ANIME (Генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата HCL
  • Време на започнување Време на започнување
Јас па баш повеќе гледам серии но многу ретко гледам аниме филмови. Можеш ли да ми препорачаш некои подобри во последниве 2-3 години? Досега ги имам гледано повеќето од Studio Ghibli, новите NGE филмови и Mardock Scramble.

Ме мрзи да ги барам по старост и не знам каков жанр на филмови гледаш, па ќе ги препорачам тие што ми идат на ум и што ми оставиле впечаток...

First Squad: The moment of truth
Ibara no ou
Jin Rou
Vampire Hunter D

Ме мрзи да ги барам по старост и не знам каков жанр на филмови гледаш, па ќе ги препорачам тие што ми идат на ум и што ми оставиле впечаток...

First Squad: The moment of truth
Ibara no ou
Jin Rou
Vampire Hunter D
Фала за предлозите ќе ги додатам на мојата листа за гледање (за среќа не е многу долга). Инаку, доколку сакате аниме кои не се сфаќаат себеси премногу сериозно, а сепак имаат одлични карактери и приказна, гледајте го веднаш Kekkai Sensen (нешто слично на Kyousougiga, што исто така го препорачувам доколку го немате гледано). Штотуку ја изгледав последната епизода, и морам да напоменам дека анимево го има најдобриот OST од сите аниме што сум ги гледал последниве години.

Што мислите за новава сезона? Кои серии планирате да ги гледате?

Мене вниманието посебно ми го привлекоа следниве:

Young Black Jack - ова е нешто како prequel на оргиналниот Black Jack, што започна како манга на легендарниот Тезука. Само поради овој факт мислам дека вреди да се погледни ова аниме.
Noragami ARAGOTO - втора сезона на Noragami, што очекувам да биде уште подобра од првата сезона, со оглед на тоа што делот од мангата кој го покрива оваа сезона беше одличен.
Haikyuu!! - исто така втора сезона на уште едно одлично аниме, можеби и најдобро анимираното спортско аниме во последниве години. Според мене првата сезона беше многу успешна и успеа да ја долови атмосферата во мангата.
Sakurako-san no Ashimoto ni wa Shitai ga Umatteiru и Subete ga F ni Naru - ова се две аниме од жанрот мистерија, кој е еден од моите омилени жанрови. Не очекувам којзнае колку, посебно со оглед на тоа колку беше ужасно Ranpo Kitan претходната сезона, со сепак вреди да се погледни.
Onepunch Man - Најдоброто за последно. Уште една адаптација на манга, и судејќи според првата епизода, анимацијата ќе биде одлична, исто како што е и квалитетот на цртежите во стрипот. Затоа што мангата на која се базира ми е еден од омилените стрипови во моментов, ова за мене е најисчекуваното аниме за сезонава.

Уште е рано да се каже за сезонава каква ќе биде , ама според нивните описи не сум баш воодушевен од понудава. Досега ги гледав Young Black Jack , Subete ga F ni Naru , Rakudai kishi no cavalry , Gakusen toshi asterisk првиве епизоди и до сега Young Black Jack мислам дека има највеќе потенцијал . Секако уште е рано да се каже дали и кое аниме ќе биде добро и не сум ги изгледал повеќето ама веројатно после 3-4 епизоди сликата ке биде појасна .

Alita: Battle Angel
Уште еден сајфај филм кој ќе биде направен според манга, режисер ќе биде Роберто Родригез, а филмски директор Џејмс Камерон.(y)

Alita: Battle Angel
Уште еден сајфај филм кој ќе биде направен според манга, режисер ќе биде Роберто Родригез, а филмски директор Џејмс Камерон.(y)

Ова повеќе ми се свиѓа него ли GitS. Имам верба во Камерон :D

Ова повеќе ми се свиѓа него ли GitS. Имам верба во Камерон :D
Исто мислење делам, иако појма немам за Алита, сега видов дека има и аниме филм Gunnm, може да го ѕирнам деновиве.
Овој од ГитС режисеров нема големо искуство, башка чим Скралет ја земаа за главна улога се гледа дека ќе одат на тешка комерцијала.

Исто мислење делам, иако појма немам за Алита, сега видов дека има и аниме филм Gunnm, може да го ѕирнам деновиве.
Овој од ГитС режисеров нема големо искуство, башка чим Скралет ја земаа за главна улога се гледа дека ќе одат на тешка комерцијала.

Мене не ми е за комерцијала насоката. Баш нека биде искомерцијализирано, блокбастерски. Мене ми пречи тоа што премногу прават whitewashing на многу карактери. Или да речам, транс-етноизирање на некои карактери, пошто има и спротивни случаи - како на пример Attack on Titan. Или земање одредени суштински делови од изворниот материјал, и менување комплет приказната. Мене тие работи ме плашат.

(а ова за комерцијала, ако не те сфатив на што мислеше, поправи ме).

Мене не ми е за комерцијала насоката. Баш нека биде искомерцијализирано, блокбастерски. Мене ми пречи тоа што премногу прават whitewashing на многу карактери. Или да речам, транс-етноизирање на некои карактери, пошто има и спротивни случаи - како на пример Attack on Titan. Или земање одредени суштински делови од изворниот материјал, и менување комплет приказната. Мене тие работи ме плашат.

(а ова за комерцијала, ако не те сфатив на што мислеше, поправи ме).

Под комерцијала мислев на тоа дека ќе го следат трендот со многу ефекти,акција, а слаба приказна, како што се филмовие со супер херои,стар терк и слични, на тоа дека актерите нема да бидат азијци не ми смета воопшто.ГитС треба да биде направен како Белјд Ранер, да опфаќи тешки филозфски прашања за постоењето на човекот.ГитС е уставри приказна за полицајци/декетиви кои се борат против сајбер-терористи во некое идно општество, а според мое мислење они филмот ќе го направат класична акција.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom