АЛБАНЦИ = ИЛИРИ ?

• Креатор на темата Креатор на темата MakedoN_Ares
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Mbi sllavet:
1) On the origin of Mongoloid component in the mitochondrial gene pool of Slavs;
http://www.springerlink.com/content/nt3lj1301228358r/

2)Reconstructing the phylogeny of African mitochondrial DNA lineages in Slavs!
http://www.nature.com/ejhg/journal/v16/n9/abs/ejhg200870a.html

Значи славјаните имаат и афричка мешавина освен монголоидската...

Пикасо, каква врска има тоа со темата Албанци-Илири?

Каква врска имаат испитувања кај Руси,Украинци, Чеси и Пољаци со нас на Балканот кои сме овде барем последните 2000 години? Кога велам ние мислам топтан на сите нас на Јужен Балкан.

Ете тие горе во Русија имаат 0,4 % афрички гени ама што со тоа?

За јазикот на албанците... Мислам дека е многу матно, како што е цела Балканска Сага матна...
Имено, дојде Хан Аспарух со 50 илјади војници во Балгарија... се растопија, ниеден не го промени јазикот... Јазикот си е тој... Мали примеси...

Што и колку кој променил и колку дошле е мистерија бидејќи историчарите не се сигурни.

Никој не го знае бројот на Прабугарите ниту пак со 100% сигурност може да им се кодифицира јазикот. Има и теорија дека немало големо мешање меѓу старите и новодојдените етноси.

Траките беа тотално занемарени така да очекувај големи промени следните години.

Е сега замисли, колку члено племе е дојдено од по кафказите за да го промени цел славјански јазик кај Албанците и да го направи некој што е сосема трет... Еве викаат дека имало и семитски примеси... А тоа односно семитите земале од пелазгите, кој им биле господари на семитите во Египет и блискиот исток... Цела историја на семитите се темели на на таа култура, јазик и историја...

Не знам колкаво племе дошло ниту знам од каде дошло но знам дека воинствено племе може со тек на време да шири територија и јазик и да ги асимилира останатите (ако се помалку ратоборни). Не зборуваме за период од 10 години туку за скоро 1000 години.

Не велам дека е точно ама недостаток на албанска топонимија ме наведува на таков заклучок. Впрочем и сам си свесен како се прави експанзија на територија не треба јас да те учам. Нема ништо ново денес што не било и во минатото, секој народ гледал да шири влијание, јазик и територија најмногу што може.

Имаш автори денес, кој викаат дека албанскиот јазик е јазик кој го зборувале и фараоните... односно Тот Giuseppe Catapano "Thot parlava albanese", а имаш и други:

Aristidh Kolias "The Language of Gods",
Nermin Falaschi "Etrusco lingua viva" (she translate the Etruscan language using Albanian),
Robert D'Angely "Enigma",
Mathieu Aref "Albanie ou l'incroyable odyssée d'un peuple préhellénique",
Zacharie Mayani (profesor at Sorbone University)"Etruscans begin to Speak"

Ова е само еден дел од нив... Имам и линк, ако разбираш албански ќе видиш само колку тоа е јасно и експликативно кажано на албански јазик баш од оној првиот...

Има автори кои тврдат дека етрурскиот и фригијскиот јазик се словенски јазици и исто преведуваат текстови. Исто знаеш што тврдат Тентов и Бошевски.

Додека нешто не е објавено во меѓународно списание по лингвистика и како такво меѓународно прифатено ќе се вртиме во круг. Едно е да тврдиш а друго и да докажеш.

За Египет. Можеш ли да ми посочиш топоними од Египет кои имаат албански корен?

Јас можам од картата на Птоломеј да ти посочам барем 10 топоними од северна Африка (од Картагина) кои имаат „словенски„ корен.

Како прво барај ги Драа (река) и Загора (место) во Мароко. Реката Драва и градот Загреб и безбројните Загори не мора да ти ги спомнувам.

Такви работи ви фалат за презентација!

Затоа не треба рипање... Не може некое племе од 10 000 да промени еден цел народ... И тоа пази... Косовскиот дел е, потоа ЕМатија не е, па надолу е, па потоа пак има една пукнатика што не е, и потоа пак надолу е се до пелопонез... Каде живеат и живееја арванитите...
Кој им го промени јазикот на арванитите? И тие ли зборуваа славјански?

Не знам, да знам сигурно би бил категоричен и би рекол така е :wink:. Ама факт е дека Арберите се прв пат спомнати во 12 век и нема албанска топонимија пред 15 век.

Мене повеќе ми држи да албанците од долу, да тргнале нагоре... Односно од пелопонез и цела Грција, па нагоре... И да се вдомиле во сегашните нивни куќишта...

Може така да било, да тргнале од Пелопонез и полека го ширеле влијанието и јазикот.

За таа теорија два фактора би биле битни:

1) Да се најдат албански топоними од Пелопонез уште пред 10 век а пожелно уште порано.

2) Ако е тоа точно тогаш недостатокот на албанска топонимија на северот од Пелопонез наведува на поскорешна експанзија.

Сепак можеш да ме разубедиш ако ми покажеш стари карти (постари од 15 век не) каде има топоними кои водат потекло од албанскиот јазик. Ако најдеш такви топоними и од античко време уште подобро.
Поздрав
Tekst od 1310. Od Teodhor Shkodrani. Na cist albanski. Dovolen ke e? :):):)

p.s.ne go baraj tekstot od mene, go nemam, ama vo vatikan go ima :):):)

Tekst od 1310. Od Teodhor Shkodrani. Na cist albanski. Dovolen ke e? :):):)

p.s.ne go baraj tekstot od mene, go nemam, ama vo vatikan go ima :):):)

Tekst ili karta?

Arberite od 12 vek se prisatni tuka nema dilema. Zborime za albanski toponimi pomladi od 12 vek a po moznost i porano zabelezani na stari karti.

Imas takvo nesto ili takva karta :wink:?

А археолошки докази за потврда на староседелството?

можеби најбитниот факт..физички докази

значи теории и претпоставки може да има милион но дури и најпримитивното племе (индијанците пр) оставаат / оставиле физички докази и покрај отсуство на писмо

1) Да се најдат албански топоними од Пелопонез уште пред 10 век а пожелно уште порано.

2) Ако е тоа точно тогаш недостатокот на албанска топонимија на северот од Пелопонез наведува на поскорешна експанзија.

Види тие исти автори на тие книги, дури и други да не ги барам, ги имам запишано тврдат дека баш градот Атина има албанска етимологија, и другите градови нагоре...

Сепак е матно како се што е во балканот...

Албанците се сметаат како дел од Византиското царство... И не се спомуваат се до моментот кога тие дигаат и востание против Византија... Ако има некој неупатен тоа е со помош на Папатот и кнезот Карл Анжу, има многу информации, и неколку книги за Карл Анжу и Регни ди Албание... Каде некои албански кнезеви и витези се во пакт со Византија и се спомнуваат како византијци, а други во пакт со Ватикан и Карл Анжу и формираат кнежевство албанија и се дел од војската на Анжу, кој се менуваат неколку генерации, а секако потоа стануваат и непријатели, и на Анжу му се приближува Србската војска како сојузничка... итн... Тука се спомуваат албанските кнезеви како Карл Топиа, како Врана, како Аријанити, Музака итн...

Нормално дека јазикот мутира, се модифицира, и оној јазик што бил пред 1000 години не е денес истиот... Да не праиме муабет за јазикот пред 10 000 години, како што се споменува баш во книгата на постираниот автор... Како што Тот знае да биде денес Зот и да има иста функција тогаш и сега, Атлас да биде Atlasht, исто така Тетис да биде Дети... И уште многу многу, сличности, колку и да човек рамнодушен ќе попушти... Сепак како што и сам кажа дека секој си гледа кроз призма на свој јазик и начин на размислување... Кодекс итн...

Дека албанците не сменале јазик и дека овој јазик е нивни исконски и дека се староседелци тука науката кажала вака:

Albanians have the most high % of Dirarics in Europe & Balkans, it was well showed in the survey of Charles Coon "Albania and the Dinaric Race"!
Dinaric race is one of the Europid (White) races, and it is endemic primarily to the Dinaric Alps (the western part of the Balkan Peninsula).
Its characteristics are mostly mesomorph bodily build, with relatively long legs and short trunk and a medium arm span..etc

- "Survey of anthropological features of the Illyrians" have shown the anthropological connection of modern Albanians with illyrians!
Illyrians in high % were dinaric race with a low % of West Atlanto Mediterranean & Alpine....and in fact Albanians are 75% Dinaric, 10% West Atlanto Mediterranean (not East like are the modern "greeks"), 10% Alpine, 5% Noric = 5% periphery/ substratum Nordish.
- "High-Resolution Phylogenetic Analysis of Southeastern Europe Traces Major Episodes of Paternal Gene Flow Among Slavic Populations" when:"Almost 93% of SEE E3b1 chromosomes are classified into ALPHA cluster. In Europe, the highest E3b1a Alpha Variance is among Albanians. Genetist DR.Cruciani: "The distribution of the E3b1-alpha cluster in Europe indicates a Neolithic expansion out of the Balkans into Europe about 8000 years ago" Thats mean Albanians live in Balkans from 8000 years!

Genetist DR. Semino:"The footprint of J2e1 (M102) on the European map indicates a connection between the southern Balkans & north-central Italy. The explanation is that J2e1 may have dispersed into Europe from the Balkans about 8000 years ago. Some of the highest frequencies that Semino saw for J2e1 were Albania (14.3% of total population),Italy (9.6%).
- "HLA Class I Polymorphism in the Albanian Population" it says: "Albanians are a very homogenous population, their history suggests that they did not mix with neighboring populations. It is assumed that Albanians have Illyrian Origin."

"Haplogroup E3b1a2 as a Possible Indicator of Settlement in Roman Britain by Soldiers of Balkan Origin" (Albanian DNA was found in British population) + "Paleo-mtDNA analysis and population genetic aspects of old Thracian populations from South-East of Romania". The genetic surveys have shown very well that Albanians are a mix of Ilyro-Thracian race and are native in Balkans & Europe and are the principal race of europe!
LINK: www.jogg.info/32/bird.pdf
IT SAYS THAT MODERN BRITISH HAVE THEIR ANCESTRY FROM THE BALKAN SOLDERS SPECIALY FROM ALBANIANS!

Elizabeth J. Pyatt, Linguistic PhD, Pennsylvania State University USA:"In 3200 BC, there were many, many languages spoken besides Sumerian and Egyptian, but they were not fortunate enough to have a writing system. These languages are just as old. To take one interesting case, the Albanian language (spoken north of Greece) was not written down until about the 15th century AD, yet Ptolemy mentions the people in the first century BC.* The linguistic and archaeological evidence suggests that Albanians were a distinct people for even longer than that. So Albanian has probably existed for several millennia, but has only been written down for 500 years. With a twist of fate, Albanian might be considered very "old" and Greek pretty "new"."

На ова не може да се одмавне со рака...

Види тие исти автори на тие книги, дури и други да не ги барам, ги имам запишано тврдат дека баш градот Атина има албанска етимологија, и другите градови нагоре...

Сепак е матно како се што е во балканот...

Албанците се сметаат како дел од Византиското царство... И не се спомуваат се до моментот кога тие дигаат и востание против Византија... Ако има некој неупатен тоа е со помош на Папатот и кнезот Карл Анжу, има многу информации, и неколку книги за Карл Анжу и Регни ди Албание... Каде некои албански кнезеви и витези се во пакт со Византија и се спомнуваат како византијци, а други во пакт со Ватикан и Карл Анжу и формираат кнежевство албанија и се дел од војската на Анжу, кој се менуваат неколку генерации, а секако потоа стануваат и непријатели, и на Анжу му се приближува Србската војска како сојузничка... итн... Тука се спомуваат албанските кнезеви како Карл Топиа, како Врана, како Аријанити, Музака итн...

Немам тука што да додадам. Од 12 век Албанците како Арбери или Арванити се евидентирани. Проблемот е каде се пред 12 век и каде се нивните топoними пред 12 век? Ако имаш такви податоци радо ќе ги погледнам.

Се согласувам дека е матно но затоа и дискутираме.

Нормално дека јазикот мутира, се модифицира, и оној јазик што бил пред 1000 години не е денес истиот... Да не праиме муабет за јазикот пред 10 000 години, како што се споменува баш во книгата на постираниот автор... Како што Тот знае да биде денес Зот и да има иста функција тогаш и сега, Атлас да биде Atlasht, исто така Тетис да биде Дети... И уште многу многу, сличности, колку и да човек рамнодушен ќе попушти... Сепак како што и сам кажа дека секој си гледа кроз призма на свој јазик и начин на размислување... Кодекс итн...

Ова е во ред но да се задржиме на Балканот!

Ќе потенцирам една работа:

Албанскиот јазик е многу стар (ептен стар) ама тоа не мора да значи дека корените му се од балканот.

Ако е толку стар јазик со балканско потекло би требало цел Балкан да е преплавен со албански топоними од Бугарија преку Македонија, Косово па се до Албанија но како што знаеме реалноста е сосема спротивна така да во самата Албанија имаме (имало) премногу неалбански топоними.

Сеуште чекам некој да покаже стара карта па заедно да ја продискутираме! Јас ќе ти ги покажам словенските или венетски зборови а ти покажи ми ги албанските. Така двајцата ќе научиме нешто ново.

Дека албанците не сменале јазик и дека овој јазик е нивни исконски и дека се староседелци тука науката кажала вака:

Albanians have the most high % of Dirarics in Europe & Balkans, it was well showed in the survey of Charles Coon "Albania and the Dinaric Race"!
Dinaric race is one of the Europid (White) races, and it is endemic primarily to the Dinaric Alps (the western part of the Balkan Peninsula).
Its characteristics are mostly mesomorph bodily build, with relatively long legs and short trunk and a medium arm span..etc

Знаеш, малку ме разочара бидејќи приметувам дека ми ставаш туѓи а не твои размислувања а освен тоа се непотполни и водат кон погрешни заклучоци ако не го познаваш оригиналното дело.

Не е фер што морам да губам време да растумачам што е оригинал а што произволно мислење на препишувачот.

Кој е автор на горниот цитат и врз база на што се тврди реченото? Можеш ли да дадеш цитат од оригиналот? Ме интересира според кои методи Албанците се повеќе динароиди од на пример Црногорците?

Каква врска има јазикот со испитувањето кое не си го ни прочитал?

- "Survey of anthropological features of the Illyrians" have shown the anthropological connection of modern Albanians with illyrians!
Illyrians in high % were dinaric race with a low % of West Atlanto Mediterranean & Alpine....and in fact Albanians are 75% Dinaric, 10% West Atlanto Mediterranean (not East like are the modern "greeks"), 10% Alpine, 5% Noric = 5% periphery/ substratum Nordish.

Пикасо, ова од форум ли си го копирал :wink:? Првата реченица која сугерира нешто ја нема во делото.

Колку и да се трудев да го најдам трудот на Дима не успеав но абстрактот јавно побликуван е овој:

Survey of anthropological features of the Illyrians.

Dhima A.
The purpose of this paper is to bring to evidence the physical traits of the ancient inhabitants of Albania, the Illyrians, through an anthropological study of 93 human skeletons of different periods. Based on the available typological data the author comes to the conclusion that the Illyrians of the Albanian territory constituted an Adriatic-Mediterranean population with Nordic and Alpine minorities. The results of this study throw light on certain historical phenomena, which are linked with the origin and formation of the Illyrians.
PMID: 3304152 [PubMed - indexed for MEDLINE]
Како што гледаш нема спомнување дека Албанците се Илири но радо би го прочитал и целиот труд.

- "High-Resolution Phylogenetic Analysis of Southeastern Europe Traces Major Episodes of Paternal Gene Flow Among Slavic Populations" when:"Almost 93% of SEE E3b1 chromosomes are classified into ALPHA cluster. In Europe, the highest E3b1a Alpha Variance is among Albanians. Genetist DR.Cruciani: "The distribution of the E3b1-alpha cluster in Europe indicates a Neolithic expansion out of the Balkans into Europe about 8000 years ago" Thats mean Albanians live in Balkans from 8000 years!

Пак ме разочара бидејќи цитираш неточни податоци а не си одвоил време да ги провериш! Не е убаво така!

Еве што пишува во оригиналот:

Almost 93% of SEE E3b1 chromosomes are
classified into a cluster. In Europe, the highest E3b1a variance
is among Apulians, Greeks, and Macedonians, and the
highest frequency of the cluster is among Albanians, Macedonians and Greeks (table 1).
Не треба да коментирам нели?

- "HLA Class I Polymorphism in the Albanian Population" it says: "Albanians are a very homogenous population, their history suggests that they did not mix with neighboring populations. It is assumed that Albanians have Illyrian Origin."

Ова нема врска со делото погоре цитирано. Авторите наведуваат се претпоставува но и го цитираат делото од кое цитирале:

4. MIRDITA, Z. Encyklopaedia Moderna, 13 (1970)
30.

Во ред е да се цитира албански извор ама не е во ред да се спојува дека е тоа мислење на авторите на генетската студија.

Еве го заклучокот на студијата:

[SIZE=+1]HLA class I polymorphism in the Albanian population.[/SIZE]

Grubić Z, Kerhin-Brkljacić V, Cecuk-Jelicić E, Kuci S, Kastelan A.

National Referral Organ Transplantation and Tissue Typing Center, University Hospital Center Zagreb, Zagreb, Croatia.

The HLA class I polymorphism was studied in a sample of the Albanian population. Ninety-three unrelated healthy Albanians were typed for HLA-A, -B and -Cw antigens by standard microlyphocytotoxicity test. The antigens with the highest frequencies were: HLA-A2 (34.4%), A3 (14.5%) and A1 (12.4%); B51 (19.3%), B35 (12.4%) and B18 (10.2%); Cw4 (16.2%), Cw7 (16.2%) and Cw6 (10.8%). The HLA haplotypes with high frequency in Albanians included A2-B51 (4.3%), A2-B18 (2.4%), A2-B35 (2.4%), Cw4-B35 (7.6%), and Cw7-B18 (6.5%), which are not significantly different from the other neighboring populations. Low frequency of HLA-A1-B8 haplotype (1.1%) is noted in the Albanian population. The frequency of HLA-B27 antigen (1.1%) is one of the lowest frequencies observed in Caucasians. Such results are important in studies of HLA-A1-B8, HLA-B27 and disease associations. These findings should be also useful in understanding the origin of Albanians, representing a base for future studies about HLA polymorphism in the Albanian population.

PMID: 11216397 [PubMed - indexed for MEDLINE]
Илири не се спомнуваат никаде но и нема голема разлика од соседните популации.

"Haplogroup E3b1a2 as a Possible Indicator of Settlement in Roman Britain by Soldiers of Balkan Origin" (Albanian DNA was found in British population) + "Paleo-mtDNA analysis and population genetic aspects of old Thracian populations from South-East of Romania". The genetic surveys have shown very well that Albanians are a mix of Ilyro-Thracian race and are native in Balkans & Europe and are the principal race of europe!
LINK: www.jogg.info/32/bird.pdf
IT SAYS THAT MODERN BRITISH HAVE THEIR ANCESTRY FROM THE BALKAN SOLDERS SPECIALY FROM ALBANIANS!

Врска нема ова и такво нешто во делото на Бирд не се спомнува! Пак форумџијата си измислува филмчиња.

Еве го оригиналот:

The E-M78 cluster E3b1α (phylogenetically equivalent to E-V13) was found by Peričić (2005) to be at its highest frequency worldwide in the geographic region corresponding to the Roman province of Moesia Superior, a region that encompasses Kosovo, southern Serbia, northern Macedonia and extreme northwestern Bulgaria today.
Како што гледаш Албанија воопшто не е спомната а и Албанците посебно никаде не се спомнуваат туку се употребува зборот Балкан! Освен тоа не само Албанците имаат висок процент на E3b1 што можеше да видиш од делото на Перичич и соработниците.

Тој што коментира врска нема со генетика и си вади од памет што му одговора а ти го препишуваш :wink:.

Elizabeth J. Pyatt, Linguistic PhD, Pennsylvania State University USA:"In 3200 BC, there were many, many languages spoken besides Sumerian and Egyptian, but they were not fortunate enough to have a writing system. These languages are just as old. To take one interesting case, the Albanian language (spoken north of Greece) was not written down until about the 15th century AD, yet Ptolemy mentions the people in the first century BC.* The linguistic and archaeological evidence suggests that Albanians were a distinct people for even longer than that. So Albanian has probably existed for several millennia, but has only been written down for 500 years. With a twist of fate, Albanian might be considered very "old" and Greek pretty "new"."

На ова не може да се одмавне со рака...

Ова е во ред и се гледа дека жената знае што збори. Моите сознанија се согласуваат со староста која е спомната но нема доказ дека тоа се однесува на Балканот. Албанскиот може да бил сосед на сумерскиот па потоа да е донесен на Балканот.

Многу ме интересира кои се тие археолошки и лингвистички докази?

Се надевам следниот пат барем ќе ги препрочиташ делата кои ги цитираш и нема толку да препишуваш од форум.

И да не заборавам ниедно генетско испитување не кажува ништо кој јазик го зборела некоја популација пред 1000 години.

ПС. Поканата да погледнеме стари карти е секогаш отворена!

ПС. Поканата да погледнеме стари карти е секогаш отворена!

Добро... Какви докази имаш ти дека се донесени во 12 век... Дека не постоеле... Дека можда постоеле ама еве дошло племе кое не е евидентирано нигде-никаде и им променува јазик, култура, облека, традиција... се и сешто... ?

Кој се доказите, ама без теории и акробации...

Немам тука што да додадам. Од 12 век Албанците како Арбери или Арванити се евидентирани. Проблемот е каде се пред 12 век и каде се нивните топoними пред 12 век? Ако имаш такви податоци радо ќе ги погледнам.

Се согласувам дека е матно но затоа и дискутираме.

750 година

Нема Македонија, нема Албанија, се било Римска Империја. Нема да најдеш ништо пред 12тиот век дека просто е...не постоеле, ни едно ни друго ни трето. Византија постоело, и тоа е заведено. Точка.

450та година

Глеј кај пишува Илирија..

Уште една

Глеј пак :)

Еве пак

Да да, од википедија се, ама има таму и source од каде се земени.
Не мора да се точни да се разбереме, но може и се. Како и да е, поентата моја е. Тоа што го бараш, нема никогаш да го најдеш. Византија падна 12ти век. Тогаш се креира балканот каков што го знаеме ние. Крај.

Пак илирите

Eте ги, тие се мапите. Е сега следува логиката и теориите и анализите. Илирите со различни племиња по состав, полека ги снемува, тие што остануваат се Арбани. после Арбаните како и зашто се поделени во Арванити, Арбреши, Албанци и така натаму, мислам дека барем тебе ти е познато.

Албанците за време на среден век и претходно се знаат како Епирци, односно нивна држава е Епир... Од таму она Илирско племе наоѓа засолниште на Епир и северно од Епир кај нивни истонародници и по јазик и по традиции...
Се праи една смеса... Секако ова по доаѓањето на славјаните...
Пак да напоменам, дека античките градови, имаат албанска етимологија... Барем како што се направени испитувањата, да кажам баш од Аристид Кола, кој вика дека и Атина е Албански град, односно изградена од луѓе кој го зборувале денешниот албански јазик, секако не оваа форма, затоа што има време поминато и модификациите се евидентни, но коренот е тој...

И како што можев да видам, на претпоследната карта, некое периско племе Гегнер, кој мислам дека има врска со тоа што Кариес спомна Гагузи доаѓа накај Грција? Нели ?
Знам дека грците се мешања... Добра мешалица...

И тој Аристид Кољо, нема денешна форма на албанско име. А бе ве “зезнало“ тоа племе од кај Кавказ што дошло и ве “разбуричкало“, сега немаше да има проблем.
А нас не “зезнала“ српската окупација, кога Србите за да си го растеретат Косово (односот Албанци-Срби да не биде со толкава разлика) ги притискаат Албанците кои се раселуваат и се населуваат најчесто на територијата на Вардарска Македонија. После СХС има раселување на Албанци од Косово и во западните и прекуокеанските земји, но сразмерно голем дел има и во Македонија.

750 година

Нема Македонија, нема Албанија, се било Римска Империја. Нема да најдеш ништо пред 12тиот век дека просто е...не постоеле, ни едно ни друго ни трето. Византија постоело, и тоа е заведено. Точка.

не тропај бре...Рим било немало ништо..Македонија јасно фигурира, за Македонци јасно сед збори..еве не мора за нас, за картагена, египет јудеја..баш за време рим податоците се најјасни.

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Athenian_empire_es.svg
450та година

Глеј кај пишува Илирија..

Уште една

Глеј пак :)

Еве пак

Да да, од википедија се, ама има таму и source од каде се земени.
Не мора да се точни да се разбереме, но може и се. Како и да е, поентата моја е. Тоа што го бараш, нема никогаш да го најдеш. Византија падна 12ти век. Тогаш се креира балканот каков што го знаеме ние. Крај.

Илирија да...го бараме зборот Албанија, Албанци...

Eте ги, тие се мапите. Е сега следува логиката и теориите и анализите. Илирите со различни племиња по состав, полека ги снемува, тие што остануваат се Арбани. после Арбаните како и зашто се поделени во Арванити, Арбреши, Албанци и така натаму, мислам дека барем тебе ти е познато.
врз основа на википедија???

трошите време..кажи не знам и крај...:kesa:

Албанците за време на среден век и претходно се знаат како Епирци, односно нивна држава е Епир... Од таму она Илирско племе наоѓа засолниште на Епир и северно од Епир кај нивни истонародници и по јазик и по традиции...
Се праи една смеса... Секако ова по доаѓањето на славјаните...
Пак да напоменам, дека античките градови, имаат албанска етимологија... Барем како што се направени испитувањата, да кажам баш од Аристид Кола, кој вика дека и Атина е Албански град, односно изградена од луѓе кој го зборувале денешниот албански јазик, секако не оваа форма, затоа што има време поминато и модификациите се евидентни, но коренот е тој...

И како што можев да видам, на претпоследната карта, некое периско племе Гегнер, кој мислам дека има врска со тоа што Кариес спомна Гагузи доаѓа накај Грција? Нели ?
Знам дека грците се мешања... Добра мешалица...

леле мори мајко...отворете тема желби и честитки...не тема форум отворете

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom