ATP тенис - општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Anonymus1
  • Време на започнување Време на започнување
Не знам дали некој ја гледаше пред малце егзибицијата помеѓу Ѓоковиќ и Димитров, епик, мора да се најдат некои моменти на јутјуб, се надевам ќе биде поставено подоцна.. . .
Целата егзибиција:

утрешни финалиња

Лопез - Симон
Махут- Вавринка

Вавринка мислам дека нема шанса да ја испушти шансава за титула , а и овој Махут е лев играч . Ич не го ценам . Дрво . Без разлика што стигнал во финале.

Лопез ( шпанецот кој игра супер на трева ) освојува според мене . Некако Симон - титула -трева не ми одат заедно .

Колку сакаат нека играат, рекордите на Федерер не се рушат, тоа што он го направи не се прави пак, не е само до слемовите....10000 абсурдни рекорди има, ама да не идам офтопик, знам дека сте осетливи на таа тема.

Не е проблем, овде продолжи со муабетот. Друго ми беше зборот, нека завршат сите со кариерите и ќе видиме кој што направил, остави ти тие " 10 000 " рекорди, сепак се знае што е најважно. Слемовите, бројот на освоени титуали и слично.

Констатноста е многу битен фактор, како и сестраноста, тие 10.000 рекорди никој нема да ги помине, реков дека не се само слемовите, не дека не се битни се разбира дека се...

Иначе има и многу други постигнување кои се многу тешки за остварување, не само во тенисот него општо како бројки кои говорат за една неверојатна констатност без разлика за кој спорт се работи.

Еве како пример, 302 недели како број 1, unreal.

Констатноста е многу битен фактор, како и сестраноста, тие 10.000 рекорди никој нема да ги помине, реков дека не се само слемовите, не дека не се битни се разбира дека се...

Иначе има и многу други постигнување кои се многу тешки за остварување, не само во тенисот него општо како бројки кои говорат за една неверојатна констатност без разлика за кој спорт се работи.

Еве како пример, 302 недели како број 1, unreal.

Надал да ја фати првата позиција и мислам дека може уште многу да напредува на тоа поле, моментално има 102 недели, а јасно е дека доколку се врати на тоа место до крајот на годината може и многу лесно да го држи подолго време. Сепак му фалат уште 200 недели, тоа е голем период, но убаво ќе биде барем да му се приближи што посериозно.

За бројот на слемовите, уште 5 му фалат на Рафа да го изедначи рекордот со Федерер... прилично сум убеден дека ќе успее во тоа бидејќи само уште 2-3 очекувам на Ролан Гарос... и сигурно уште некоја од страна ќе освои. :) Со самото тоа треба да дојде и на првата позиција па и да ја задржи за некој подолг период, секако ќе зависи и од играта на Ѓоковиќ...

Надал нема земено слем на друга подлога освем земја цели 3 години. Има 27 години, исто така и хронична повреда, за разлика од слемовите, во последните 4.5 години има само 2 титули надвор од земјената подлога.

Значи све на све, во последните 4.5 години, само 3 титули надвор од турнирите на земја.

Што ти кажуваат овие податоци?

За 302 недели на 1 место, смешно е да се дискутира, му требаат цели 4 години на 1 место.

Надал нема земено слем на друга подлога освем земја цели 3 години. Има 27 години, исто така и хронична повреда, за разлика од слемовите, во последните 4.5 години има само 2 титули надвор од земјената подлога.

Значи све на све, во последните 4.5 години, само 3 титули надвор од турнирите на земја.

Што ти кажуваат овие податоци?

За 302 недели на 1 место, смешно е да се дискутира, му требаат цели 4 години на 1 место.

Океј, ќе видиме, има време. Да не се повредеше во 2009тата кога изгуби од Содерлинг на Ролан Гарос и го пропушти Вимблдон... тогаш не знам како ќе беше, Рафа беше несопирлив... но тоа е тоа, ајде баш ќе покаже времето. Сепак се надевам на уште неколку титули на Ролан Гарос па да видам некој друг нека освои толку многу на еден ист грен слем... :)

200 недели ти се 4 години, не реално е да се очекува тоа од Надал, ако знаеме дека и дека колената не му се баш здрави.

