- Член од
- 19 јули 2006
- Мислења
- 3.157
- Поени од реакции
- 129
Mbi sllavet:
1) On the origin of Mongoloid component in the mitochondrial gene pool of Slavs;
http://www.springerlink.com/content/nt3lj1301228358r/
2)Reconstructing the phylogeny of African mitochondrial DNA lineages in Slavs!
http://www.nature.com/ejhg/journal/v16/n9/abs/ejhg200870a.html
Значи славјаните имаат и афричка мешавина освен монголоидската...
Пикасо, каква врска има тоа со темата Албанци-Илири?
Каква врска имаат испитувања кај Руси,Украинци, Чеси и Пољаци со нас на Балканот кои сме овде барем последните 2000 години? Кога велам ние мислам топтан на сите нас на Јужен Балкан.
Ете тие горе во Русија имаат 0,4 % афрички гени ама што со тоа?
За јазикот на албанците... Мислам дека е многу матно, како што е цела Балканска Сага матна...
Имено, дојде Хан Аспарух со 50 илјади војници во Балгарија... се растопија, ниеден не го промени јазикот... Јазикот си е тој... Мали примеси...
Што и колку кој променил и колку дошле е мистерија бидејќи историчарите не се сигурни.
Никој не го знае бројот на Прабугарите ниту пак со 100% сигурност може да им се кодифицира јазикот. Има и теорија дека немало големо мешање меѓу старите и новодојдените етноси.
Траките беа тотално занемарени така да очекувај големи промени следните години.
Е сега замисли, колку члено племе е дојдено од по кафказите за да го промени цел славјански јазик кај Албанците и да го направи некој што е сосема трет... Еве викаат дека имало и семитски примеси... А тоа односно семитите земале од пелазгите, кој им биле господари на семитите во Египет и блискиот исток... Цела историја на семитите се темели на на таа култура, јазик и историја...
Не знам колкаво племе дошло ниту знам од каде дошло но знам дека воинствено племе може со тек на време да шири територија и јазик и да ги асимилира останатите (ако се помалку ратоборни). Не зборуваме за период од 10 години туку за скоро 1000 години.
Не велам дека е точно ама недостаток на албанска топонимија ме наведува на таков заклучок. Впрочем и сам си свесен како се прави експанзија на територија не треба јас да те учам. Нема ништо ново денес што не било и во минатото, секој народ гледал да шири влијание, јазик и територија најмногу што може.
Имаш автори денес, кој викаат дека албанскиот јазик е јазик кој го зборувале и фараоните... односно Тот Giuseppe Catapano "Thot parlava albanese", а имаш и други:
Aristidh Kolias "The Language of Gods",
Nermin Falaschi "Etrusco lingua viva" (she translate the Etruscan language using Albanian),
Robert D'Angely "Enigma",
Mathieu Aref "Albanie ou l'incroyable odyssée d'un peuple préhellénique",
Zacharie Mayani (profesor at Sorbone University)"Etruscans begin to Speak"
Ова е само еден дел од нив... Имам и линк, ако разбираш албански ќе видиш само колку тоа е јасно и експликативно кажано на албански јазик баш од оној првиот...
Има автори кои тврдат дека етрурскиот и фригијскиот јазик се словенски јазици и исто преведуваат текстови. Исто знаеш што тврдат Тентов и Бошевски.
Додека нешто не е објавено во меѓународно списание по лингвистика и како такво меѓународно прифатено ќе се вртиме во круг. Едно е да тврдиш а друго и да докажеш.
За Египет. Можеш ли да ми посочиш топоними од Египет кои имаат албански корен?
Јас можам од картата на Птоломеј да ти посочам барем 10 топоними од северна Африка (од Картагина) кои имаат „словенски„ корен.
Како прво барај ги Драа (река) и Загора (место) во Мароко. Реката Драва и градот Загреб и безбројните Загори не мора да ти ги спомнувам.
Такви работи ви фалат за презентација!
Затоа не треба рипање... Не може некое племе од 10 000 да промени еден цел народ... И тоа пази... Косовскиот дел е, потоа ЕМатија не е, па надолу е, па потоа пак има една пукнатика што не е, и потоа пак надолу е се до пелопонез... Каде живеат и живееја арванитите...
Кој им го промени јазикот на арванитите? И тие ли зборуваа славјански?
Не знам, да знам сигурно би бил категоричен и би рекол така е :wink:. Ама факт е дека Арберите се прв пат спомнати во 12 век и нема албанска топонимија пред 15 век.
Мене повеќе ми држи да албанците од долу, да тргнале нагоре... Односно од пелопонез и цела Грција, па нагоре... И да се вдомиле во сегашните нивни куќишта...
Може така да било, да тргнале од Пелопонез и полека го ширеле влијанието и јазикот.
За таа теорија два фактора би биле битни:
1) Да се најдат албански топоними од Пелопонез уште пред 10 век а пожелно уште порано.
2) Ако е тоа точно тогаш недостатокот на албанска топонимија на северот од Пелопонез наведува на поскорешна експанзија.