Аliexpress (официјална тема)

• Креатор на темата Креатор на темата MARCELLO
  • Време на започнување Време на започнување
Со али беше се ок, тука имав проблеми во МКД, два ми запленија на царина а за третиот платив данок и царина.

За Самсунзи мислам збореше дека ти запленија ако не се лажам.Јас планирам да нарачам кинеска марака на телефон па затоа прашувам.Ако не се лажам мислам дека рече на друга тема дека за нарачување мобилни од странство кај нас се плаќа само ддв. Или грешам, како ке им текне на царина кај нас.

П.С Малце личи на Ајфон телефонот что планирам да го нарачам.

За Самсунзи мислам збореше дека ти запленија ако не се лажам.Јас планирам да нарачам кинеска марака на телефон па затоа прашувам.Ако не се лажам мислам дека рече на друга тема дека за нарачување мобилни од странство кај нас се плаќа само ддв. Или грешам, како ке им текне на царина кај нас.

П.С Малце личи на Ајфон телефонот что планирам да го нарачам.

Да самсунзи беа. Порано се плаќаше 5% царина и 18% ДДВ, сега е само ДДВ. Инаку точно е тоа дека како ке им текне така царинат, може да ти помине без никакви проблеми, но може и ДДВ. Затоа и ти го посочив @staycalm он порача телефонче и му стаса без проблеми :)

Нека наликува малце на Ајфон не е тоа проблем, ама па да не личи 100% и да нема никакви негови обележја.

Момци, дали China Post Registered Air Mail е баш тоа - регистрирана пратка? Мора да се потпишам дека сум ја примил, не може од пошта да ја лапнат и да се прави поштарот дека примателот ја примил пратката?

Момци, дали China Post Registered Air Mail е баш тоа - регистрирана пратка? Мора да се потпишам дека сум ја примил, не може од пошта да ја лапнат и да се прави поштарот дека примателот ја примил пратката?

Да, таа е таа, само пред да порачаш прати му пораче да го прашаш дали е тракинзите што ги дава се однесуваат на пратката или на контејнерот затоа што последно време почнаа да праќаат и вакви тракинзи 70124674720 па ти вика иди на http://www.yw56.com.cn/english/index.aspx да си ја следиш, а уствари благе везе нема. Секогаш треба да е во формат XXYYYYYYYYYXX

Последно уредено:
...прати му пораче да го прашаш дали е тракинзите што ги дава се однесуваат на пратката или на контејнерот
Сакаш да кажеш, тракингот ќе можеш да го следиш само до таму до каде иде контејнерот. После кога ќе го разделат на претки, ништо - а? Кога ќе влезе во МКД, нема да може да се прати?

Ама тоа у секој случај е за тракингот, моментот регистрирана („осигурана“) пратка секако постои?
Не ми е баш јасно.

Сакаш да кажеш, тракингот ќе можеш да го следиш само до таму до каде иде контејнерот. После кога ќе го разделат на претки, ништо - а? Кога ќе влезе во МКД, нема да може да се прати?

Ама тоа у секој случај е за тракингот, моментот регистрирана („осигурана“) пратка секако постои?
Не ми е баш јасно.

95% од тракинзите од ChinaPost што се составени само од цифри се контејнерски тракинзи и функционираат на начин што ти вика дека по недела, недела и пол пратката веќе ти е во Македонија на аеродром и дека кај и да е ќе ти стигне дома, Македонска пошта не известува дека пратката е на аеродром, тоа се оние фејк тракинзи што ги викаме, он мора да те извести на некој начин дека као тракингот фунцкионира, ако се вратиш наназад ке видиш секој петти пост е со таа проблематика. Не е регистрирана самата пратка туку да речам пакетот во која таа се наоѓа. Ако за пратката ти даде тракинг пр. RS348426419NL тогаш поединечно и е доделен и ќе ја следиш до Скопје кадешто кога ќе ти пристигне нели ќе пишува

1/9/2016 4:20:00 PM Macedonia (the former Yugoslav Republic of) SKOPJE 1003 OFFICE OF EXCHANGE Receive item at office of exchange (Inb)
1/9/2016 7:58:00 PM Macedonia (the former Yugoslav Republic of) SKOPJE 1003 OFFICE OF EXCHANGE Send item to domestic location (Inb)

Да, таа е таа, само пред да порачаш прати му пораче да го прашаш дали е тракинзите што ги дава се однесуваат на пратката или на контејнерот затоа што последно време почнаа да праќаат и вакви тракинзи 70124674720 па ти вика иди на http://www.yw56.com.cn/english/index.aspx да си ја следиш, а уствари благе везе нема. Секогаш треба да е во формат XXYYYYYYYYYXX
Јас имав таков случај амa кај мене пишуваше Seller shipping method и откога ми ја испратија видов дека ми дале само тракинг бројот од контејнерот.

Јас имав таков случај амa кај мене пишуваше Seller shipping method и откога ми ја испратија видов дека ми го дале тракинг само на бројот од контејнерот.

Мене со Сhina Post Registered Air Mail така ме зезна, пратка 51$ ми дава тракинг од контејнер и му пишав викам ова ти е тракинг и почна нешто да објаснув ама ќе видиш те уверувам ќе стигне, ,,стигна,, фејк извештајот по 12 дена ми пишуваше, на аердором ти е, па ја препакуваат па не знам што таму. Му пишав као пратката ја нема и ми вика уште па види во пошта. Ко за беља пратката никогаш и не стгина, му отворив dispute и тоа беше тоа. Од тогаш тракинзи само со цифри никогаш, освен DHL.

Дечки,може некој има пишано погоре,али да прашам јас за секој случај,каква улога и бенефит имам од A3 Member на Aliexpress како и воедно од поените (reward points ги имам 773) ?

Момци, кој е бенефитот од користење на Alipay? Го користите некој od вас?

На пример PayPal практично повеќе се користи како заштита, escrow сервис. Затоа и се проби како сервис.
Но Alipay изричито нагласуваат дека не се escrow сервис, и тогаш зошто некој би ги користел нив наместо да плаќа директно од картица/сметка?? Кој е бенефитот?

Момци, кој е бенефитот од користење на Alipay? Го користите некој od вас?

На пример PayPal практично повеќе се користи како заштита, escrow сервис. Затоа и се проби како сервис.
Но Alipay изричито нагласуваат дека не се escrow сервис, и тогаш зошто некој би ги користел нив наместо да плаќа директно од картица/сметка?? Кој е бенефитот?
Користам alipay, не гледам бенефит, освен тоа што не морам да пишувам број на картичка бла бла на секоја порачка

Користам alipay, не гледам бенефит, освен тоа што не морам да пишувам број на картичка бла бла на секоја порачка
Хмм... па и со кредитна картичка е исто, ги чуваат податоците кај нив на сервер и само кликам на потврдување.

Не ги чуваат освен ако не се согласиш самиот. Баш тоа Alipay е за да ги зачува.

Не ги чуваат освен ако не се согласиш самиот. Баш тоа Alipay е за да ги зачува.

Хмм... првите неколку плаќања на Али, системот бараше да го внесувам 3-цифрениот број (од позади картицата). Потоа наеднаш почна само конфирмација да бара, а во меѓувреме не побара никаква додатна согласност. А тоа дека при регистрација мора да се согласиш на сите нивни правила, тоа е јасно - инаку не можеш да го користиш Али.

Го читав фајн принтот на правилата за Alipay, многу „фашистички„ договор е. :)
Меѓу другото договорот вели дека во секое време можат да изменат било кој дел од договорот, без да те известат, и таа измена стапува на сила веднаш. ;)

Нејсе, мене најмногу ме интересираше што сервис е всушност Али. Наводно бил нешто како Пејпал, ама без ескроу моментот - без медијација ако корисникот побара заштита од некоја малверзација (во договорот има милион моменти каде се согласуваш дека нема да ги тужиш ниту нив, ниту било компанија поврзана со нив).

Така да мене сеуште не ми е јасно - зошто побогу некој како нас би ги користел Alipay?
На интернет се што најдов како информација за бенефитите е дека во Кина Alipay многу се користел како „телефонски новчаник“ и поедноставено плаќање во секакви продавници, и онлајн и обични продавници. Но тоа за нас од Македонија не значи ама баш ништо.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom