Струмикс
Еден...не го знаеш!
- Член од
- 9 декември 2005
- Мислења
- 13.811
- Поени од реакции
- 3.348
- Локација
- Струмица
- Веб-сајт
- www.kajgana.com
Да тоа ми е поентата, преку сметка да се одземе, наплати или казни, даде плата, награда или социјален надомест. Но доколку секое лице има една трансакциска, што во моментов не е случај.
Овој начин со одење дома и собирање, а во позадина полиција ме потсетува на добриот стар феудализам кога собирале данок со аскер.
Има начин да се наплати од секого дури и од невработените. И тие треба да имаат трансакциски. У ствари ако се стварно невработени, тогаш се социјални случаи, па дали треба од нив да се наплаќа не знам.
1. Тоа не е данок, па да те потсеќа на феудалистичко собирање данок, туку доброволен облигационен однос, во кој едната страна не го извршила својот дел од обврската, па затоа, доверителот присилно ја наплаќа.
2. Ако некој е навистина невработен, ако е навистина социјален случај, читни ми го претходниот мој пост.
Во пракса, кога ќе им дојде на луѓето извршител дома, или добијат опомена да си платат долгот во рок од 7 дена (така започнува извршувањето), повеќето си го намируваат долгот. Оние кои не плаќаат, а имаат, им се запленува тоа што го имаат, а третите кои навистина немаат, добиваат заклучок од извршителот дека извршување не е возможно.