Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
Абе не ме заебавај збориме за квалитет на живеење, да станеш да напуниш гради со воздух, да станеш со елан, да знаеш дека околу тебе има здрава конкуренција која те бутка само напред. Да знаеш дека во секој момент околината нуди барем по нешто квалитетно за секого околу тебе за да немораш да ги трпиш нивните негативни набоји. Да знаеш дека утре ќе те има, па ти колку и да сакаш пари имај, мислиш дека е сеедно кога држата и општеството ти се во 25 годишна неизвесност?

И да ќе шеташ со 10.000 ЕУР приход месечен, ама на секое чекирање на задњи гејт пошто се враќаш барабар со Приштина и Сараево ќе си викаш - од кај идам, на кај одам!? Не заебавај, имавме прекрасна шанса да станеме место каде што ќе има за секој по нешто, ама клетата семка наша не го дозволи тоа. Чичко Кумплунг јебига :)
Се вртиме во круг со муабетот, тоа дека некогаш ќе станеме нешто се сомневам, погледни историски и ќе видиш каков е менталитетот на Македончето, па после размисли дали имаме шанса да станеме нешто.
Квалитетот на животот се создава, изгледа не си ги шетал елитните места во државава, изгледа си немал прилика да бидеш во круг каде што никој не го боли тасета за политиката, ниту пак за шарено-портокалови револуции и слични гомненици. И тука имаш многу способни, паметни и луѓе со отворен ум, а кога го имаш кешот ќе разговараме дали може да си направиш квалитен живот или не. Можеби нема да имаш квалитет како во некоја многу развиена земја (инфраструктура, безбедност,медицина и тн), но за се што ти треба денес границите се отворени.
Сеедно не е во секој случај, ние тука сме башибозук, али ако имаш прилика да работиш тука и да земаш 10к месечно и да треба да бираш да заминеш некаде надвор каде ќе работиш за многу пониска сум, мислам дека секој би одбрал прва варијанта.

Имај ти 10 К месечно, ама кога ќе излезеш од дома, пак ќе згазиш на гомно од кучето на комшијата.

Имај ти 10 К месечно, ама кога ќе излезеш од дома, пак ќе згазиш на гомно од кучето на комшијата.
точно..ама таму каде нема гомно од кучето на комшијата нема ни домашен мед ни домашна ракија !!не смее да кренеш хауба и сам да си ја праиш колата; а сега може да те нагазат
( раапуваат) миграанти или уште полошо да нагазиш на бомба од исламисти...
Мувите одат на гомна, ама одат уште повеќе на мед, а на мед одат и оси и стршлени

Ostavi ti toa, priroden med oddamna nema kaj nas a i kako sto gledam nikoj ne jade priroden med, poveketo se samo na cigari,gi smiruva, pusat i mislat sto utre, verojatno si od skopje i neznaes kako e po malite mesta. ne ni e dojdeno do priroden med i domasna rakija, ima pravo drugarot gore gomno od narod sme, edna lulka ke napravat ke ja iskrsime, gubreto nikoj nikogas ne go stava vo kontenjerot, tuku do kontejnerot, isto i doma nemozes da sedis, cel den crtani gledame, oti ako pustime druga televizija, treba da placeme zaedno so orhan ili bejduhan, druga opcija e karakamiseva ili toni sanac...go zemam detevo od gradinka go nosam doma me prasuva zosto tolku dzipovi ima po trotoar koga vo gradinka ucele deka na trotoar ne se parkira, so da mu objasnam, ostaj go toj na marijan direktorot sin mu e

Мед и ракија, ние секојдневно печеме ракија. И зелка на балкон... или расолница во подрум каде смрди на прдеж и мувла. Абе милина од живот. Немаш паре ал имаш ракију. А што сме едно по медот леле мајко.
Патем, по продавниците во Стокхолм се продаваа комплети за домашно пиво па сега кој е во заблуда...

Мед и ракија, ние секојдневно печеме ракија. И зелка на балкон... или расолница во подрум каде смрди на прдеж и мувла. Абе милина од живот. Немаш паре ал имаш ракију. А што сме едно по медот леле мајко.
Патем, по продавниците во Стокхолм се продаваа комплети за домашно пиво па сега кој е во заблуда...
знам братучедми од Загреб се буни им забранија и продажба на чаеви, а сега има најава за забрана на домашни семиња, само ГМО...
а кумашинот во Австралија кажува како во голема илегала во негова гаража ги одржува колите на блиските роднини ... кога носеше од тука за Австралија прибор за варење ракија го поделија посебно, еден го носел долниот а друг горниот дел..А Австралија уште пред 100 години со војска, во крв го загуши домашното варење виски...

Знаеш криви краставици. Излези прошетај, барем сега има безвизен режим. А не си закенкал цело време, вака било, така било, тој тоа направил, таа тоа направила. Таму не дозволувале, таму забранувале, бла бла.

Излези малку од државата, прошетај се, види, па зборувај. Вака, звучиш како, грозјето е кисело.

Излези малку од државата, прошетај се, види, па зборувај. Вака, звучиш како, грозјето е кисело.

Најтрагично е што децата/внуците му се по странство, а он кенка како таму нечинело.

знам братучедми од Загреб се буни им забранија и продажба на чаеви, а сега има најава за забрана на домашни семиња, само ГМО...
а кумашинот во Австралија кажува како во голема илегала во негова гаража ги одржува колите на блиските роднини ... кога носеше од тука за Австралија прибор за варење ракија го поделија посебно, еден го носел долниот а друг горниот дел..А Австралија уште пред 100 години со војска, во крв го загуши домашното варење виски...
Не ми треба домашна ракија бе брат, ми треба зимно време да ми биде топло дома, лето да можам да пуштам клима ама без да подглтнувам колку ќе ми дојде сметката, да гледам прогноза цела зима кога ќе дојде затоплување оти привршуваат дрвата, а за нови и да присоберам пари незнам дали ќе има од кај да купам, и за да купам да барам врски. Од сите банки службениците да ме познаваат, и да знаат дека имам за давање, дека сум земал кредит за гипс картон да ја преградам собата. Шо ќе ми е домашна ракија кажи ми, на работа два дена ни касни платата, на сите им ѕвонат телефоните, кој од банка, кој деца има студенти немаат сметки и кирија да подмират, а идат сесии и треба да учат а не да мислат дали газдата пак ќе дојде и што е најтрагично малку коска да ни фрлат рипаме кој на протест кој на контрра протест. а најискрено ме интересира не ти е ли смачено природен мед да јадеш и домашна ракија да пиеш а секаде околу тебе ликот на каракамишева, јас имам уплав од неа.

Што ќе ти е природниот мед кога воздухот што го дишеме не‘ труе... Цел живот се осеќам како да сум се родила во погрешна земја, а сега откако станав мајка, уште позасилено ми е тоа чувство. Затоа што на син ми во продавница морам да му кажам „Сине, остави го чоколадото, мама кога ќе земе плата ќе ти купи...“, а плата којзнае кога, секој втор месец блокирана сметката на „странскава инвестиција“. затоа што не можам да соберам пари за да си го дозавршам факултетот, иако имам знаење и по струка работам повеќе отколку сите мои дипломирани колеги од генерација заедно. Затоа што морам да исплаќам кредити на родителите, па и мои... Не, не сакам син ми да расте во оваа држава. Од најрана возраст го учам и му зборувам на 2 светски јазици, за да може полесно да ги совлада и да има повеќе шанси да се изгуби од државава сам, ако јас дур‘ да порасне не успеам во тоа.

Што ќе ти е природниот мед кога воздухот што го дишеме не‘ труе... Цел живот се осеќам како да сум се родила во погрешна земја, а сега откако станав мајка, уште позасилено ми е тоа чувство. Затоа што на син ми во продавница морам да му кажам „Сине, остави го чоколадото, мама кога ќе земе плата ќе ти купи...“, а плата којзнае кога, секој втор месец блокирана сметката на „странскава инвестиција“. затоа што не можам да соберам пари за да си го дозавршам факултетот, иако имам знаење и по струка работам повеќе отколку сите мои дипломирани колеги од генерација заедно. Затоа што морам да исплаќам кредити на родителите, па и мои... Не, не сакам син ми да расте во оваа држава. Од најрана возраст го учам и му зборувам на 2 светски јазици, за да може полесно да ги совлада и да има повеќе шанси да се изгуби од државава сам, ако јас дур‘ да порасне не успеам во тоа.
Џабе е и два светски јазици да научи, и да ги говори течно кога со самото претставување ке каже од која држава е ,се знае дека ке го добие најниско рангираното место иако за тие години мозеби ке изучи за магистер или доктор на науки во некој смер. За греотка сме сите ние во оваа наша бедна државичка која има значение на најопаки и најолоши луѓе, иако мн кажуваат како сме вредни паметни и вака и така но сето тоа е џабе кога ни треба најмалце 100год да се опоравиме од сето ова што ни се слуцува,поради некој си 100 е**ни политичари страда целокупното општество на оваа земја,а највеке нашите деца

Want to migrate to Australia? 2016-17 Skilled Occupations List (SOL) announced

Department of Immigration and Border Protection (DIBP) have released the new Skilled Occupations List (SOL) for 2016-17.

This list will come into effect from 1st July, 2016.

Ако имате некоја од овие професии, аплицирајте. Мојата за зал ја нема тука.
А баш сакав да се секирам на бичот со Тошо Малерот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom