Антипушачка полиција!

• Креатор на темата Креатор на темата Eko1
  • Време на започнување Време на започнување

Дали треба антипушачка полиција во Македонија?

• Да

Гласови: 38 45,2%
  • Не

Гласови: 23 27,4%
  • Исто ни е, имало-немало пак ке се пуши

Гласови: 23 27,4%

• Вкупно гласачи
    84

Eko1

Форум Џедај
Член од
20 мај 2005
Мислења
1.579
Поени од реакции
30
Локација
Струга
Британската Влада формира тајна „антипушачка полиција“ која од 1 јули годинава ќе го контролира спроведувањето на забраната за пушење во сите јавни затворени простории. Новата тајна полиција ќе биде составена од службеници во локалните општини, а ќе се вработуваат и други луѓе. Нивната задача ќе биде да посетуваат кафеаните и рестораните, како и канцелариите на компаниите за да утврдат дали се прекршува забраната за пушење на јавни места. Тие ќе бидат опремени со камери со цел да обезбедат доказ, а ќе имаат и право на лице место да казнуваат во висина од 50 фунти (75 евра) и да покренат судска постапка против сопствениците на рестораните или компаниите.

За обуката на припадниците на тајната „антипушачка полиција“ веќе се потрошени 30 милиони фунти (45 милиони евра).
Превземено од: МИА

Законот за пушење (цигари) на јавни места и кај нас се усвои..... колку тој се спорведува сите ние знаеме.

Што мислите според вас една ваква полиција би имала ефект тука кај нас или сеуште не сме доволно "зрели" за вакво нешто?

ДА! Преку глава ми е дојдено од некој да ми пуши в лице, а има лепенка „ЗАБРАНЕТО ПУШЕЊЕ...Казниво со закон!”

За ова неможам да се одлучам.
Од една страна многу ми е криво што ги трујам оние околу себе што не пушат и не се должни да ги чадам на 5 минути,сакам во нивно присуство да не запалам ниту една,но појако е од мене:smir: .И за да се заштитат од таквите како мене би требало да има ограничени места за пушење во локалите што ќе се почитуваат од секого,ќе бидат и казниви,но кај нас нема услови за тоа.
А од друга страна,пак несакам да ми забранува некој да пушам во локал каде што редовно излагам,да пијам кафе без цигара или да ми ограничи некој загушлив простор(знам дека и јас придонесувам,нали) како да сум болна од нешто.
Кај нас спроведувањето на дело се знае какво е и ќе бидат само џабе потрошени пари за инспекторите (кои сигурно пушат)

Треба да се спроведе вакво нешто дефинитивно,иако мислам дека нема да успее кај нас,секое чудо за 3 дена.
Иначе највеќе што ме фасцинира по нашиве кафичи е тоа како луѓето убаво размислуваат за постапките-По која логика просторот за непушачи е на горниот кат?!?!

krivo mi e koga mu duvam na nekoj vo faca i koga go trujam ama do policija ne e stignata rabotava sigurno

Кога би ја имало полицијата се би било поинаку, но да се вратиме на реалноста од каде Македонија ке одвои 45 милиони евра за да создаде антипушачка полиција? Или нема да се најдат толку пари или ке треба да се најдат дупло, бидејќи кај нас ништо не поминува со проневера... мора некој да профитира од тоа како и од се друго. Во ред е да се има пушача и не пушачка зона но не ми е сватливо само едно, кога би излегло друство од пр. 7 души 4 непушачи 3 пушачи што тогаш? Има многу дилеми околу тоа дали, како , што и зошто.......

Најглупаво ми е тоа што и пушачите знаат дека сметаат...ама нивната „нужда” е поважно од нечие здравје („Па, неможам да не запалам цигара!“:tapp: fuckin morons!)..па затоа сум ЗА да има таква полиција!

Законските регулативи треба да се почитуваат. Колку убаво звучи :wink:
Сепак, пријателите ги бирам по некои многу поважни карактеристики, не пушачи и непушачи :toe:
На што би личело дружењето кога јас треба да седам некаде на прв спрат, а пријателката на втор, па да си пиеме кафе секоја сама :pos:

Сеедно би било за мене ... имам две простории, во едната се пуши, во другата не, ни на своја одговорност.
А што се однесува општо за сите, сум за тоа доколку некогаш може да се спроведе и кај нас. Вака како што е сега, џабе е донесен закон ... може преку ден е малку построго, но навечер секаде се пуши (а и секаде и секогаш си пушиме:pos2: ), што на ништо не личи. Никој да сфати дека не е се` до инспекциите и казните, туку дека така е подобро за непушачите и би требало да се почитуваат кога веќе си плаќаат најкултурно тоа што јадат или пијат.
Сепак мислам дека со неписмен народ, ни антипушачка полиција не би се справила, за жал ... тоа е.:toe:

Видете сите ќенаправите отстапка за пријателите што пушат...а зашто они не направат еднаш отстапка па да седнете во непушачка зона а? нека ги остават цигарите дома па така еднаш вака еднаш така...

Volkswagen напиша:
Најглупаво ми е тоа што и пушачите знаат дека сметаат...ама нивната „нужда” е поважно од нечие здравје („Па, неможам да не запалам цигара!“:tapp: fuckin morons!)..па затоа сум ЗА да има таква полиција!

Се пронајдов во муабетов:kesa:
Можам да се воздржам поради некој што не пуши или особено пред мали деца во мое присуство,саат,два три,но неможам цела вечер да не запалам ниту една цигара.Знам дека непушачите не го разбираат тоа чуство,но кога човек нема никаква желба да ги откаже цигарите,тоа му доаѓа исто како потреба за леб или вода.
Сум да има посебни локали во кои се пуши,но поделбата на просторот моментално не дозволува,а мислам дека сите кафичи ќе бидат само за пушачи,така да ние мороните ќе проживееме некое време:smir:

п.с.Бушав,на вториот спрат не иде димот од цигари,забрането му е:pos2:

Jas vo Bugarija ednas gi zaebav....Tocno koga go donesoa zakonot jas si bev vo Makedonija i ne znaev za zakonot. Zapaliv cigara na javno mesto kade sto porano se pusese i mi strca eden covek da mi pisuva globa. Arno ama ...mu vikam deka ne sum bil vo drzavata, ne znaev za zakonot mu se izviniv i rekov deka nema da se povtori. Toj vikase deka ne go interesira zakon si e zakon. I kade e sega shtosot? Toj mi pobara licna karta za da vidi ime i prezime i maticen broj....ama mene pravo da me legitimira ima samo policaec i toa ako ja pokaze znackata ako e civil...megutoa tuka kaznite za pusenjeto ne gi pisuvaat policajcite, tuku od nekoja posebna administracija tamu kade sto jas ne sum dolzen da mu se legitimiram. Tipot vide ne vide me pusti....:) a jas se spasiv od 200 evra kazna:) Abe makedonce:)

leandra напиша:
Се пронајдов во муабетов:kesa:
Можам да се воздржам поради некој што не пуши или особено пред мали деца во мое присуство,саат,два три,но неможам цела вечер да не запалам ниту една цигара.Знам дека непушачите не го разбираат тоа чуство,но кога човек нема никаква желба да ги откаже цигарите,тоа му доаѓа исто како потреба за леб или вода.
Сум да има посебни локали во кои се пуши,но поделбата на просторот моментално не дозволува,а мислам дека сите кафичи ќе бидат само за пушачи,така да ние мороните ќе проживееме некое време:smir:

п.с.Бушав,на вториот спрат не иде димот од цигари,забрането му е:pos2:

Јас сум не пушач и немора да го разбирам чувството бидејќи ги разбирам и познавам хемиските процеси кои се одвиваат во невроните кои допринесуваат за зависност од никотин.

I kod nas ima to, da se pusi tam gde se nebi trebalo. I nekim to smeta. Ali ja inace zivim u Lj, i vazduh mi je vec dovoljno zagadjen, tako da mi ne trebaju i cigarete. Pusio sam 4 godine, ali sam prestao...

Ja sum pusac.. Ako nekoj se osudi da mi zabrani da pusam.. Ke popie takof samar.. So Gospod ima u pizami da go vidi.. 14 god.. Majka mi ne mi zabranue od doma da pusam.. Pa nekoj si seljak u zuto so mala intelegencija (CAJKAN) da mi sere.. Abe oj si legni.. Nepusacite neka idat na planina da vdisuvaat cist vozduh.. Ne snosuem odgovornost na nivnite beli drobovi..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom