Син, ајде да се обидам да ти одговорам.
1. Тоа индијанско племе (индиосите) од Амазонија, според мене а не според Црквата. многи е веројатно дека ќе горат во пеколот. Зашто? па погледни го нивното однесување кое се граничи со канибализам. Веројатно ти е позната нивната „навика„ да отсекуваат човечки глави и да ги „намалуваат„ со некакви ним познати методи. Еден професор од мојот факултелт, свевремено бил очевидец на та работа.
Но, за да не испадне дека сите оние народи кои не го познаваат Писмото (Библијата) ќе горат во пеколот по автоматизам, ќе се повикам на Апостолот Павле, кој вели дека „незнабожечките народи сами во себе се закон„, притоа мислејќи на совеста, која на сите луѓе име фабрички вградена и преку која Бог ги опоменува за нивното однесување.
П.С. Црквата не го предизвика атеизмот. Атеизмот го предизивика своеглавото човеково однесување, зачнато во ренесансот. За тоа, во друга прилика.
1. Miki , наивно постапуваш , не се сите племиња џелати како што ти ги претставуваш , прогуглај , ке сватиш дека грешиш .
Мојата поента беше следнава , што е со оние кои не се запознаени со Библијата , батали ти што рекол апостол Павле , јас цитирав дел од Библијата кој вели дека сите оние кои истата не ја прифаќаат , по автоматизам не го прифаќаат и Бог , ке горат во Пеколот . Велам , аналогно на
тој цитат , еве ке ги вметнам оние племиња кои не се бават со канибализам , ке горат во Пеколот , каква е таа правда објасни ми .
А тоа дека ми цитираш други остатоци од Библијата кој говорат нешто трето тогаш само ми потврдуваш дека истата е полна со Контрадикторности како што реков и во мојот чинам прв пост на темава .
2 . “He set the earth on its foundations; it can never be moved. ”
—Psalm 104:5
Земјата е поставена на темели и не мрда .
“He sits enthroned above the
circle of the earth, and its people are like grasshoppers. He stretches out the heavens like a canopy, and spreads them out like a tent to live in.”
—Issaiah 40:22
Е сега според овој извадок пак , земјата е круг ,
не сфера , па и да бил сфера , а не мрда, како жити се Господ ги гледал оние од спротивната хемисфера , или тука се индијанците ?? Или Господ многу малку знаел за неговата планета па ги баталил истите . Koe прашање ти го поставуваат пред Рајот , извенете од која хемисфера сте ?
Контрадикторно . . . . нели ?
Или , за жените : сакај ја жена си , чувај ја како што се чуваш самиот , не врши прељуба , несмееш да имаш повеќе од една жена . . . се е ова ок , се согласувам но ,
“Let the woman learn in silence with all subjection. But I suffer not a woman to teach, nor to usurp authority over the man, but to be in silence. For Adam was first formed, then Eve. And Adam was not deceived, but the woman being deceived was in the transgression. Notwithstanding she shall be saved in childbearing.”
—Timothy 2:11-15
Сакај ја да , али не и давај да писне

.
п.с. Со целиот терор што Црквата го предизвикувала , со сета таа Корупција на истата ( погледни ја истата кај нас ) луѓето се повеќе и повеќе ја губат довербата во истата , кај некои истото се преточува во Атеизам кај други не , која е нејзината цел кога истата вршела , врши и ке врши гревови за кои и самата говорела дека се штетни за човековото општество , штетни за '' обичниот '' човек . Истото е застапено и во едната и во другата Црква , онаа на која и ти припаѓаш .