Апсурдите на атеизмот

• Креатор на темата Креатор на темата sardaukar
  • Време на започнување Време на започнување
Во случајов Господ бил во право. Рекол сфера, нели?
И потоа некој го сменил Зборот на Господ и рекол круг. Тој што го сменил бил обичен смртник, преведувач.

Писмото не е ниту егзактно ниту наука, но нели беше грев да се менува Зборот на Господ.

Писмото (за некои) е духовна вистина и како такво нема потреба да се спојува со науката. Не се спомнува ниедна година, а ја датираш земјата според писмото како стара 8000 години (обид за егзактност???). Ако Господ е безвременски тогаш Првиот Ден можеби и не траел 24 часа.
Abe MIKI go citav na edna tema kaza deka sestiot den seuste trae na zemno nivo. Epa ako zemjata spored Biblijata trae poveke od 8000 godini togas mozete da zamislite kolkavi bile tie denovi togas. Sigurno bile po iljadnici godini. Cekam odgovor od MIKI.

1 . Значи аналогно со Библијата и нејзиното учење , членовите на некое индијанско племе покрај Амазон би гореле во Пеколот само поради тоа што не налетале на некоја Книжара во која го има делото наречено '' Библија " , фер е истово ?

2 . Точно ,али никаде не пишува и дека е округла , а Џ.Б. го тврдел истото , за што и бил запален од Црквата . Дали Библијата истото го дозволува , како оној кој ја проповеда Библијата би можел да направи вакво дело , која била целта на Црквата со истото , да сее страв помеѓу обичната раја , и да стави на дознаење дека никој не смее да се дрзне против нејзините догматски учења .

Да се надоврзам на мојот пост претходно , Црквата е таа која е причината за појавата на Атеизмот .

Син, ајде да се обидам да ти одговорам.

1. Тоа индијанско племе (индиосите) од Амазонија, според мене а не според Црквата. многи е веројатно дека ќе горат во пеколот. Зашто? па погледни го нивното однесување кое се граничи со канибализам. Веројатно ти е позната нивната „навика„ да отсекуваат човечки глави и да ги „намалуваат„ со некакви ним познати методи. Еден професор од мојот факултелт, свевремено бил очевидец на та работа.
Но, за да не испадне дека сите оние народи кои не го познаваат Писмото (Библијата) ќе горат во пеколот по автоматизам, ќе се повикам на Апостолот Павле, кој вели дека „незнабожечките народи сами во себе се закон„, притоа мислејќи на совеста, која на сите луѓе име фабрички вградена и преку која Бог ги опоменува за нивното однесување.

2. Случајот со Џордано е случај од друга Црква, од која не сум дел и за чие однесување не сносам никаква одоворност. Која била целта на убиствата врз слободоумните е мнооогу дискутабилна работа. А тоа што во Библијата не пишува дека Земјата е токму топчеста а не округла/круг, тоа не е никаков проблем. Билијата не е астрономија ниту физика нити математика туку пред се и над се , духовно учење. А дали Земјата е топка или е круг, барем сега е повеќе од јасно. А јасно било и пред 3000 г. според мерењата кои ги имаат правени античките математичари и кои не згрешиле многу во однос на нашите сознанија за Земјата.
Ако некој погрешно го толкува Писмото па од Земјата прави круг а не топка, тоа е негов проблем. Дали Земјата е топка или ктуг, не е факт кој одлучува за тоа дали јас ќе влезам во Рајот или не.

П.С. Црквата не го предизвика атеизмот. Атеизмот го предизивика своеглавото човеково однесување, зачнато во ренесансот. За тоа, во друга прилика.

Abe MIKI go citav na edna tema kaza deka sestiot den seuste trae na zemno nivo. Epa ako zemjata spored Biblijata trae poveke od 8000 godini togas mozete da zamislite kolkavi bile tie denovi togas. Sigurno bile po iljadnici godini. Cekam odgovor od MIKI.

Еве го одговорот.
Никаде немам напишано дека се работи за шестиот ттуку за седмиот ден.
Гледано од Земјава, еден земјин ден трае едно деноноќие од 24 земјани часови, Ако Земјата ја набљудуваш од слободниот и бестежински простор, на пример, некаде во сончевиот систем, од „таму„ нема да видиш ни ноќ ни ден, ни изгревање ни заоѓање на Сонцето. Според тоа, целата Вселена (а не Земјата) опстојува во СЕДМИОТ , во Божјиот ден. Во Битието е запишан и почетокот и крајот од шесте дена во кои Бог све создаде, но никаде не е запишано дека денот за одмор (седмиот ден кој Бог си го посветил на Сам Себе) е ЗАВРШЕН ден. Значи, претходните 6 дена имаат и почеток и крај, но седмиот ден има САМО ПОЧЕТОК, немаме запис дека седмиот ден е ЗАВРШЕН. А за тоа колку траел секој од тие шест дена. има повеќе мислења кај Светите Оци. Некои велат дека деновите траеле 24 часа, некои велат дека траеле подолго а некои велат дека траеле пократко од 24 часа, што ионака не е битно за мојот влез во Рајот. Значи, шесте дена траеле ТОЛКУ КОЛКУ ШТО ТРАЕЛЕ...

Ето, некој пак ме цитирал...ц,ц,ц,....

Не е така, Vone. Кога Писмото би било егзактно, тогаш, колкумина од родот човечки би ги исполниле неговите прецизни квантитативни одбедби? Ајде размисли и спореди со, на пример, нормите во фабриките, кои се поставени не според најслабиот туку според најбрзиот, физички најспособниот работник па сите други, кои неможат да ја исполнат нормата, излегуваат по работа папсани. Со Писмото е поинаку, затоа Христос и вели дека „..некои ќе придонесат 30, некои 60 а некои 100...„. Во превод, тоа значи дека на сите ни е дадена способност да се спасиме, но на сите не ни е дадена таа способност подеднакво, иако веќе дадената на секој поединец му е доволна самиот да си ја спаси душата.
Добар пример за тоа се Светителите, кои се малку на број во однос на огромното мнозинство верници, кои најверојатно е дека нема да ја стекнат светоста од било кој светија, но и тоа за нив ќе биде доволно. Светите велат дека и во Рајот, нема сите да бидат со иста светост, но и најмалиот во Рајот ќе биде задоволен со својата состојба и нема да бара ништо повеќе оти нема ни да му биде потребно.
Так нормално држи неписмен народ и прави што сакаш...ах кој ли само се дрзна и го направи школувањето масовно и достапно.
За нормите....не давај паушални информации како се поставуваат. Тоа е интердисциплинарна наука и опфаќа многу повеќе од обично мерење со штоперица.
За придонесувањето....сега ми стана јасно од кај е таа на комунистите......секој спрема можностите, секому според потребите.
За Амазонија и останати егзотични места....што бе те поставија за вратар во рајот?
Сечење глави...па едно време беше мошне модерна и хит таа работа во Франција...сите рекорди ги имаат оборено

..........................Ако Земјата ја набљудуваш од слободниот и бестежински простор, на пример, некаде во сончевиот систем, од „таму„ нема да видиш ни ноќ ни ден, ни изгревање ни заоѓање на Сонцето. ...........................
Мики ..мајсторот на манипулациите...
И од таму јасно ке ја видиш (некој и директно виделе, ние другите од снимки) линијата која ја дели земјата на осветлен и темен дел....ден и ноќ

Дај, не збори напразно. А кој ги описмени паганските словени, кој им даде писменост и вера!? Нели тоа беа Светите Кирил и Методиј, православните христијански монаси? Да не беа тоа индиосите од Амазонија? Како и да вртиш, ќе видиш дека целата писменост не потекнува од земските цареви, туку од Писмото и од Црквата...

Дај, не збори напразно. А кој ги описмени паганските словени, кој им даде писменост и вера!? Нели тоа беа Светите Кирил и Методиј, православните христијански монаси? Да не беа тоа индиосите од Амазонија? Како и да вртиш, ќе видиш дека целата писменост не потекнува од земските цареви, туку од Писмото и од Црквата...
Очигледно и понатаму ги извртуваш работите....како ли само успеа да ги поврзеш амазон со описменувањето????
Друго никој не рече дека немало писменост, туку се посочи дека таа била ексклузивно право на малкумина....па мајку му не оди подалеку, врати се само 50-60 години уназад, еден од сто бил писмен!...а за нешто повеќе можда и еден спрема 10000

Очигледно и понатаму ги извртуваш работите....како ли само успеа да ги поврзеш амазон со описменувањето????
Друго никој не рече дека немало писменост, туку се посочи дека таа била ексклузивно право на малкумина....па мајку му не оди подалеку, врати се само 50-60 години уназад, еден од сто бил писмен!...а за нешто повеќе можда и еден спрема 10000
Abe ovie Budistite nemaat svetci nitu pak nekoi taka procueni uciteli kako nasite Kiril i Metodij pa imalo i kaj niv pismeni. A sto nasite iako imale se do pred 50 godini znam deka odele do 4-to oddelenie a pred toa ni odele niti pak znaele da pisuvaat i citaat.
I MIKI ajde razjasni mi go ova: Mi imaat kazuvano nekoi sveti lica ajde da ne gi kazuvam sega po ime moze nekoj gi znae:pos2: deka ovoj zivot sto go ziveeme na zemjata e nasa kazna bidejki vo Carstvoto bozjo se e sovrseno. A pettiot zapoved go kazuva slednoto Почитувај ги татко ти и мајка ти за да ти биде убаво и за да поживееш повеќе. Epa zosto ke mi e da ziveam poveke ako tamu gore e ubavo? MIKI ako imas odogovor i na ova togas druze jas ke te proglasam za svetec. Ej i nemoj da kazuvas deka imas obezbedeno karta za rajot oti moze koga ke dojdes na ovie ludite godini (60-70) da se mrdnes pa da se samoubies. Togas direktno odis vo pekolot bidejki Gospod ne saka sami da si gi odzemame zivotite.:pos2:

Словените беа писмени пред Кирил и Методиј, особено овие балканските! Кирил и Методиј работеле по наредба на византискиот Цар Михаил, кој ги пратил во Велика Моравија поради чисто политички причини. Цела централна и западна Европа во тоа време биле под јаремот на папата. Ниеден крал не можел самостојно да одлучува, морала секоја поважна одлука прво да помине кај папата. Ростислав не го сакал тоа, па место да му искаже лојалност на папата, тој се свртел кон Михаил и Византија кои радо го прифатиле. Како што знаеме дека црквата е дел од власта, морало православието да се рашири и во Моравија, како што било во Византија (подоцна истата работа се случила и со Руските кнежества). Арно ама, Ростислав умрел, ги фатиле Кирил и Методиј, и останатото е историја. Како и да свртиш, ќе видиш дека се потекнува од човечка рака!

Син, ајде да се обидам да ти одговорам.

1. Тоа индијанско племе (индиосите) од Амазонија, според мене а не според Црквата. многи е веројатно дека ќе горат во пеколот. Зашто? па погледни го нивното однесување кое се граничи со канибализам. Веројатно ти е позната нивната „навика„ да отсекуваат човечки глави и да ги „намалуваат„ со некакви ним познати методи. Еден професор од мојот факултелт, свевремено бил очевидец на та работа.
Но, за да не испадне дека сите оние народи кои не го познаваат Писмото (Библијата) ќе горат во пеколот по автоматизам, ќе се повикам на Апостолот Павле, кој вели дека „незнабожечките народи сами во себе се закон„, притоа мислејќи на совеста, која на сите луѓе име фабрички вградена и преку која Бог ги опоменува за нивното однесување.

П.С. Црквата не го предизвика атеизмот. Атеизмот го предизивика своеглавото човеково однесување, зачнато во ренесансот. За тоа, во друга прилика.

1. Miki , наивно постапуваш , не се сите племиња џелати како што ти ги претставуваш , прогуглај , ке сватиш дека грешиш .
Мојата поента беше следнава , што е со оние кои не се запознаени со Библијата , батали ти што рекол апостол Павле , јас цитирав дел од Библијата кој вели дека сите оние кои истата не ја прифаќаат , по автоматизам не го прифаќаат и Бог , ке горат во Пеколот . Велам , аналогно на тој цитат , еве ке ги вметнам оние племиња кои не се бават со канибализам , ке горат во Пеколот , каква е таа правда објасни ми .
А тоа дека ми цитираш други остатоци од Библијата кој говорат нешто трето тогаш само ми потврдуваш дека истата е полна со Контрадикторности како што реков и во мојот чинам прв пост на темава .

2 . “He set the earth on its foundations; it can never be moved. ”
—Psalm 104:5
Земјата е поставена на темели и не мрда .

“He sits enthroned above the circle of the earth, and its people are like grasshoppers. He stretches out the heavens like a canopy, and spreads them out like a tent to live in.”
—Issaiah 40:22

Е сега според овој извадок пак , земјата е круг , не сфера , па и да бил сфера , а не мрда, како жити се Господ ги гледал оние од спротивната хемисфера , или тука се индијанците ?? Или Господ многу малку знаел за неговата планета па ги баталил истите . Koe прашање ти го поставуваат пред Рајот , извенете од која хемисфера сте ?
Контрадикторно . . . . нели ?

Или , за жените : сакај ја жена си , чувај ја како што се чуваш самиот , не врши прељуба , несмееш да имаш повеќе од една жена . . . се е ова ок , се согласувам но ,
“Let the woman learn in silence with all subjection. But I suffer not a woman to teach, nor to usurp authority over the man, but to be in silence. For Adam was first formed, then Eve. And Adam was not deceived, but the woman being deceived was in the transgression. Notwithstanding she shall be saved in childbearing.”
—Timothy 2:11-15

Сакај ја да , али не и давај да писне :D.

п.с. Со целиот терор што Црквата го предизвикувала , со сета таа Корупција на истата ( погледни ја истата кај нас ) луѓето се повеќе и повеќе ја губат довербата во истата , кај некои истото се преточува во Атеизам кај други не , која е нејзината цел кога истата вршела , врши и ке врши гревови за кои и самата говорела дека се штетни за човековото општество , штетни за '' обичниот '' човек . Истото е застапено и во едната и во другата Црква , онаа на која и ти припаѓаш .

Abe ovie Budistite nemaat svetci nitu pak nekoi taka procueni uciteli kako nasite Kiril i Metodij pa imalo i kaj niv pismeni. A sto nasite iako imale se do pred 50 godini znam deka odele do 4-to oddelenie a pred toa ni odele niti pak znaele da pisuvaat i citaat.
I MIKI ajde razjasni mi go ova: Mi imaat kazuvano nekoi sveti lica ajde da ne gi kazuvam sega po ime moze nekoj gi znae:pos2: deka ovoj zivot sto go ziveeme na zemjata e nasa kazna bidejki vo Carstvoto bozjo se e sovrseno. A pettiot zapoved go kazuva slednoto Почитувај ги татко ти и мајка ти за да ти биде убаво и за да поживееш повеќе. Epa zosto ke mi e da ziveam poveke ako tamu gore e ubavo? MIKI ako imas odogovor i na ova togas druze jas ke te proglasam za svetec. Ej i nemoj da kazuvas deka imas obezbedeno karta za rajot oti moze koga ke dojdes na ovie ludite godini (60-70) da se mrdnes pa da se samoubies. Togas direktno odis vo pekolot bidejki Gospod ne saka sami da si gi odzemame zivotite.:pos2:

Ајде, да ти одговорам.
Прво и основно, овој живот не е никакав казна Божја, туку токму спротивното: животот е врвен дар Божји и ништо неможе да се спореди со животот, со тоа да се биде жив и да се доживеат сите убавини од овој свет, иако светов е распадлив. Значи, животот е дар Божји, Божја волја и Божја желба ТИ ( и не само ти) да бидеш жив, да ПОСТОИШ и да ја согледаш славата Божја а кога ќе ти дојде денот, ќе Го видиш и Него, твојот Творец. Тоа што животот е тешка работа, тоа е факат и последица од падот од нашите прародители, а тие последици, биди сигурен, ги трпат сите луѓе, не само ти.
Понатаму.
Петтата Божја заповед го одредува твојот однос кон другите луѓе па затоа, ако ги почитуваш своите родители, ќе ти биде добро (нема да ти биде убаво!) и со тој услов, Бог ти дава ВЕТУВАЊЕ (коие ниедна друга заповед не го дава) дека ќе поживееш долго на Земјава. А тоа што имаш потенцијална можност да поживеш подолго на Земјава, тоа сметај го како последица од Божјата милост кон тебе. Со подолг живот, имаш повеќе време да сториш некое добро дело, со кое ќе покриеш некоја своја лошотија и со кое ќе можеш да стекнеш вечен живот. А во вечен живот, во Рајот, се влегува со НАПОР а не со лагоден живот, по принципот „само еднаж живеам и затоа ќе си го терам кеифот„. Вечниот живот е најголем дар Божји а она кое е многу вредно и скапо, си бара труд и мака за да биде и заработено.
Петтата Божја заповед се однесува пред се на односот на луѓето кон своите родители но и кон сите други луќе/поединци, кои ни се надчинети а тоа се: власта, учителите, управителите и раководителите на нашите работни места и сл.
Никаде немам напишано дека ќе влезам во Рајот оти тоа е само моја намера и желба а конечната одлука за моето (не)влегување во Рајот ја доенсува сам Бог, Христос, Синот Божи Единороден, на Неговиот Страшен суд.
Сеуште немам намера да се самоубијам, не се секирај за тоа. А дали ќе доживем возраст од 60-70 г. ќе одреди Оној Кој е горе, на Небесата.

Ајде, да ти одговорам.
Прво и основно, овој живот не е никакав казна Божја, туку токму спротивното: животот е врвен дар Божји и ништо неможе да се спореди со животот, со тоа да се биде жив и да се доживеат сите убавини од овој свет, иако светов е распадлив. Значи, животот е дар Божји, Божја волја и Божја желба ТИ ( и не само ти) да бидеш жив, да ПОСТОИШ и да ја согледаш славата Божја а кога ќе ти дојде денот, ќе Го видиш и Него, твојот Творец. Тоа што животот е тешка работа, тоа е факат и последица од падот од нашите прародители, а тие последици, биди сигурен, ги трпат сите луѓе, не само ти.
Понатаму.
Петтата Божја заповед го одредува твојот однос кон другите луѓе па затоа, ако ги почитуваш своите родители, ќе ти биде добро (нема да ти биде убаво!) и со тој услов, Бог ти дава ВЕТУВАЊЕ (коие ниедна друга заповед не го дава) дека ќе поживееш долго на Земјава. А тоа што имаш потенцијална можност да поживеш подолго на Земјава, тоа сметај го како последица од Божјата милост кон тебе. Со подолг живот, имаш повеќе време да сториш некое добро дело, со кое ќе покриеш некоја своја лошотија и со кое ќе можеш да стекнеш вечен живот. А во вечен живот, во Рајот, се влегува со НАПОР а не со лагоден живот, по принципот „само еднаж живеам и затоа ќе си го терам кеифот„. Вечниот живот е најголем дар Божји а она кое е многу вредно и скапо, си бара труд и мака за да биде и заработено.
Петтата Божја заповед се однесува пред се на односот на луѓето кон своите родители но и кон сите други луќе/поединци, кои ни се надчинети а тоа се: власта, учителите, управителите и раководителите на нашите работни места и сл.
Никаде немам напишано дека ќе влезам во Рајот оти тоа е само моја намера и желба а конечната одлука за моето (не)влегување во Рајот ја доенсува сам Бог, Христос, Синот Божи Единороден, на Неговиот Страшен суд.
Сеуште немам намера да се самоубијам, не се секирај за тоа. А дали ќе доживем возраст од 60-70 г. ќе одреди Оној Кој е горе, на Небесата.
Dobro druze kako sakas. Ne ti se sekiram. I dali ako sakam Gospod bi mi dozvolil vecen zivot na zemjata pr. ako rabotam cesno, bidam so malku grevovi i nekoi drugi raboti tamu ili ako gi pocituvam desette zapovedi a?
Pak sakam odgovor od MIKI.

Dobro druze kako sakas. Ne ti se sekiram. I dali ako sakam Gospod bi mi dozvolil vecen zivot na zemjata pr. ako rabotam cesno, bidam so malku grevovi i nekoi drugi raboti tamu ili ako gi pocituvam desette zapovedi a?
Pak sakam odgovor od MIKI.

„Казна за гревот е смртта„, им рече Творецот на Адам и Ева. Сите кои се после нив родени, сите до еден умираат. Немаш ни теоретска можност да имаш вечен живот на Земјава а и незнам што ќе ти е, кога Христос ни вети вечен живот, без тага, без солзи, без болест, без умирање и во Негова близина.
Незман што подразбираш под поимот „малку гревови„. Секој кој е роден, има гревови: што наследен од нашите прародители. што стекнат во текот од својот живот.
А ти, работи чесно, држи се до заповедите и надевај се на милоста Божја.

„Казна за гревот е смртта„, им рече Творецот на Адам и Ева. Сите кои се после нив родени, сите до еден умираат. Немаш ни теоретска можност да имаш вечен живот на Земјава а и незнам што ќе ти е, кога Христос ни вети вечен живот, без тага, без солзи, без болест, без умирање и во Негова близина.
Незман што подразбираш под поимот „малку гревови„. Секој кој е роден, има гревови: што наследен од нашите прародители. што стекнат во текот од својот живот.
А ти, работи чесно, држи се до заповедите и надевај се на милоста Божја.
Овој ептен политичар бил:vozbud:....да не било изборна кампања....чек..чек додека нашиве политичари му го укинат копирајтот..ќе се потепаат кој подобар вечен живот ќе ни понуди..не ќе знаеме што да избереме.

Христос, се што ветува, се исполнува. Тоа е обрска и од поединците кои го следат Неговото учење: ветеното да го исполнат, оти во српотивно, ветеното кое не е исполнето, станува лага. Па сега, повели, самиот провери колкумина од нашиве политичари го одржуваат она кое го ветуваат во своите предизборни кампањи, односно, колкумина од нив лажат....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom