Amazon (официјална тема)

• Креатор на темата Креатор на темата Гоццццце
  • Време на започнување Време на започнување
2950 ден ги дадов на шалтер и се потпишав на примопредаја на кој пишуваше тежина и лежарина а додека царината се уплака на општа уплатница со назнака за царински давачки или на посебна фактура издадена од таму.

Епа веројатно е само ддв наплатено.
Јас имам 3 пати земано компјутерски делови, 2 пакети од по 1 kg и еден пакет од околу 7 kg. На пакетите од 1 kg кои беа во вредност од околу 300$, требаше да се плати околу 1000 денари (5% ддв + административни такси и сл.), а на пакетот од 7 kg во вредност преку 900$, требаше околу 2300 денари (исто така само 5% ддв + административни такси и др., доларот тогаш беше малце појак околу 47 денари). Се ова беше платено на гореспоменатиот шалтер. Ми бараа еднаш 18% за компјутерски дел, па требаше жалба да се поднесе, па летнаа уште 300 денари на уплатница, ама важно ми го намалија ддв-то на 5%.

Епа веројатно е само ддв наплатено.
Јас имам 3 пати земано компјутерски делови, 2 пакети од по 1 kg и еден пакет од околу 7 kg. На пакетите од 1 kg кои беа во вредност од околу 300$, требаше да се плати околу 1000 денари (5% ддв + административни такси и сл.), а на пакетот од 7 kg во вредност преку 900$, требаше околу 2300 денари (исто така само 5% ддв + административни такси и др., доларот тогаш беше малце појак околу 47 денари). Се ова беше платено на гореспоменатиот шалтер. Ми бараа еднаш 18% за компјутерски дел, па требаше жалба да се поднесе, па летнаа уште 300 денари на уплатница, ама важно ми го намалија ддв-то на 5%.

И после некој ке дое од странство и ке каже Mакедонија е слепо црево во интернет купувањето... епа слепото црево прогледа РАСТУРАМЕ БЕ :)

И после некој ке дое од странство и ке каже Mакедонија е слепо црево во интернет купувањето... епа слепото црево прогледа РАСТУРАМЕ БЕ :)
Проблемот е што тешко се наоѓаат продавачи што испраќаат до Македонија, а да имаат и прифатлива цена на shipping, зошто некои ептен претеруваат со цената на shipping.

Проблемот е што тешко се наоѓаат продавачи што испраќаат до Македонија, а да имаат и прифатлива цена на shipping, зошто некои ептен претеруваат со цената на shipping.

Точно не да претеруваат мислам немам коментар ако еден на пр маус е 30 долари он ти наплака поштарина од 80 долари што е трагично, а за продавачи што спомна последно време некако почнав да разгледувам само британски сајтови и има добар избор на фирми што пракаат за мк а и ме изненади еден потег (за разлика од американциве кој се праат дека не добиваат никаков маил со прашање) на една фирма бидејки сакав да порачам едни пантолони кој беа 35 фунти и кога дојде време за наплата ми пресметува + 55 фунти птт и тоа достава за 4-6 дена па не дошло нож до гуша па да ги имам одма и им пратив маил дека ми е многу скапо птт и дека ако има друг начин со помалце птт одма ги зимам и ако ти се верува ми вратија во рок од 10 мин дека ке ги пратат со обична пошта од 15-20 дена и ми наплатија само 4,95 фунти, денес исто така пратив маил за помала поштарина па ке видиме за еден џоистик.

Пред 5-6 месеци ми одговорија дека не праќаат, ама во јули повторно прашав и одговорија дека праќаат. Си имал среќа што не ти побарале ддв, ако им текне, понекогаш бараат и 18% ддв за компјутерски делови. Можна варијанта е да немало фактура и да не ја знаат вредноста на производот, па да претпостават дека е под 45 евра.

Имаше фактура, и тоа беше изгужвана ко сто души да ја вртеле низ руки. Не знам зашто не наплатија ддв, коа ми го подаде пакетот се зачудив, али не му се бунев :)

Негде прочитав дека Амазон не им дава можност да постават различни опции за достава за различни типови на продукти, нормално покрупните производи треба да имаат поскапа достава, ама пошто немаат таква можност, тие све лупаат у ист кош. Нас нормално не не интересира како и зашто, туку само дека е скапо. И стварно е тешко да се најде продавница со пристојна цена на достава. Еве баш сеа тражев саат и во купот продавници со 50-80$ достава, налетав на оваа продавница Chelsea Watch 13 долари достава, што за Амазон стандарди е прилично џабе. Може ќе му искористи на некој, шознам :)

Имаше фактура, и тоа беше изгужвана ко сто души да ја вртеле низ руки. Не знам зашто не наплатија ддв, коа ми го подаде пакетот се зачудив, али не му се бунев :)

Негде прочитав дека Амазон не им дава можност да постават различни опции за достава за различни типови на продукти, нормално покрупните производи треба да имаат поскапа достава, ама пошто немаат таква можност, тие све лупаат у ист кош. Нас нормално не не интересира како и зашто, туку само дека е скапо. И стварно е тешко да се најде продавница со пристојна цена на достава. Еве баш сеа тражев саат и во купот продавници со 50-80$ достава, налетав на оваа продавница Chelsea Watch 13 долари достава, што за Амазон стандарди е прилично џабе. Може ќе му искористи на некој, шознам :)

ммм ке се најде не е на одмет :) отиде у букмарк фала за постов :smir: (е сеа ако саатот дојде во вид на пазал не е бинто битно е дека поштарината е 13$) :pos2:

одлично, постирајте уште некои со ефтин shipping

HatShark рачни часовници, ранци, новчаници, zippo упаљачи, плишани играчки... и уште 3000 производи shipping 10$

HotDog постери принтови и подароци... достава од 4 фунти па нагоре
сите овие директно ги испорачува амазон така ?
и од каде гледаш дека е 10$ shipping ?

сите овие директно ги испорачува амазон така ?
и од каде гледаш дека е 10$ shipping ?

Па се гледа во shipping rates. Мислам дека веќе од поодамна е јасно дека има продавачи што соработуваат со amazon, не е продавач само amazon.

Па се гледа во shipping rates. Мислам дека веќе од поодамна е јасно дека има продавачи што соработуваат со amazon, не е продавач само amazon.
се гледа во shipping rates, но кога нема препродавачи како да знам дали амазон го испорачува тој продукт во македонија ?

се гледа во shipping rates, но кога нема препродавачи како да знам дали амазон го испорачува тој продукт во македонија ?

Оди во Help делот. Таму во shipping/deliveries делот барај. Amazon како директни продавачи не носат многу продукти до Македонија, само тие полесните, книги, филмови, некои игри, и слични вакви работи.

Провери за секој случај. :)

Dali nekoj znae koklu se sigurni kineskine web strani za kupvenje, dali trebit da ima nekoj posebni oznaki za da se vidi dali se sigurni, i za mobilen telefon od 120 dolari kolku mozi da bidi carina so se posta i ddv?pozz

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom