- Член од
- 8 јули 2008
- Мислења
- 4.541
- Поени од реакции
- 8.382
Mislam apsolutno si greska. Nitu frizerot kje naprai sajt nitu ti kje naucis da sishas od chat gpt. Duri i samiot frizer ako ti pravi step by step guide do tebe nema da ja pogodis frizurata.
Rabotata e so sea ima alatka so pravenjeto sajt go pravi 10 pati pobrzo, a nema alatka so kje go napravi nego 10 pati pobrz.
Не се согласувам баш.
Точно е дека не можам преку ChatGPT да станам фризер, ниту некој фризер ќе научи програмирање. Но мислам дека со неколку обиди, трпение и доволно добро објаснети чекори, особено со машинка, реално е човек да научи да направи некаква си basic машка фризура.
АИ-то денес може да ти помогне да направиш сајт 10x побрзо затоа што е mature технологија – за фризирање и местење плочки едноставно уште не е таму. Поентата ми е дека и таквите професии ќе бидат драстично олеснети за обичните луѓе да ги завршуваат сами, во некоја блиска/далечна иднина.
Со тек на време, со подобро АИ, видео водичи, 3D симулации, подобри алатки… Според мене реално е дека дури и шишање може да стане многу полесно и попристапно за обичен човек.
Не дека ќе станеме професионалци – ама почетна, едноставна фризура со машинка може да се научи со некаков си АИ водич.
Исто како што тебе те прави АИ-то попродуктивен, јас гледам иднина каде што и плочкарот/автомеханичарот ќе бидат доста попродуктивни благодарение на АИ/роботика. Денес тоа е многу основно, но сосема можам да замислам АИ да ти го симулира целиот процес на еве, местење плочки со материјал со димензии и секакви инструкции, количина на лепак токму на твојот простор. Уште не сме таму, ама можам тоа да го видам во иднина.
Сепак не слушаш и не допира до тебе некаков хајп за АИ-то од плочкари, пошто тоа уште не се користи масовно од blue collar работниците. Веруј, да се користи масовно бо таа заедница, и они ќе почнат да кризираат како ИТ-евците со онаа мантра “ќе не замени, ќе не замени”.
Ако ништо друго, моментално АИ-то дефинитивно ја спушта бариерата за влез во било која “слободна” професија (за која не ти требаат лиценци и да бидеш школуван), со што и во тие професии, во догледна иднина би имало вишок на кадар и дисрупција во понуда/побарувачка на работна сила.
Последно уредено: