AMD Phenom II

• Креатор на темата Креатор на темата teneke
  • Време на започнување Време на започнување
Ги споредуваш core I7 и Phenom... Ти дали прочита што напишав за Интел? Подобри се од АМД во најјаките варијатни. А и цениве за Phenom во Сет некако не гледам каде е моделот од 17.000? Види дека имаш quad core за 8.000-ки.

Па во Сет го нема Phenom II.Што се мачиш да се расправаш, не ми е јасно.Тој Phenom што го имаат во Сет не е во рангот на Е8400, а камоли Q9300, а да не прајме муабет за Core i7.
AMD е пропала ствар, дури и во цена/перформанси не ги бива повеќе.

Па во Сет го нема Phenom II.Што се мачиш да се расправаш, не ми е јасно.Тој Phenom што го имаат во Сет не е во рангот на Е8400, а камоли Q9300, а да не прајме муабет за Core i7.
AMD е пропала ствар, дури и во цена/перформанси не ги бива повеќе.
Што се однесува до цените кај нас, во право си, ама кај нас доцнат со исправање на цените. Phenom II 920 е 220 евра, по перформанси споредлив со Q9400, а нешто поевтин. Плус се работи за цената на целата платформа, ако земеш i7 ќе ти треба и ддр3 и нова плоча ( и двете работи изгор скапи). А за играње( што мене ме интересира) i7 не отскокнува доволно за да ги потрошам тие екстра пари. Ни приближно.

Што се однесува до цените кај нас, во право си, ама кај нас доцнат со исправање на цените. Phenom II 920 е 220 евра, по перформанси споредлив со Q9400, а нешто поевтин. Плус се работи за цената на целата платформа, ако земеш i7 ќе ти треба и ддр3 и нова плоча ( и двете работи изгор скапи). А за играње( што мене ме интересира) i7 не отскокнува доволно за да ги потрошам тие екстра пари. Ни приближно.
Ова не се брои во вкупната цена на ПЦ-то :tapp:. Само процесорот е битен. Не се гледа каква матична и рам се потребни.

Кога ке речам дека АМД се подобри за перформанси/цена... Се бунат :toe:. Бунете се, и плаќајте ги изгор скапите Интелови машинерии.

Патем сте го виделе Triple Core на АМД? Истото јадро како Quad Core со помалку кеш и заклучено 4-то јадро, кое со соодветна матична плоча, и 3-4 измени во биос се отклучува :vozbud:. Добиваш quad процесор за дупло поевтина цена со помала кеш меморија.

Tapa se AMD, Phenom II razocara, nisto ne smenija, u sustina e 45nm Phenom, arhitekturata (koja smrdi btw) e ista. Edinstveno sto dobija e pomala potrosnja i average overclockability (za razlika od Phenom koj nemase overclockability ;).

Intel e 1 godina ponapred od AMD, ne samo sto ima nova arhitektura (koja se prodava od krajot na minatata godina) tuku do krajot na godinava treba da go smali i procesot na 32nm. Toa, i faktot deka i7 procesorite se pogolemi (povrsinski) od Core 2 me tera da mislam deka Intel ke odat na 6 i 8 jadreni procesori vo idnina sto ke ja srusi i onaka slabata konkurencija od AMD. AMD treba da potrosi mnooooogu pari (da ne recam site) na research ako saka da gi stigne Intel.

Мислам дека AMD никогаш нема да го стаса Intel со перформанси
Други зборови немам оти во претходниве постови со го казаа своето во полза на Intel. :toe:

A bre spored ova sto citav site ste za InteL poveketo ne sepak AMD spored mene e podobar.
end of discustion

А видете го ова:

holyshitwh0.png

A bre spored ova sto citav site ste za InteL poveketo ne sepak AMD spored mene e podobar.
end of discustion
АМД се подобри, но Интел инвестира пари во производителите на софтвер и налага да не се имплементираат најновите benchmarks за АМД јадрото. И се на се, во 90% од програмите Phenom2 е имплементиран како Phenom... што значи нема максимално и оптимално искористување на перформансите.

Споредете АМД и Интел на дос основа, па да видите како ке излезе резултатот. i7 и Phenom се исти во резултатите.

се исти ,а ипак кога треба да се купи купуваме пак купуваме коре2дуо

јас сум у фаза на купување лаптоп денес утре
еве ДЕЛ студио 1535 со Т8300 и истиот DELL 1536 so AMD Turion 64 X2 2.0 GHz
и сега кој Интелот е поскап за 2000 денари т.е 49.ооо,оо

А видете го ова:

holyshitwh0.png

Da, so tecen azot i intel postignuva isti, i podobri rezultati.

АМД се подобри, но Интел инвестира пари во производителите на софтвер и налага да не се имплементираат најновите benchmarks за АМД јадрото. И се на се, во 90% од програмите Phenom2 е имплементиран како Phenom... што значи нема максимално и оптимално искористување на перформансите.

Споредете АМД и Интел на дос основа, па да видите како ке излезе резултатот. i7 и Phenom се исти во резултатите.

Druze nemas pojma, Intel i AMD koristat isti instruction sets (SSE2,3,4) znaci programite si funkcioniraat isto i na dvata procesori. Fakt e deka AMD imaa dobra arhitektura so Athlon procesorite ali mesto da prodolzat so podobruvanja dolgo vreme tapkaa vo mesto sto mu dade na Intel sansa da gi stigne i podocna da gi pregazi. Ne vikam deka ne moze da se vratat nazad, jas bas bi sakal da go napravat toa. Za Phenom imav golemi ocekuvanja bidejki bese najavuvan kako prviot vistinski quad core, ama se posraa. Isto i so Phenom II, kako celo vreme da spiele vrabotenite, osven sto go namalija procesot na proizvodstvo nisto drugo ne smenija. Zatoa sega imaat rezultati kako ovoj. Zapazete deka se pravi sporeba na 3.0 GHz Phenom II so 2.66GHz i7. Videte ceni na anhoch.com, isti se. Vie koj procesor bi go kupile?

Еве вака за сите што не им е јасно.....

Амд е сеуште далеку позади интел, да не речам 1-2 години....
Додека амд спиеше на лево уво, како што кажа кико_1, интел си го потеа газот.....и го донесоа Core2, е сега на амд им е кисело.....
Кисело .... до банкрот......што искрено се надевам дека нема да се деси.....нели поголема конкуренција подобро да сите....
Ама кризава мава сегде па и по грбот на интел и амд, овие вториве повеќе се мачат во моментов....

Моменталната ситуација е следна....

Amd Phenom II x4 920 2.8Ghz ... (најновиот) .... ~200 usd
Intel Core2Quad q6600 2.4Ghz ... (поприлично стар процесор) ... ~200 usd

Да ве потсетам само дека интел веќе го има на пазарот извадено i7...кој што е околу ~300 usd во основна верзија....

Ево и слики, па пресудете сами .....

3dsmaxtn6.png

cinebenchxx3.png

39208575tt1.png

photoshopsi2.png

Сино и зелено се клокнати, сиво stock....
Значи може да се види дека дури сега амд успева да го стигне интел, кој пак со 2 години стара технологија е сеуште конкурентен....

Абе сега intel или amd зависи за кого како, по мое мислење amd се попристапни со цени и затоа поголемиот дел се одлучуваат за нив е сега да е intel нешто приближно до тие цени друга ќе биде приказната и јас ќе купев intel.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom