AMD Vs Intel

• Креатор на темата Креатор на темата StenmarC
  • Време на започнување Време на започнување
Intel ko cenam zaradi toa sto znae da raboti kako magare a ADM mi e omilen zatoa sto znae vo nekoi isklucitelni situacii da pravi ponasanje ona za sto e namenet nekoj PRAF procesor

другарче напиша:
а Атлон64 дали работи и со 32битни оперативни системи?

За оперативен на 32 мислам дека нема да ти работи. Но ако сум грешка, нека ме поправи некој. Знам дека Атлон 64 подржува 32 битни апликации.

И јас уште не сум се наканил да ставам 64 :D

да

Можеш слободно да инсталираш 32 битен оперативен систем на машина со атлон64.Единствени проблеми можат да ти бидат антивирусите бидејќи работат на најдолно ниво(кернел) од оперативниот систем па знаат да направат проблем на 64 битна машина

Е не е точен

Офчар напиша:

Ахаха се изнасмеав со Офчар сабајлечки, на секој пост со смешко на цурава тој две смешки. Ахахахахах

:pos: :cuc: :icon_lol: :music3:

Vo momentov resenieto ne e ni AMD nitu pak Intel pentium. Vo momentov najcool procesor ti e centrino. toj raboti mnogu podobro i od amd i od pentium vervajte.

Intel. Можда за исте паре AMD нуди више, али Intel и даље има далеко мањи проценат шкарта. Кад купујем нећу да се зајебавам, и стабилност ми је број 1, па тек онда брзина. Значи добро кућиште и напајање + добра плоча + Intel = возиш и не мислиш.

AMD разбира се.

Синиша сите iNTEL се шкарт во поглед на греење и стабилност, ако се споредат со AMD. Прочитај колку W трошат P4-ките и спореди ги нивните перформанси. iNTEL има муштерии како тебе само на стара слава, пред 10 години беше обратно.

Мали корекции за Acid:
Најновите(излезени пред пола година) за еднојадрени имаат наставка 54 на 2.8 GHz, а има и двојадрени со наставка 80, 2x2.4GHz. Сите поддржуваат SSE3 инструкции. Најјак модел 880 или 16 процесори во паралела.

Голема корекција за 2pac:
2pac напиша:
Vo momentov resenieto ne e ni AMD nitu pak Intel pentium. Vo momentov najcool procesor ti e centrino. toj raboti mnogu podobro i od amd i od pentium vervajte.
Centrino e процесор на Intel, наменет за Notebook компјутерите. Има голема кеш меморија, а ниска фрекфенција се со цел да се намали потрошувачката на енергија која е единствен адут на овие процесори.
Во ниеден поглед неможе да се такмичи со desktop Pentium4, а уште помалку со било кој AMD 64bit-ен процесор.

gOJDO напиша:
AMD разбира се.

Синиша сите iNTEL се шкарт во поглед на греење и стабилност, ако се споредат со AMD. Прочитај колку W трошат P4-ките и спореди ги нивните перформанси. iNTEL има муштерии како тебе само на стара слава, пред 10 години беше обратно.

Јесте, Intel се греје сад зато што су се превише фокусирали на брзину у мегахерцима и сад су достигли лимит. Врло је могуће да су сад AMD процесори бољи по питању грејања (и даље не верујем да то важи и за стабилност). Можда су и укупно гледано AMD сада бољи, али мени је најважнија сигурност. Ја имам старији Northwood и задовољан сам.На пример никад нисам оверклоковао процесоре, али увек сам хтео да будем сигуран да кад купим нешто то ради онако како пише у спецификацијама. Можда је случајност, можда не, али из мог дугогодишњег искуства (обичног корисника) кад дође до неког проблема чешће се ради о AMD конфигурацији. Добро напајање, добра плоча и Intel - и даље возиш без проблема :) (Ја не памтим кад сам угасио комп и за 2 и по године ништа се није десило) :wink:

Zatoa sto jas ne se razbiram mnogu, moze li nekoj da mi kaze dali AMD Sempron(tm) 2600+ e dobar????

Eve vi eden web od Bugarija www.jmt.bg ....pa mozete da gi sporedite cenite so tie kaj nas.

Има повеќе модели на AMD Sempron 2600+.
Се разликуваат во socket(лежиштето), јадрото, фрекфенцијата, работниот такт, работниот напон, инструкциите кои ги поддржуваат, производствениот процес и капацитетот на кеш меморијата:
1. Sempron 2600+ socektA (Thoroughbred B 130nm 1.6v) 1833Mhz FSB333 128kb L1, 256kb L2 cache/MMX, 3D Now!, SSE
2. Sempron 2600+ socekt764 (Oakvile 90nm RevD0 1.4v) 1600MHz FSB400 128kb L1, 128kb L2 cahce/MMX, 3D Now!, NX, SSE, SSE2
3. Sempron 2600+ socket754 (Palermo 90nm Rev E3 1.4v) 1600MHz FSB400 128kb L1, 128kb L2 cahce/MMX, 3D Now!, NX, SSE, SSE2, SSE3
4. Sempron 2600+ 64bit socket754 (Palermo 90nm Rev E6 1.4v) 1600MHz FSB400 128kb L1, 128kb L2 cahce/MMX, 3D Now!, NX, SSE, SSE2, SSE3, x86-64

Првиот на листата е најлош, додека четвртиот е најдобар Sempron 2600+ и единствен 64bit-ен во случајов .
Првиот модел е всушност AthlonXP процесор со сменето име, тој не би го купил во ниеден сулчај.
Sempon 2800+ ги има истите карактерситки како Sempron 2600+ во варијатните 2, 3 и 4, само што наместо 128kb L2 cache има 256kb L2 cache, a тоа драматично влијае на перформансите.
Sempron е погоден само за најевтина office user варијанта, мојот избор е Athlon64 s939.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom