Археолошки истражувања за Гинис - Македонија и се е можно!

• Креатор на темата Креатор на темата Divider
  • Време на започнување Време на започнување
Па парите што ќе бидат инвестирани од овие истражувања ќе завршат кај луѓето што работат на тие истражувања, а тоа се наши работници а тие пак ќе ги користат за живот и така пак ќе се стават во оптек. А истражувања мора да има. Дали било криза или не работите треба паралелно да течат.

Чим единствено фалусот ви падна у очи од постот, држете си се за/до него.

Јас би сублимирала:

1. Дел од парите за ископувањата ќе одат во рацете на археолизите, физичките работници и останатите соработници, како и во фирмите кои ќе обезбедат соодветна опрема и сл.

Значи се работи за една широка мрежа на луѓе кои ќе работат на овој проект, и кои ќе имаат материјална корист од истиот.
Еве ви социјална димензија.

(патем, како дополнително инфо: две лета по ред, тимот на Паско бира студенти од ФЛУ, кои работат скици и некои слични споредни, помошни работи на терен и за истите ги плаќа некои 250 евра од месец...Значи збориме за минорна асистенција...Па сега пресметајте колку би чинел само целиот тим, кој во вакви истражувања е секогаш гломазен, односно броен)

2. Ова не е изолиран случај на вакви истражувања, туку истите се спроведуваат контиунирано 2 години, значи не само во предизбориево.

А и ако ова е дел од предизборен маркетинг, ирелевантно. Неговата корист е далекусежна, трајна и се однесува на сиот Македонски народ.

3. Поради она наведено под 2. не постои погрешен или правилен момент за ваква акција. Секој момент е добредојден.

Не 2000, но сигурно прилична бројка.
Само на еден локалитет, за изолирано истажување, работи тим од по 50/100 луѓе, а во целиот процес биваат инволвирани и по 500. И секој од нив има одредена материјална корист, односно добива пари за својот удел.

Неќу да држам туѓ, си имам свој!

Не е предизборие, се одвиваат такви проекти...нели...трла баба лан...за колку пари??
Ајде, немој ти се молам.

Затоа сега 20 миЉони ќе се пукнат. За да му се потсмири фалусот на Паско.

Ако, нека трагаат, ама реков, не е се за поткусурување (име, идентитет итн), како што не е се за изборни поени (во нормална држава, што не е случај со Македонија)

Неќу да држам туѓ, си имам свој!

Не е предизборие, се одвиваат такви проекти...нели...трла баба лан...за колку пари??
Ајде, немој ти се молам.

Затоа сега 20 миЉони ќе се пукнат. За да му се потсмири фалусот на Паско.

Ако, нека трагаат, ама реков, не е се за поткусурување (име, идентитет итн), како што не е се за изборни поени (во нормална држава, што не е случај со Македонија)
Од тие 20 милиона, 10, ма еве 5 да завршат у рацете на луѓето кои ќе вложат свој труд во ископувањата, и веќе имаш една сериозна социјална димензија.

И кажи ми како артефактите ќе бидат само предизборни поени, а не значајно откритие за Македонскиот народ?

Дпмне у штабот сите ќе си ги чува? Грујо дома ќе си ги земе? Ќе ги продаваат на странци?

@ ада
1. Иако и сама велиш дека 2000 работници е напумпана бројка, не ми пречи воопшто со нејзе да удрам една математика.
2000 работници * 250 евра * 12 месеци (толку ќе трае проектов... не се секирајте, догодина ако треба да продолжи нова фактура ќе ни дадат, нема да ни работат безпари) = 6.000.000 евра. Колку коштаат она четкиците, лопатите, коритата... 15.000.000 евра? Де бе, од што влакна ќе беа, слоновски?
2. Абе може и 18 години да се спроведуваат (вмро копа, сдсм трупи :smir:) ама факт е дека мене како даночен обврзник оваа година тоа ќе ме чини 20.000.000 евра. И чекај малку пичка му мајчина (простете ми на пцуењево, некој админ нека го цензурира ако сака ама стварно сум нервозен) зборуваме за патриотизам, за националност, за историја... Што не се нафатат тоа студентите безпари да го сработат сето ова? Што не се нафати Паско за без хонорар да ја копа Македонија? Нели се работи за нас, за Македонците, Античките... Или пак за шака долари беше крената сета оваа прашина?
Јас, моите даночни пари, нема да дозволам да се користат за 5000 евра бајрак, за 20.000.000 евра археолошки ископувања, за 8.000.000 евра шмизли, мачки, и други питоми животни. Јас НЕ ДОЗВОЛУВАМ. Не, бидејќи во истиот овој момент додека некој троши 20.000.000 евра на копање по минатото (да повторам, не ми пречи воопшто копањево, само лошиот менаџмент со моите пари ме пизди до бескрај), мене иднината ми ја јадат лебарки во државна болница! Имам труло општество под бајракот кој чини 5000 евра додека се слика покрај шмизлата што ме чинеше 8.000.000 евра. Не, нема да го дозволам тоа и јас со мојот глас ќе и го одземам правото да си игра со моите пари на овој начин на оваа влада. Не сум по калашот многу, па пенкалото ми останува единственото орудие кое ќе го искористам против нив.
3. Тури му стап на моментот, врати ми ги парите.

@ ада
1. Иако и сама велиш дека 2000 работници е напумпана бројка, не ми пречи воопшто со нејзе да удрам една математика.
2000 работници * 250 евра * 12 месеци (толку ќе трае проектов... не се секирајте, догодина ако треба да продолжи нова фактура ќе ни дадат, нема да ни работат безпари) = 6.000.000 евра. Колку коштаат она четкиците, лопатите, коритата... 15.000.000 евра? Де бе, од што влакна ќе беа, слоновски?
2. Абе може и 18 години да се спроведуваат (вмро копа, сдсм трупи :smir:) ама факт е дека мене како даночен обврзник оваа година тоа ќе ме чини 20.000.000 евра. И чекај малку пичка му мајчина (простете ми на пцуењево, некој админ нека го цензурира ако сака ама стварно сум нервозен) зборуваме за патриотизам, за националност, за историја... Што не се нафатат тоа студентите безпари да го сработат сето ова? Што не се нафати Паско за без хонорар да ја копа Македонија? Нели се работи за нас, за Македонците, Античките... Или пак за шака долари беше крената сета оваа прашина?
Јас, моите даночни пари, нема да дозволам да се користат за 5000 евра бајрак, за 20.000.000 евра археолошки ископувања, за 8.000.000 евра шмизли, мачки, и други питоми животни. Јас НЕ ДОЗВОЛУВАМ. Не, бидејќи во истиот овој момент додека некој троши 20.000.000 евра на копање по минатото (да повторам, не ми пречи воопшто копањево, само лошиот менаџмент со моите пари ме пизди до бескрај), мене иднината ми ја јадат лебарки во државна болница! Имам труло општество под бајракот кој чини 5000 евра додека се слика покрај шмизлата што ме чинеше 8.000.000 евра. Не, нема да го дозволам тоа и јас со мојот глас ќе и го одземам правото да си игра со моите пари на овој начин на оваа влада. Не сум по калашот многу, па пенкалото ми останува единственото орудие кое ќе го искористам против нив.
1. Реков 250 евра за работници кои работат минорна работа. Археолозите и другите експерти ќе бидат платени многу повеќе од таа сума.
Понатаму, четките, длетата, средствата за конзервација и сл. чинат многу. Пипава работа, јебеш ли му матер.
Тука е и целата низа пропратни трошоци...Привремени живеалишта за инволвираните во тимот, храна, машини кои ќе помагаат во процесот на ископување итн...
Озбилно, збориме за еден ептен гломазен тим кој кошта.
Реков, 20 милиони ми е напумпана цена. Али 5/10 милиони сигурно.
И тие ќе завршат не само во рацете на Паско и неговиот тим експерти, туку и кај обични луѓе.

2. Види колку Гемранија и сл. држави инвестираат во археологијата, уметноста, културата. Суми од кои боли глава.

И да, ние сме бедни у споредба со нив, ама кај нас проблемот не е затоа што ставаме знамиња и правиме археолошки истражувања.
Врати се у 90-те години. Таму е проблемот( хинт, crony capitalism, приватизација, олигарси). И ни претходните влади кои го создадоа, ни оваа која го наследи, не покажуваат воља вистински да го решат.
Но, тоа е друг муабет.

Зарем мислиш дека овие пари ќе се фрлеа во унапредување на здравствената структура? Во нешто друго од која социјалниот момент би се подобрил?
Не бе, сигурно немаше на тоа да ги поторшат.

Па, кога веќе го нудат ова, што да не. Имаме момент кој ти ја фортифицира Македонија, а имаме и обичен народ кој ќе си заработи добра просечна плата преку истажувањава.

Ааааа, таков патриотизам во наводници кои не можам да ги најдам на кириличнава поддршка не ми продавај мене. И СДСМ украдоа се живо и диво и им го дадоа на Македонци олигарси. За мене крадец си е крадец, не знам ти како можеш да ми правиш разлика тука јавно на форум. Демек овие се повеќе наши од првите? :)))))
Мене СДС ме крадеа ама јас ги гласав другиве демек за да ги казнат првите и да не ги повтараат нивните постапки, не за и овие да продолжат по истите стапки на олигарство. А за мене давањето на Паско на 20.000.000 евра за работа која и двајцата се согласуваме дека реално чини 5.000.000 e -> олигарство.

@ ада

Без нервози и драматика, некои работи не зависат од твојата „пичка мајчина“ и твоите и мои даночни обврски. Факт е дека тие истражувања траат континуирано со оваа гарнитура на власт и не се предизборен марекетинг. Неможам да разберам колку можеш да бидеш исфрустриран кога се работи за такво нешто. Свесен си и самиот дека такви проекти чинат пари и дека крајна цел е истражување на нашата историја и закачување на некои алки кои недостасуваат. Или на овој или на оној начин намерно се откачени во претходниот период. Според мене проблемот твој е во оние кои ги даваат парите и оној кој ги зема за истражување, косејќи се со твоите политички убедувања. Ако главните улоги беа сменети и оние кои даваат пари беа луѓето од Бихаќка и ако археологот беше Лилјана ми се чини (бивш пратеник од СДСМ, мислам дека беше по провесија археолог и во тоа време ги водеше истражувањата на археолошките локалитети) е тогаш твоите фрустрации немаше да ги има, а драматиката која ја презентираш ќе беше заменета со зборови на пофалби и поддршка. Проблемот е што заради робувањето на партиските ставови вакви проекти се осудуваат и плукаат додавајќи им доза на драматичност и непотребна нервоза.

jas potpolno se soglasuvam so ovoj mega arheloski proekt na vladata ..ama ne sega ..dajte prvo da se sredime kako drzava ekonomski

Секогаш сум велел, подобро да знам каде идат парите отколку да не знам.

Без нервози и драматика, некои работи не зависат од твојата „пичка мајчина“ и твоите и мои даночни обврски. Факт е дека тие истражувања траат континуирано со оваа гарнитура на власт и не се предизборен марекетинг. Неможам да разберам колку можеш да бидеш исфрустриран кога се работи за такво нешто. Свесен си и самиот дека такви проекти чинат пари и дека крајна цел е истражување на нашата историја и закачување на некои алки кои недостасуваат. Или на овој или на оној начин намерно се откачени во претходниот период. Според мене проблемот твој е во оние кои ги даваат парите и оној кој ги зема за истражување, косејќи се со твоите политички убедувања. Ако главните улоги беа сменети и оние кои даваат пари беа луѓето од Бихаќка и ако археологот беше Лилјана ми се чини (бивш пратеник од СДСМ, мислам дека беше по провесија археолог и во тоа време ги водеше истражувањата на археолошките локалитети) е тогаш твоите фрустрации немаше да ги има, а драматиката која ја презентираш ќе беше заменета со зборови на пофалби и поддршка. Проблемот е што заради робувањето на партиските ставови вакви проекти се осудуваат и плукаат додавајќи им доза на драматичност и непотребна нервоза.
Сакав да ти реплицирам онака сериозно, со факти и мои лични мислења, ама на крај ми текна дека можеби најдобро ќе биде да ти кажам јасно и гласно дека јас сум албанец и дека сдсм ми е блиска исто колку и вмро. Едноставно кажано, го еба ежот со констатацијава.
Напоменав неколку пати дека ми пречи сумата која е одделена за овој проект. Се копа, нека се копа... но 20.000.000 евра не се трошеле во минатото. Оваа година ќе се потрошат 20.000.000 евра и мене тоа едноставно ми пречи бидејќи има многу други приорите пред шмизлата од 8.000.000 евра, бајракот од 5.000 евра (за едно парче збориме овде) и копањето од 20.000.000 евра.
Капиш?

Ааааа, таков патриотизам во наводници кои не можам да ги најдам на кириличнава поддршка не ми продавај мене. И СДСМ украдоа се живо и диво и им го дадоа на Македонци олигарси. За мене крадец си е крадец, не знам ти како можеш да ми правиш разлика тука јавно на форум. Демек овие се повеќе наши од првите? :)))))
Мене СДС ме крадеа ама јас ги гласав другиве демек за да ги казнат првите и да не ги повтараат нивните постапки, не за и овие да продолжат по истите стапки на олигарство. А за мене давањето на Паско на 20.000.000 евра за работа која и двајцата се согласуваме дека реално чини 5.000.000 e -> олигарство.
Не направив таква споредба.
А дека сдсм си беа апла одроди, си беа, а и уште се.
И олограхија со ова не се споредува.
Како и да е, тоа не ми беше поената.

Ќе се повторам по не знам кој пат...

20 милиони дека ќе чини сево ова, не верувам. 10 максимум, 7 реално гледано.

Е сега, едно е да се бара да се направи ревизија на трошоците, односно Владата да ни посочи точно каде ќе одат тие 20 милиона, а друго е да се вели да се почека со ова, или воопшто да не се инвестираат пари во истото, и наместо истражувања да отвараме фабрики (фамозниот аргумент за скулптурите).
Тие процеси мора да одат паралелно, и археологијата не смее да стагнира од некои сулуди разлози.

И конечно, рачунај колку обични граѓани, работници и учесници во процесот ќе добијат пари од ова.
Не е тоа социјален момент?

Сакав да ти реплицирам онака сериозно, со факти и мои лични мислења, ама на крај ми текна дека можеби најдобро ќе биде да ти кажам јасно и гласно дека јас сум албанец и дека сдсм ми е блиска исто колку и вмро. Едноставно кажано, го еба ежот со констатацијава.
Напоменав неколку пати дека ми пречи сумата која е одделена за овој проект. Се копа, нека се копа... но 20.000.000 евра не се трошеле во минатото. Оваа година ќе се потрошат 20.000.000 евра и мене тоа едноставно ми пречи бидејќи има многу други приорите пред шмизлата од 8.000.000 евра, бајракот од 5.000 евра (за едно парче збориме овде) и копањето од 20.000.000 евра.
Капиш?

Прво те почитувам како Албанец, но тоа не те сопира да бидеш член на СДСМ или било која партија во Македонија или поточно од Македонскиот блок, како и мене да бидам чле на некоја албанска партија. Сепак и знам дека сега за сега мојата констатација е научна фантастика и за двајцата.:smir: Што се однесува за сумата. Не сум експерт за архелошки ископувања, ама од она што сум го следел на ТВ за таков вид на дејност во светот се одвојуваат баснословни суми, така што верувам дека ова е скапа дејност со самото тоа што се работи за заеднички интерес на една држава. Приоритети има се сложувам, но и ова е еден од приоритетите кои во изминатите години се пропушташе, под истиот изговор дека не е приоритет. Мислам дека владата го користи моментот и проблемот со грција па му дава поголем акцент на овој зафат отколку на нешто друго. Работата е што изминативе години многу приоритети беа ставани настрана па сега се превзема напори многу нешта да се отворат на маса и едно по едно да се решаваат. Несреќата е тука светската криза која можеби налага да се смени нешто во приоритетите, но и тука мислам дека подобро е да не се внесува драматика кај народот во и онака тешкиот живот. Така што глобалната криза да се ублажи со еден позитивен дух. Од едноставна причина што ние тука народот во Македонија секогаш сме спремни „од игла да направиме камила“.

„Силмак“ од 1 март го запира производството
Работниците на „Киро Ќучук“ на улица
Бројни отпуштања во македонската тешка индустрија

ОК, ако светската економска криза не влијае кај нас, тогаш кој е виновен за сите овие работи што се случуваат во државата?
Тие што се на власт се неспособни или можеби опозицијата ги кочи реформите?

Драматичен пад на индустриското производство
Тонеме во економската криза
Кризата го преполови производството во преработувачката индустрија

Од тие 20 милиона, 10, ма еве 5 да завршат у рацете на луѓето кои ќе вложат свој труд во ископувањата, и веќе имаш една сериозна социјална димензија.

И кажи ми како артефактите ќе бидат само предизборни поени, а не значајно откритие за Македонскиот народ?

Дпмне у штабот сите ќе си ги чува? Грујо дома ќе си ги земе? Ќе ги продаваат на странци?

Artefaktite se nase kulturno istorisko otkritie, ama ne se otkrieni, a se kreva pompa, bas sega, zatoa sto rejtingot na Gwujo mu pagja (za falusot ne znam)!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom