ATP тенис - општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Anonymus1
  • Време на започнување Време на започнување
Троицки пак загубил у 1 коло,дури и на челенџер од Печнер 6:4,6:4,кој ропак неможам да верувам :pos::pos:
Второ коло беше, баш во прво коло го пратев победи, не ми текнува против кој беше, али сепак мизерен си е до немај каде. :D

Сепак Надал го откажа учеството на мастерс турнирот во Мајами.

Тапа невидена е... :facepalm:

Не е тапа. Четири финалиња за месец ипол одигра. Толку се може со таа повреда. Иначе до Ролан Гарос на штаки ќе оди.

Не е тапа. Четири финалиња за месец ипол одигра. Толку се може со таа повреда. Иначе до Ролан Гарос на штаки ќе оди.

Многу многу пасивен беше, мораше малку поагресивно да почне уште порано во мечот, на крајот ме бојкотира, победи... но и самиот не можам да сфатам како сето тоа се сврти во само еден миг...

Mnogu dobra taktika ima nadal sprema del potro berdih i slicni na niv, ostaj gi da lupaat winneri cel mech, ednas ke krahiraat, posto pojma nemaat drugo da igraat, i se ke si dojde kako sto treba. Na nadal za ovie raboti koga znae da oseti kako da igra spored dadeni igrachi i uslovi, mozat da mu se fatat.

Многу многу пасивен беше, мораше малку поагресивно да почне уште порано во мечот, на крајот ме бојкотира, победи... но и самиот не можам да сфатам како сето тоа се сврти во само еден миг...

Не сакам да одземам ништо од успехот на Надал зошто одиграа еден маестрален меч со Потро, ама земете го фактот дека Надал одмараше повеќе, полесно помина во полуфиналето, а Дел Потро одигра 2 меча по над 3 часа во 2 дена, и во финалето играше без ден одмор за разлика од Рафаел...
Почна да се забележува забавеноста на Дел Потро во средината на вториот сет...

Но мора да кажам, Рафа беше тој кој во одлучувачките моменти удираше силно и ризикуваше...
Многу мудро одигра и на крај, кога запна за брејк, и потоа рутинирано си го доврши третиот сет на свој сервис...

Од неутрален аспект, жал ми е за Дел Потро, мислев и дека ке го победи Надал едно време, но и уморот, а и маестралноста на Рафа си го направија своето...

I moram ova da go kazam od srce mi dogja, nadal ke gi nadmine site, i djokovic i soderling, i marej i seta taa bagra. Site tie ke imaat povremeni blesoci ama SAMO POVREMENI. Onie vistinskite kako federer i nadal ke si uspeat vo se , zatoa sto se kompletna slika a ne povremen sjaj. Za djokovic seuste nemam mislenje, nekako mi ide deka ke vladee 3/4 godini i tolku, ke izbledne , nekako mi nema ona sto treba da bide klasa kako federer i nadal. Prvo za da bide kompleten dokaz mi e da go osvoi roland garros, sto ne veruvam , vtoro, kolku i da glumi stabilen, ona balkanskoto mrchaloto mora da mu dojde do izraz, i nekako mi e stereotipen, istoto go igra cel zivot, osnovna linija osnovna linija lizgaj po teren vrakjaj sve zivo, jas ne znam kako ne im teknuva na teniserive da mu pustaat skrateni topki malku da go izvadat od takt, i da go iznerviraat ali valjda polesno e od tuka da zboris otkolku koga igras:)
--- надополнето: 18 март 2013 во 03:09 ---
Не сакам да одземам ништо од успехот на Надал зошто одиграа еден маестрален меч со Потро, ама земете го фактот дека Надал одмараше повеќе, полесно помина во полуфиналето, а Дел Потро одигра 2 меча по над 3 часа во 2 дена, и во финалето играше без ден одмор за разлика од Рафаел...
Почна да се забележува забавеноста на Дел Потро во средината на вториот сет...

Но мора да кажам, Рафа беше тој кој во одлучувачките моменти удираше силно и ризикуваше...
Многу мудро одигра и на крај, кога запна за брејк, и потоа рутинирано си го доврши третиот сет на свој сервис...

Од неутрален аспект, жал ми е за Дел Потро, мислев и дека ке го победи Надал едно време, но и уморот, а и маестралноста на Рафа си го направија своето...
nejkam da sporam so tebe za toa koj kolku minal na teren i koj kolku odmaral, zatoa sto ne veruvam vo toa. Djokovic dokazal milion pati deka igral tesni utakmici primer wawrinka na australian open, pa do kraj go osvoi turnirot a tamu se igraat po pet seta i ima 7 kola za da osvois turnir. Na krajot tuka e onaa razlika megju sampionite i onie ostanatite znaci nadal, federer i djokovic sprema site onie pozadi niv, da furaat do kraj. Del potro mozam da kazam samo deka ima strasni udari, nisto povekje, nema kliker za ostanatiot del od teniskata igra, premnogu mi e ednodimenzionalen. Zatoa on i nema da bide megju top 3. Osven ako drasticno ne smeni nesto.

I moram ova da go kazam od srce mi dogja, nadal ke gi nadmine site, i djokovic i soderling, i marej i seta taa bagra. Site tie ke imaat povremeni blesoci ama SAMO POVREMENI. Onie vistinskite kako federer i nadal ke si uspeat vo se , zatoa sto se kompletna slika a ne povremen sjaj. Za djokovic seuste nemam mislenje, nekako mi ide deka ke vladee 3/4 godini i tolku, ke izbledne , nekako mi nema ona sto treba da bide klasa kako federer i nadal. Prvo za da bide kompleten dokaz mi e da go osvoi roland garros, sto ne veruvam , vtoro, kolku i da glumi stabilen, ona balkanskoto mrchaloto mora da mu dojde do izraz, i nekako mi e stereotipen, istoto go igra cel zivot, osnovna linija osnovna linija lizgaj po teren vrakjaj sve zivo, jas ne znam kako ne im teknuva na teniserive da mu pustaat skrateni topki malku da go izvadat od takt, i da go iznerviraat ali valjda polesno e od tuka da zboris otkolku koga igras:)
Најверојатно оти ќе ги стигне тие скратени топки, па за тоа не му пуштаат толку често.
А таков му е стилот на игра, дефанзивен, не може да го натераш на нешто повеќе. А за другото, не би да коментирам, некако ептен си возбуден изгледа од триумфот на Надал, па и тресна некоја глупост, за тоа кој кога владеел и колку ќе владеел, башка и Содерлинг го вмеша во муабетот, што е ептен глупост.

Најверојатно оти ќе ги стигне тие скратени топки, па за тоа не му пуштаат толку често.
А таков му е стилот на игра, дефанзивен, не може да го натераш на нешто повеќе. А за другото, не би да коментирам, некако ептен си возбуден изгледа од триумфот на Надал, па и тресна некоја глупост, за тоа кој кога владеел и колку ќе владеел, башка и Содерлинг го вмеша во муабетот, што е ептен глупост.
Rekov vo prvata recenica deka ke kazam toa sto mi lezi na dusa, ali generalno toa e toa sto e:)

Абе во ред е тоа да си кажиш ти што ти лежи на душа, ама многу од тоа што го пиша некако и не може да е реално.
Башка Новак кога - тогаш Роланд Гарос ќе го освои, во тоа турам кладба на што сакате, значи тоа му е цел еве веќе две години, и цела форма ја темпира само за тоа, посебно оваа година, ќе видиме колку ќе успее, сепак таму е доминантен Надал, но не за џабе Новак моментално е број 1 во Свет се надевам ќе изнајде начин, а во кариерата барем еднаш ќе го освои тој слем, дали кога ќе е на прва позиција на АТП листа или на некое место подоле, ќе видиме.
И за тоа што си пишал „мрчалото“, „балканското“ .. епа не може сите да бидат како Федерер и Надал, ама сепак не сум чул ја до сега некоја критика за тоа како се понаша Новак на терен и надвор од терен, посебно за надвор од терен, човекот е феноменален.
Мислам, да ја затвориме оваа тема, секој си влече накај својот тенисер, само уште повеќе може да ја развлечиме, а на крај нема да се разбериме секако.

Пошо не пратев мн тенис пред 2010 сакам да гледам некој документарец или краток филм за Федерер ко беше на врвот на кариерата ако можит да ми дајте линк да гледам или да спуштам.. исто така и за Надал

Абе во ред е тоа да си кажиш ти што ти лежи на душа, ама многу од тоа што го пиша некако и не може да е реално.
Башка Новак кога - тогаш Роланд Гарос ќе го освои, во тоа турам кладба на што сакате, значи тоа му е цел еве веќе две години, и цела форма ја темпира само за тоа, посебно оваа година, ќе видиме колку ќе успее, сепак таму е доминантен Надал, но не за џабе Новак моментално е број 1 во Свет се надевам ќе изнајде начин, а во кариерата барем еднаш ќе го освои тој слем, дали кога ќе е на прва позиција на АТП листа или на некое место подоле, ќе видиме.
И за тоа што си пишал „мрчалото“, „балканското“ .. епа не може сите да бидат како Федерер и Надал, ама сепак не сум чул ја до сега некоја критика за тоа како се понаша Новак на терен и надвор од терен, посебно за надвор од терен, човекот е феноменален.
Мислам, да ја затвориме оваа тема, секој си влече накај својот тенисер, само уште повеќе може да ја развлечиме, а на крај нема да се разбериме секако.
Реално гледано Ноле е сеуште позади Роџер и Рафа и има уште да игра и да постигнува за да ги стигне. Но од друга страна последниве две години покажува таква стабилност и таков победнички менталитет што е карактеристичен само за големите шампиони. Лично според мене, а и според скоро сите од тениската јавност и Новак е меѓу великаните на тенисот, и сега во моментов да ја прекине кариерата за него ќе се збори уште многу години. Нема врска што го нема освоено РГ, сплет на околности е тоа, и Федерер го немаше освоено до пред 3 години па пак сите го сметаа како најдобриот во историјата. Се надевам дека еден ден ќе со освои РГ, бидејќи навистина го заслужува тоа, грев е еден тенисер од рангот на Ноле да го нема комплетирано Слемот. Значи пак ќе повторам, Ноле е веќе во друштво на Рафа и Роџер, он е тенисер од нивни ранг, Мареј најверојатно тоа никогаш нема да го достигне, за жал. Е сеа моја претпоставка вели додека Надал е тука, нормално доколку е здрав, неповреден, и доколку е во неговата стандардна форма на земја како што си е секоја година, никој ама буквално никој не може да го допре на земјена подлога во три добиени сета, значи алудирам на РГ. Ноле може да оди ако сака на глава од Србија до Токија ама не го чепка Рафа во три добиени сета па што сака нека е. Само ете, се надевам во иднина дека Ноле ќе го освои РГ, како што кажа и ти самиот веќе две години по ред се фокусира на РГ и формата ја темпира за таму.

aj i jas da si kazam shto mi lezi na dusha , posebno streetbond me isprvocira .Novak poslednive dve i pol godini pravi takva dominacija vo tenisot (posebno nevidenata dosega 2011) shto mi dava za pravo deka sega vleguva vo najzreliot teniserski period deka slednite 3-4 god ke ima takvi brojki pozadi negovoto ime shto ke bide na vrvot na teniskata istorija zaedno so Sampras ,Fed i Nadal .Mnogu luge oti e srbin izgleda imat problem da go vidat toa i priznaat ama toa e.Godinava sigurno gledajki ja ATP listata ako ne se povredi treta godina pored ke zavrshi prv ,poguglajte i videte koj drug go ostvaril toa pa dali ushte sega e eden od najgolemite vo tenisot procenete . Za Roland Garos jas sum ubeden deka godinava go osvojuva ,ima pokazano mnogu pati kako se pobeduva Nadal na zemja taka da eve go Maj mesec ,ke zborime . Stilot na igra mu e najuniverzalen ,igra edna od najdobrite odbrani ,od base line e ramo do ramo so Federer a ako treba da bide ofanziva najdobro prahajte go Ferer shto ke kaze.Sekoj si ima svoj favorit i ne napagjajte drug oti ako odime po taa linija lichno mene Nadal mi e tezok za gledanje so negoviot kompulsivno poremeten ritual so vadenje gaki ,lev rakav ,desen rakav ,levo uvo,desno uvo ,nos u sredina i shteluvanje raschekor i koga zavrshuva gem da mora da projde niz pole i da vnimava da ne nagazne linija .Celiot e sueverie ,pa shto .Mene me iritira,ama na drug mu e ok .end of story

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom