Атлантида - Македонија - Александар

• Креатор на темата Креатор на темата Goran Stoimenov
  • Време на започнување Време на започнување
  • остави го човекот на раат, тој си има истражување, си потрошил време, си поставил теорија, си отворил тема на кајгана, и покушава да ја содели со другите.. да ја дискутира..
  • На професорите со писмото на каменот на розета им се смееа сите, но откога ги примија во академијата на Руски науки, сите си легнуваат на брашненце
  • На истражувачот на карпестата уметност во кратовско (не го знам името на човекот - нека ми извини), јас паметам пред 10 години го исмејуваа
  • на кумановецот кој тврдеше дека има некоја обсерваторија во кумановско на каррестиот планински предел - сите му се смееа, човекот си беше истраен, и ете го сега, КОКИНО.. со најпрецизни нишани после египетската обсерваторија..
  • да не редам други случаи - пријател, ама муабетов ми е следниот.. покушај да го цениш човековиот труд.. колкав и да е.. да ли е на добар пат или не.. ТОА е негова и Божја воља (the quest)
Маче,
Чоеко се отепа на 50 страни да ни докаже дека немаше Македонија дека имало Илирија, Тракија, Грција, дека Илирски крал од Траките направил Македонци.....
И ти чекаш уште да се доискаже?? Па ај и србите и бугарите да ги оставиме нека ни докажат што сме и кои сме. Да не ги ометаме во нивното докажување. Сигурно имаат и тие “докази“ на 50 страни да ни докажат дека сме Срби или Бугари.
А како потврда на неговото “истражување“ и “стручност“ ни дава - НИШТО.
Јас пак имам други прашања за тебе:

• да ли си македонец
  • да ли си Чист македонец
  • како ке ми докажеш дека си чист македонец
  • како некој ке ми докаже дека книгите што ги користите во вашите испитувања не се фалсификувани?
  • Ако коренот на библијата денес се доведува до прашање, како можеш ти да тврдиш за другите наоди на кои се базира целта историја.
  • да ли користите словенски, руски извори за потклото на винетите,
  • Да ли веруваш, и која е твојата теорија за потеклото ода каде си:
  • македониод?
  • словен со сламка во усте преку дунав ??
  • која е вистината за преселбите на народите - конкретно прашувам за словенската преселба..
  • Кој е пронајден, во Скопска Црна Гора, и каде се мумиите од таму.. (закопан маж и жена надпросечно високи со коњска кочија) зборам за 10тици години нанзад
  • Кој е пронајден во кратовско, и каде е златнат кочија која е откопана во Злетовкисте карпи ??
не мораш да ми одговориш на сите прашања од еднаш.. и можеш да користис и интернет :smir:

Е сега за овие твоите прашања. Спрема Гоки нема Македонци, ние сме илири (или траки кои имаа илир за крал) кои потекнувваат од територија која носи грчко име (Ематија) Спрема твојот Гоки ние сме чисти Македонци со илирско трачко потекло од територија со грчки назив. Тое она што ти очајнички сакаш Гоки да ни го доискаже.

Испитувањата се вршат не само со книги (како што гоки има прочитано 2 книги во пдф формат) туку читањето на книги се споредува со испитување на терен. Ако не се согласуваат тогаш може да се бара каде и кој згрешил.

За словени, преселби, има многу и објавувано и прикажано, постоел продор на словенски (и други) народи на простори на балкан, имало и населувања но имало и домородно население. Во предели каде се неаселиле мнозинство и го потиснале домородното население - се сменило и името на територијата (Србија, Хрватска, Бугарија, Словенија...) Во предели каде домородното население останало доминантно и ги потиснало доселениците, територијата си го задржа името (Македонија)

За откопувања на тие локалитети ќе си прашаш во институции кои ги вршеле тие ископувања и кај лицата кои ги вршеле ископувањата. Ако е над 10 години тие би требало да можат без проблем да бидат објавени.

imase edna kaj Nerezi vo Skopje...pa nikomu nisto......sega tamu ima ZGRADA... :)

видиш да ти кажам, од нерези до Ѓорче Петров целото тој дел под земја е стар град..

1. паметам, кога се градеше пензионерскиот дом во Ѓорче, (кај раскрсницата пред пазарот), копајќи темели и подрум, најдоа широк поплочен пат, со високи каптели (се работи за воројатно римски период) кој широк пат е препознатлив само за влез во големи градови.. Незнаејки што да прават, немајќи средства да истражуваат, а исто така - треба пола град - населба да ја дигнат во воздух, тие го направија тоа што во тој момент беше најлогично.. закопаа назад све.. и си продолжија со изградбата..
Кој знае - знае, кој видел - невидел

2. Мумијата спомената е од с. Глуво Скопска Црна Гора.. над Чардак, Кучевиште.. одкога е откопана, поради оксидација со воздухот, почнала да се распаѓа. Јас прашувам, каде е сега, и какво истражување е извршено на тој регион.???
Ќе ви кажам - никакво...

А како тоа ако Илирите се тука од памтивек грците му дале име на Ематија која после станала Македонија?

Гоки, дали си сигурен дека нема место за Македонци во памтивекот?[/

Se povtoruvas gospodine na rabota koja sto pati sum ti ja kazal,ne gi pravi clenovite na forumov deka ne znaat ni[to,a ti si najpametniot so koskite na ,,holanganecot,,koj gi cuvas pod krevet i sekoja vecer go molis negoviot duh da ti pomogne vo falsifikatot i sireweto lazna istorija,ne mozam da razberam vo nieden post ne kaza za falsifikatot na grcite na steta na makedonskiot narod,a koga e vo pitanje makedonskiot idintitet,kultura,istorija,ke napagas drugi za da skrenis vnimanie,pa makar i me ocrnil samo da se zaboravi ovaq vistina sto nekoj ja objavuva poslem tolku godin,svaka cast osvestete se bre usvijani glavi od ovoj narod makedonski jadete leb i ti i tvoeto semejstvo a placite za tugi teritorii koi gledaat samo da ve iskoristata kako obicni kutoni i da ve frlaat vo nekoe buniste iej glavi osvestetese i oslobodete se za da utre i vaseto idno pokolenie da ne biduva rob za tugi interesi kako tebe gospodine - te zalam i tebe i tvoeto semejstvo.pozdarv

Чоеко се отепа на 50 страни да ни докаже дека немаше Македонија дека имало Илирија, Тракија, Грција, дека Илирски крал од Траките направил Македонци.....
И ти чекаш уште да се доискаже?? Па ај и србите и бугарите да ги оставиме нека ни докажат што сме и кои сме. Да не ги ометаме во нивното докажување. Сигурно имаат и тие “докази“ на 50 страни да ни докажат дека сме Срби или Бугари.
А како потврда на неговото “истражување“ и “стручност“ ни дава - НИШТО.

Nikade ne sum pisal deka imalo grci pred Makedonija,sum pisal za gradovi - drzavi Atina i Sparta,nikade ne sum pisal za ilirski kral na Trakite,pogledni gi postovite dali eden od sinovite na kralot Ilirij deka se vika Trakij,okolu srbite pisav deka se tribalite ili Tribal deka e eden od sinovite na Paon,nikade ne sum gi pisal Bugarite osven deka namesto paonci i trakijci sega imame bugari,i ne gi izvrtuvaj rabotite,i posledno da pisav deka imeto na Mekedonija e datirano otprilika okolu 4 200god,p.n.e,od rodona;alnikot prv kralot Makedon,sin na Dionis.NAJBITNO OD SVE STO SUM PISAL E DEKA SITE ZAEDNO I iLIRIJ NEGOVITE SINOVI,MAKEDON,DIONIS,ARHELAJ,FILIP,ALEKSANDAR ,........................VODAT POTEKLO OD ,,VENETITE,,

видиш да ти кажам, од нерези до Ѓорче Петров целото тој дел под земја е стар град..

1. паметам, кога се градеше пензионерскиот дом во Ѓорче, (кај раскрсницата пред пазарот), копајќи темели и подрум, најдоа широк поплочен пат, со високи каптели (се работи за воројатно римски период) кој широк пат е препознатлив само за влез во големи градови.. Незнаејки што да прават, немајќи средства да истражуваат, а исто така - треба пола град - населба да ја дигнат во воздух, тие го направија тоа што во тој момент беше најлогично.. закопаа назад све.. и си продолжија со изградбата..
Кој знае - знае, кој видел - невидел

2. Мумијата спомената е од с. Глуво Скопска Црна Гора.. над Чардак, Кучевиште.. одкога е откопана, поради оксидација со воздухот, почнала да се распаѓа. Јас прашувам, каде е сега, и какво истражување е извршено на тој регион.???
Ќе ви кажам - никакво...[/QUO
Скопска Црна Гора е место каде биле сконцентрирани најхрабрите момци на Александар Македонски,т.е.Агријанците и нивната коњаница,тој терен ни беше интересе пред некоја година поради Солунска Глава бидејки имаше одредени сознанија дека Тесалоника го погребала нејзиниот брат за да ја гледа,нели од врвот се гледа Солун,но сето тоа околу Александар падна во вода бидејки градот Тесалоника,или Терма не оној вистинскиот што ни го преставуваат грцте,а да не ја споменуваме О.К.Т.А. каде што цела населба е потрупана со изградбата на О.К.Т.А.

Nikade ne sum pisal deka imalo grci pred Makedonija,

Досега најстарото запишано име кое се однесува на Македонија, а е користено од страна на грчките морепловци, е Ематија.

Лингвистите, името Ематија го изведуваат од грчкиот збор amathos што значи песочен, песочно. Ова препоставка дополнително добива на тежина ако се има предвид кажувањето на античкиот географ Птолемај кој соопштува дека со ова име се означувал источниот крајбрежен дел од античка Македонија кој бил песоклив.

НАЈСТАРО име које се однесува на Македонија го користеле Грчки морепловци и е од Грчки збор.
Па ти види кој кого овде го прави луд.
ТВРДИШ дека најраното име на Македонија (Ематија) е Грчко. Значи
ТВРДИШ дека пред да постои Македонија постоела територија со ГРЧКИ назив Ематија
Тебе што ти значи тоа?

НАЈСТАРО име које се однесува на Македонија го користеле Грчки морепловци и е од Грчки збор.
Па ти види кој кого овде го прави луд.
ТВРДИШ дека најраното име на Македонија (Ематија) е Грчко. Значи
ТВРДИШ дека пред да постои Македонија постоела територија со ГРЧКИ назив Ематија
Тебе што ти значи тоа?

Господине пошто се правиш многу паметен,да те потсетаме сето она што е доставувани се докази за постоењето на Ематија,(вели - најстарото име на Македонија - го користеле и грчките морепловци)што е овде поврзано со поимот дека јас тврдам пред да постои Македонија постоела територија со грчки назив Ематија,- значи нема веза што пишуваш,толку идиот човек за да си ги оправда финансиите на него и угледот на неговата фамилија може да пишува што сака,и да ги извртува работите како сака,но дали некој ке муверѕва во тоа е проблемот господине ,бидејки јасно одговорно твдам дека постоела Ематија област која ја знаеле и грчките морепловци,и ја имале на нејзините карти,затоа господине не биди смешен пред сите нас,како што ти пишав многу сум ти благодарен што откако се појавивме во форумов,изглеада паушалот ти порасна,а со тоа ни докажуваш колку многу сите постови и артефакти,во кој само еден мал дел е преставен со слики во Кајгана,ни се вистините,уште еднаш господине поздрав до тебе и твојот центар кој ни докажа дека сме во право,а со тоа ни дадовте еден уште еден поголем потик да продолжиме со истото темпо.Ова нема да ти го заборавиме еден ден,за кој како ти ни помагаш исто така и ние ка ти помагаме.

Значи сето она кое го дебатиравме кој повекето со почитуваниот ,,француски господин,,докажуваме во повеќе наврати дека нашите сограгани од албанска националност,но и останатите албанци на Балканот немаат илирско потекло,затоа го молам почитуваниот господин Лет кој сето ова што неколку денови сите не малтетираше(сигурно под директна наредба на Парис -дали е случајно изберено имево господа за главен град на Галите,или Французите денешни)ако албанците не се од коренот на кралот Илириј - тогаш кои народи се од коренот на кралот Илириј (крал на територија како денешниот Балкан),значи штом албанците не се староседелци на Балканот кои се староседелците,а во продолжение еве ти уште неколку докази,(само ке ми извиниш на англиски се па ако незнаеш најди се преведувач да ти помогне) -

The Caucasian Albanians (also spelled as Alban, Aghvan, Aghban, and Alpan) were a nation, which, according to the ancient geographer Strabo, consisted of 26 tribes, ethnic groups, such as Albans themselves, as well as Gargars, Udis, etc. Some of them were of Turkic descent, while majority were indigenous authohontous Caucasian tribes, speaking in Caucasian languages.

The area was also inhabited by Sak's (also spelled as Sakas, Sacae, or Shakas), from which the name "Artsakh" means "Land of manly Sak's." They lived in the region already in IV century B.C. The other major people were Massagets (Massagetai, Mazkits). In many scholarly sources both ancient people were referred to as Ishguz's. The Massagetai, who lived all around Caspian Sea, had previously formed their kingdom in South Azerbaijan (Iranian Azerbaijan), around lake Urmiyeh, and ancient Greek historian Herodotus makes a reference to their ruler, Queen Tomris, who personally led her troops against Cyrus II the Great of Persia and killed him in 529 BC. It should be noted that Tomris is a Turkic name, in fact, the name of the she-wolf who according to the myth saved ancient Turks from annihilation.

In addition, Herodotus in his "History" when describing the right side of Araxes river (Media/Iran) mentiones Abars (who eventually became Avars) and Bashigirhihi (today's Bashkirs). This proves that there were Turkic people in South Azerbaijan as well, albeit probably Iranian-speaking.

Various Turkic tribes have been inhabiting the area in and around the Caucasus. In fact as early as III century B.C. large influx of Salars, who were of Turkic Oghuz stock, occured. In fact, it is those Salars who called the land as Arran, which was later adopted by Muslim (Arab) historians, who described the area as 'ar-Ran.'

Meanwhile, the well-known German-born (d. 1930) Soviet scientist, historian and scholar, V.V.Bartol'd also mentions the tribe of Chols, who too were of Oghuz stock, and lived in Caucasian Albania in B.C. era.

In addition there were Khazars, Barsiles, Huns, Saragurs, Sabirs, Kuturgurs, Kok-Turks, Kipchaks (todays Kumyk, Nogay, Karachay, and Balkar) -- those are all pre-Xth century A.D. Turkic tribes, stretching to I-II centuries A.D.

Today, many direct descendants of the Albanians -- Gels, Legs, Kryzes, Hinalugs, Alpans and Udins -- live in Azerbaijan. But only the latter have kept their original religion and language. These are in addition to the Albanian tribes of Chols, Gargars and others, who have since merged into modern-day Azerbaijanis.

A little information from the Kitab-e Dede Qorgud epic, orally recited since at least the ninth-eleventh centuries. It mentions Alpan and Uruz, who were early Albanian kings (in B.C.) It also mentiones Gazan-khan, who is also mentioned in VII-century "History of Albania" by Moisey Kalankatuiski (Musa Kalankatly).

Turkish scholars on Caucasian Albania argue that "Albania" means "Country of Alpes" (where Alpes are one of the names for Albans or mountains), but also says that "in history Albans have once more came out as the most ancient Turkic people....bowing to the Sun."

Ова е еден мал дел за да докажиме само господине колку многу ја почитувата француската линија,а живеете во Македонија,за кој бесомнено тоа и го докажавте вие господине што и не ме чуди знаејки колку факултети по историја и археологија се поврзани со оваа линија,и како се уплаѓени во последно време од воскреснувањето на духот македонски но и од ,,ВИСТИНАТА ЗА МАКЕДОНИЈА,,поздрав господине.(Само прочитај како Александар Македонски беше пречекан во Египет,бидејки времето е дојдено повторно вавилонците да му клечат на колена)

Па нели бе заврши со пишување еј ало држиси го зборот биди човек

Море Гоги.
Ти не разбираш или се преправаш дека не разбираш.
Велиш дека ПРЕД да постои Македонија постоела Ематија.
За зборот Ематија велиш дека е Грчки збор.
Значи ПРЕД да настани македонија и македонци постоеле Грци и Грчки јазик

Или стварно не согледуваш каква небулоза напиша или виде али од тврдоглавост инает или можеби од други побуди неќиш да кажеш “Извинете се поткрадна грешка, ненамерна и го повлекувам моето мислење“

Досега најстарото запишано име кое се однесува на Македонија, а е користено од страна на грчките морепловци, е Ематија.

Лингвистите, името Ематија го изведуваат од грчкиот збор amathos што значи песочен, песочно.

Па нели бе заврши со пишување еј ало држиси го зборот биди човек
нЕМО ИЗВИНИ ТОА БЕШЕ САМО ЗА ВЧЕРА,АКО НЕКОЈ ПОСТОВИ ТЕ ПОГОДУВААТ ТОА СИ Е ТВОЈ ПРОБЛЕМ,ИМА ОВДЕ КОЈ ДА КАЖЕ ДА ЗАВРШАМ.

Море Гоги.
Ти не разбираш или се преправаш дека не разбираш.
Велиш дека ПРЕД да постои Македонија постоела Ематија.
За зборот Ематија велиш дека е Грчки збор.
Значи ПРЕД да настани македонија и македонци постоеле Грци и Грчки јазик

Или стварно не согледуваш каква небулоза напиша или виде али од тврдоглавост инает или можеби од други побуди неќиш да кажеш “Извинете се поткрадна грешка, ненамерна и го повлекувам моето мислење“

ПАРИС ОДГОВОРИ МИ КОЈ СЕ АЛБАНЦИТЕ,АЈ ПАРИС ТЕ МОЛАМ ДАЛИ СЕ ТИЕ ИЛИРИ ИЛИ НЕ СЕ,А ПАРИС.

ПАРИС ОДГОВОРИ МИ КОЈ СЕ АЛБАНЦИТЕ,АЈ ПАРИС ТЕ МОЛАМ ДАЛИ СЕ ТИЕ ИЛИРИ ИЛИ НЕ СЕ,А ПАРИС.

Пред да појдеме на Албанците, да завршиме со грците.
Штом ќе те фатам во незгодно одма скокаш бегаш и почнуваш нова тема.

Значи спрема тебе Ематија го добила називот од ГРЧКИОТ јазик.
Со тоа сакаш да ни кажеш дека Грците биле тука и пред да се создаде Ематија (пошто, нели од грчкиот јазик иди називот Ематија)
Спрема тебе и пред појава на Македонија и Македонци и пред појава на Ематија си постоеле грци и тоа грци морепловци кои имале и свои карти и мапи (географија) и јазик.... и кои му давале имиња на територии.

Спрема тебе пред да настани Македонија, постоела Илирија, Тракија, Троја, Грција, Дарданија......
Се си постоело, само не Македонија. Неа накнадно мора некој да ја создаде. Или како што вели Грчката денешна политика “Вие сте вештачки создадена нација“

нЕМО ИЗВИНИ ТОА БЕШЕ САМО ЗА ВЧЕРА,АКО НЕКОЈ ПОСТОВИ ТЕ ПОГОДУВААТ ТОА СИ Е ТВОЈ ПРОБЛЕМ,ИМА ОВДЕ КОЈ ДА КАЖЕ ДА ЗАВРШАМ.

горан те слушам цело време и гледам дека сакаш да ја смениш темата, затоа ако треба нешто да кажеш тоа да му одговориш на тоа Let што те прашува:smir::helou:

горан те слушам цело време и гледам дека сакаш да ја смениш темата, затоа ако треба нешто да кажеш тоа да му одговориш на тоа Let што те прашува:smir::helou:

ТОА ПРАШАЊЕ СТО ПАТИ МУ Е ОДГОВОРЕНО ЗАТОА ЈАС ГО МОЛАМ ФРАНЦУСКИОТ ЛЕГИОНЕР ДА МИ ОДГОВОРИ ДАЛИ АЛБАНЦИТЕ СЕ ИЛИРИ ИЛИ НЕ САКАМ ДА ЗНАМ.

Значи спрема тебе Ематија го добила називот од ГРЧКИОТ јазик.

ПАРИС ЕМАТИЈА Е ОБЛАСТ ВО ПАОНИЈА,ТИ ПИШАВ ДЕКА ЕМЕТИЈА НЕ Е ГРЧКИ ЗБОР,( Македонија го добила името по синот на Дионис,кој се викал Македон и кој бил назначен од Дионис за крал на Тракија и тогашната територија што се викала Ематија, област во Паонија,како што наведува Јустин во книга седум во Филиповата историја.)

Значи повторувам Ематија е поврзан со Паонија,значи нема област на грците Атина или Спарта,градови држави,или полиси - колонији формирани од денешните грци.За да Парис ме разбере треба да знае која е државата Паонија и на кои денешни територии постоела.

Се раководиме на пр во овој случај по Јустин кој наведува дека се работи за одредена област во Паонија. За нас македонците што е битно што во областа Ематија се древните македонски градови Ајгај(светиот град),Пела,Арг,и др.Значи легионере француски ова е факт кој ни докажува дека овие градови треба да ги бараме на некогашната територија на Паонија,кој голем дел од денешна Македонија е токму од некогашната држава Паонија.Друго што е битно довагаме до фалсификатот со грците и Кутлеш,каде не сакаше да ми одговориш ако навистина е пронајден кралот Филип во Кутлеш Грција,каде се останатите 39 македонски кралеви од лозата на Аргестидите,и зошто барем еден од тие 39(за кој вие Парис велевте дека македоски кралеви од лозата на аргестидите имало 103) до сега не е пронајден во Грција ,ако навистина Куклеш е светиот град.Битно е да градовите се во Македонија,а хеленистите што правеле како правеле тоа си е нивен проблем,Ематија е само еден патоказ да стигнеме до целта за Ајгај,Пела,Арг дека се пронаогаат во денечна Македонија.

Инаку знам која е твојата цел околу грците и Пелапонеската - Војна - еве ти докази за одредени периоди од историјата.

Атињаните за колонија формирана многу одамна од Венетите се обиделе во повеќе наврати да основаат тука нивна колонија; но успеале дури во 437 год. п.н.е.каде во близина на сртот Акате го основаат - градот Амфипол.
Градот го основа Агнон, син на Никајас или Никиј (атински полководец) станал еден од најважните поседи на Атина.
Во 424год.п.н.е.тој му се предал без отпор на спартанскиот генерал Бразидас.
Историчарот Тукидитг, генерал на атинската флота, успеал да го спаси само пристаништето на Амфипол; овој неуспех ја предизвикал неговата несреќа. Клеон (атински полководец, противник на Тукидит кој го наследил по заточеништвото) неговиот наследник, не бил посреќен; и тој во една битка за- гинал како што загинал и Бразидас. Од овој момент Амфипол станал независен од Атина, тој знаел дури и победоносно да и се спротистави во 360 год. п.н.е.во сојуз со Олинт, град кој подоцна во 348 год. п.н.е го зазел Македонскиот крал Филип Македонски.
Во овој град Демонстен ги држел своите беседи против кра- лот Филип наречени Олинтики.
Филип го присоединил кон своите држави во 358 год. п.н.е. Од тогаш Амфипол е значаен древен град во Македонија, смстен на устието на реката Стримон-Струма. Во античко време овде имало рудници на злато. Родно место на Зоил, критичарот на Илјада и Одисеја во четвртиот век.п.н.е.
Инаку античкиот историчар, Тукидит бил пратен во заточе- ништво во овој град каде ја напишал својата прочуена ,,Историја на Пелопонеската Војна,,.
Овој град бил познат и под името: ,,Деветте патишта,, поради многубројните патишта кои тука се вкрстуваат и им припагал на Едоните - паонско племе кое живеело меѓу реките Стримон-Струма и Ангиста.
Додека реката Ангиста извирала од Пирин плнина.
Кралот Филип II Македонски во близина на Амфипол повторно го возобновува градот кој е формиран од Венетите.
Олинт, соборен, сепак успеал да ме се спритистави на Филип, а речовитоста на Демонстен му донела трупи на помош на Атињаните; тој, сепак, паднал во 358 год п.н.е со предавство и до темели бил разурнат од Филипа.
Олинт бил сместен на сртот, од полуостровот Акте. Оставените урнатини од Филип им служеле како каменолом на калуѓерите за изградба на нивните манистири.

Каде е проблемот,Парисе цело врем давиш за Пелопонеските војни,дај те молам.

Спрема тебе пред да настани Македонија, постоела Илирија, Тракија, Троја, Грција, Дарданија......

Да Парис пред да настане Македонија постоела Илирија,Тракија,Троја,и наместо твојата Грција постоела Паонија,друго што те интересира,само те молам не ја вметнувам Грција не ја пикај поради твојот ум легионерски.

leleeeee naci nie kako edna od prvite civilizacii sme dosle od druga planeta jeaaaaaaah dzejms

Спрема тебе и пред појава на Македонија и Македонци и пред појава на Ематија си постоеле грци и тоа грци морепловци кои имале и свои карти и мапи (географија) и јазик.... и кои му давале имиња на територии.

Не Парис пред појавата на Македонија постоела Ематија,додека Атињаните и Спартанците постоеле од околу 2000год.п.н.е.и те молам не ги ставај грците наместо Атина и Спарта,бидејки тоа е било од грците и нивните колонии полоиси,она што те обучиле во француските ложи,и ритуалите за Парис кои ние македонците го претеравме со неговата флота послем Тројанската Војна во денечна Франција,не го применувај на нас бидејки ,,грци,грк,грчки имиња,грчка култура и.т.н.многу добро знаеш како лугето реагираат ако некој го обележи,те молам не користи сатанистички тактики,бидејки овој пат ни Луцифер,ни Париз,ни Ватикан нема да ви помогне особено на вас слугите на Франција,кој работите против Македонија,и немој да мислете дека црниот бизнис е средство да оцрнувате и обезглавувате,не Парис има нешто што е многу поголемо од парите заработени на црн начин,нешто многу поголемо од твојот управител Милчин,нешто многу поголемо од газдата на пежо,

ЗАТОА ЈАС СЕГА ГО МОЛАМ ФРАНЦУСКИОТ ЛЕГИОНЕР ДА МИ ОДГОВОРИ ДАЛИ АЛБАНЦИТЕ СЕ ИЛИРИ ИЛИ НЕ САКАМ ДА ЗНАМ.

leleeeee naci nie kako edna od prvite civilizacii sme dosle od druga planeta jeaaaaaaah dzejms

кааааааааааааааааааааааажиииииииии подоброооооооо,не те разбббббббиииииииирррррам

ЗАТОА ЈАС СЕГА ГО МОЛАМ ФРАНЦУСКИОТ ЛЕГИОНЕР ДА МИ ОДГОВОРИ ДАЛИ АЛБАНЦИТЕ СЕ ИЛИРИ ИЛИ НЕ САКАМ ДА ЗНАМ.

Легионер ајде одговори ми за моет прашасње шефот твој Милчин е зафатен моментално е на ритуалса средба,и не може да ти помогне,а француски легионеу,или Марсеец,Сенегалец,а

сЛУГА фРАНЦУСКА ПОЗДРАВ И ЧЕКАМ ОДГОВОР ЗА АЛБАНЦИТЕ УСПАТ ПРОЧИТАЈ НА АНГЛИСКИ НЕШТО.The Caucasian Albanians (also spelled as Alban, Aghvan, Aghban, and Alpan) were a nation, which, according to the ancient geographer Strabo, consisted of 26 tribes, ethnic groups, such as Albans themselves, as well as Gargars, Udis, etc. Some of them were of Turkic descent, while majority were indigenous authohontous Caucasian tribes, speaking in Caucasian languages.

The area was also inhabited by Sak's (also spelled as Sakas, Sacae, or Shakas), from which the name "Artsakh" means "Land of manly Sak's." They lived in the region already in IV century B.C. The other major people were Massagets (Massagetai, Mazkits). In many scholarly sources both ancient people were referred to as Ishguz's. The Massagetai, who lived all around Caspian Sea, had previously formed their kingdom in South Azerbaijan (Iranian Azerbaijan), around lake Urmiyeh, and ancient Greek historian Herodotus makes a reference to their ruler, Queen Tomris, who personally led her troops against Cyrus II the Great of Persia and killed him in 529 BC. It should be noted that Tomris is a Turkic name, in fact, the name of the she-wolf who according to the myth saved ancient Turks from annihilation.

In addition, Herodotus in his "History" when describing the right side of Araxes river (Media/Iran) mentiones Abars (who eventually became Avars) and Bashigirhihi (today's Bashkirs). This proves that there were Turkic people in South Azerbaijan as well, albeit probably Iranian-speaking.

Various Turkic tribes have been inhabiting the area in and around the Caucasus. In fact as early as III century B.C. Large influx of Salars, who were of Turkic Oghuz stock, occured. In fact, it is those Salars who called the land as Arran, which was later adopted by Muslim (Arab) historians, who described the area as 'ar-Ran.'

Meanwhile, the well-known German-born (d. 1930) Soviet scientist, historian and scholar, V.V.Bartol'd also mentions the tribe of Chols, who too were of Oghuz stock, and lived in Caucasian Albania in B.C. Era.

In addition there were Khazars, Barsiles, Huns, Saragurs, Sabirs, Kuturgurs, Kok-Turks, Kipchaks (todays Kumyk, Nogay, Karachay, and Balkar) -- those are all pre-Xth century A.D. Turkic tribes, stretching to I-II centuries A.D.

Today, many direct descendants of the Albanians -- Gels, Legs, Kryzes, Hinalugs, Alpans and Udins -- live in Azerbaijan. But only the latter have kept their original religion and language. These are in addition to the Albanian tribes of Chols, Gargars and others, who have since merged into modern-day Azerbaijanis.

A little information from the Kitab-e Dede Qorgud epic, orally recited since at least the ninth-eleventh centuries. It mentions Alpan and Uruz, who were early Albanian kings (in B.C.) It also mentiones Gazan-khan, who is also mentioned in VII-century "History of Albania" by Moisey Kalankatuiski (Musa Kalankatly).

Turkish scholars on Caucasian Albania argue that "Albania" means "Country of Alpes" (where Alpes are one of the names for Albans or mountains), but also says that "in history Albans have once more came out as the most ancient Turkic people....bowi

Лет - Ало шефе Милчин не можам повеќе со Гоки,најди некој друг да му парира,парите што ми ги даде ке ти ги вратам.
Милчин - будало зошто на факултет те испративме,зошто за да ја чуваш француската тајна,дека Македонија не постои.

Лет -Ама шефе Милчин тој бара да му кажам за албанците дали се илири или не,што да му одговорам шефе Милчин
Милчин ........................................................................................................

Лет - шафе,шефе Милчин јас на Гоки на можам да му одговорам.
Миличин - Доста ми е и од тебе и ти ке завршиш како Томич,слуга мој...................

Лет ама шефе,шефе зошто..

Гоки,

остај сега Албанци. Не сме стигнати уште до таму.
Уште сме на самите почетоци на создавањето на народи култури и цивилизации на Балканот.

Остај сега театарски претстави и французи. Не се тие сега битни.
Работата е сериозна. Овде зборуваме за факти кои ти и Блек поинт од Кочани му ја преставуваат на Македонија за настанокот и името на Македонија.

Како припадник на Блек поинт ти ни велиш дека на почетокот постоеле Илири, Тракијци, Грци, Дарданци.
Пред да постојат Македонци и Македонија ти ни тврдиш дека Грците имале свој јазик, своји морепловци, географија (мапи и карти) и дека му давале имиња на територии.
Како преставник на Блек поинт ти ни велиш дека Македонците настанале кога некој си Илир станал крал над Тракија и Ематија па по него тие се нарекле Македонија. А за Ематија велиш дека е грчки збор што значи дека и пред да настани Ематија и Македонија постоеа Грци и грчки јазик.

Јас уште на почетокот на твоето пропагандно и психолошко делување овде во Македонија им обрнав внимание на дискутантите дека си субверзивен елемент уфрлен и обучен за цел уривање на темелите на Македонија и Македонството.

Пошто си фатен на дело, како ја омаловажуваш Македонија и Македонците ред би било да се извиниш.

ПС
Текстови на англиски или српски јазик поставени по дискусии не читам.
Преведи ги и напиши ги на Македонски јазик.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom