Аliexpress (официјална тема)

• Креатор на темата Креатор на темата MARCELLO
  • Време на започнување Време на започнување
у план сум да порачам ресивер кој кошта 75 евра , дали ке прават проблем да платам за царина , нели го сменија законот за да платеш на царина треба да имаш производ над 18 000 денари , нека ме просветле некој кој знае :toe:
Значи на официјален сајт на царина го најдов следното : Стока испратена од странство од физичко лице во помали пратки со писмо или поштенски пакет која ја прима физичко лице кое живее или има одобрен престој во Република Македонија е ослободена од плаќање на увозни давачки и ДДВ, под услов вкупната вредност на пратката да не надминува 45 ЕВРА во денарска противвредност, со вклучени транспортни и манипулативни трошоци.
Сите поштенски пратки кои содржат стока, а кои се испратени од странство од страна на правни лица, како и сите пратки кои се предмет на купопродажба, подлежат на пресметка на царински давачки и ДДВ, независно дали служат за лична употреба на примачот. При тоа од плаќање на царински давачки се ослободуваат пратките чија што вредност не надминува 45 ЕУР, а од плаќање ДДВ се ослободуваат пратките чија што вредност не надминува 22 ЕУР, што значи дека за пратките со вредност до 45 ЕУР се плаќа само ДДВ.
Плаќањето на царинските давачки и ДДВ се врши на еден од следните обрасци:
-Поштенско царинска декларација: ако вредноста на стоката во пратката е помала од 800 ЕУР во денарска противвредност. Кога испраќачот е физичко лице се применува единствена царинска стапка од 15 % и стапка на ДДВ од 18% или 5% во зависност од видот на стоката.[DOUBLEPOST=1424903211][/DOUBLEPOST]
ти пишува убаво шипмент 41 дејс, што значи за 41 најкасно треба да стигне
Грешка си не е испратена сеуште штом чека шипинг само нз дали ова е исто со време на процесирање.

пред 4 недели нарачав и уште пишува дека ја нема пратено нарачката, имам опции extend procesing time и cancel order, дали ке добијам refund со второто ?
edit
сега најдов на огласот пишувало processing time 45 days ? да чекам или ништо

пред 4 недели нарачав и уште пишува дека ја нема пратено нарачката, имам опции extend procesing time и cancel order, дали ке добијам refund со второто ?
edit
сега најдов на огласот пишувало processing time 45 days ? да чекам или ништо
Oarite ti se zemeni otkako ke se zavrsi order time ili ti ako ti stigne pred odredenoto vreme stiskas deka si ja dobil. A se ceka kaj tebe. Prodavacot ja nema uste prateno.

Oarite ti se zemeni otkako ke se zavrsi order time ili ti ako ti stigne pred odredenoto vreme stiskas deka si ja dobil. A se ceka kaj tebe. Prodavacot ja nema uste prateno.
ама ја платив уште одма нарачката, него му пишав на продавачот ми кажа имале некои празници и во понеделникот ја пратил

Дали некој од Алиекспрес има земено апарат за мерење крвен притисок, па да ми каже какви се?

Дали некој од Алиекспрес има земено апарат за мерење крвен притисок, па да ми каже какви се?
Ако земаш прашај ги дали компанијата што ги пренесува има правила за батерии. Бидејќи може и да не ти го пратат.

Без батерии го праќаат и тогаш треба вакви глупости?
Какви глупости? Порачуваш без да го разгледаш производот, или да го прашаш за некои детали? Јас од секој барам барем слики да направи од производот. Башка авиокомпаниите си имаат правила.

Какви глупости? Порачуваш без да го разгледаш производот, или да го прашаш за некои детали? Јас од секој барам барем слики да направи од производот. Башка авиокомпаниите си имаат правила.
Има направено слики, а под нив му се објаснети сите детали. И доста позитивни коментари од купувачи. Само ми пиша дека не може да ми го прати во оригинал кутија и со батерии.

Има направено слики, а под нив му се објаснети сите детали. И доста позитивни коментари од купувачи. Само ми пиша дека не може да ми го прати во оригинал кутија и со батерии.
Епа нема да имаш проблем со авиокомпании и политики.

На која страна проверувате пратката до каде е со тракинг бројот ? најдов неколку незнам која е најсигурна

Зошто за некои видови чевли даваат цена само за една( pierce)?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom