ATI vs Nvidia

ATI ili Nvidia

• ATI

Гласови: 90 33,1%
  • Nvidia

Гласови: 182 66,9%

• Вкупно гласачи
    272
Член од
26 април 2008
Мислења
154
Поени од реакции
5
Каков црн DirectX 10 бе... :icon_lol: :icon_lol:

Е баш така, ставаш се на ултра и FullHD, а после со лупа бараш каде Dx10 правел разлика. И ај доста се курчите со графичкиве, за тие пари ќе купите 5 Xbox360ки (по еден за секоја соба плус WC), а кога ќе играте на раат од кауч со гејмпад од 2-3 метри...и нема да ви прави разлика дали цвеќено во позадина е анимирано или не, или пак дали рабовите не се измазнети.

Бре, ама сте се разгалиле, ќе почне да ми се гади.
HA HA HA uboo go kaza brat

Член од
16 октомври 2009
Мислења
593
Поени од реакции
28
ATI моментално имаат најголема продажба и доста се понапредни од nVidia.
Новата графичка од ATI 5870 е многу јака конкуренција на nVidia.Сепак останува да видиме како nVidia ќе изреагира со нејзината нова графичка.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Корун, оверклокувана 8800GTX OC (на high) вади 30 фпс на 1680 x1050. На veri high ако извадиш 20 фпс добар си
:smir: еве ти реално колку вади на линкот доле, не некој бајасд ривју или
за да не испадне дека е неточен тестот има директно искуство од еден тип на екстрим системс форумот кој дава информација за фремовите, од ова поточно нема да најдеш.

Не верувам дека некој би викал дека картата вади помалце фремови него што е релано, нели.

http://www.xtremesystems.org/forums/showpost.php?p=2461804&postcount=25

Мац, сите знаеме дека конзолите се поефтино и попрактично решеније али споредуваме фиќо со ферари, високи резолуции со 1280 x 960, графичкиот процесор што се наоѓа во конзолите е базиран на серијата 7 на Нвидиа тоа разјаснува све.
Споредуваш "хај енд гејминг машини, резолуции со смешни конзоли од 300 евра..."лоу енд" гејминг. Конзолите се добри само за спортски игри и ништо повеќе , исто така се одговорни за тоталниот застој на вистински игри (со асална графика заради превише плачковци што се жалеа дека Крајзис била неоптимизирана и идела споро на нивните "машини" со 7900ГТ или 8600ГТ според графиката и визуелните ефекти што ги нуди Крајзис таа е најоптимизираната игра во светот ако размислиш добро :smir: Нема да има асални игри за пс во поглед на графика се додека не излезе playstation 4 :pos2:

Едит: сликата горе тоа е гејминг :vozbud:

http://hardforum.com/showpost.php?p=1034678282&postcount=65

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Те сфаќам бе.

Потроши 500 евра на графичка и реално играј само една игра направена за неа - Crysis.

Упс, Crysis е Dx10, значи постара генерација.
MW2, AC2, Batman AA и сличните...не ти прават разлика.
DiRT 2 освен ако направи некои опасни работи со Dx10-ката, па да речеме WOOOOW.

И на кој начин таа слика горе е гејминг?
Тоа во најмала рака е курчење. Дечкото едноставно фрлил премногу пари за графичка, за сега да може на форуми да се "цепа" како ја вртел Crysis во 2500. Ѕвер е, жими се.

Еве што прават тие со Dx10 графички. Си играат "најди ја разликата", на овој начин.

Али ако, слободно вие "редефинирајте" го гејмингот. Гејминг е едно, ентузијаст е друго.
А обично, ентузијастот плаќа повеќе за да биде прв во маало. И на форум.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Прво,Графичката горе што ја користи типот е 5870-ка која чини 300 евра не 500.

Второ, примерот на сликите со директ икс 10 е аномалија која ретко се случува а згора не сетоа тоа скрин шот никогаш не е меродавен за споредба помеѓу директ икс 10 и 9 тоа што на слики не го гледаш во живо се приметува поготово во игрите со интензивна графика.
Ако нема разлика нема да вадам 40% повеќе фремови на DX9 него на директ икс 10 нели?

Трето, Една игра викаш? еве да набројам јас кои ги играм,Крајзис ја давам како пример бидејќи изгледа најдобро од сите и е најмоќна па се прави добра компрација за споредба за снагата на одредена графичка.Мада со скриншотот сакав да покажам како изгледа.
Да тоа е гејминг 30 инчен монитор со све на макс за мене тоа е гејминг за тебе спортска игра пример, за вкусови не се зборува.
Да се навратам на игрите. Ејџ оф конан,Арма 2,Крајзис, Сталкер Батман,Даун оф вар итн. Сите овие игри се интензивни во поглед на графички побарувања згора на тоа сакам да ги играм со vertical sync затоа што мрзам скрин тиринг и слични багови. Исто така со 4/8XSSAA 16XAF со сите можни филтри во драјвери на максимум на 1920 x 1200 за ова треба машина.

Четврто, За вкусови,потреби можности не се зборува јас можам да си го дозволам тоа ако некој друг не може или не му се исплати не значи дека тоа не вреди нели? сакаш да ми кажеш дека доколку секој може да си дозволи да купи скапа машина би се замарал со конзоли?

Конзолите се ефтино решение и немој да ги мешаш со пц гејминг или да ги споредуваш квалитетот на слика, искуството е неспоредливо.
Додека не видиш како изгледаат горенаведените игри со све на макс на 1920x1200 не можеш реално да пресудиш дали вреди. Да не споминњам што на конзола играш со џојстик 3д акција на џојстик?
Единствена игра која што е подобра на конзола него на пц е про еволушн сокер и ништо друго :smir: Конзолите се лоу енд гејминг и такви ке бидат и во иднината.За вкусови не се зборува да јас не викам да не играш на конзоли или било кој друг да не ги користи али сепак сосема друго искуство се конзолите него било кој пц.

Еве ти колку им е можноста на конзолите :toe:

Член од
6 мај 2008
Мислења
320
Поени од реакции
9
Wow Psyside немаш појма колку се согласувам со тебе. Мислам во однос на тоа дека конзолите го уназадуваат гејмингот. Од друга страна иако графиката е послаба на конзолите, сепак има многу игри што се одлични за играње (не зборам за пес), а се само за конзоли. Во перфектен свет сите игри од конзоли би ги имало и за ПЦ, но не е така. Поради тоа ќе си купам ПС3, ама од ПЦ гејминг никогаш нема да се откажам.

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Псисајд, споредување на ПЦ и конзола е како да споредуваш баби и жаби. Не се споредуваат, имаат тотално различни намени, се направени за различна работа и за различни типови на луѓе. Можеш да споредуваш PS3 со Х360 со Wii, или пак Intel со AMD со Nvidia, ама да ги мешаш неможеш. А за квалитетот на сликата не се согласувам. Има игри што на PS3 или на X360 изгледаат феноменално на 1920х1080 резолуција со упален антиалајасинг и останати чуда (да, денешните конзоли го можат тоа).

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Псисајд, споредување на ПЦ и конзола е како да споредуваш баби и жаби. Не се споредуваат, имаат тотално различни намени, се направени за различна работа и за различни типови на луѓе. Можеш да споредуваш PS3 со Х360 со Wii, или пак Intel со AMD со Nvidia, ама да ги мешаш неможеш. А за квалитетот на сликата не се согласувам. Има игри што на PS3 или на X360 изгледаат феноменално на 1920х1080 резолуција со упален антиалајасинг и останати чуда (да, денешните конзоли го можат тоа).
Со што го можат со 7xxxГТ? не зезај ете горе на видеото гледаш колку се добри конзолите во (поглед на графика) пак ќе кажам не сум против некој да ги користи истите но за графика се далеку далеку од компјутерите. Видеото горе кажува све,з еми пушти ја новата пример STALKER-COP и спореди со конзола, или Арма 2. Да некои игри изгледаат солидно и на конзоли али се далеку далеку од пц.
Каква графика очекуваш да извади нешто базирано на 4/5 години стара технологија ака серија 7xxx GТ базиран графички чип вграден но нив, чиста логија. Остај тоа него целосно го деградираа пц гејмингот со игрите за конзоли што мислите? зашто може на прсти да се избројат интезивните игри во поглед на графика за разлика од пред 4/5 години? Затоа што ако се направи ејнџин за пц со јаки текстури и слично на козола таа игра нема да може да се игра. Затоа денешните игри се претежно базирана на UT3 ејнџн или па на Соурс. Земи хеј енд графичка GTX285 или еве 5870 и пушти малце некоја нова игра со све на максимум преку драјвери филтри СС/АА и слично па после спореди со конзола :smir:

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Абе дечко, тебе Nvidia ти го испрала мозокот.

Али ти држат вода аргументите - "ако нема разлика помеѓу Dx9 и Dx10, тогаш зашто ми оди 40% побрзо на Dx9?"
Мислам навистина, сега ме утепа со тој факт.

Јас ти кажувам дека на 40-50 инчен телевизор нема да ги играш од пола метар игрите, како на PC монитор. Со тоа, ти нема да гледаш некои пукања во текстура, ако не дај боже не си пуштил AA пута 8.
На крај, сите испаднавте зомбија, кои ЕДВАЈ чекаат да искочи некоја нова графичка, зашто не дај боже, ГЕЈМИНГ НА 1280*720 или 1680*1050 резолуција????????

Нема шанси! ! ! ! ! ! !

Јас ќе ви кажам како гејмер, вие не сте гејмери, вие сте ентузијасти. А ентузијастите секогаш ги преплаќаат работите и ги имаат први. Ти пишав која игра реално вреди за хардверот, а тоа е Crysis. UT3 енџинот ја вртеше и Gears of War, игра од 2007ма.

Ако не ме разбираш, следен пат ќе ти нацртам. Озбилно, пошто едно е ти да не учиш за графички, а друго е да не учиш што е гејминг.

Имаше и некои други, каде PC верзијата имаше поостри текстури, AA и AF и FullHD резолуција. Дечкото со Core i7 и GTX 280 ја возеше на 30 фрејма, цел радосен.
Не е гејмер, ентузијаст е.

Или сакаш отпочеток да објаснам се?

И еве, ова е разликата, сонцето и водата. Сонцето вреди, водата скоро и да не.

Инаку Psy, ти си овој тип. Што бара разлики и оправдувања за да дава пари за нова графичка.
Darker shadows ахахах.

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Со што го можат со 7xxxГТ? не зезај ете горе на видеото гледаш колку се добри конзолите во (поглед на графика).
Каква графика очекуваш да извади нешто базирано на 4/5 години стара технологија ака серија 7xxx GТ базиран графички чип вграден но нив
Пак ке ти кажам, не споредувај баби и жаби, не ме терај стручно да ти објаснувам, доволно си голем и паметен сам да прочиташ зошто кутрата радеонка во xbox-от вади толку бесна графика.

По вторпат: БАБИ И ЖАБИ!

Член од
6 мај 2008
Мислења
320
Поени од реакции
9
Абе дечко, тебе Nvidia ти го испрала мозокот.

Али ти држат вода аргументите - "ако нема разлика помеѓу Dx9 и Dx10, тогаш зашто ми оди 40% побрзо на Dx9?"
Мислам навистина, сега ме утепа со тој факт.

Јас ти кажувам дека на 40-50 инчен телевизор нема да ги играш од пола метар игрите, како на PC монитор. Со тоа, ти нема да гледаш некои пукања во текстура, ако не дај боже не си пуштил AA пута 8.
На крај, сите испаднавте зомбија, кои ЕДВАЈ чекаат да искочи некоја нова графичка, зашто не дај боже, ГЕЈМИНГ НА 1280*720 или 1680*1050 резолуција????????

Нема шанси! ! ! ! ! ! !

Јас ќе ви кажам како гејмер, вие не сте гејмери, вие сте ентузијасти. А ентузијастите секогаш ги преплаќаат работите и ги имаат први. Ти пишав која игра реално вреди за хардверот, а тоа е Crysis. UT3 енџинот ја вртеше и Gears of War, игра од 2007ма.

Ако не ме разбираш, следен пат ќе ти нацртам. Озбилно, пошто едно е ти да не учиш за графички, а друго е да не учиш што е гејминг.
Мац у право си дека добра игра не ја прави графиката, треба да е интересна и игрива пред се, и јас што највише поштувам, да има добра приказна.

Ама тоа што ме нервира кај конзолите е што откако ќе излезат (а излагаат на 5-6 години) хардверот им останува ист, додека кај компјутерите секоја година има нови процесори, а нови графички излегуваат за помалку од 1 година. Значи додека да излезе нова конзола ќе излезат минимум 6 генерации подобри компјутери. Затоа ме нервира што еве веќе има DX11, а сеуште се произведуваат и се планира да се произведуваат DX9 игри. Затоа реков дека конзолите го уназадуваат гејмингот.

И можеби разликите меѓу различни DX верзии се мали, ама така иде прогресот, постепено, не можеш да очекуваш денес да играш игри со графика каква што имаат моментално, а утре да се деси некое револуционерно откритие и игрите да имаат фото-реалистична графика.

Не ме сфаќај погрешно, јас те разбирам и аргументите ти држат, ама пробај да ме сфатиш ти мене (и Psyside). Ако тебе не ти се инвестира во компјутери за играње секоја година, супер, купи си една конзола, па за 5 годинин купи го новиот модел. Ама што да правам јас? Имам желба и пари да купувам компјутер секоја година, ама џабе ми е затоа што сите девелопери се одлучиле игрите да ги стандардизираат за конзоли бидејќи таму има поголем профит. Веќе речиси нема девелопери кои произведуваат ексклузивно PC игри, додека за конзоли ги има премногу (и екслузивни и неексклузивни). Јас како PC гејмер веќе немам друг избор, морам да се помирам со просечна графика и да си купам конзола :(

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Тоа и ви викам друже, сите тие пари моментално одат во вода.

Џабе и 5870 и Core i7, кога игрите прво се прават за конзоли, а потоа се портаат.
И јас уште пред две години се помирив дека PC гејмингот е уназаден, и дека мора да чекаме нова генерација на конзоли за да мрдне графикава.

Вака графички гледано, Gears of War и Batman AA ми се исти, а се 3 години разлика.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
ХАХ нема полза да се објаснувам понатака..али ај... има разлики и у поглед на текстурите не е само вода и сонце. Како и да е никогаш неможеш да очекуваш сите да се согласуваат со тебе, за мене има разлика видна, се зависи од тоа какво око имаш и на каква машина& монитор, играш. Не викам дека е разлика револуционерна но има доста подобрувања во поглед на текстури и амбиент оклужн и паралакс мапинг. Исто така дикрет икс опцијата најчесто отвара и вери хај,ултра хај опции во игрите, на ова заборави? Да ентузијаст сум но тоа не ме прави човек што не ужива и во игри со просечна графика. Играм Left4Dead,Dota,Counter,AOE2 итн. Што значи знам добро што е гејминг и не сум ориентиран само на игри со големи побарувања иако ги претпочитам! Друго нејќе секој да игра на телевизор! јас користам монитор сакаш да ми кажеш дека треба да купам ТВ и да се задоволам со конзола за да ми изгледа добро? Пробај да ги играш тие игри на монитор. И види колку добра графика имаат,освем спортски игри све друго е тиња на конзола (ФАКТ) Друго, телевизор не се користи со компјутер, нити конзола со монитор нели? Никој не рече дека не се во застој игрите и дека се добри во поглед на графика за тоа се согласувам.

Ниеден скриншот никогаш неможе да го покаже тоа што ти ќе го видиш у живо а ако мислиш дека споредбите горе се меродавни тоа е друга работа. Иако очигледно не ја приметуваш разликата и во растенијата,тревата излеа? За крај нема голема разлика помеѓу директ икс 9 и 10 генерално, но на јаки сетинзи со филтри и аа има голема разлика исто така DX10 ги отклучува филтрите за АА во игите и вери хај сетингот. Значи не збориме дали се исплати мене лично ми се исплати можам да си дозволам,дали тебе или на некој друг му се исплати тоа е друга приказна!

@ Сефир ако мислиш дека XBOX (радеонката во неа) вади топ графика не знам што да ти кажам, стварно.

Знаеш кога ќе има вакви текстури и вегетација у DX9 ? никад :helou:

http://media.photobucket.com/image/crysis%20extreme%20quallity/jmanrob/depthoffield2.jpg

http://farm1.static.flickr.com/195/517658128_7bd799cb28.jpg

http://tinypic.com/view.php?pic=v3hlqr&s=5

http://img6.abload.de/img/screenshot0182o6yx.jpg

http://largon.wippiespace.com/Crysis 2008-07-06 12-44-44-62.jpg

Толку од мене на оваа темa I'm out. :helou:

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
А што реков јас бе?

Дека Crysis само вреди. АЈ постирај други игри кои прават разлика?

И глеј пак како сам се пукаш во нога:
"исто така DX10 ги отклучува филтрите за АА во игите и вери хај сетингот."

Кои црни ИГРИ?

Игра е дечко, игра. И се вика Crysis. И глеам по сите форуми сите свршаваат за тоа кој прв извадил 30+ FPS на 2560 резолуција.

Е сеа, друг муабет е AC. Dx10 = Dx9 + уште поостри текстури, демек.
MW2 што искача сега, ќе врти и на 7800GT и 8800GT. DiRT 2 ќе има наводно Dx10, па да видиме.
SHIFT веќе покажа дека е исти курац на PC и конзоли. Bioshock имаше разлика во водата - кога одеа луѓе во неа, реално се прекршуваше наводно. Пази, никој не ни памти, на никој не ни му беше битно.

Значи не постојат игри со Dx10 графика, постои ИГРА. И се вика Crysis.

За се друго, GTX 295 е ко да купиш ферари и да го возиш на Партизанска.
Ете ти, во твои зборови, ваљда сега конечно ќе ја сфатиш поентата која 4 поста ти ја кажувам.

П.с. Зашто не ја искоментира оваа слика, намерно ја ставив.

Прочитај убаво што пишува на неа. WOOOOOT, Dx9 со Very High сетинзи и некои ефекти кои наводно ги може само Dx10?
Omfg, call a doctor, it's a miracle!

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Кои игри? Арма 2, Сталкер клир скај, Сталкер кол оф припат, Крајзис Крајзис Вархед, Бателфорџ итн. Викаш само Крајзис вреди? јас постирав скрин шотс за неа за да ти ги покажам разликите у текстурите и графиката целосно затоа што ти направи компарација со неа на твоите скриншотс. Не затоа што е единствена.

Ме мрзи сега да барам скринс од Сталкер серијалот или од другите игри кои ги набројав,значи не се работи за мали разлики туку отварање на опции што ги нема преку DX9 ингејм сетинзи. И додатни филтри за текстури и антиалиајзинг и анисотропик филтеринг амбиент оклужн и слично кои мене и на други луѓе им се битни за разлика од тебе. Ако сакаш да се убедуваш себеси дека не ти вреди и дека нема разлика тоа е друго. Јас од лично искуство ти кажувам дека има последен пат за да осетиш видна разлика треба да имаш доволно моќна машина (не се фалам) али у овој случај тоа е факт.

Секој си има потреби, вкусови различно мислење. Генерално јас сакам да играм све на максимум DX9 тоа не ми го овозможува за разлика од DX10 поготово најбитни ми се сетинзите у драјвери кога се работи за квалитет на слика, и текстурите и додатните опции кои ги набројав неколку пати до сега. Можам, и сакам да си ги дозволам тие сетинзи кои ги прават игрите да изгледаат топ па дурии и постарите кога ќе ставиш 24XSSAA и оптимал квалити у CCC да не го спимињам и DX11 кој веќе игра доста поголема улога од DX9 пример за тоа е Сталкер кал оф приапт која моментално ја играм и у DX11 (има опција за DX10 исто така) Значи заклучок, разлика има но на хај енд машини не на 8600GT или 8800GT реков нема да коментирам веќе а пак одговорив овој пат стварно го мислам тоа, поздрав.

Kajgana Shop

На врв Bottom