Ако имате заостанати сметки, извршител ќе ви ја собере покуќнината

• Креатор на темата Креатор на темата deXterche
  • Време на започнување Време на започнување
Да тоа ми е поентата, преку сметка да се одземе, наплати или казни, даде плата, награда или социјален надомест. Но доколку секое лице има една трансакциска, што во моментов не е случај.

Овој начин со одење дома и собирање, а во позадина полиција ме потсетува на добриот стар феудализам кога собирале данок со аскер.
Има начин да се наплати од секого дури и од невработените. И тие треба да имаат трансакциски. У ствари ако се стварно невработени, тогаш се социјални случаи, па дали треба од нив да се наплаќа не знам.

1. Тоа не е данок, па да те потсеќа на феудалистичко собирање данок, туку доброволен облигационен однос, во кој едната страна не го извршила својот дел од обврската, па затоа, доверителот присилно ја наплаќа.
2. Ако некој е навистина невработен, ако е навистина социјален случај, читни ми го претходниот мој пост.

Во пракса, кога ќе им дојде на луѓето извршител дома, или добијат опомена да си платат долгот во рок од 7 дена (така започнува извршувањето), повеќето си го намируваат долгот. Оние кои не плаќаат, а имаат, им се запленува тоа што го имаат, а третите кои навистина немаат, добиваат заклучок од извршителот дека извршување не е возможно.

Па имало разни давачки во феудалното уредување, зависно од државата и моменталните потреби. А во сегашни услови тоа не би требало да оди на тој начин, затоа што постојат трансакциските сметки што ги споменавме, па ваљда може да се повлече сума од сметката, не мора да се водат војни со граѓаните и да се прават сцени. Зошто да се рчкаат со цело село, нека го средат малку тој систем. По налог (ако нема законска основа, може да се уреди) може да се повлекува од сметка, секако дека во западноевропските земји не се чека да се направи долг за комуналии па да се оди по куќи со извршители и полиција. Или цело село да се утврди и да не плаќа.
Не знам чуден начин на "пребивање на долгови", за мене неприфатлив. Во сегашни услови, со оваа технологија.

Па имало разни давачки во феудалното уредување, зависно од државата и моменталните потреби. А во сегашни услови тоа не би требало да оди на тој начин, затоа што постојат трансакциските сметки што ги споменавме, па ваљда може да се повлече сума од сметката, не мора да се водат војни со граѓаните и да се прават сцени. Зошто да се рчкаат со цело село, нека го средат малку тој систем. По налог (ако нема законска основа, може да се уреди) може да се повлекува од сметка, секако дека во западноевропските земји не се чека да се направи долг за комуналии па да се оди по куќи со извршители и полиција. Или цело село да се утврди и да не плаќа.
Не знам чуден начин на "пребивање на долгови", за мене неприфатлив. Во сегашни услови, со оваа технологија.

Од тоа поцивилизирано - здравје!
Прочитај ми ги двата болда посебно:

1. Тоа не е данок, па да те потсеќа на феудалистичко собирање данок, туку доброволен облигационен однос, во кој едната страна не го извршила својот дел од обврската, па затоа, доверителот присилно ја наплаќа.
2. Ако некој е навистина невработен, ако е навистина социјален случај, читни ми го претходниот мој пост.

Во пракса, кога ќе им дојде на луѓето извршител дома, или добијат опомена да си платат долгот во рок од 7 дена (така започнува извршувањето), повеќето си го намируваат долгот. Оние кои не плаќаат, а имаат, им се запленува тоа што го имаат, а третите кои навистина немаат, добиваат заклучок од извршителот дека извршување не е возможно.

Да имаш за земање со судска одлука или веродостојна исправа (фактура на пр.) нема да сакаш да си оствариш побарувањето?
Исто ти е и со наплатата на сметките...

тешко некој дека кеми влезе дома непоканет!!! а згора на сето тоа и да ми изнесе нешто од дома уште потешко, имам таква случка кај мој близок пријател, има многу дупки во законот и за извршителите, неможе секој туку така дати дојде дома и да изнесе нешто без твоја согласност и одобрение, и како што рече еден пред мене ако крши врата може и чифтето да заигра па сум спиел ме извадил од памет и добил сачми во гради или во нај благ случај:tapp:

тешко некој дека кеми влезе дома непоканет!!! а згора на сето тоа и да ми изнесе нешто од дома уште потешко, имам таква случка кај мој близок пријател, има многу дупки во законот и за извршителите, неможе секој туку така дати дојде дома и да изнесе нешто без твоја согласност и одобрение, и како што рече еден пред мене ако крши врата може и чифтето да заигра па сум спиел ме извадил од памет и добил сачми во гради или во нај благ случај:tapp:
Може да ти влезе со налог врз основ на извршен наслов, и може да си зема се што сака без твое одобрение.
Законот му дава.
Секако, нема да ти крши вратата, ќе те повика уредно да си платиш долгот, а ако несакаш или немаш...отиде понешто од дома.

Ако стварно тргнат масовно во поход,... осеќам ќе падне крв :toe:

Ако стварно тргнат масовно во поход,... осеќам ќе падне крв :toe:

Можеби........кај извршителите,ќе се испотепаат кој повеќе предмети да превземе под своја надлежност.Знаеш ли кој врски беа употребени за да се стекнат со титулата извршител?:toe:

Можеби........кај извршителите,ќе се испотепаат кој повеќе предмети да превземе под своја надлежност.Знаеш ли кој врски беа употребени за да се стекнат со титулата извршител?:toe:
Ако е таква јагма значи добар процент ќе земат. Па добро, да не работат за џабе, пошто оваа работа не е баш пријатна.

Ако е таква јагма значи добар процент ќе земат. Па добро, да не работат за џабе, пошто оваа работа не е баш пријатна.

А кој би се тепал за некоја работа што и не е толку “пријатна“?

na izvrsitelite kazete im koj si ti da me sudis pa uste i da presuduvas i da izvrsuvas, koj e bez grev toj prv neka pocne da sobira i treto kaznete go grevot vo mene a ne mene.

Ако стварно се спроведе овој закон ќе падне владава, а со тоа и името.
Народот ќе гласа за СДС, а со тоа и за промена на името бидејќи условите во кои егзистира се стварно нехумани.
Некој ќе рече турското нечинело фор егазмпл: насилно потурчување на населението,зулумите,јаничарите,неправедното судење итд итд.
Денес сметам дека е 10 пати потешко од турско девојките наместо да седат во харем и да го вежбаат егзотичниот танц они дремат по елитните клубови надевајки се на спонзор, данокот во турско бил 10% сега е 18%.
Се повеќе македонки склопуваат брак со Албанци (немам ништо против Албанците и тие се луѓе како мене и тебе али проблемот е што верата која не ја менуваа македонските девојки по цена на живот во минатото сега ја менуваат поради сигурна материјална егзистенција,кога ќе ми текне денес ретко кој респектира духовни вредности).
Кадија те тужи кадија те суди важи и денес ама 10 пати полошо.
Да знаел Гоце и компанија за кои дебили гинат сигурно не би ни ја формирале партијата.
А вие продолжете да тренирате on-line патриотизам :kesa:

Овој закон е реалност и ќе се почитува. Е сега шо ќе е лошо за народот ќе е.

Видете до кај е стигната преродбава на почитуваниот Груевски - Вистинска случка го фаќа полиција човек за незнам претицување мислам се брзал за нешто итно и му пишува казна 300-400 еура незнам точно колку е. Сеа човеков замислете зема кредит за да ја исплати казната. Значи утре наместо на своите деца да им купи храна он ќе плаќа кредити за огромните казни кои ни ги наметнаа копиљарите од влада. Човеков зема минимална плата и незнам дали некој друг му е вработен. Навистина жална приказна за едно вистинско македонско семејство. Но дали ќе се чукне некој незнам. Луѓево немаат леб да јадат бре, како ли ќе плаќаат сметки. Не очекував никогаш дека ќе дојди оваа земја до ова дереџе.

Мене лично ми имаат неколку пати закачено казни сум им ги плаќал и сум им плукал влице на тоа копилите без чувства, ќе им платам дупло ако треба, ама многу ми е мака кога гледам што му се случува на мнозинството на македонскиот народ.

Толку многу почнав да не верувам во полицијата, во судството, во државата. Целосно изгубив верба во институциите на оваа партиска диктаторска пропадната држава, верувам дека ова мислење го делат повеќето од вас без разлика дали гласаат за некој или за никој.

Утре којзнае што ќе измислат, не може човек веќе ни пешки без страв да излезе од дома, од секаде те демне некој да ти пиши казна. Но тоа е тоа ни полицајците не треба да ја земат целата вина, туку да ја поделат со власта која успеа да втурне македонскиот човек во најлошата состојба. замислете дури ги тераат да пишувале и по 10 казни на смена. Во која држава го има тоа? Срамота Срамота Срамота и многу срамота. Ако има протести дефинитивно излегувам да се турне овој режим и да се казни за сето зло направено врз својот народ врз Македонците.

Јас слушнав дека полицајците имале норма 30 казни да пишат дневно ако не напишат им кинат од плата.
Од тие 30 казни 10 ќе најдат врски на 10 ќе им истече казната поради одлагање на судското рочиште, а 10 души за жал ќе треба да ја платат казната (и тоа за кашлање кивање плукање погледнување на криво и сл).
Со тие пари ќе се финансира дебилната администрација и ќе се плаќаат глупите милионски реклами.

za dolgovi koj ima neka ja misli i jas sum zitel na ovaa drzava i nekoj vo aracinovo i kaj mene boljerot e na struja a i kaj nego jas plakam toj ne zasto??? i uste krivi gi naogate ajde molimte koga jas mozam da plakam mozes i ti ciganive gledam samo placat po tv a daj im motika da kopaat nemozat bolni se koga jas mozam na +40 moze i toj neka ednas vo drzavava pocne da se raboti
mozele kaj nas vo prespa za jabolkoberot da idat luge od albanija nemozel nekoj od bitola prilep ili skopje strumica ela dnevnica 1000 +tripati pomev 25 dena 25000 + use nesto industrisko eteti 500 e za eden mesec i toa cisti

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom