Па и мене баш ме зачуди дека кога почна мечот коментаторот ништо не спомна за замена на позоциите,баш штета али не ми е јасно зошто поените од ланското финале во Шангај важат до денес,т.е му ги одзеле пред да го игра турнирот?Епа нели треба да ги брани прво поените??!Во секој случај навистина е голема штета што поле речиси совршена сезона да не дојде до напредок во рангот.Како и да е наредната недела продолжуваат тениските возбудувања во Лондон.Нема промени во топ 3 оваа недела. И јас помислив дека барем една недела ќе биде Ѓоковиќ број 2.
Коментаторот спомна дека ќе го земел второто место Ѓоковиќ, други членови спомнаа, јас спомнав, ама всушност поените од ланското освојување на финалето во Шангај на Ѓоковиќ важеа само до денес.
Има две варијанти за Ѓоковиќ да дојде до второ место. Да го освои турнирот во Лондон без ниту еден пораз, а Надал да победи најмногу на еден натпревар, или да го освои турнирот со еден пораз, а Надал да нема ниту една победа.
Има шанса и Надал да се врати на број 1, иако според неговата игра е помалку веројатно. За тоа да се случи треба да го освои турнирот без пораз или со еден пораз, а Федерер во зависност од тоа да победи само на еден или најмногу 2 меча во round robin фазата. Или во случај Федерер да не победи на ниту еден натпревар, на Надал ќе му биде доволно да стигне до финале, без да го освои турнирот.
Сепак најголеми се шансите дека редоследот ќе остане ист и после Лондон.
Ѓоковиќ лани го освои турнирот со еден пораз во RR фазата, така да му се одзедоа 1300 поени, а од Париз доби 1000 со што разликата меѓу него и Надал за зголеми за дополнителни 300 поени.Si ostanuva na 3 mesto odbieni se denes poenite od zavrsniot turnir, znae li nekoj tocno kolku se dobivaat za titulata nekade pisuva 1200 nekade 1300 a ima i 1500 ATP poeni.
Ѓоковиќ лани го освои турнирот со еден пораз во RR фазата, така да му се одзедоа 1300 поени, а од Париз доби 1000 со што разликата меѓу него и Надал за зголеми за дополнителни 300 поени.
Поените од Шангај важеа до денес бидејќи лани турнирот се играше порано, мислам на 16 ноември беше финалето, важат само 52 недели и рокот им помина.
Веќе се одземени, не се одземаат по вторпат.Епа значи сега ако не дај боже не ја одбрани титулата или што е уште полошо не добие нути еден меч,пак ме му бидат одземени бодови бидејќи нема да ја одбрани титулата или?
Е како можат да му бидат одземени?По која логика??Не ми е јасно,нели според правилата на АТП кога освоиш титула,идната година ги браниш поените,а како ова му се одземени пред да го игра турнирот??Ај донт гет ит...И сега колку и да освои поени,тие ќе му бидат доделени без разлика на ланскиот скор,така?Фактички се на ново...Веќе се одземени, не се одземаат по вторпат.
1 Federer, Roger (SUI) 10,150
2 Nadal, Rafael (ESP) 9,205
3 Djokovic, Novak (SRB) 7,910
Фала на деталите.И јас слушнав за Родик,а за Дел Потро не ме ни чуди,бидејќи после УС ОПЕН имаше само една победа и тоа против Сафин(ако не се лажам).Како и да е ,ни останува уште една недела добар тенис.Одвај чека.Мислам дека одговорив и погоре.
Нова АТП листа излегува секој понеделник. Поените од турнирите траат 52 недели (заокружено, една година).
Лани турнирот во Шангај од WTF заврши на 16 ноември, па така поените од тој турнир се одземаат бидејќи им поминал рокот.
Оваа година турнирот од WTF во Лондон започнува на 22, а завршува на 29. Освоените поени од тој турнир ќе се додадат на новата листа која ќе излезе во понеделник на 30 ноември. Тие бодови ќе важат 52 недели итн.
Вака се сметаат бодовите од сите турнири.
Овде има подетално.
Се појавија некои шпекулации дека Родик се повлекол од турнирот во Лондон заради повредата и е заменет од Содерлинг.
Исто така се шпекулира дека има добри шанси Дел Потро да се откаже и да биде заменет од Цонга, исто така заради повреда.
За титулата на Мастерсот во Лондон победникот ќе си добие 1500 поени.Si ostanuva na 3 mesto odbieni se denes poenite od zavrsniot turnir, znae li nekoj tocno kolku se dobivaat za titulata nekade pisuva 1200 nekade 1300 a ima i 1500 ATP poeni.
Da fala ja zaboraviv deka ze sekoj mec posebno se boduva :uvo: tocno taka, denes citav nekoi treneri od Srbija velat voopsto ne e vazno sega vtoroto mesto vazno da prodolzi so dobri igri i vo London bez razlika dali ke ja odbrani lanskata titula, nego da se podgotvi dobro za Januari vo Australija i da pokusa direktno da go fati 1 mesto posto sekogas igra dobro vo Australija. Sosema ispravno razmisluvanje.Ѓоковиќ лани го освои турнирот со еден пораз во RR фазата, така да му се одзедоа 1300 поени, а од Париз доби 1000 со што разликата меѓу него и Надал за зголеми за дополнителни 300 поени.
Поените од Шангај важеа до денес бидејќи лани турнирот се играше порано, мислам на 16 ноември беше финалето, важат само 52 недели и рокот им помина.
До каде не треба да стигне Надал за Федерер сигурно да заврши прв?