Вавринка очекував да го освои турнирчево во Холандија,ама како да му остаи на Маху да се израдува на првата титула во неговата кариера.Симон очекувано поразен :D

Некои интересни бројки за грен слем турнирите непосредно пред стартот на Вимблдон 2013. :)

Не знам дали сте виделе некаде или обрнале внимание, во 2010тите т.е од 2010 па наваму, Рафа води што се однесува до грен слем турнирите.

Rafael Nadal 6
Novak Djokovic 5
Federer 2
Murray 1

Иначе Рафа и Ноле имаа по 5 до пред Ролан Гарос, а сега Рафа повторно води за 1 разлика како што водеше и пред АО кога Новак израмна на 5-5 во тој сегмент.

Во годините од 2000 до 2009 вака стојат бројките во однос на освоените грен слем титули.

Federer 15
Nadal 6
Agassi 3
Hewitt, Sampras, Safin, Kuerten 2
Costa, Djokovic, Ferrero, Gaudio, Ivanisevic, Johansson, Del Potro, Roddick 1

Рафа и Федерер како што знаете ги имаат освоено сите 4 грен слема барем по еднаш, но не им се случило да ги освојат сите 4 во една календарска година. Рафа успеа да освои 3 грен слем титули во 2010тата, а Роџер го стори истото во 2006 и 2007 година кога играше и финале на единствениот грен слем турнир кој не го освои, Ролан Гарос.

Во тениската историја има само двајца кои го држат тој рекорд, Rod Laver (1962 и 1969) и Don Budge (1938). Сепак Open Era почнува од Ролан Гарос 1968 и аналогно на тоа овие рекорди на гореспоменатите играчи се од аматерската ера.

Новак Ѓоковиќ исто така освои 3 грен слема во една календарска година и тоа во 2011 кога ги освои АО, Вимблдон и САД Опен идентично како и Федерер во 2006 и 2007 година. Рафа ги освои Ролан Гарос, Вимблдон и САД Опен во 2010тата како 3 грен слем турнири во низа.

Годинава нема да се случи сценарио како од 1938, 1962 и 1969... еден ист играч да ги освои сите грен слем турнири бидејќи првите два припаднаа на различни играчи. :)

Уште една интересна информација...... Рафаел Надал освојува барем еден грен слем во годината и со тоа го држи рекордот, 9 години (2005-2013) освојува барем по еден грен слем, Федерер има 8 години во низа со барем еден грен слем, не успеа да освои ниту еден во 2011тата.

Федерер од своите 17 грен слеми, еднаш успеал да триумфира без загубен сет на сите 7 мечеви на турнирот, тоа се случи во Мелбурн во 2007 година. Рафа исто така го има овој рекорд, го стори тоа два пати и тоа на Ролан Гарос во 2008 и 2010 година.

Ovaa se poenite vo prosek sto gi osvoile Rafa I Novak posle Vimbledon vo posledbite 4 godini:

Rafa:
2011--2000
2010--4100
2009--2400
average: 2700
Nole:
2012--6000
2011--4200
2010--3700
2009---4300
average: 4500

Od tuka se gleda deka samo 2010 Nadal ima dobar skor inaku drugite godini slabo. A I logicno e toa.

Logic -

June 2013 - Rafa Nadal won the French Open for a record eighth time? He beat the World #1 in one of the greatest clay court matches ever and then defeated a man who he has beaten 16 of the last 17 times?
LET'S PUSH HIM DOWN FROM #4 TO #5!

July 2013 - Rafa Nadal played a crap match and lost to a World #9854587438596 in the first round of a GRAND SLAM for the first time in his career? He didn't even win one set and has lost early at Wimbledon two years consecutively?
LET'S PUSH HIM UP FROM #5 TO #4!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom