Археолошки истражувања за Гинис - Македонија и се е можно!

• Креатор на темата Креатор на темата Divider
  • Време на започнување Време на започнување
И без тие раскопувања имаме и премногу материјали за наша промоција. Проблемот е во тоа што немаме (или се неќе) сето тоа да се добро изменаџира и пласира по светот.
Ја видел ли некој состојбата во Стоби.....
Само мал пример... има едни саеми на туризмот на кои сме жива срамота, тоа е едно чудо, до толку да се нема смисол да се уреди и снабди штандот, абе нема ни најобични летоци (некои по ново ги викаат флаери:kesa:) а за некаква си друга мултимедијална промоција ич да на збориме.
Стоби е уште од СФРЈ, Хераклеа дури од пред 5-6 години почна да се истражува поозбилно инаку од 60 и некоја си стоеше непроменета.
Јас сум имал прилика да го прелистам археолошкиот атлас на Македонија, тоа е речиси една педа дебела книга во која се забележани сите локалитети за кои има било какви сознанија. Иљадници иљадници забележани и неистражени. Постојат објекти и цели градови спомнувани во антиката и покасно на територија на Македонија кои уште не се пронајдени. И ден денес се откриват толку богати локалитети што и искусни археолози се водушевуваат. Со вакво темпо и со вакви истражувања може Македонија да стане една од посакуваните дестинации за туризам во светот.

Стоби е уште од СФРЈ, Хераклеа дури од пред 5-6 години почна да се истражува поозбилно инаку од 60 и некоја си стоеше непроменета.
Јас сум имал прилика да го прелистам археолошкиот атлас на Македонија, тоа е речиси една педа дебела книга во која се забележани сите локалитети за кои има било какви сознанија. Иљадници иљадници забележани и неистражени. Постојат објекти и цели градови спомнувани во антиката и покасно на територија на Македонија кои уште не се пронајдени. И ден денес се откриват толку богати локалитети што и искусни археолози се водушевуваат. Со вакво темпо и со вакви истражувања може Македонија да стане една од посакуваните дестинации за туризам.

Се е тоа во ред...
Но цитатот и одговорот немаат никаква врска помеѓу себе.
Ја едно пишувам ти ми ја кажуваш временската прогноза:vozbud:

Се е тоа во ред...
Но цитатот и одговорот немаат никаква врска помеѓу себе.
Ја едно пишувам ти ми ја кажуваш временската прогноза:vozbud:

Не е историја и туризам на една земја еден локалитет. Затоа треба да се отворат новите локалитети да се уредат и да се прави туристичка експедиција низ Македонија. Не до Стоби и назат туку да се обиколат 5-6-10 локалитети. Две недели туристот да шета. 10 ноќевања. Прошетки, појадоци, ручеци, вечри, забави, кафулиња, сувенири, печатен материјал. Да остави некое евро а не од граница до стоби, таму 3 сати па пак во автобус и да продолжи кон граница

Не е историја и туризам на една земја еден локалитет. Затоа треба да се отворат новите локалитети да се уредат и да се прави туристичка експедиција низ Македонија. Не до Стоби и назат туку да се обиколат 5-6-10 локалитети. Две недели туристот да шета. 10 ноќевања. Прошетки, појадоци, ручеци, вечри, забави, кафулиња, сувенири, печатен материјал. Да остави некое евро а не од граница до стоби, таму 3 сати па пак во автобус и да продолжи кон граница

Пак за времето:vozbud:
За да шета тој турист тој треба и да знае кај треба да шета, кај може да јаде, да спие, да има некој да го води низ сето тоа, да си понесе дома сувенири...... е по тие прашања сме тешки мифки.

Земи ги за пример само твоите омилени амери.......тие од секој ќенев кај што се посрал некој ганстер, пејач, глумец ... ..итн имаат направено атракција

За да шета тој турист тој треба и да знае кај треба да шета, кај може да јаде, да спие, да има некој да го води низ сето тоа, да си понесе дома сувенири...... е по тие прашања сме тешки мифки.

Земи ги за пример само твоите омилени амери.......тие од секој ќенев кај што се посрал некој ганстер, пејач, глумец ... ..итн имаат направено атракција
А бе јас имам супер идеја да станам богат со некој производ кој би бил масовно баран, уникатен и лесен за производство по приступачни цени...
Али не ми се инвестира во истражувања, развој и производство
инаку ... ехеееееј

Mora konecno ednas poaktivno da se zapocne so iskopuvanjata.Koga se osamotoi Makedonija,kaleto bese ruina.Vo arheoloskite krugovi se zboruvase deka Skopskoto kale bi mozelo da bide Justinijana prima.Bez da se napravi nikakvo arheolosko ispituvanje vo srceto na kaleto,odednas se napravija trevnici so pateki i se postavija kandelabri so klupi,na koj pisuvase koj e donatorot.Bev mnogu razocaran,bidejki znaev deka takvoto odnesuvanje ne vodi kon dobro.Minatata godina se vrsea iskopuvanja na Skopskoto kale ama nadvor od zidinite i nesto malku vo vnatresnosta,onamu kade sto nema trevnici i bekaton.Intencijata za da ne se provocira nasiot juzen sosed,ne e od denes,taa e od prviot den od koga sme samostojna drzava,zatoa sto stalno do nasite politicari imalo nekoj od nadvor koj im kazuval sto da pravat,za da ne dovedat do ovde do kaj sto sme.Sega rakavicata e frlena.Morame sami da go izodime patot do naseto samopotvrduvanje.Imeto sto sakame da go nosime,pravno,nam ni pripaga po site osnovi,ama da bideme realni,seuste ne sme go zasluzile.Makedonija kako brend znaci mnogu.Ima edna narodna"I PARITE AKO GI IMAS,TREBA DA TI LICAT".

Што само тропкаш , да не имаш висока температура па бладаш.
Како бе за секоја споредба ја одбирате Америка ?
Што не наброиш некои други земји, како на пример:
Египет, си бил, ти знаеш какви автопати и луксузни автобуси нудат за до пирамидите :vozbud:.
Индија, тоа една инфраструктура бе што има, едни убави згради, модерни автомобили, продавници, чисто, за милина!
Африка (спомната како континент) одиш на сафари, и те чекаат со лимузина, па спиеш во хотел со 6 ѕвездички, ти го :drk: три згодни црнкињи и тн...
Бугарија, тоа едно развиена инфраструктура, се првокласни сместувања (сум ги посетил само: Несебар,Варна,Слнчев Брег,Поморско или како и да било) тоа ти е човек , бајка! Посебно културата и гостопримливоста :vozbud:
Уште сакаш да набројувам ?

Па сите имаат повеќе туристи од нас :smir:

Поради специфичноста на нашата економија, односно независноста на банките и компаниите од странските извори на финансирање, како и фактот дека ко мала земја сме делумно заштитени од свестките финансиски турбуленции, кои дури може и да ни користат (пример, падот на цената на нафатата, што влијае на еден ресурс кој го увезуваме) ние не сме и нема да бидеме директно зафатени од светската економска криза.
Затоа е илузорно да ствараме хистерија и да се споредуваме со САД и сл.

Оттаму, дури и штетно за Македонската кауза е да ги условуваме овие бесценети археолошки ископувања од светската криза, која, ќе повторам, НЕ не дорипа директно.
Со таков став, ние не се разликуваме од одроденото СДСМ и Соросоидите, кои ги користат истиве квази-аргументи.

Чекавме и предолго за ваквите истражувања. Во сфрј, не смеевме, затоа што моравме да ја пееме Хеј Славени...СДСМ као слепо црево на СКЈ продолжи во тој стил...е сега е крајно време историските вистини да излезат на виделина.
Секое одложување само ни штети.

Македончето постојано чека и си ја остава кубурата за не дај боже...Епа, доста е.

Да, сега сум на економски лсд трип. Кои розеви економии ми се мотаат низ глава...
Патем, не читам весници. Измислувам ситуации кога трипам.

Или пак од негде сум дознала дека, повторувам, поради конзервативноста на нашиот економски ситем, како и фактот дека сме делумно отсечени од свесткиот пазар и неговите движења (се балгодарение на олигарсите кои со деценија и нешто не чуваа од страснки инвестиции, односно директни влијанија...и сеа и фала може да им речеме), нема да ја осетиме кризата со ИСТ интенизитет ко останатите.
Значи, НЕМА да останеме имуни, но не се работи за апокалиптично сценарио во нашиот случај.

Тука може да се спомене и фактот дека БДП од последното тримесечие за 2008. беше зголемен за 6,5 % во однос на истиот период лани.

Отом, потом.
Анализите се разни. И не може да се земат ко фактичка сосотојба.
Кога ќе видам, односно кога ќе се случи, ќе ги прифатам ко такви.

Дотогаш, прилично логичен ми се гледа фактот дека сме еден затворен, конзервативен економски ситстем, кој НЕ може да биде засегнат сериозно ко останатите.

А што е поважно, мотивот или резултатот?

Фактот дека можеби предизборите е иницијана каписла, или фактот дека откритијата би имале неизмерно значење за Македонија, особено во дадената ситуација со Грција?

Понатаму, да не заборавиме дека се вршат континуирани археолошки истражувања последниве 2 години.

И велиш, не сега...А кога?

Кога ќе станеме силна, богата држава?
За деценија-две?
А, можда ни тад?
Кое време би било соодветно?

Да, тоа е дел од лентата која ја иам голтнато. Не можам да го исклучам repeat :(

Ако веќе правиме анализи, треба да се погледнат годините од осамостојувањето, па навака. Сите, поединечно, па преку синтеза да се дојде до заклучокот. Вакви излоирани податоци не се релевантни, ниту се индиција/директна последица од економската криза.

А, кога веќе збориме за цената на археолошките ископувања...Тука нека се направи соодветна ревизија, колку е торшокот реален или напумпан.
Тоа не го проблематизириав.
Не велам дека мораат да чинат баш 20 милиони. Искрено, благе везе неам, ни орентационо, колку би чинеле.

Она што ми смета е идејата дека воопшто не треба да се случат. Дека не треба ни денар да се потроши за нив. Или да се чекаат поблагопријатни времиња.
:)
И сеа... што да ти кажам јас?
Или још боље... што да правам со вакво дете ?
Аман порасни!
Shine on,you crazy diamond !

Па сите имаат повеќе туристи од нас :smir:
Ама нејќат бе да дојдат кај тебе,о шок!
Се плашат да не ги збркаш со фалангата,маани,кај ќе бегаат.
:toe:

Ехехе.... ако почнам ја да набројувам кај се сум бил...ајде горанче марш на спиење.....за копање треба да бидеш добро наспан и одморен:drk:

Сега јас те прашав , а ти ме навредуваш со марш ????
Од каде бе таа култура, од мајка ти и татко ти ја наследи или некој ти ја всадил ?
Немај гајле, си копам јас цело време, одморен или не, обврска што ќе правиш, таков е животот.
А за кај си бил , би сакал да слушнам ,ама не се труди да се натпреваруваш на тоа поле оти ќе те засрамам пред другарите, па ќе ми биде мака.
Дечкото погоре ти стави некои работи до знаење а ти го негираше без основ и јас го поддржав бидејќи е сосема во право со неговото размислување. А твојот песимизам , немаме ништо, ни треба ова, ни треба она, е знак дека не баш си видел , иако велиш дека си шетал.
:toe::smir:

:)
И сеа... што да ти кажам јас?
Или још боље... што да правам со вакво дете ?
Аман порасни!
Shine on,you crazy diamond !

Ама нејќат бе да дојдат кај тебе,о шок!
Се плашат да не ги збркаш со фалангата,маани,кај ќе бегаат.
:toe:

Батка , јас лично си имам повеќе гости од странство одколку ти од комшилук и тоа само заради твојата култура која ја поседуваш.
Па ниту еден од нив не си заминал а да не е воодушевен од тоа што го видел. Е сега ти го познавам стилот на обраќање и те молам во иднина поштеди ме од твоите коментари, оти навистина ми е губење време да ти пишувам тебе, ама ете не сакам па и да бидам некултурен! :smir:

Значи драги браќа Македонци, археолошкото ископување е од особено значење за било која држава и нација , па истото важи и за нас. Ете владата одбрала еден интересен момент кога сите зборуваат за кризи, да финансира еден ваков проект , кој е за поздрав, бидејќи секој оној кој мисли дека историјата не е важна за една земја и народ е идиот, а пак оние кои мислат дека археолошките локалитети, поготово од античкиот период , посебно од Македоската Империја или Римската , не можат да привлечат туристи и обезбедат еден солиден прилив на странски девизи се идиоти.
Единствено што посакувам е овој проект да биде успешен и да се вложуваат што повеќе пари во оваа сфера, која ја открива нашата историја и воедно му помага на нашиот недоволно развиен туризам. И негувајте го она што е наше, нашата култура, традиција и гостопримство.

Македонија на Македонците! :oeoeoe:

Abe ete jas ne sakam moite pari da se trosat na iskopuvanje na nekoi kamenja..... kur me zabole i za istorija, i za nacija, i za kultura i za se.... sakam patista, sakam luna park, sakam kvalitetna treva na gradski park, sakam tritoari ama ne so 16 klasa bekatoni i tako dalje...
smeam jas da imam vakov stav?

Имај си, ама чувај си го за тебе.
Ако е за историјата и постоењето на албанците ме интересира дали ќе бидеш горд и среќен или ќе го имаш истиот став ?

Значи драги браќа Македонци, археолошкото ископување е од особено значење за било која држава и нација , па истото важи и за нас. Ете владата одбрала еден интересен момент кога сите зборуваат за кризи, да финансира еден ваков проект , кој е за поздрав, бидејќи секој оној кој мисли дека историјата не е важна за една земја и народ е идиот, а пак оние кои мислат дека археолошките локалитети, поготово од античкиот период , посебно од Македоската Империја или Римската , не можат да привлечат туристи и обезбедат еден солиден прилив на странски девизи се идиоти.
Единствено што посакувам е овој проект да биде успешен и да се вложуваат што повеќе пари во оваа сфера, која ја открива нашата историја и воедно му помага на нашиот недоволно развиен туризам. И негувајте го она што е наше, нашата култура, традиција и гостопримство.

Македонија на Македонците! :oeoeoe:
Чекај сеа малку.... немој така батка,рипаш од тема у тема.
Гостопримливи се у Гостивар.
:toe: :wink:
Министерство за гостопримство,кулинарски специјалитети и чат-пат туризам со седиште у Гостивар!

А за другото... ти не заслужуваш релевантен и издржан одговор.
Ти претстава... благе везе немаш колку се 20 милиони.
И додека е така,тука е стартот и крајот на дискусијата.

Имај си, ама чувај си го за тебе.
Ако е за историјата и постоењето на албанците ме интересира дали ќе бидеш горд и среќен или ќе го имаш истиот став ?
Apsolutno da.
So kur me zabole mene so so majkata spremale mandzi Ilirite koga jas denes osven za leb so margarin za nisto drugo nemam....:toe::toe:

p.s. a i ustvari sosema druga tema e i vsusnot zosto voopsto ne e vklucena albanskata istorija i kultura vo site ovie projekti na vladata za koi trosi milioni evra, megu koi i moi, albanski pari..... ama da ostavime toa, me mrzi sega pak da navleguvam vo diskusii od koi na kraj pak nema nikakov zaklucok da izvleceme, ko i sekogas....:toe:

Имаш само за леб и маргарин бидејќи толку си заработил, а за тоа не ти е крива ниту една влада. 20 милиони не ме интересираат колку се за една личност , меѓутоа за археолошки истражувања во една земја во која нивото на откритија е како кај нас, се многу малку!
А инаку Кварк во овие истражувања може ќе откријат нешто важно и за албанците кои живееле овде, како и да е.
Археологијата е една наука важна за секоја една земја и има еден голем придонес за развивањето на туризмот.
Земи ги за пример ебените ни соседи грците...колку туристи на атина и носи Акрополис годишно ???

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom