побелува? Изгледа совеста го гризе поради ниските плати на матичните лекари!? ;) ..... Еј Господ на помош!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom