Албанците се ПРАБУГАРИ-КУТРИГУРИ и АВАРИ?!

• Креатор на темата Креатор на темата bitushanec
  • Време на започнување Време на започнување
Добро благодарам, митологијава ти оди, ќе се позамарам уште малку со тебе.

Каква врска има ова сега со Траките?

Јас чекам ти сега да се дрнеш и да кажеш дека Траките се дојдени од Кафказ!
Тебе те нема.

Ајде сега некој нека каже дека Траките се дојдени од Кафказ.

Името албани, од каде потекнува не ме засега, знам од каде потекнува името Арбани, како старо албанско име, знам дека името ти го дава друг а не го бираш ти, како што ни јас моето не сум го одбрал, и секогаш името, му значи на другиот.

Така да името на Македонија не е консеквенца Грчката митологија, туку е нешто друго, кое своевремено Македонците се сметале за планински луѓе, и од тука доаѓа и МАЛедон, секако претпоставка на Албански и на некои не-Албански историчари и лингвисти и етимолози, исто така првичното име е Ематија, она што не-Албанските и Албанските лингвисти сметаат дека исто така Е Мадија.

Како што кажа Кариес на друга тема, Илирите добиваат име на територија, како народи кои го обожуваат богот на сонцето, наречен ИЛ, тоа на албански значи Ѕвезда, Ел на Грчки значи сонце Хелио итн.

Народностите не почиваат на митологија, туку на прагматика, не на приказни туку на вистински моменти.

Ти како Македонец, кај кого останале пигменти, и дамки од 2001 година, никогаш нема да бидеш објективен према албанското прашање, така да твоите мислења не се ставаат на рабуш. Ради мојата субјективност, јас не пишувам по теми супстанцијални за Македонците, како што се Антика, Грција, Име итн., затоа што и јас нема да бидам објективен и ќе зборувам кроз мое гледиште и мои желби.

Како прво и прво јас не сум ја спомнал 2001,како второ не сум оспорувал за албанското прашање,и секогаш ке бидам објективен,бидејки мојот пат е патот на космополитизамот,каде сите сме брака и сестри,бидејки сите потекнуваме од заеднички пра татко,и сите треба така да се однесуваме.Околу 2001 немаше потреба за војната освен тоа што нашите заеднички мафијаши ни ја наметнаа за да победи мафијата и овие години послем неа таа не раководи и мене и тебе,што не верувам дека добро се чувствиваме и двајцата.
од војната изгубија обицните и албанци и македонци,за да тие 10%владеат на мнозинството во дрзавава,Она што ние е преставена 2001 нема никаква веза со тоа сто јас ти го пишувам

На горекажаното, ќе пробам да ти поверувам.

Инаку еве што Кариес напиша на неговиот пост:

Името Илири доаѓа од ИЛ што значи : “сонце“, “светлост“, значи : ИЛИРИ биле луѓето што го славеле СОНЦЕТО како бог. А се знае кој овде го славел сонцето и кој тоа има сончев симбол со милениуми наназад. Сигурно не се тие што го слават ОРЕЛОТ. Дури и името СЛОВЕНИ во почетниот дел ја содржи именката СОНЦЕ (СЛОнце), а и зборот ХЕЛени го има истото значење.

Сепак има разлика Ил со Слонце, со кое сака да се "извади" Кариес, а не можи, затоа што разликата е голема, словенското име, има разни етимологии, една од нив, е Робови, албанците ги викаат Skllavi, истото тоа Склави значи робови, како што Slaves значи робови.

Добро благодарам, митологијава ти оди, ќе се позамарам уште малку со тебе.

Каква врска има ова сега со Траките?

Јас чекам ти сега да се дрнеш и да кажеш дека Траките се дојдени од Кафказ!
Тебе те нема.

Ајде сега некој нека каже дека Траките се дојдени од Кафказ.

Името албани, од каде потекнува не ме засега, знам од каде потекнува името Арбани, како старо албанско име, знам дека името ти го дава друг а не го бираш ти, како што ни јас моето не сум го одбрал, и секогаш името, му значи на другиот.

Така да името на Македонија не е консеквенца Грчката митологија, туку е нешто друго, кое своевремено Македонците се сметале за планински луѓе, и од тука доаѓа и МАЛедон, секако претпоставка на Албански и на некои не-Албански историчари и лингвисти и етимолози, исто така првичното име е Ематија, она што не-Албанските и Албанските лингвисти сметаат дека исто така Е Мадија.

Како што кажа Кариес на друга тема, Илирите добиваат име на територија, како народи кои го обожуваат богот на сонцето, наречен ИЛ, тоа на албански значи Ѕвезда, Ел на Грчки значи сонце Хелио итн.

Народностите не почиваат на митологија, туку на прагматика, не на приказни туку на вистински моменти.

На древниот македонец ,,ИЛ,,значи светлина,познатиот Дионис,како наш бог на светлината,(светлина и топлина)и вртењето према изгревањето на сонцето,- истокот.

На древниот македонец ,,ИЛ,,значи светлина,познатиот Дионис,како наш бог на светлината,(светлина и топлина)и вртењето према изгревањето на сонцето,- истокот.

Убаво.

Ил е коренот на светлината, која ослободува.

Пак мојот одговор до Кариес, кој очито не го прочита.

Знаеш ли што значи Yll на албански? Тоа слично на Ил.

Сигурно дека знаеш, и тоа значи ѕвезда.

. Qielli = qe illi (ishte ylli) Беше Илот, или беше ѕвездата

dielli = di illi (u di ylli => "u di" = "u be dite" ose "lindi dita" perdoret ende ne jug)
Се напрај ден, се раздена, се роди денот на југ тоа се користи
Pra qielli eshte atje ku ishte ylli, dhe dielli atje ose atehere kur ishte dite
Небото е таму каде што беше ИЛОТ или ѕвездата, и сонцето е таму или тогаш кога беше ден (буквален превод)

Друго тумачење

2. Qielli = ke illi (tek ylli) Кај ѕвездата, Кај илот

dielli = di illi (mbi yllin, dmth qielli eshte atje ku jane yjet, kurse dielli del mbi yjet)
Сонце=Над ѕвездата, т.е. небото е таму каде што се ѕвездите, додека сонцето излегува над ѕвездите.

Јасно е нели? Сакаш Слободен, сакаш неслободен, имаш најдобро решение!

Инаку, откажисе од идеите Словени=Илири, оти веќе почна да ти се смее Балканот, ќе почне и светот, па остај што ќе биде непријатно, туку ќе испаднеш и кловн пред нив.

Иаме уше нешто...

Именување на деновите.

Именувањето на деновите, на албански јазик можеме да видиме дека имаат еден целосно значење баш на албанскиов јазик, и на боговите на кои верувале Пелазгите.
Се почнува со:
E Diell- E Diellit, На сонцето, ден што има многу сонце
E Hene(Hane)- E Hanes, На Месечината
E Marte- E marsit, На марс, ден што означува лудило E MARRE на албански значи лудило, земено, НЕ-ТУКА со умот
E Mërkur- На меркур
E Enjta- Не се знае сеуште барем
E premte- Е црн ден, E pren-E prere значи сечено, скратено, убиено итн..
E Shtune- Е Сатурн, нешто што го претставува сатурн.

Во меѓувреме, Византијските Грци ги деновите на неделата ги нарекувале вака: Недела го означува Бог, Понеделник е втор, Вторник е трет, Среда е четврти, Четврток е петти, Петок е ден на Богородица, и Саботата е земена од Еврејте.

Као што гледаме, именувањето на деновите кај Албанците е постато отколку кај Грците, нешто што докажуе дека албанците се постари на Балканот од нив. Коа се колнеле Пелазгите, се колнеле во главата на детето, во главата на таткото, во главата на мајката исто како албанците денес (për kokën e nënës dhe të babait)...
Пелазгите со носијата, културата, традициите, музиката особено со јазикот, останале во нивната татковина.

Mikena - mik kena/kemi, mbret ishte Agamenoni.. Имаме гостин значи
Menelao - mëndja e la, ishte mbret i Spartës, vëllai i Agamemnonit. Умот го остави
Mirmidonët - mirditorët, kishin mbret Aqilean ose Akilin, që do të thotë-aq i lehtë. Мирдиторите(на северна албанија), цар им беше Аќилеан или Ахил, што значи Толку лесен(знаеме за неговата брзина, вештина и јачина)
Elena - e lanë mend. Ја остаил паметот
Priami - i parë jam ose prij jam, mbreti i Trojës. Значи Прв Сум, крал на троја
Paridi - i pari që di, etj Значи Првиот

Цело време додека владеела Византија, имале страшна манија да приспособуваат не Грчки зборови во Грчки. Ова нешто се променило, и променло бајаги во изговарање на имињата и на другите именки небитни. Меѓутоа гледаме дека боговите на Олимп на кои им веруваа древните и антички Грци, се читаат и се разбираат на албанскиот јазик како на пример(СКРАТЕНА ВЕРЗИЈА МИ Е МАКА ДА ОБЈАСНУВАМ ПО 100-ти ПАТ):

Zeus - Zë, Албанците можат да пробат да изговорат Зеус и ќе видат и чујат дека тоа значи и глас на албански, најмоќниот и главатар бог кој беше си бил женет за Хера-ЕРА на албански ветар или мирис. Друг Бог ЛЕТОС-ЛЕТОН, моеш ЛОТОН плаче или солзи рони или ЈЕТОН живее... Зевс подоцна зе женеше пак и тоа за богињата МЕНТИС-шо мент значи УМ на албански и ја родија ATHENA- E thena, Она што зборува, се знае богиња на зборувањето мудрост и философијата. Марс, беше бог на војните и многу често предизвикување војни меѓу луѓето затоа и беше се нарекол ''i marrë'' ЗЕМЕН, ОДНЕСЕН, БУДАЛА итн.. Богот АПОЛОН мислам дека името му е од Албанскиот исто така, АПО-ЛОНИ, АПО-ЛОН, и навистина беше бог на музиката, поезијата и харфата, но што значи апо-лон, е тоа значи Дали си весел, дали играш, дали танцуваш? Произведуваше музика и правеше децата да играат. Богот на Морето се викаше Тетис, тоа првото Т замени го со Д, и ќе добиеш Детис, а албанците морето го викаат Дети.

Ова е само мал процент, од она што навистина го има.
Многу многу малку. Но доволно да се прогледа.

Околу Емат или Амат синот на Македон,внукот на Дионис не се сложувам,бидејки Ематија или Мојата Мјка се навогала во областа Паонија.Како е префрлена денес според вашите ментори треба да се дебатира во Епирската област,највероватно Рим пак помогнал со крстоносните војни да се бришат цели територии,цели истории и да се префрлат на други места.Ако ти доставам аргументи и докази за Ематија каде се навогала од античките историчари пак ке ми оспорувач
Инаку Ематија е поврзана со градовите Водена,АРГ,престолнината Пела,Сигитик,Егеј..............................................дали овие градови се во областа околу Епир.
,,ЗМИЈСКИТЕ ДЕЦА ОД ЕПИР ЈА НАПАДНАА МАКЕДОНИЈА,,

Албанскиот јазик е најсличен со балтичките јазици.
А овде не е балтик.

Види има и доста момци кои викаат дека Македонија ја нарекувале "големата", E Madhija на албански значи голема.
Сепак МА, е индоевропски корен, МАма, Мамаја-Албански, или Meme-пак Албански.

А сепак мислам дека првичното име на Македонија била Ематија, и тоа до доцна, ептен доцна, не сум сигурен во која година и кој век.
Оти во исто време имаме момци кои викаат и друго, дека Македонија се нарекувал и цел балкан, односно Балканот го нарекувале Македонија, што полесно и подобро би се тумачело, би било Планинско Место, како што и денес името Балкан тоа означува. Македонија, сепак до албанскиот јазик може да легне со МАЛе ДОН, планини сака, или планинољубец итн.
Немам никакви претензии, само како што некои историчари и лингвисти пробале тоа да го објаснат, јас се трудам тоа да го осветлам.

Нема никаков спор околу Македонија, од моја страна.

Албанскиот јазик е најсличен со балтичките јазици.
А овде не е балтик.

Еве уште еден муабет, кој нема веза со ништо од светот и во светот, и надвор од него.

Анавено вика дека е јазик на Курдите, Кариес вика дека е јазик на Семитите, ти викаш дека е јазик Балтички. Пак ли тебе да ти верувам околу тоа?

Со албанскиот јазик, лесно и убаво може да се тумачат и преведуваат старите антички списи, имиња, псевдоними, богови, поезии итн.
За многу од нив, нема потреба да се бара корен затоа што.

Ментор е човек што те учи, а на Албански МЕНТ значи ум, мендар значи паметен, ментор значи исто така паметен.
Монумент, универзален терм за Паметник или за Споменик, на албански МАНИмент, значи исто така памети.
Исто така жената на Зевс, Ментис, која била паметна и од паметот се родил зборот и философијата односно мудроста и зборувањето(говорењето) која е божица со име Атена или албански E thena, проговореаната, или едноставно говор!

Zeus - Zë, Албанците можат да пробат да изговорат Зеус и ќе видат и чујат дека тоа значи и глас на албански, најмоќниот и главатар бог кој беше си бил женет за Хера-ЕРА на албански ветар или мирис. Друг Бог ЛЕТОС-ЛЕТОН, моеш ЛОТОН плаче или солзи рони или ЈЕТОН живее... Зевс подоцна зе женеше пак и тоа за богињата МЕНТИС-шо мент значи УМ на албански и ја родија ATHENA- E thena, Она што зборува, се знае богиња на зборувањето мудрост и философијата. Марс, беше бог на војните и многу често предизвикување војни меѓу луѓето затоа и беше се нарекол ''i marrë'' ЗЕМЕН, ОДНЕСЕН, БУДАЛА итн.. Богот АПОЛОН мислам дека името му е од Албанскиот исто така, АПО-ЛОНИ, АПО-ЛОН, и навистина беше бог на музиката, поезијата и харфата, но што значи апо-лон, е тоа значи Дали си весел, дали играш, дали танцуваш? Произведуваше музика и правеше децата да играат. Богот на Морето се викаше Тетис, тоа првото Т замени го со Д, и ќе добиеш Детис, а албанците морето го викаат Дети.

Гледаш колку се разликуваме.
Древниот македонец кој потекнува од Илириј,преку родословната гранка која почнува од Илириј и Електра имаат една керка Хармонија,потоа Хармонија и нејзиниот маж Кадмо имата керка Санела,а на Санела си е Дионис,додека понатаму еден од многуте синови на Дионис е Македон,родоначалникот на македонците,а тој има два сина Амат ил Емат и Пиерреј...................................................
Понатаму за Илириј си во право но за наша традиција кај древниот македонец поврзано е со обожавањето на светлината,обожавањето на светлината продолжува со Дионис како бог на ,,светлината,,значи нема звезда или сонце туку почитување на светлината а не темнината,понатаму продолжава со древната македонска Голема Мајка Ника која преку светлината е богиња на слободата и победата,а не Атена црната и заштитниот знак на Атена - буфот,каде се додава мудроста,јас мислам дека е лукавоста,кој и тука некој умешал прсти,понатаму Аполон сосема идентично на Дионис Инаку Аполон никогаш немал знчење кај древниот македонец,до римјаните кога ги освоиле овие простори,На крај вистината за 16 краката звезда,е слободата на светлината и топлината од бога даден за македонскиот народ и ...............................................................................

Види има и доста момци кои викаат дека Македонија ја нарекувале "големата", E Madhija на албански значи голема.
Сепак МА, е индоевропски корен, МАма, Мамаја-Албански, или Meme-пак Албански.

А сепак мислам дека првичното име на Македонија била Ематија, и тоа до доцна, ептен доцна, не сум сигурен во која година и кој век.
Оти во исто време имаме момци кои викаат и друго, дека Македонија се нарекувал и цел балкан, односно Балканот го нарекувале Македонија, што полесно и подобро би се тумачело, би било Планинско Место, како што и денес името Балкан тоа означува. Македонија, сепак до албанскиот јазик може да легне со МАЛе ДОН, планини сака, или планинољубец итн.
Немам никакви претензии, само како што некои историчари и лингвисти пробале тоа да го објаснат, јас се трудам тоа да го осветлам.

Нема никаков спор околу Македонија, од моја страна.

Еве уште еден муабет, кој нема веза со ништо од светот и во светот, и надвор од него.

Анавено вика дека е јазик на Курдите, Кариес вика дека е јазик на Семитите, ти викаш дека е јазик Балтички. Пак ли тебе да ти верувам околу тоа?

Со албанскиот јазик, лесно и убаво може да се тумачат и преведуваат старите антички списи, имиња, псевдоними, богови, поезии итн.
За многу од нив, нема потреба да се бара корен затоа што.

Ментор е човек што те учи, а на Албански МЕНТ значи ум, мендар значи паметен, ментор значи исто така паметен.
Монумент, универзален терм за Паметник или за Споменик, на албански МАНИмент, значи исто така памети.
Исто така жената на Зевс, Ментис, која била паметна и од паметот се родил зборот и философијата односно мудроста и зборувањето(говорењето) која е божица со име Атена или албански E thena, проговореаната, или едноставно говор!

ЛИНГВИСТИКАТА ЗА МАКЕДОНИЈА Е СОСЕМА ТОЧНА НО ЗА МАКЕДОНЦИТЕ КАКО СТАРОСЕДЕЛЦИ НА БАЛКАНОТ,ДОДЕКА ЗА ВАС Е ТОЧНА БИДЕЈКИ СТЕ СТАРОСЕДЕЛЦИ ВИСОКИТЕ ЕВРОПСКИ ПЛАНИНИ.ПОДОЦНА ВО КАВКАЗИИТЕ ДАГЕСТАН И КАЗАКСТАН,ПРЕКУ СРПСКИОТ КРАЛ ВЛАДИСЛАВ ВО 1014 КАКО ПЛАТЕНИЦИ ГИ ПОТПУНУВАТЕ СИЛИТЕ ЗА БИТКАТА КАЈ ТЕРМОПОЛИТЕ,КАДЕ СЕ ДОСЕЛУВААТ ПРЕТЕЖНО ВО ДЕНЕШНА АЛБАНИЈА ОБЛАСТ ЕПИР,СО ОТОМАНСКАТА ИМПЕРИЈА СЕ ЗАЈАКНУВААТ ПОЗИЦИИТЕ,ДОЗНАВАМЕ ПРЕКУ СЕРДАРОТ И ГРИГОР ПРЛИЧЕВ И ЗА АЛБАНСКИТЕ ОРДИ,ПОНАТАМУ ОД АЛБАНИЈА..................

Добро Пикасо зошто не сакаш да дебатираш на темата дали гробот на Александар е во Македонија,па можеби ке ни помогнеш околу преводите на некои имиња кој како ти што велиш многу се блиски до албанскиот,па можеби нешто заедничко да направиме со нашите знаеења во две различни полиња,па можеби и срекни сите ке бидеме бидејки Александар е тој што не споил,и не ве двоел од македонците.

Picasso vi dava argumenti a vie pravite krivini...

Тие зборови се користеле пред да се доселат албанците. Кога се доселиле, албанците прифатиле доста страни зборови. Екрем Чабеј (албански професор - доктор) тврди дека албанскиот и литванско балтичкиот јазик се два јазици - близанци. Романскиот и Албанскиот јазик во себе пак содржат латински зборови кои ги примиле од латините, го задржале истото значение и го изговараат исто (fund, pus (putc), numer, tufe, ngusht (ngust) ungj (unchiu), lufte (lupta...) а пак професор Шабан Демирај (претседател на академијата на науки на Албанија) вели “... потеклото на албанскиот јазик од едно широко становиште, истакнувајќи ги на посебен начин старите заеднички контакти меѓу албанскиот и романскиот јазик како и некои контакти од областа на етнографијата....“

Picasso vi dava argumenti a vie pravite krivini...

Браво,за кој кривини,не гледаш дека не удави како Тарзан кога го давеше крокодилот.зар не гледаш колку си ја врти водата према неговата воденица,биди искрен разговараме за една вистина,овде нема Албанци Македонци

Ок, ме фативте на искуство, и мене ми е мака сега, не можам вие ја претерувате, сега човек има нема сила, време, итн...

Благодарам во секој случај.

Тие зборови се користеле пред да се доселат албанците. Кога се доселиле, албанците прифатиле доста страни зборови. Екрем Чабеј (албански професор - доктор) тврди дека албанскиот и литванско балтичкиот јазик се два јазици - близанци. Романскиот и Албанскиот јазик во себе пак содржат латински зборови кои ги примиле од латините, го задржале истото значение и го изговараат исто (fund, pus (putc), numer, tufe, ngusht (ngust) ungj (unchiu), lufte (lupta...) а пак професор Шабан Демирај (претседател на академијата на науки на Албанија) вели “... потеклото на албанскиот јазик од едно широко становиште, истакнувајќи ги на посебен начин старите заеднички контакти меѓу албанскиот и романскиот јазик како и некои контакти од областа на етнографијата....“

Кое доселување кои црни камења бре.
Коа 80% од зборовите се овие кои се користат денес, а 20% се оние славјанските.
Не тропај коа не знаеш ништо.

Шо лошо кажал и Чабеј и овој другиот Демирај?

Тоа што го кажале е баш онака како што си кажале.

Што ти сакаш и знаеш дека ми одиш на нерви со глупостите твои тоа друга работа.
Не ние како нив, туку тие како нас!

И не е најсличен со Балтичките туку со Романскиот јазик, кој е јазик на Даките, и по тоа и генетиката и јазикот потврдува дека денешните албанци се Траки, односно голем од нив се потомци на траките.

Кој според тебе дошле од Кафказ!

ЛИНГВИСТИКАТА ЗА МАКЕДОНИЈА Е СОСЕМА ТОЧНА НО ЗА МАКЕДОНЦИТЕ КАКО СТАРОСЕДЕЛЦИ НА БАЛКАНОТ,ДОДЕКА ЗА ВАС Е ТОЧНА БИДЕЈКИ СТЕ СТАРОСЕДЕЛЦИ ВИСОКИТЕ ЕВРОПСКИ ПЛАНИНИ.ПОДОЦНА ВО КАВКАЗИИТЕ ДАГЕСТАН И КАЗАКСТАН,ПРЕКУ СРПСКИОТ КРАЛ ВЛАДИСЛАВ ВО 1014 КАКО ПЛАТЕНИЦИ ГИ ПОТПУНУВАТЕ СИЛИТЕ ЗА БИТКАТА КАЈ ТЕРМОПОЛИТЕ,КАДЕ СЕ ДОСЕЛУВААТ ПРЕТЕЖНО ВО ДЕНЕШНА АЛБАНИЈА ОБЛАСТ ЕПИР,СО ОТОМАНСКАТА ИМПЕРИЈА СЕ ЗАЈАКНУВААТ ПОЗИЦИИТЕ,ДОЗНАВАМЕ ПРЕКУ СЕРДАРОТ И ГРИГОР ПРЛИЧЕВ И ЗА АЛБАНСКИТЕ ОРДИ,ПОНАТАМУ ОД АЛБАНИЈА..................

Оффф леле, вие ќе ме остарите гхахахахахахах...

Како бе мајката налетувам се на тврдоглави луѓе.

Сега Траките се дојдени од Дагестан?

Кога Келтите во 4 век ПНЕ се придвижиле и почнале со селења, тие преку франција, италијам балкан стигнале и до кавказ. Во денешна албанија тие основале (попат) и своја населба која има назив ГРАД НА АЛБАНОИДИТЕ или Албанополис (Албињон), додека на кавказ областа која пред тие да се населат се викала ПЕШ ја преименуваат во АЛБАНИА. И Помпеј Трог ни вели дека Албаните се спуштиле од Италија, значи не се домородни, не биле тука, туку дошле од негде. По тоа споменувањем никој нигде не ги споменува 8 века се додека пак не се појавиа во записи како арбани. Кога во 548 година Словените го завземаат Драч, Византиските хроничари нигде не споменуваат ни еден албанец ни арбанас ни абранас . Нема ни поомен од нив. Запишани биле сите народи и племиња кои како освојувачи или домородни биле или поминале низ овие простори но албанци - нема. Па ни во Аграрниот законик, во кој се поменуваат народите кои живееле нема ни помен од некакви абри, албани, шќипетари.
Сето тоа настана и дојде многу покасно.

Тројанската војна се водела околу 1200-1190 или 1230-1210 г. пр.н.е., според книгите на Хомер „Илјада“ и „Одисеја“, а не во 776 г. пр.н.е. кога е основана и изградена Атина, овде имаме и друг фалсификат од страна на грците, кој во “Историската енциклопедија за спорт” пишува дека првите олимписки игри се одржале во 776 год.пр.н.е.?
Микенската култура пропаднала околу 1200-1150 год. пр.н.е. Во микенските наоѓалишта се пронајдени извонредни предмети од злато, како и посмртната маска на микенскиот крал Агамемном.
Географските имиња во Европа (географски горниот дел од Македонија, кој тогаш така бил наречен) биле на јазикот и писмото коине (или денешен македонски јазик), затоа што друг јазик и друго писмо – немало. Треба да се спомене и истражувањето на Каменот од Розета, спроведено од академик Томе Бошевски и проф. д-р Аристотел Тентов (за што МАНУ сè уште се нема официјално произнесено). Тие сметаат дека средниот текст од каменот е напишан на античко-македонски јазик, кој пак, според нивните заклучоци, е особено сличен и близок со денешниот современ македонски јазик во однос на дел од лексиката и граматиката. Овие теории ја негираат словенската врска во етногенезата и не се поддржани од официјалната македонска наука, затоа што ние не сме Словените од зад Карпатите. Ова писмо и денес се употребува во Европа, благодарение на браќата Кирил и Методиј, а од писмото и јазикот коине, или античко-македонски, произлегло слово-македонското писмо. Бидејќи коине бил македонски јазик со коинско слово, Македонците биле Словени. Сите оние кои пишувале со црти и рецки не биле Словени, туку само „цртари и рецкари“. Токму затоа, поимот Словени произлегол од словото од древното коинско писмо и јазик. Македонското древно писмо (коине) е археолошко откритие од 1000 г. пр.н.е. и е дешифрирано во 1998 година. Тоа е испишано на 25 тонска карпа што се нарекува „Обеликс од Ксантос“. Хакатеј од Милет (Хакатеј од Милет, писател на антички митови), кој живеел во 500 г. пр.н.е., врз основа на спомените од неговиот период, сведочи дека во старо време на Пелопонез и северно од него биле населени варвари (Бриги и Пелазги). Според Платон, во еленскиот јазик има многу зборови кои истовремено му припаѓале на говорот на варварите (Бригите и Пелазгите). Тој го наведува зборот „вода“, што го користеле варварите (Бригите и Пелазгите). Според францускиот историчар Франсоа Пуквил, таканаречените варвари (Бригите и Пелазгите) се најстари жители во делот на античка Горна Македонија и античка Долна Македонија. Тукидит (Тукидит – антички хроничар), пак ги означува Македонците како Аргеади (аргеадиа=македонос), затоа што Аргеас бил еден од синовите на Македон. Според легендата епонимните херои на Пиерија и Ематија биле синови на Македон.
Името Македонија прв го споменува Хесиод (Хесиод – антички писател), во VII век пр.н.е., а се среќава и кај многу антички писатели, во античките географски карти, како и во Библијата. Постојат неколку други теории за карактерот на македонскиот народ. Најпопуларна од нив е тезата за директната врска меѓу древните и денешните Македонци. Македонците се автохтоно население кое и покрај транзицијата на други народи на овие подрачја, сепак ги има задржано цртите од своите антички предци.
Епоним-родоначалник на македонскиот народ е Македон.
За неговото потекло изворите нудат повеќе верзии:
1. Македон бил митски херој и основач на Македонија, син на моќниот Дионис индоевропски бог над боговите (мисла, ум,светлина), Легендата вели дека негова мајка била Тија. Тија му родила два сина на Македон – Пиер и Емат, епонимните херои на областите Пирија и Ематија.
2. Според друго предание, Македон бил син на египетскиот бог Озирис,име со кој се поврзува исто така Дионис кој се крие позади многу имиња а брат на Анубис. Карактеристичен атрибут на Македон бил рисот додека на брат му Анубис - песот. Озирис и ја препуштил власта на Изида и тргнал во нови освојувања, заедно со своите два сина. Во Тракија го убил кралот Ли***г и го поставил сина си Македон за крал. Земјата над која владеел, според него, била наречена Македонија.
3. Македон бил еден од педесетината синови на кралот на Аркадија (Пелопонез) Ликаон.
4. Едно предание вели дека Македон бил еден од синовите на Еол, епонимен херој на Еолците, а негови браќа биле Пиер, Магнет и други. Се разбира дека треба да се биде крајно претпазлив во обидите за толкување на древните легенди, иако искуството нè учи дека во секоја традиција има зрно вистина.
.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom