Атлантида

• Креатор на темата Креатор на темата Гижо
  • Време на започнување Време на започнување

Дали постоела Атлантида?

• Да

Гласови: 157 82,6%
  • Не

Гласови: 33 17,4%

• Вкупно гласачи
    190
Да оставиме се настрана и да претпоставиме дека навистина постоела цивилизација способна да развие нуклеарно оружје.
Прво прашање, против кого таа цивилизација би го употребила нуклеарното оружје?
Дали нуклеарна војна е причина за нивното исчезнување?
Колкав бил интензитетот на таа нуклеарна војна што довело до моментно престанување ма постоењето на таа цивилизација?
Или таа цивилизација се состоела само од 2-3 градови?

Докажано е постоење на високотехнолошка цивилизација.

Цивилизација не може да се земе против кого би употребила, туку во рамките на таа цивилизација е употребено нуклеарно оружје, како на пример САД против Јапонија, дел од денешнава цивилизација,но непријатели.
Како биле поделени и кој против кого употребил не може да се знае бидејќи за тоа треба многу средства,луѓе и време да се открие.
А средства како што знаеме не се даваат за истражувања кои не се совпаѓаат со официјалната историја.

Многу е веројатно нуклеарна војна да е причина за пропаста на првата генеза на човештвото, по цел свет има места каде има материјални докази иако најпознати се Мохенџо Даро и Харапа.

Интензитетот бил доволен да допринесе за потполно стопирање на древната култура во долината на реката Инд, нагло, во даден момент, таа култура заедно со жителите - исчезнува.Факт.
Не може да се шпекулира со каква сила биле експлозиите, иако во древноиндиските епови сосема јасно и концизно се опишани атомски експлозии и последици на радијација.

Секако дека не се состоела од 2-3 градови, зборуваме за глобална цивилизација која има оставено сосема доволно траги.
Балбек или Назка на пример.
Археологијата и историјата се обидуваат да ги вметнат во некој познат шаблон но без успех, ако прикаските за Кеопс успеале да ги протнат, прикаска за монолити од 1100 тони и огромни цртежи кои се гледаат само од авион - тешко.Тука не влегуваат ни мистериозни гробови на фараони ниту религии и секти а ни метеоролошките балони не вршат работа.
Тие објекти не ги движат ни пола милион робови а и авион на робовски погон не е пронајден.
Тоа се само мал дел од стотици примери.
Кои укажуваат на постоење на глобална цивилизација,развиена слично на денешнава иако со некои забележителни разлики која е останата во колективната потсвест на човештвото, сите митологии од сите континенти зборуваат за време пред “потопот“, “катастрофата“, “катаклизмата“ и потоа...некои одат во детали.

После тоа прашања би биле, каде се остатоците од тие дамнешни градови? Претпоставувам дека имале облакодери и огромни градови. Мохенџо даро (т.е. неговите остатоци) е нула во спордба со.... шо знам... еве Белград нека биди.
Нуклеарни реактори за производство на збогатен ураниум? -Тие се трајни и лесно би се нашле имајќи предвид озраченоста.
Пред колку точно години/векови згаснала таа цивилизација?

Остатоците се по цел свет.
Начинот на градба веројатно се разликувал значајно од денешниот во поглед на градовите и населените места.
Делови од Белград веќе се милениуми зад Мохенџо Даро денеска, ако си бил таму ќе ти е јасно.Автобуската станица која делува како пазар во земја од третиот свет и смрди во радиус од неколку км е јасен пример.
А како тек би делувал после нуклеарна војна и иљадници години, не мора многу имагинација за да се претпостави.

Не се трајни реакторите доколку не се соодветно складирани и заштитени од елементите.
Првата генеза (која можеби и не е прва, цикличното сметање на историјата не е да се отфрли, но тоа и не е важно) према најмногу показатели престанала да постои пред околу 12.500 години.Датирањето кај Мохенџо Даро со Ц-14 дава резултати од околу 5.000 години но тоа е погрешно бидејќи таа метода не може да е прецизна при услови на вештачка радијација која е присутна во огромни количини таму.

Извини вака шо поставувам многу прашања, ама сакам директни одговори, ако може поткрепени со некој доказ...

Доказите се низ цел свет,
Стотици и стотици градби,артефакти кои не можат да се објаснат и датираат по официјалната историја се реалност.

Меѓународното здружение на научници, предводено од американски археолози, претпоставува дека во мочуриштата на подрачјето на јужна Шпанија конечно ја пронајде Атлантида, митскиот град кој според претпоставките бил потопен од гигантски цунами.

За да ја реши повеќевековната мистерија, групата археолози работеше две години користејќи дигитални мапи, подземни радари, подводна технологија и сателитски фотографии од потопениот град во близина на Кадиз во јужниот, атлантски дел на Шпанија. Овде во потопените и пространи мочуришта во националниот парк Донан, научниците сметаат дека ја пронашле древната Атлантида.

„Тоа е силата на цунамито“ рече главниот истражувач професорот Ричард Фреунд. „Тешко може да се разбере дека бран може да избрише остров со должина од сто километри“ - додаде тој.

Фреунд вели дека во средна Шпанија е откриена чудна низа од „меморијални градови“ кои побегнатите жители од Атлантида ги граделе по примерот на Атлантида. Тоа за научниците претставувало дополнителен доказ дека во близина на Кадиз го пронашле „главниот град“.

„Жителите на Атлантида кои успеале да се спасат побегнале на копно и таму изградиле нови градови“, рече Фреунд. Откритијата ќе бидат претставени вечерва во посебната емисија „Барајќи ја Атлантида“ на телевизијата National Geographic.

Иако со сигурност не може да се знае дека се работи токму за Атлантида, Фреунд вели дека пронаоѓањето на спомен градовите ги убедило дека се во право „Пронајдовме нешто што никој не го видел, нешто што ни дава дополнителна веројатност, особено во археологијата, а на целата приказна и дава многу повеќе смисла“ - рече тој.

Фреунд и неговото здружение планираат дополнителни ископувања на местото за кое се верува дека се наоѓа Атлантида и околу таинствените градови на шпанското копно оддалечени 200 километри.

извор

^ Да и јас го прочитав ова на Точка, нооо прашањето ми беше таа емисија што се спомнува на НГ од колку часот е ??

^ Да и јас го прочитав ова на Точка, нооо прашањето ми беше таа емисија што се спомнува на НГ од колку часот е ??
Незнам искрено, само ја преземав веста пред да отворат еден куп теми за ова :)

Веќе престанаа да бројат колку пати успеаја да ја откријат Атлантида...

Кога Платон пишувал за Атлантида сигурно не помислил колкава мистерија ќе стане тој развиен остров. Платон бил богат, учен и многу нашетан човек, кој сигурно не бил во Мексико па да напише за Атлантида. :)

Кога Платон пишувал за Атлантида сигурно не помислил колкава мистерија ќе стане тој развиен остров. Платон бил богат, учен и многу нашетан човек, кој сигурно не бил во Мексико па да напише за Атлантида. :)
Да, и педер (грчки) од кој потекнува тоталитаризмот и пласирањето вечни идеи, наместо емпиристички согледување на светот, како и теоријата за „идеална држава“.Со него започнува и историјата на геноцидите, холокаустот и.т.н.

Атлантида прв ја опишал Платон кога се вратил од патувањето до Вавилон.. ја опишал како град со големи сини ѕидови на влезот ( како и тогашните во Вавилон ), град во кој луѓето живеат во утопија.. Платон споменува дека Атлантида постоела околу 9000 години пред Атинскиот владетел Солон, кој владеел со Атина околу 610тите години пред новата ера..
Потоа се надоврзуваат многу „учени“ и ја опишуваат на најразлични начини, ја пронаоѓаат на различни локации низ светот..

а сте чуле за домородците на канарските острови?

биле високи (околу два метри), со руси коси, и имале слични техники како египќаните за балсамирање (како и да беше зборот :) ). Тоа е малце необично, заради местоположбата на канарските острови. Нормално е да се очекува таму да нашле црнци дојдени од Африка. Но од тие луѓе за жал не останал „жив примерок“ заради походите на Шпанците.

Од тоа некои сметаат дека Канарските острови можно е да се остатоци од некогашна Атлантида...

Американски научници тврдат дека постои можност во близина на јужниот брег на Шпанија конечно да го лоцирале митскиот град Атлантида, метропола за која се верува дека пред повеќе илјади години ја потопило огромно цунами.
- Тоа ви е цунами. Тешко е да се разбере како бран може да избрише остров со големина од 100 километри, вели Ричард Фројнд од Хартфорд универзитетот, кој воедно е и предводник на истражувачкиот тим.

За да ја разрешат долгогодишната мистерија, научниците ги проучувале сателитските снимки и јужно од Кадиза го откриле тоа за кое се верува дека е античкиот доминион познат како Атлантида.

Тим археолози и геолози во 2009 и 2010 година користеле радари, дигитални мапи и подводна технологија, за да го анализираат ова подрачје.
atlantida_golema.jpg

Во централна Шпанија се откриени неколку чудни „меморијални градови“ градени по примерот на Атлантида, а се претпоставува дека ги изградиле бегалците кои успеале да се спасат од разорното цунами.

Иако со сигурност не може да се тврди дека ова е Атлантида, професорот Фројнд истакнува дека меморијалните градови уверуваат дека градот бил закопан во кал во близина на јужниот брег на Шпанија.

- Пронајдовме нешто што никој досега не го пронашол, а тоа ни дава кредибилитет нам но многу повеќе на археологијата, истакнува Фројнд.

Грчкиот филозоф Платон пишувал за Атлантида пред 2.600 години, опишувајќи го како „остров сместен пред Херакловите столбови“, како што Гибраталскиот проток се нарекувал во античкиот период. Користејќи ги неговите описни мапи на Атлантида, научниците се фокусирале на спојот на Атлантикот и Медитеранот, како локација на која најверојатно се наоѓа изгубената цивилизација.

Фројнд вели дека цунамите се добро документирани од тој период, така што се знае дека еден од нив, носејќи бранови високи колку десеткатница го погодиле Лисабон во ноември 1755 година.

Дебатите за тоа дали Атлантида навистина постоела се стари илјада години. Платоновите „Дијалози“ кои датираат од 360 година пред нашата ера се познат историски извор на информации за тој град. Платон напишал дека островот Атлантида „за еден ден и ноќ исчезнал во длабочините на морето“.

Експертите планираат натамошни ископувања на местото за кое се верува дека се наоѓал, но и на околу 200 таинствени градови на шпанското копно

Во една прилика прочитав дека Атлантида се наоѓала помеѓу Кипар и Сирија, но во митолошкава карта што ја имам дома тој дел бил копно...Јас мислам дека Атлантида не била остров туку континент и била потоната од глобалното затоплување.....почекај те малце..ќе пробам да ја најдам картата на гугл ;)
--- надополнето: Aug 28, 2011 9:58 AM ---
http://discoveryofatlantis.com/?p=100

Еве ја сликата се надевам дека ќе ви ја отвории....

Прочитав голем дел од вашите мислења но не и сите.
Во тоа што јас го прочитав никаде не се спомнуваше дека жителите на Атлантида имале трето око, кое што им служело за предвидување или во најмала рака претчувствување на иднината.
Исто така, во многу текстови се спомнува дека луѓето во Атладнита биле многу понапредни од денешнава цивилизација. Покрај сите технолошки изуми кои би можеле да ги ставиме на исто рамниште со денешните тие имале измислено начин за контролирање на климата. Постоело изградено вештачко сонце со чија што помош ја контролирале климата. Резултат на ова е бујната вегетација и сите богатства кои ги опишал Платон.
Можеби ќе ви изгледа неверојатно, сепак мое мислење е дека Атлантида се наоѓала на територијата на поранешна Античка Македонија, односно како што некој спомна некаде во близина на Крит.
Научно е докажано дека луѓето на Крит и Македонците имаат слични гени, додека Грците и жителите на Крит немаат никакви заеднички црти.
Постојат случаи кога се издигува копно од вода, а зошто да не постојат случаи кога копното протонува во водата?
Со помош на своето трето око Атлантиѓаните насетиле дека им се заканува катастрофа и решиле да го напуштат својот континент. Па така од некаде кај Крит дошле во Македонија.

Во прилог на мојата теорија за постоење на вештачко сонце, можам да кажам дека единствено во Македонија односно во рудникот Алшар може да се најде минерал наречен лорандит со помош на кој може да се детектира неутриното - честичка која, доколку се изолира, може да генерира енергија слична на сончевата. Во Алшар во изобилство ја има талиумовата руда лорандит, која е природен детектор на "неутрино", честичка која од Сонцето до Земјата патува за 8 секунди. Со други зборови, тој единствено ги препознава реакциите што доаѓаат директно од јадрото на Сонцето. Со ова се докажува дека од овој минерал би можеле да се направат многу мали сонца.

Исто така постојат и легенди кои се поврзани и со Александар Македонски. Наводно, неговата војска ги премачкувала своите штитови со овој минерал, а бидејќи Александар сите свои битни ги водел точно на пладне движејќи се од исток кон запад, со помош на лорандитот и сонцето ги заслепувал своите противници. Постојат докази дека имало некаква активност во рудникот уште во антиката. Испитувањата на овој рудник се во тек.

http://www.macedonians.tv/showthread.php?t=287

1. Атлантида (на старогрчки: Ἀτλαντὶς νῆσος, „островот на Атлас“) е име за легендарниот остров, кој за првпат е спомнат во Платоновите дијалози Тимaј и Критија. Според приказот на Платон, Атлантида лежи „зад столбовите на Херакле“ и таа била поморска сила која освоила многу делови од Западна Европа и Африка уште 9000 години пред времето на Солон или приближно 9500 п.н.е. По неуспешниот обид да ја освои Атина, Атлантида потонала во океанот наеднаш „во едно несреќно деноноќие“. Како сторија вклопена во платоновите дијалози, на Атлантида генерално се гледа како на мит кој бил создаден од Платон за да ги илустрира неговите политички теории. Иако функцијата на сторијата за Атлантида им изгледа јасна на повеќето научници, тие, сепак, се расправаат околу тоа дали платоновиот приказ бил инспириран од некои постари традиции. Некои научници тврдат дека Платон ги имал забележано сеќавањата за минатите настани како што се Тројанската војна и ерупацијата на Тера (т.е. островот Санторини), додека пак други тврдат дека се работи за понови настани, како што се уништувањето на Хелика во 373 п.н.е. (град на Пелопонез што исчезнал преку ноќ) или неуспешната инвазија на Атина врз Сицилија во 415-413 п.н.е
Дали Атлантида навистина постоела ?

INTERESNO - PoRAZLICNO

Atlantida bila ostrov koj se nagoal vo Atlanskiot okean vo blizina na Spania( lezi zad stolbovite na Herakle,odnosno zad Gibraltarskiot premin)koj postoel okolu 9000 godini pred novata era (tocno e toa deka ovoj podatok stoi vo delata na Platon no toj ova ne go izmislil, go slusnal od egipetski svestenici koi go imale zapisano od nivnite predci).

tamu ne ziveele lugje!!! civilizacijata koja bila naselena na ostrovot ne poteknuvala od zemjata i nema nikakvi zaednicki osobino so lugjeto koi ziveele vo toa vreme. bile doseleni od druga planeta za toa imalo povekje fakti:

- nadvoresen izgled
site bile visoki nad 3 metra bile ubavo gradeni i site imale sini oci,bile silni i samite kako pojava zboruvaat deka se razlicni od drugite.

- inteligencijata i nivnoto znaekje
gi poznavale rabotite so koi se opkruzeni, bile sposobni da komuniciraat pomegju sebe na golema dalecina, isto taka sto e mnogu vazno komunicirale so drugi planeti.toa go pravele preku objekti koi postojat i denes koi sami po sebe se misterija za svoeto nastanuvanje, toa se piramidite! sigurno kje se zaprasame kako e mozno vo egipet da se izgradat tolkavi objekti, na koj nacin se napraveni, od kade se blokovite koi se golemi kolku edna dnevna soba, na koj nacin se doneseni itn..isto se slucuva vo juzna amerika potocno na teritorijata na maite. I tamu ima piramidi za koi sto ne e tocno odredeno koga se napraveni. Ovde e interesno toa sto koga Spancite ja osvojuvale ovaa teritorija gi prasale zitelite kako gi izgradile ovie cuda i za sto gi koristat, a tie na toa odgovorile "ne znaeme, tie bea tuka koga dojdovme, raspusteni, obrasnati so treva, temni i strasni". Bitno e toa sto i vo Egipet i vo Juzna Amerika piramidite se gradeni na ist nacin( i kaj ednite i kaj drugite blokovite megjusebno se spoeni so metalni stegi i se neverojatno dobro povrzani megju sebe sto ne e vozmozno ni igla da stavis pomegju nivi), nivnata simetrija e superiorna za koja sto denesnite arhitetkti kje recat ne e problem da se presmeta i da se nacrta, problem e da se izvede. ova govori deka stanuva zbor za isti izveduvaci. Isto taka piramidi ima i na teritorijata na Kina za koi isto taka se veruva deka gi napravile onie koi ziveele na Atlantida. Dokolku pogledeneme na arheoloskata karta na svetot kje ni e jasno deka i na mnogu drugi mesta se izgradeni vakvi piramidi za koi se veruva deka im sluzele na zitelite na ostrovot kako sredstva za komunikacija so drugi planeti

- energija na zivotot
tie koi ziveele na ostrovot nikogas ne pokazuvale teritorijalni pretenzii kon svetot nikogas ne e zabelazano deka vojuvale ili napagjale no kako pricina za nivnoto izceznuvanje pokraj potop ili cunami se zema i faktot sto kako energens ja koristele energijata na jadroto na zemjata( ova zboruva za nivnite naucni dostignuvanja). ovaa energija ja narekuvale "zivot". so nejzina pomos gi dvizele i prevoznite letacki sredstva koi gi imale vo toa vreme. vazno e da se spomene deka ovaa energija imala golema razorna mokj i za toa tie bile svesni.
Pri obid da ja iskoristat za da napad vrz nekoja planeta im bilo potrebno da povlecat golemo kolicestvo na energija od jadroto, no za nesreka se slucilo sprotivnoto - jadroto ja povleklo celata atlantida vo utrobata na zemjata, enostavno bila progoltana.

Ova e del od ona sto uspeaf da go prevedam od edna iskinata srpska enciklopedija, proizvedena vo 1979 sto ja najdov kaj dedomi...nz kolku e verodostojno i za veruvanje no ne e loso da se procita. pozzz

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom