Археолошки истражувања за Гинис - Македонија и се е можно!

• Креатор на темата Креатор на темата Divider
  • Време на започнување Време на започнување
Ja ma nemoj? Koj daskal be ve ucese taka be?

Ima rabota a? Se suzbivaat efektite od krizata a?
A posle projektot, posle 6 meseci ( ili kolku i da trae projektot )....togas? Koj ke raboti togas? Kaj ke otidat 20 milioni evra? Apissssssssss.... gi nema......gi izel nekoj................popametno ke bese vcera na Galatsaray da gi stavea be, ke gi dupliraa barem. :toe::toe:
Abe ne za dzabe vikam, odlika na nesposobni menadzeri, ne znaat kako da ja mnozat parata, pa ke trosat ludo ko kokoski bez glavi za da se pokazat demek rabotat nesto.

A koj rekol deka pogonite nema povtorno da se reaktiviraat? Ete za 6 meseci.

Se ovozmozuva rabota na site onie koi sto ja izgubile i dopolnitelno se potegnuva cela edna bransa.

A vrednosta na lokalitetite ke pridonese za razvoj na lokalniot turizam i ponuda.

A koj rekol deka pogonite nema povtorno da se reaktiviraat? Ete za 6 meseci.

Se ovozmozuva rabota na site onie koi sto ja izgubile i dopolnitelno se potegnuva cela edna bransa.

A vrednosta na lokalitetite ke pridonese za razvoj na lokalniot turizam i ponuda.
Pa togas ke trebaat uste 20 miliona be Bratot.

Sfakas? Jas mu vikam da gi vrti parite, a ne da gi trosi nepovratno.

Neka gi stava na kladilnica be majku mu, zimi se, poarno ke e.

Ne, so lokalniot turizam ne mu se vrakaat, ne.

Razboram deka ti raspolagas so dolgodisno iskustvo vo taa sfera i poseduvas strucni kvalifikacii za da davas vakvi procenki.

Aма сигурен ли си дека Македонија е зафатена од кризата?! Сигурно со ладна глава размислуваат од владата, не се необразовани, не се глупи, и ако беа во криза немаше ова да го сторат.
Јас на пр. не ја чувствувам кризата во Македонија, а знам луѓе што ја чувствуаат кај соседите т.е. Грција, Бугарија...
Во МакСтил веќе ја осетија.... До крајов на месецов ќе ги пратат вработените на принуден одмор бидејки побарувачката на феросицилум е многу намалена....

Се е точно ...уште тоа што ќе се ископа...НАЈВРЕДНОТО..да остане во МКД......некои "ентузијасти" ги бие глас по свет како добри продавачи...:) и љубители на рачни часовници:)

Плиз експлаин...

не ве разбирам???

кукавте и цмиздревете како тоа 8 милиони евра се давале на споменици...како треба да се отворат фабрики(иако социјализмот умре)

ЕПА ЕВЕ ВИ ФАБРИКА - 20 милиони евра ЗА АРХЕОЛОГИЈА...добар дел од парите ке одат на вработување на закржлавени археолози и копачи, директна инекција

американциве гледам комунисти станали па даваат во автомобилкса индустрија милијарди???? па и како самиот рече изгледа само во Социјализмот се отварале фабрики

во економија ..... фирмиве ке се окозат пред банките за кредити,,,

последно Силмак- бог да го прости =затворија ПА МОЖЕ ЗА ЕДНО 20/30 ДА ГО ОТКОПУВААТ (економски археолози хахахах )

кризава ке ја одмине Македонија
сега е светска криза нема пари (одговор од владата на Стечајците)

ИМА ИЛИ НЕМА КРИЗА????

американциве гледам комунисти станали па даваат во автомобилкса индустрија милијарди???? па и како самиот рече изгледа само во Социјализмот се отварале фабрики

ДА, интервенцијата на државата е социјалистички модел.

во економија ..... фирмиве ке се окозат пред банките за кредити,,,
И??? земале, мора да вратат, и јас имам кредити? кој што е крив за ова и зошто е ова проблем???

последно Силмак- бог да го прости =затворија ПА МОЖЕ ЗА ЕДНО 20/30 ДА ГО ОТКОПУВААТ (економски археолози хахахах )

Силмак е приватна странска компанија, затварањето е последица на немање побарувачка??? која ти е логиката и кај го лоцираш проблемот?????

кризава ке ја одмине Македонија
сега е светска криза нема пари (одговор од владата на Стечајците)
ИМА ИЛИ НЕМА КРИЗА????

Криза има, и ефектите ке се почуствуваат (како што се исправија пдоцна) но не гледам како био помогнало КРЕСКАњето НА ВЛАДАТА ИЛИ МЕДИУМИТЕ КОЈ СЕ НАЈГЛАСНИ. СО КРЕВАЊЕ ПАНИКА САМО ЈА ПОРДЛАБОЧУВААТ ТЕШКАТА ПОЗИЦИЈА КОЈА Е ДАЛЕКУ ОД ТАКВА КАКО ШТО Е ПРИКАЖАНА.

на темата, ВРЕСКАВТЕ , со тие пари да се отвореле фабрики(тоа денес не е возможно) еве директно се инектираат ПАРИ И ОТВАРААТ РАБОТНИ МЕСТА, од друга страна се сработува нешто што било 70 години запоставено

Bas taka, gledas kako ubavo si znaes...
Sleden put, molba so taksena markica pred da mi se obratis. :tapp:

Sljedeciiiiiii....

Не му обраќај внимание...
Апсолутно е точно дека тие пари што ќе се потрошат нема да доживеат обрт...После 6 месеци копање еве да кажеме дека ќе го најдат тоа што го бараат , и после нема да има више што да бараат а тие што демек се вработени пак ќе бидат тоа што биле и досега...
Тоа ти е исто ко да отвори некоја голема фирма и да уложи голем кеш за тоа што ќе го произведува кое подоцна бесплатно ќе го дели на народот ...Затоа без паламудење дека ќе се сузбијат ефектите од кризата затоа што нема да се десат тие ствари...

Колку што се сеќавам, пред некоја недела, сите градежници искочија пред камери да зборат како не ја осеќаат драматично кризата и како немаат проблем со проекти. Споменуваа и некоја помош од владата и сл.
Abe so da ti raspravam, med i mleko tece, ne znaat so da im pravat na parite...........

Ti ova spored logikata na Mile koj sto im sugerirase na makedonskite gradezni kompanii da konkuriraat na tenderi nadvor od zemjava, zaboravajki deka jadnite tie nemaat pari za listovi za stampaci, ili pak?

Abe gradeznata operativa e pred celosen kolaps be, aloooooooo.....

Битно е дека 2000 луѓе ќе носат по една солидна плата дома. Секако дека ќе се набават и материјали и опрема за ископувањата и истражувањата, значи пак од и преку наши македонски фирми, секако дека и еден дел ќе оди на експропијација на земјишта каде треба да се истражува, и тие пари ќе одат кај нажи државјани. Во овие кризни времиња ова е еден од добар потег, наместо тие пари да се делат како некои социјални помоши на луѓе кои ќе седат дома (или ќе ја земаат помошта и ќе работаат на црно) вака ќе се види резултат од дадените пари, ќе се обезбедат за еден период поголем број семејства, ќе се направи промет по наши фирми, и ќе излези на видело нашата историја.
A sto vikas recimo tie 20 miliona da gi dadat za gradenje na minimum 7 km avtoput so visoki standardi, a?

Pa opni patarini, i ete ti kjar od site strani. Angaziras makedonski kompanii so makedonski rabotnici koi ke plakaat danok na Makedonskata drzava, dobivas infrastruktura ( onaa koj ocajno ni e potrebna ), plus ke pecalis cisti ko solza pari vo idnina. :toe:

A, so vikas ti?

A sto vikas recimo tie 20 miliona da gi dadat za gradenje na minimum 7 km avtoput so visoki standardi, a?

Pa opni patarini, i ete ti kjar od site strani. Angaziras makedonski kompanii so makedonski rabotnici koi ke plakaat danok na Makedonskata drzava, dobivas infrastruktura ( onaa koj ocajno ni e potrebna ), plus ke pecalis cisti ko solza pari vo idnina. :toe:

A, so vikas ti?

7 километри пат ќе го направат 500 души за 6 месеци. Патарина ќе се исплати ако на секои 500 метра од тие 7 километри ставиѓ наплатна рампа.

Вака ќе работаат 10 месеци барем 2000 души, ќе идат туристи, ќе заживее локален бизнис (ресторани, сендвичари, транспорт, преноќишта...)

гледаме ѓи само парите потрошени од државата за глупости, а тиа пари за ископувањата нема да копат со булдужери ќе копат луѓе. Има во Македонија многу луге без работа.:toe:

Не му обраќај внимание...
Апсолутно е точно дека тие пари што ќе се потрошат нема да доживеат обрт...После 6 месеци копање еве да кажеме дека ќе го најдат тоа што го бараат , и после нема да има више што да бараат а тие што демек се вработени пак ќе бидат тоа што биле и досега...
Тоа ти е исто ко да отвори некоја голема фирма и да уложи голем кеш за тоа што ќе го произведува кое подоцна бесплатно ќе го дели на народот ...Затоа без паламудење дека ќе се сузбијат ефектите од кризата затоа што нема да се десат тие ствари...

Реков, од толку економски експерти неможеме да пркнеме до сега.
Секоја инвестиција има свој пат.

Незнам според кои искуства овде збориме, за ОБРТ на пари во еден здив.

Доколку инвестира да речеме во фабрика за ... хххх делови, колкав би бил рокот на враќање на инвестицијата?

Почнувајќи од перидот на истражување, купување локација со имотно правни работи, изградба на фабриката, обучување на персонал и производство, до првите реални профити?

5....6...ГОДИНИ?

Имаш капитални инвестиции кои ја враќаат инвестицијата на долг рок.

Со добра промоција и богата понуда, овие 20 милиони ќе се вратат за помалку од еден летен период.

Будали се Грците што инвестираат во археологијата, ние сме паметни, прави БИЗНИС ГУРУА.. ОБРТ НА ПАРИ, КАПИТАЛ, КЛАДИЛНИЦИ... нема лабаво.:pos2:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom