AMD Phenom II

• Креатор на темата Креатор на темата teneke
  • Време на започнување Време на започнување
Сакам да земам некое pc 20000 ден.Ако може да ми препорачате што процесор да земам зошто за тоа најмногу размислувам.Или пак да почекам до октомври како што читав погоре кога ќе излезе core i5 серијата.Ве молам за совет.Благодарам однапред.

Ако можеш, гледај да има некој Intel Core2Duo.

Доколку не ти е нешто итно би почекал ~1-2 месеци да дојде i5 генерацијава на intel кај нас, секако ако ти е за надоградба тој процесор не е лош избор.

*Интел ги најави следниве процесори
  • [FONT=verdana,geneva]
  • [FONT=verdana,geneva]
    [*]Core i5 750 [2.66 GHz] 199 USD
    [*]Core i7 860 [2.80 GHz] 285 USD
    [*]Core i7 870 [2.93 GHz] 555 USD
    [/FONT]
[/FONT]цените се објавени од страна на интел не сум сигурен дали се за малопродажна или пак за 1000+ парчиња, кај нас најверојатно цениве ќе бидат во евра :P

Незнам што се палите толку на core i5. Сигурен сум дека АМД ќе има процесори еднакви или подобри по перформанси, а со пониска цена он i5.

Јас лично не предвидувам светла иднина на i5 серијата.

Најјакиот Core 2 e блиску до најслабиот i7. А најјакиот i5 ќе биде послаб од најјакиот i7. Така i5 би бил изедначен со Core 2 серијата. Единствено, со i5 може да се пополни просторот помеѓу најјакиот core 2 и најслабиот i7, но тогаш би имали само 2-3 модели на i5. Така разликата помеѓу Core 2 и i5 била многу мала. А некој кога сака да купува процесор сака да го забележи растот на перформасните.

Незнам што се палите толку на core i5. Сигурен сум дека АМД ќе има процесори еднакви или подобри по перформанси, а со пониска цена он i5.

Има светла иднина во i7

Најјакиот Core 2 e блиску до најслабиот i7. А најјакиот i5 ќе биде послаб од најјакиот i7. Така i5 би бил изедначен со Core 2 серијата. Единствено, со i5 може да се пополни просторот помеѓу најјакиот core 2 и најслабиот i7, но тогаш би имали само 2-3 модели на i5. Така разликата помеѓу Core 2 и i5 била многу мала. А некој кога сака да купува процесор сака да го забележи растот на перформасните.
Темава е за Phenom II ама кога веќе го спомна i5... Поентата со i5 и i7 850,870 им е да ја намалат вкупната цена. Освен што се процесорите поефтини исто така матичните со P55 се далеку поефтини (дупло) од X58 исто така бидејќи се dual, а не triple channel се намалува и цената за рамот. Се на се би требало да се заштедат ~150 евра за споредлива конфигурација (со 2GB помалку рам). Е сеа проблемот е што i5 и новите i7 ќе имаат интегриран PCI-E со само 16х што не е баш добро ако планираш да користиш SLI или CrossFire. Во секој случај јас не би земал ниеден од овие процесори, ниту стариот i7. Ќе почекам до наредната година кога ќе излезат 32nm процесори па тогаш ќе размислувам за нов компјутер.

:kafe:... сакав да го посочам излагањето на i5 од причина што можеби ќе доведат до благо намалување на цените ... btw не е лоша комбинација некоја midrange плочка со P55 чипсет + i5 750 доколку некој не планира да прави OC, и да заштеди некоја пара ама да видиме како ќе испаднат цените на нашиот „пазар“ да видиме што ќе има по ценовниците ...

btw да темава малку забега offtopic :D

i5 е добар процесор во најмала рака солиден.Спроед мене подобар избор од било кој феном..според мене ништо посебно не се феномите.

Имам другарче купи амд/ати комбо плоча , процесор и графичка , сите игри ги игра на 1440 пута 900, вклучено антиалајсинг и слично, не му трепнала ниедна игра. Мислам дека плати некаде околу 18000 за целата конфигурзација. Со тие пари не можеш i7 да купиш (барем кај нас) така да ова ми изгледа на времето кога nVidia вадеа графички за Џорџ Буш и Бил Гејтс да играат мрежно, а сите ние купувавме GeForce 2 па јас лично, со целерон на 500 мегахерци, гореспомнатата графичка и 256 мегабајти рам играв две години World of Warcraft на медиум. На Benchmarks им верувам колку што им верувам на политички партии , а јас лично знам дека со 300 евра, со оглед натоа дека нели амд и ати се иста фирма, имаш процесор матична и графичка, не ти трепнува играта. А дали архитектурата била 2 години стара или не , тоа не е битно. Битно е кога даваш пари што добиваш за тие пари и како ти идат игрите / рендерирањето и слично. Во моментов, Амд/Ати пак се вратија како феноменален избор за средна класа на компјутери(а никогаш не ти треба високата освен ако не сакаш да фрлаш пари) а Интел и nVidia Почнаа да го завземаат горниот сегмент од пазарот, и да плачаат на фирмите за производство на игри да ставаат сликички дека идат подобро на нивните производи, иако лично имам играно и игри како doom 3 на комплетна ати основа па немаше никакви проблеми.
Краен заклучок - со Phenom 2 иевентуално да се збрца едно ати 5XXX немате гајле, ништо нема да ви сецка уште долго време со оглед на тоа дека нема нови конзоли сигурно ќе играте барем на медиум уште 2-3 години. И ќе заштедите барем 3-4 илјади денари ако ги споредите со интел/ nVidia кои можете да ги искористите да си купите пивце и да си го цуцате додека си играте игри наместо дадремете тука и да читате интел fanboys. Интел било појако, па и ферари е појако па оди купи ама сите тојота птиус ќе купите зошто и тоа и тоа е кола а на кој му треба 300 на саат да крева? Како во Шведска да живееме папарите не се проблем и сега леле кој е појак. :tv:

Имам другарче купи амд/ати комбо плоча , процесор и графичка , сите игри ги игра на 1440 пута 900, вклучено антиалајсинг и слично, не му трепнала ниедна игра. Мислам дека плати некаде околу 18000 за целата конфигурзација. Со тие пари не можеш i7 да купиш (барем кај нас) така да ова ми изгледа на времето кога nVidia вадеа графички за Џорџ Буш и Бил Гејтс да играат мрежно, а сите ние купувавме GeForce 2 па јас лично, со целерон на 500 мегахерци, гореспомнатата графичка и 256 мегабајти рам играв две години World of Warcraft на медиум. На Benchmarks им верувам колку што им верувам на политички партии , а јас лично знам дека со 300 евра, со оглед натоа дека нели амд и ати се иста фирма, имаш процесор матична и графичка, не ти трепнува играта. А дали архитектурата била 2 години стара или не , тоа не е битно. Битно е кога даваш пари што добиваш за тие пари и како ти идат игрите / рендерирањето и слично. Во моментов, Амд/Ати пак се вратија како феноменален избор за средна класа на компјутери(а никогаш не ти треба високата освен ако не сакаш да фрлаш пари) а Интел и nVidia Почнаа да го завземаат горниот сегмент од пазарот, и да плачаат на фирмите за производство на игри да ставаат сликички дека идат подобро на нивните производи, иако лично имам играно и игри како doom 3 на комплетна ати основа па немаше никакви проблеми.
Краен заклучок - со Phenom 2 иевентуално да се збрца едно ати 5XXX немате гајле, ништо нема да ви сецка уште долго време со оглед на тоа дека нема нови конзоли сигурно ќе играте барем на медиум уште 2-3 години. И ќе заштедите барем 3-4 илјади денари ако ги споредите со интел/ nVidia кои можете да ги искористите да си купите пивце и да си го цуцате додека си играте игри наместо дадремете тука и да читате интел fanboys. Интел било појако, па и ферари е појако па оди купи ама сите тојота птиус ќе купите зошто и тоа и тоа е кола а на кој му треба 300 на саат да крева? Како во Шведска да живееме папарите не се проблем и сега леле кој е појак. :tv:

Инаку моментално Ати го држат и хај енд сегментот за графичка :smir:

земав пред месец дена phenom 2 9950 2.6ghz до сега презадоволен го платив околу 100 евра

земав пред месец дена phenom 2 9950 2.6ghz до сега презадоволен го платив околу 100 евра

Извини што ќе те разочарам али си се заебал, тапа серија се првите Феноми.

Извини што ќе те разочарам али си се заебал, тапа серија се првите Феноми.

не сум се заебал воопшто одличен е инаку целосното име му е
AMD Phenom II quad-core 9950 black edition

не сум се заебал воопшто одличен е инаку целосното име му е
AMD Phenom II quad-core 9950 black edition

Како прво Phenom II со таа ознака нема така а ти имаш Phenom од првата серија кој е тиња процесрор, и како второ мислиш дека е добар се додека не осетиш core 2 quad или Core i5/7, и јас мислев дека мојот атлон е добар додека не осетив Core i5 :smir:

Phenom II ja nosi ovaa oznaka so tri brojki
Phenom II X4 945 3.0GHz AM3 8MB (95W)
a serijata Phenom e so 4 broja primer ovaj
PHENOM HD9850 QUAD CORE AM2
i spored cenata toj od 100 evra e samo Phenom.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom